Digitalbøker for barn er populære

29.02.2012

App-bøker til barn er en salgssuksess. Gyldendal regner med at antall solgte app-bøker passerer papirbøker allerede i løpet av året.

Av Sigrun Landro Thomassen

Gyldendal solgte nær 40 000 digitalbøker for barn i fjor, skriver Aftenposten.no. Den første app-barneboken var Tambar er et troll. I 2010 solgte den 6000 eksemplarer på papir og over 9000 apper. I 2011 solgte boken tre ganger så mange digitale eksemplarer som papirbøker.

Passerer papirbøker
Allerede i 2011 utgjorde digitalbøkene 42 prosent av antall solgte eksemplarer hos forlaget. Redaksjonssjef Harald Ofstad Fougner i Gyldendal regner med at antall digitale bildebøker for barn kommer til å passere salget av bildebøker på papir allerede i år, bare to år etter at de kom i handelen.

- Dette er utrolig morsomt. Vi planlegger nå 15-16 nye titler i året. Omsetningen pr. salg er jo lavere, men salget øker raskt, sier han.

Mer innhold, er billigere
Bok-appene har vesentlig mer innhold og flere funksjoner enn papirbøkene, som for eksempel en fortellerstemme og lydeffekter, men de koster likevel bare en tredjedel eller en fjerdedel av papirbøkene. 49 kroner er blitt en vanlig pris.

Kjente merkevarer
Cappelen Damm, som er Norges største barnebokforlag, har ikke satset på like mange titler som Gyldendal, men har opplevd stor suksess med Petra og Karsten-serien til iPad.

– Vi merker at det er viktig med kjente merkevarer for å nå ut. Karsten og Petra-bøkene er kjent for foreldrene og har vært populære i mange år. Det kreves jo litt ekstra når vi skal konkurrere med alle andre apper som er å få kjøpt, sier Tanja Hoel i Cappelen Damm til Aftenposten.

Mange flere bruksmåter
En småbarnsmor som kommenterer et blogginnlegg som handler om digitale barnebøker, ser for seg at digitale barnebøker har flere bruksmuligheter enn de tradisjonelle:

- å lese for barna, slik som jeg gjør på papir. En skikkelig kosestund.
- at boken leser seg høyt for barna (de er for små til å lese selv)
- å lære seg å lese. Her burde det være et vell av muligheter for pedagogiske og morsomme nettbrettbøker!
- å begynne å lære seg et annet språk før barnet har lært å lese gjennom interaktive bøker
- å dra på ferie. Mange morsomme bøker med på ett nettbrett i stedet for de fem papirbøkene barna valgte før vi dro? Ja takk! Husk laderen!
- å få nye digitale barnebøker gjennom bokklubb – der er det en kvalitetssikring på bøkene og det kommer nye bøker jevnlig. Uten å måtte hente på Posten!

– Brukssituasjonene over er alle viktige for oss som barnefamilie. Og vi er absolutt betalingsvillige for slike barnebøker. Så her burde det være gode muligheter for å skape konsepter som fenger og forretningsmodeller som fungerer, sier den bokelskende småbarnsmoren.

 

Relaterte saker på barnevakten.no:

Småbarn på nettbrett og smarttelefoner

Del |

Tips en venn
 
 
Kavlifondet