Ti år med digital dømmekraft og Dubestemmer.no

21st February 2017 - Nettressursen som retter seg mot foreldre, skole og andre yrkesgrupper som jobber med barn, er blitt ti år i 2017. I en tid der teknologien endrer seg raskt er behovet for veiledning om barnas nettbruk fortsatt like stort, sier Karoline Tømte, Seniorrådgiver ved Senter for IKT i utdanningen.

more

Psykologi for barn – nyttige bøker om vanskelige tema

6th February 2017 - Gyldendals bokserie «Psykologi for barn» tilbyr korte historier som gjør det lettere å snakke med barn om ting de opplever som vanskelig. To av bøkene tar for seg barns skjermbruk.

more

Tar skjermene over hjemmet ditt?

1st February 2017 - Trebarnsfar og ekspert på sosiale medier, Hans-Petter Nygård-Hansen, har sammen med familien klart å finne en god balanse i skjermbruken i hjemmet. Konfliktnivået er blitt dempet og familien har et positivt syn på mulighetene som finnes med teknologien.

more

Reklame stjeler barnas oppmerksomhet på nett

19th January 2017 - En svensk studie viser at reklame på nett tiltrekker seg barnas blikk og forstyrrer konsentrasjonen.

more

En myte at barn er «digitalt innfødte»

16th January 2017 - Barn er gode på å lære seg spill og apper på mobil og nettbrett. Men digital dømmekraft kommer ikke av seg selv og må utvikles med hjelp av de voksne, sier Trond Ingebretsen, direktør ved Senter for IKT i utdanningen.

more

Hvorfor må man være 13 år for å bruke sosiale medier?

3rd January 2017 - Vi spurte ekspert på feltet, Tijana Milosevic, som forteller hva som ligger bak aldersgrensene når man skal opprette profil på sosiale medier.

more

Foreldre er alltid betydningsfulle for barna sine

14th December 2016 - Fra spedbarn til studenttilværelse er foreldre viktige som støttespillere i barnas liv. Foreldre er rollemodeller, og mer enn bare det, ifølge psykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen.

more

Har ungdom for mye tillit til andre på nett?

12th December 2016 - Det mangler ikke på kunnskapssiden når det gjelder bevissthet om nettvettregler blant barn og unge, sier Hans Marius Tessem, leder for Slettmeg.no. Men mange deler fortrolige bilder med noen de stoler på, for så å se at tilliten blir misbrukt.

more

Hvordan ser barnas digitale CV ut?

12th December 2016 - Man må tenke nøye gjennom hva slags informasjon man legger ut på nett, og ikke minst hvordan man oppfører seg på digitale flater. Med mange øyne som ser er veien kort for å tråkke i feller der man deler for mye om seg selv, eller gir andre et uheldig bilde av hvem man er, sier Eva Bratvold.

more

Favorittkjendisen til barnet ditt eller en mulig svindler?

5th December 2016 - Hvis man søker etter kjente personer på sosiale medier, så dukker det gjerne opp flere alternativer som alle virker troverdige. Bjarte Malmedal, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring, gir råd for hvordan barn og foreldre kan skille ut falske profiler.

more

Slik tar du praten med barna om faren for overgrep

1st December 2016 - Det er viktig å være åpen om temaet og starte tidlig, sier Marina Bjørnebo, faglig veileder ved Senter mot incest og seksuelle overgrep. Her er hennes råd for hvordan å gå frem når man prater med barna.

more

– Start tidlig med å øke småbarns mediekompetanse

1st December 2016 - Medietilsynets nye undersøkelse av småbarnsfamiliers medieerfaringer viser at de yngste på mange måter bruker digitale medier på samme måte som eldre barn og voksne.

more

Overgrepsfare på nett – snakk med barna, men ikke få panikk!

