Fritidsmoro - Finn en hemmelig skatt

16.08.2012

Video Clip

Hva er geocaching?

Video Clip

Se denne videoen for å få en kort innføring i Geocaching

Smarttelefonenes inntreden gjør at mange går rundt med en GPS i hånda til enhver tid. En morsom og spennende fellesaktivitet for store og små er å legge ut på skattejakt ved hjelp av GPS-koordinater.

Smarttelefonenes inntreden gjør at mange går rundt med en GPS i hånda til enhver tid. Smarttelefonene muliggjør dermed mer enn stillesittende aleneaktiviteter. En morsom og spennende fellesaktivitet for store og små er å legge ut på skattejakt ved hjelp av GPS-koordinater.

Geocaching kombinerer den teknologiske og digitale verden med fine naturopplevelser. Mange kjenner sikkert til fenomenet, som oppstod så tidlig som våren 2000. Siden den gang har mennesker over hele verden vært på jakt etter de mange skjulte skattene. Du trenger ikke reise så veldig langt heller. Per mai 2012 er det registrert 1 778 028 turbokser over hele verden, og du kan være ganske sikker på at en av dem ikke er så langt unna der du befinner deg akkurat nå.

Jakter på gjemte bokser ved hjelp av GPS
Geocaching går ganske enkelt ut på det følgende:

En skatt er blitt gjemt i en vanntett boks. Skatten består av en loggbok og noen fine småting som fungerer som belønning for finneren. Den personen som gjemmer boksen skriver ned de nøyaktige GPS-koordinatene for hvor boksen befinner seg, og registrerer disse på geocaching.com. Etter dette dukker boksen opp på kartet over registrerte skatter, og dermed er det fritt frem for hvem som helst å finne den.

Hva gjør så de som vil finne en skatt?  Først går du til geocoaching.com og registrerer deg som bruker. Dette er gratis og gir deg tilgang til GPS-koordinater og stedsbeskrivelser for hvor skattene befinner seg. Deretter kan du søke etter en skatt i nærheten av der du befinner deg. Det finnes flere måter å gjøre dette på, for eksempel med Google Maps.

Når du har funnet et passende mål kan det være lurt å skrive ut et kart over området der skatten er, samt beskrivelsen av området og GPS-koordinatene. I tillegg trenger du et GPS-apparat eller en mobiltelefon med GPS. Mangelen på et GPS-apparat kan være en stopper for mange, men husk at det i løpet av det siste året har blitt stadig vanligere med mobiltelefoner som har GPS. Det finnes også en rekke mobiltelefoner der man for en relativt billig penge kan laste ned en GPS-applikasjon.

Ut i naturen
Etter at du har fått tak i all informasjonen du trenger er det bare å samle familien og legge av sted. Stedsbeskrivelsen vil gi deg god informasjon om hvor skatten befinner seg, og GPS-apparatet vil føre deg til de riktige koordinatene. Det vil si, avhengig av type GPS og dekningen på det aktuelle stedet vil det alltid være en unøyaktighet på 20 meter. Men dette er en del av leken. Det skal ikke gå av seg selv å finne boksen – man må leite litt og gjøre seg fortjent til skatten.

Når dere finner skatten er poenget å skrive seg inn i loggboken og registrere funnet på geocaching.com når man kommer hjem. Dere kan også ta ut en ting eller to av det som finnes i boksen, før man legger i noen nye ting selv – til seinere skattejegere.

Plassert på flotte steder
Skattene er aldri plassert på tilfeldige steder. Disse fleste skattene fører deg til steder som er vel verdt et besøk, både på grunn av naturen og stedets historie. Stedsbeskrivelsene inneholder ofte god informasjon om området man befinner seg i – med bilder, historikk og linker til informative nettsteder.

Vanskelighetsgraden på hvor lett det er å finne de ulike skattene varierer også. Noen skatter kan de yngste finne uten problemer, mens andre krever flere timers iherdig skattejakt. Informasjon om vanskelighetsgraden finner du når du klikker på en skatt i kartet på Internett.

Det er også mulig å legge ut sin egen skatt. Det finnes noen spesielle regler knyttet til dette. Du kan lese mer om dette i en flott artikkel om samme tema på nrkbeta.no.

Gode grunner til å prøve
Her får du fire gode grunner til at familien din bør prøve seg på Geocaching:

  • Familien kommer seg ut i det fri
  • Barna storkoser seg på skattejakt
  • Familiefellesskap og moro knyttet til Internett, GPS og applikasjoner på mobilen.
  • Flotte naturopplevelser

Kilde: NRKbeta

Geocaching i NRK nett-tv:

Sveip 9/3-2009

Les mer om Geocaching her:

Geocaching.com (offisielt nettsted)

Wikipedia

GCinfo.no (norsk Geocachingside)

OpenCaching.com (Garmin sin Geocachingside)

Artikler om Geocaching:

TV 2
Ti år med skattejakt

Bergens Tidende
På satellittjakt med håndholdt GPS

 

 

Del |

Tips en venn