«Julekongen» kåret til årets beste familieprogram

14.01.2013

Barnevakten gir prisen for årets beste familieprogram 2012 til NRK Super og «Julekongen». – «Julekongen» er en flott produksjon som byr på god underholdning for både barn og voksne, og som på den måten samler familien, sier Barnevakten.

Av Sigrun Landro Thomassen

Daglig leder Merethe Clausen Moe i Barnevakten mener «Julekongen» er en kvalitetsserie som fortjener en slik utmerkelse.

 – Vi setter pris på NRK Super som satser på barna og familien gjennom slike omfattende kvalitetsproduksjoner. «Julekongen» byr på god underholdning for både barn og voksne og samler på den måten familien til kvalitetstid foran tv-skjermen. Det er en stor glede for oss i Barnevakten å tildele prisen for årets beste familieprogram 2012 til «Julekongen» og NRK Super, sier Merethe Clausen Moe.

I dag foretok hun overrekkelsen av Barnevaktens pris for årets beste familieprogram i NRKs lokaler på Marienlyst. Prosjektsjef for «Julekongen» Ingrid Hafstad i NRK Super gav uttrykk for at det var stor stas å bli tildelt prisen, som hun mottok sammen med regissør Thale Persen og produsent Marius Hoel.

– Det er utrolig hyggelig å motta prisen for «Årets beste familieprogram». Et viktig mål for våre julekalendere er å gi barn og voksne en felles seeropplevelse.  Det er viktig at voksne ser det barna ser, at ikke barna blir alene om det de ser på tv. Da er denne prisen på en måte en bekreftelse på at vi har nådd målet vårt, sier Ingrid Hafstad, som forteller at de har fått fantastisk mye positiv tilbakemelding fra seerne.

Overrekkelse av prisen for årets familieprogram– Voksne referanser, men barna viktigst
Barnevakten trekker frem i sin begrunnelse at «Julekongen» appellerer til flere aldersgrupper, og Ingrid Hafstad bekrefter at dette er noe som har vært bevisst fra deres side.

– «Julekongen» er en universell historie som er aktuell for alle aldersgrupper. Den har et rikt persongalleri som har referanser både til barn og voksne. «Julekongen» har også flere lag, med referanser voksne kan kjenne seg igjen i, men det har vært svært viktig for oss at de voksne referansene ikke har gått på bekostning av barnas opplevelse av historien. Barna er vår viktigste målgruppe, sier redaksjonssjefen.

– Hva har dere ønsket å formidle og gi til
seerne gjennom denne serien?

– «Julekongen» handler om tilhørighet og vennskap. Den handler også om mot til å «være mot andre slik du vil andre skal være mot deg». Kevin finner seg for eksempel ikke helt til rette i familien og i omgivelsene rundt seg. Møte med Ridderdalen og menneskene der får han til å se sin egen familie på en ny måte. Han finner på en måte hjem og finner styrken i seg selv. Og så har jo «Julekongen» det klassiske eventyrtemaet «kampen mellom det gode og det onde», forteller Ingrid Hafstad.

 

Barnevaktens begrunnelse for tildelingen:

«Julekongen» er en kvalitetsserie som er velprodusert både teknisk og innholdsmessig. «Julekongen» byr på god historiefortelling som berører oss på mange plan med sin blanding av både spenning, dramatikk, alvor, humor, gleder og sorger.

Temaer som er aktuelle i barns hverdag tas opp på en god måte. Vi får innblikk i mobbeproblematikk, hvordan ordne opp i konflikter, hvor viktig det er å ha venner man kan stole på, betydningen av ærlighet og mot og det å stille opp for seg selv og andre. Alt dette kan gi grobunn for videre refleksjon for barn og foreldre sammen.

Til å være et program sendt i Barne-tv appellerer «Julekongen» veldig bredt. I Norge har julekalendere på tv en sterk tradisjon, og det knyttes engasjement og store forventninger til en ny produksjon. «Julekongen» innfrir forventningene om en julekalenderserie som engasjerer sterkt både små og store. Handlingen er spennende og interessant nok til å appellere til større barn, og samtidig er det ikke for skummelt for de minste. Alle alderssjikt er også representert i karaktergalleriet og gir noe å identifisere seg med for de fleste. Serien er utbytterik også for voksne seere og inviterer sterkt til familiefellesskap foran tv-skjermen. For eksempel er mange av de humoristiske elementene gjerne vel så festlige for de voksne som for barna. Både Bjarte Tjøstheim og Robert Stoltenbergs roller samt de to ridderne som forviller seg inn i Sølvskogen gir mye å humre over for et voksent publikum.

Serien byr på gode skuespillerprestasjoner. Barna i hovedrollene oppleves ekte og nære, mens de voksne er mer karikerte og bringer mye humor inn i serien.

Handlingen er satt i ulike spennende univers som gir en god variasjon og stor bredde i forløpet.

Barnevakten opplever at «Julekongen» har gledet svært mange i førjulstida, og det er med glede vi kårer «Julekongen» til årets beste familieprogram 2012.

 

Barnevaktens kriterier for et godt familieprogram:
Prisen skal gå til et norskprodusert fjernsynsprogram som har utmerket seg i henhold til følgende kriterier:
•        Programmet skal være en produksjon av høy kvalitet, både med henblikk på innhold, teknisk utførelse og kunstneriske aspekter.
•        Programmet skal appellere til flere aldersgrupper – fra de yngste til de eldste.
•        Programmet skal være underholdende, samtidig som det skaper engasjement og fellesskap i familien.
•        Programledere, deltakere og innholdet generelt bør fremme positive verdier og utvise forbilledlig språk og fremtoning.

Prisen består av en innrammet grafisk produksjon.

Vinneren av prisen «Årets familieprogram» avgjøres av Barnevakten på bakgrunn av egne vurderinger, samt publikumsavstemning på barnevakten.no. Det var åtte kandidater i avstemningen på nettsiden. I samsvar med Barnevaktens egen vurdering, gikk «Julekongen» av med seieren også her med 25 prosent av stemmene, tett etterfulgt av Mesternes Mester. De øvrige kandidatene var Supernytt, Norske Talenter, Skal vi danse, Dyrepasserne, De ukjente og Det store korslaget.

 

Tidligere vinnere av prisen Årets familieprogram:
Vaffelhjarte (2011), Norske Talenter (2010), Beat for Beat (2009), Energikampen (2008), Newton (2007), Kvitt eller dobbelt (2006), Turklar (2005), Barnas Supershow (2004), Klisterhjerne (2003), Tore på sporet (2002), Vi på Langedrag (2001).

Bilder:

Hovedbilde: Fra venstre Janne Bech-Sørensen, Barnevakten, daglig leder Merethe Clausen Moe, Barnevakten, Thale Persen, regi Julekongen, Marius Hoel, produsent Julekongen og Ingrid Hafstad, redaksjonssjef for Småbarn i NRK Super.

Overrekkelsen: Merethe Clausen Moe gratulerer regissør Thale Persen med prisen. I bakgrunnen Ingrid Hafstad og produsent Marius Hoel.

Foto: Geir Evensen/NRK

 

Relaterte saker på barnevakten.no:

Magisk og spennende julekalender

Rekordstart for Julekongen

Barnevakten kårer «Vaffelhjarte» til årets familieprogram 2011

 

 

 

Del |

Tips en venn
 
 
Kavlifondet