29th November 2016 - I media er det en del overskrifter om barn som er blitt utsatt for overgrep på nett. Men politioverbetjent Bjørn-Erik Ludvigsen i Kripos mener at foreldre ikke har noen grunn til få panikk, selv om det er viktig å snakke med barna om temaet.

more

Jenter tar makten over egen fremstilling

24th November 2016 - Før var det fotografen som bestemte hvordan man skulle se ut på bilder, men nå tar ungdom selv regien for hvordan de skal fremstå på sosiale medier. Det sier forfatter og medieforsker Lin Prøitz.

more

Barn eksponeres stadig for reklame

17th November 2016 - Enten de er på bussen eller på mobilen, utsettes barn og unge stadig for reklame. Dette krever voksne som hjelper barna med å være kritiske til innholdet de blir utsatt for, mener Tonje Hovde Skjelbostad, fagdirektør ved Forbrukerombudet.

more

Foreldre bekymrer seg for mye

17th November 2016 - Barn og unge bruker mobilen til å engasjere seg i nyheter og samfunnsspørsmål, samtidig som de lærer å bruke teknologi på en måte som ruster dem for fremtidig arbeidsliv. Men mange foreldre møter barnas skjermbruk med alt for mye skepsis, sier nettekspert og blogger Elise Landa Omsland.

more

Når andre foreldre bryter ditt barns personvern på nett

10th November 2016 - Dersom foreldre velger å se gjennom egne barns profiler på sosiale medier, står de også i fare for å tråkke over andre barns privatliv på nett. Det handler om innsyn i fortrolige meldinger og bilder som blir sendt mellom flere parter, sier SINTEF-forsker Petter Bae Brandtzæg.

more

Mobil- og nettbruk gjør at barn og unge skriver mye

1st November 2016 - På grunn av den moderne teknologien skriver vi mer enn noen gang, ifølge seniorrådgiver Erlend Lønnum i Språkrådet. Han mener det er positivt for demokrati og samfunn at de unge skriver mye og uttrykker sine meninger også gjennom sosiale medier.

more

Det er ikke bare barna som sitter mye på skjerm

25th October 2016 - Foreldrene bruker for mye tid på jobb, mobil, sosiale medier og internett, samtidig som de trener for lite. Det mener noen barn i Medietilsynets siste undersøkelse om barn og unges medievaner.

more

Superetterforskerne – kompetansepakke for barnehagen

19th October 2016 - Senter for IKT i utdanningen tilbyr en digital kompetansepakke for bruk av IKT i barnehagen, med materiale for både barna og personalet.

more

Livestreaming er den nye greia

26th September 2016 - Livestreaming, der brukere kan dele videoer av seg selv i samme øyeblikk som de filmer, blir bare mer og mer vanlig på tvers av sosiale medier. Nå er funksjonen rullet ut til både Facebook og YouTube. Men hvordan bør foreldre forholde seg til barn og unges bruk av denne teknologien?

more

Statsråd og mor: Når blir det for mye skjerm?

22nd September 2016 - Solveig Horne har gjort seg en rekke erfaringer om barn og mediebruk. Hun forstår at mange foreldre ønsker konkrete råd om skjermtid, men mener samtidig at foreldre er de som er best egnet til å sette gode rammer for barna sine.

more

Skjermbruk kan gi helseplager

22nd September 2016 - Livet med skjerm kan berike hverdagen og være en kilde til glede, fellesskap, kreativitet og læring. Men den nye skjermhverdagen kan også føre til helseplager.

more

Barnas nettbruk – vanskelig å henge med?

21st September 2016 - Har du barn eller jobber med barn som er mellom sju og tolv år gamle? Da er det lurt å lese denne veilederen som er utarbeidet av Medietilsynet Trygg Bruk og Kors på Halsen. Her får du nyttige råd for hvordan dere skaper gode vaner på nett sammen.

more

Når skjermen stjeler nattesøvnen

15th September 2016 - Søvn er en grunnleggende forutsetning for god helse og utvikling, understreker eksperter. Men for barn og unge kan skjermen friste mer enn en god natts søvn.

more

På tide å bevege på seg?

