Foto: Shutterstock.com

Barnepsykolog til småbarnsforeldre: – Legg fra deg mobilen

– Rekker du tunge til et nyfødt barn, så rekker det tunge tilbake. Barn er født som sosiale skapninger. Det må vi ha stor respekt for, sier barnepsykolog Magne Raundalen.

Han er bekymret for at smarttelefoner og sosiale medier stjeler mye av det samspillet vi burde ha med barna våre. Ekstra bekymringsfullt er det overfor de minste. De første fire årene av livet skjer det 250 000 nye oppkoplinger i barnehjernen i timen!

– En av de fremste forskerne på tidlig utvikling, fant nylig ut at barnets sosiale aktivitet når sin første topp når de er tre måneder. Foreldre kan derfor ikke tenke at det er ok at barnet stadig vekk ligger for seg selv, mens de er på telefonen, sier barnepsykologen til VG.

Tall fra Medienorge viser at 85 prosent av nordmenn over 15 år har en smarttelefon. Ifølge statistikk fra Norsk mediebarometer bruker hver nordmann i gjennomsnitt to timer daglig på nettet. Mye av denne tiden blir brukt på sosiale medier. Tre millioner nordmenn er på Facebook, mens Twitter og Instagram har i overkant av en million norske brukere.

Telefonen stjeler IQ

Magne Raundalen mener sangen «Tyven, tyven skal du hete, for du stjal min beste venn», bør være et minnevers for å bli klar over hvordan bruk av smarttelefoner i barnas nærvær, påvirker dem.

– Sangen bør være ringetone på foreldrenes mobiltelefon. Et direkte samspill mellom foreldre og barn – ansikt til ansikt – er avgjørende for barnets utvikling. Hjernen bygges ikke når foreldrene er fordypet i smarttelefonen. Mobilen stjeler helt klart noe av barnets IQ, sier barnepsykologen.

Barna blir sjalu

Den amerikanske forskeren og forfatteren Sherry Turkle undersøkte 300 barns forhold til foreldrenes mobilbruk. Barna sa at de følte seg såret når foreldrene så på telefonen, og ikke på dem. Mange så også på telefonen som en konkurrent, og ble sjalu på den.

Forsker, forfatter og helsesøster Nina Misvær, er også bekymret for at foreldres forhold til smarttelefonen, går utover samspillet med barna.

– Å være til stede uten å være til stede, er ikke bra. Bruker man mindre tid på telefonen, vil man få til mer samhandling, og barnet opplever å bli sett og bekreftet. Det vil på sikt bygge god selvfølelse, og er viktig for utviklingen, sier Misvær til VG.

Hun ser stadig mødre og fedre som kikker ned i mobilen, i stedet for å snakke med barna som forsøker å få kontakt. Det gjør henne både lei seg og bekymret.

Barnevakten jobber nå med å prøve å skape bevisstgjøring av småbarnsforeldre i Norge knyttet til egen og barnas bruk av digitale medier. Gjennom temakvelder i barnehager rundt om i Norge blir foreldre utfordret til å tenke gjennom hvordan de kan være gode veiledere og forbilder for barna sine.

Kilde: 

VG: Barnepsykolog: – Mobilen stjeler helt klart noe av barnets IQ