Trolljegeren

28.10.2010

Video Clip

Filmtrailer:

Video Clip

Gallery

Bildegalleri

Play

Denne tulledokumentaren om tre studenter som jakter på troll i fjellheimen har svært gode effekter og vil nok bli populær blant ungdom. Dessverre mangler filmen troverdighet, og humoren er ikke alltid like vellykket.

Historie
Studentene Thomas, Johanna og Kalle går på medielinjen ved Høyskolen i Volda. De får i oppgave å lage en dokumentarfilm om en lokal personlighet, og ender opp med å oppsøke Hans, en folkesky mann som farter rundt fra bygd til bygd.

I begynnelsen har studentene mistanke om at Hans feller bjørner ulovlig, men de finner snart ut at det ikke kan stemme. Bilen til Hans har store riper langs sidene, og han ferdes ute i skog og mark hele natten med masse merkelig utstyr. En natt følger studentene etter Hans gjennom en skog. De ser merkelige lysglimt og hører skumle lyder. Med ett kommer Hans stormende mot dem og roper; ”Troll!”

Etter en vill flukt kommer studentene i snakk med Hans, og gradvis utvikler det seg et forhold mellom ham og de tre ungdommene. De får lov til å følge Hans med kameraet sitt, og snart innvikles de i et intenst drama. De får se de mest utrolige ting, samtidig som de trues av representanter fra staten som ikke vil at sannheten om trollene skal bli kjent.

 Vurdering
”Trolljegeren” er en såkalt ”mockumentary”, eller tulledokumentar. Det vil si at filmen gir seg ut for å være en dokumentarfilm, mens den egentlig bare er vanlig fiksjon. Filmen er en slags norsk versjon av ”The Blair Witch Project”, der man har byttet ut hekser med troll fra de norske folkeeventyrene. Glimtvis er filmen både fornøyelig og spennende, men dessverre er den verken så engasjerende eller morsom som konseptet har potensial til.

Det største problemet er mangelen på troverdighet. En god tulledokumentar fremstiller alltid hendelsene på en slik måte at det sås litt tvil hos publikum om de er sanne eller ikke. Premisset i denne filmen er at det finnes troll i Norge, men at ingen noen sinne har oppdaget dem. Allerede på dette nivået er det helt opplagt at filmen er rent oppspinn. Det fører til at scenene der Hans og andre fagfolk kommer med ulike ”vitenskapelige” forklaringer, fremstår som ganske tåpelige. Filmskaperne kunne ha gjort disse forklaringene mer komiske, men da ville de ikke ha vært saklige nok til å være med i en tulledokumentar. Dermed ender man opp med en rekke scener som verken er troverdige eller morsomme nok til å fungere skikkelig i sammenhengen de er plassert i.

Et lignende troverdighetsproblem gjelder fremstillingen av karakterene. Studentene opplever en lang rekke traumatiske hendelser, men måten de reagerer på og forholder seg til disse er lite realistisk og virker påtatt.

På den annen side fungerer spenningssekvensene godt. De dataanimerte effektene er svært godt laget, og filmen inneholder en rekke velproduserte scener med fartsfylt action. I tillegg gjør Otto Jespersen en meget god prestasjon i rollen som Hans.

Egnethet

”Trolljegeren” har fått elleve års aldersgrense på grunn av kraftige lydeffekter og en rekke dramatiske scener. Filmen kan ses av barn fra elleve år, men den er for skummel for yngre barn. Foreldre bør for øvrig være oppmerksomme på at filmen inneholder svært mye ufin språkbruk.

Konklusjon

Ideen til ”Trolljegeren” er god, men som tulledokumentar er ikke prosjektet helt vellykket. Likevel vil nok filmen bli populær blant ungdom, og det er overhodet ingenting i veien med å bruke halvannen time på dette.

rhr

 Regi: André Øvredal Sjanger: Mockumentary Skuespillere: Otto Jespersen, Glenn Erland Tosterud, Hans Morten Hansen, Knut Nærum, Robert Stoltenberg m.fl. Språk: Norsk Nasjonalitet: Norge Produksjonsselskap: Filmkameratene Lengde: 1t 43min Distribusjon: SF Norge Produksjonsår: 2010 Medietilsynets aldersgrense: 11 år Egnethet: Ungdom/Voksen Begrunnelse: Voldsomme lydeffekter og skumle troll kan virke skremmende på 7-åringer. Filmen får derfor 11-årsgrense.

Barnevaktens vurdering: OK

Les mer om ”Trolljegeren”:

Filmweb.no

Andre anmeldelser:

Dagbladet

VG

 

Del |

Tips en venn
 
 
Kavlifondet