7th September 2016 - Jo eldre barna blir, jo mindre er de i fysisk aktivitet, sier Ingrid Leversen, seniorrådgiver ved Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet. Les ekspertens råd om hvordan man kan motivere barna til å komme seg opp fra sofaen.

more

Med nesen i mobilen

6th September 2016 - Har vi mistet noe viktig selv om ungene virker ekstremt opptatt av og begeistret for det de holder på med på skjermene?

more

Hva er passe skjermtid?

31st August 2016 - Når er det greit å bruke skjerm? Når bør den legges bort? Medietilsynet Trygg bruk oppfordrer foreldre til å involvere seg i barnas mediebruk, skaffe seg informasjon og tenke på hva barna gjør heller enn antall minutter.

more

Sosial læring gjennom sosiale medier

30th August 2016 - Det kan lett bli mye fokus på alle feilene barna gjør når de er på nett, når det også foregår mye sosial læring. Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna, mener at det er viktig å huske de positive mulighetene for kontakt med jevnaldrende.

more

Nettovergrep: – Viktig å sette grenser for seg selv og ovenfor andre

25th August 2016 - Det er blitt vanligere blant ungdom å dele nakenbilder, samtidig som antallet anmeldelser av seksuelle overgrep har økt. – Det er avgjørende å ha en dialog med barna om hva som er greit og ikke, mener Barnevakten.

more

Fører skjermen til krangel?

21st June 2016 - Du er absolutt ikke alene om å oppleve dette. I mange hjem blir regulering av mediebruk en kilde til konflikt. Spørsmålet er hvordan konflikten kan håndteres.

more

Professor: – Vis tillit til barna, ikke overvåk dem på nett

15th June 2016 - Hvis man tråkker over barnas privatliv, så kan man miste muligheten til å være den støtten og veilederen som barna trenger. Dette sier Jan Gulliksen, professor og dekan ved Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

more

En arena for kreativitet og læring

13th June 2016 - – Det er viktigere å spørre seg om hva skjermtiden brukes til enn å telle nøyaktig antall timer, sier seniorrådgiver Jørund Høie Skaug ved Senter for IKT i utdanningen.

more

Når nakenbilder spres på nett

9th June 2016 - Det er ikke uvanlig at unge som har delt nakenbilder med noen de stolte på, opplever at disse blir spredt på internett. Kripos oppfordrer til å anmelde forholdet når slikt skjer. Medieeksperter understreker at skylden aldri må legges på offeret.

more

Ikke la skjermen bli en erstatning

9th June 2016 - – Skjermtid i seg selv er ikke problemet, men mangelen på andre ting kan skape utfordringer, sier psykologspesialist Bente Arntzen i Nettapi.

more

Nye muligheter med matematikkundervisning på nett

6th June 2016 - Tradisjonell matematikkundervisning i klasserommet kan være vanskelig for noen elever og for lett for andre. Derfor har Senter for IKT i utdanningen igangsatt et prosjekt som skal treffe både de som sliter og de som kjeder seg i timen.

more

Lag og del musikkvideoer med Musical.ly

6th June 2016 - Selv om du ikke er noen sangfugl, er det lekende lett å lage flotte musikkvideoer med Musical.ly. Les vår vurdering av den populære appen, og hvordan barnet ditt kan bruke den på en positiv måte.

more

Sosiale mediegiganter forplikter seg til å fjerne hatprat

1st June 2016 - Facebook, Twitter, YouTube og Microsoft vil slette hatefylle ytringer innen et døgn.

more

Barn vil lære nettvett av skolen og foreldre

1st June 2016 - Men hele 69 prosent av foreldre tror barna helst vil lære av venner, viser Medietilsynets ferske Barn og Medier-undersøkelse. – Barna ønsker at foreldre viser interesse og snakker med dem om mediebruken, sier Barnevakten.

more

Legg bort tvil og bekymring om barnas skjermbruk

25th May 2016 - Heller mer skjerm enn mindre, fordi barn bruker teknologi til å skape gode sosiale relasjoner på nett, og til kompetanse for senere arbeidsliv. Det mener Jan Gulliksen, professor og dekan ved Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

more

Barns nettbruk har enormt potensial for læring

30th March 2016 - Nettbruk gir barn ekspertkompetanse, viser nytt doktorgradsprosjekt.

more

10 ting alle foreldre bør vite om Internett

8th March 2016 - Hva er de viktigste tingene foreldre bør være klar over når det gjelder barn og unges mediebruk? Blogger Espen T. Eik gir deg en oversikt over 10 viktige tema.

more

Politiets nettpatrulje gir veiledning om barnas nettbruk i egen Facebook-gruppe

7th March 2016 - – Formålet vårt er å drive aktiv og synlig forebygging på internett. Vi ønsker å nå ut til foreldre, ved å gi råd og veiledning for å hindre at uønskede situasjoner finner sted, forteller Yngvar Joensen, politioverbetjent i Kripos.

more

Hva er sant på internett?

2nd March 2016 - For at barn og unge skal greie seg i samfunnet, må de lære seg å skille mellom troverdig og usanne påstander på nettet, hevder Eva Bratvold, som har solid erfaring innen IKT i utdanningssektoren.

more

Ønsker ikke 16-års grense på sosiale medier

4th February 2016 - Mange medieeksperter i Norge går sterkt mot det nye EU-direktivet som kan gi 16-årsgrense på sosiale medier. Men det er viktig å merke seg at direktivet gir hvert land mulighet til selv å sette en aldersgrense mellom 13 og 16 år. Barnevakten tror styrking av foreldreengasjement er et bedre tiltak enn en for høy aldersgrense

more

Vondt av skjermbruk

28th January 2016 - Både hoder og skuldre kan verke som følge av at barna sitter for lenge om gangen med mobil og nettbrett. Heldigvis, er det gode råd å få fra Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor samt innehaver og grunnlegger av klinikken Bekken og Barn i Oslo.

more

– Mediekonflikter er ikke nødvendigvis negativt

26th January 2016 - En ny svensk studie gir interessante innsikter i konfliktnivået knyttet til mediebruk i svenske hjem. Konfliktene handler som regel om skjermtid, og mindre om innhold.

more

Lær koding av figurene fra Frost og Minecraft

26th January 2016 - Det har aldri vært enklere for barna å lære programmering. Gjennom enkle, gratis, nettbaserte kurs på Code.org, kan podene begynne å lære koding på en gøy og motiverende måte.

more

«Vær en venn på nett»

26th January 2016 - Redd Barna har lansert et metodehefte for småtrinnet, der lærere får et nyttig verktøy til undervisning om nettvett.

more

Ikke glem å nominere noen til Trygg bruk-prisen!

13th January 2016 - Vet du om noen som har har gjort en innsats for å gi barn og unge i Norge en bedre digital hverdag? Både organisasjoner, virksomheter, barn eller voksne kan nomineres. Men det haster, fredag er siste frist!

more

Ungdom sammen mot hat på internett

12th January 2016 - I sosiale medier og kommentarfelt kan det gløde med personangrep og nedsettende kommentarer. Heldigvis engasjerer ungdom seg over hele Europa for å stå imot hatprat.

more

Plickers

6th January 2016 - Et quiz- og prøveverktøy som passer like godt i stua som i klasserommet. Her trenger man bare en mobil og en håndfull utskrifter til hjelp.

more

EU vil ha 16-årsgrense på sosiale medier

17th December 2015 - En omfattende reform fra EU kan gjøre sosiale medier og epost ulovlig for alle under 16 år, med mindre de får foreldrenes godkjennelse. – En slik ordning vil kunne bli en kilde til unødvendige konflikter i mange hjem, mener Barnevakten.

more

Skjermvett begynner på dag én!

11th December 2015 - En ny veileder gir småbarnsforeldre råd om de aller yngste barnas skjermbruk. Heftet «Småbarn og skjermbruk – en god start» tilbyr foresatte med barn i alderen 0-6 år råd og tips til å treffe gode valg for sin familie når det gjelder bruk av skjermer. For skjermvett begynner på dag én!

more

Gode råd for å beskytte barna mot nettovergrep

8th December 2015 - Statistikken er urovekkende når det gjelder seksuelle overgrep mot barn på internett. Barnevakten har kontaktet en som jobber med temaet daglig, Hilde Ringø Johansen, for å finne ut av hva barn og foreldre kan gjøre for å være tryggere på nett.

more

Tull eller trussel?

8th December 2015 - En ny rapport fra Redd Barna viser noen av de dilemmaer ungdom møter i netthverdagen, samt voksnes utfordringer med å være til stede for og bevisstgjøre de unge om mediebruken.

more

Hva bruker familien din tid på?

7th December 2015 - Skjermer byr på gleder for både store og små i hjemmet. Men de kan også bli en distraksjon som tar fokuset bort fra det viktige i livet, mener Melanie Sissel Ekholdt Huynh, spesialist i barne- og ungdomspsykiatri. I verste fall kan foreldre få en svekket relasjon med barna sine.

more

Slik ruster du barna til å tåle utfordringer

24th November 2015 - Sosialt liv på nett og ellers kan til tider være vanskelig og krevende for barn og unge. Dagens oppvekst byr på mange og varierte utfordringer, og mange spør seg: Finnes det noen grep vi voksne kan ta for å ruste barna til å tåle mer?

more

Sjokkerende overgrepstall fra Kripos – men ingen grunn til panikk

23rd November 2015 - Avisoverskrifter varsler om en urovekkende økning i antall overgrep mot barn på internett. Politioverbetjent Fredrik Skoglunn i Kripos mener at problemstillingen er reell, men at det ikke er noen grunn for foreldre å få panikk. Han ser fortsatt på internett som et positivt sted for barna.

more

Hvordan gjøre YouTube mer barnevennlig?

19th November 2015 - YouTube er svært populært blant barn og unge, og byr på en enorm menge med positive, morsomme og lærerike videoer. Men samtidig finnes videoer med problematisk innhold. Hvordan skal man forholde seg til det som foreldre?

more

Virkelighetsvold skremmer barna mest

18th November 2015 - Det er allment forstått at barn må beskyttes fra vold i filmer og spill, men barna sier derimot at vold fra virkeligheten skremmer dem mer. Forsker Elisabeth Staksrud forklarer hvorfor, og oppfordrer foreldre til å snakke med barna.

more

Krig og terrorisme – hjelp barna til å føle seg trygge

18th November 2015 - Nyheter på tv og internett flommer over når terrorhandlinger inntreffer. Som voksne er vår jobb å trygge barna ved å fokusere på sikkerhetsaspektet, mener Unni Heltne ved Senter for Krisepsykologi.

more

Håndterer du barnas medieutfordringer på riktig måte?

12th November 2015 - Hjelp barna å ta styringen når de er på internett, sier høyskolelektor og foredragsholder Ingrid Grimsmo Jørgensen. Å ta kontrollen over eget nettliv er ofte et viktigere middel enn straff og konsekvenser.

more

– Voksne må skjerpe seg på internett!

12th November 2015 - – Når jeg ser hvordan en del voksne opptrer på internett, for eksempel når de kommenterer blogger som gjerne er lest av mange ungdommer, da tenker jeg at mange av disse voksne er elendige rollemodeller, sier høyskolelektor og foredragsholder Ingrid Grimsmo Jørgensen.

more

Tidsbruk – en kilde til uenighet i hjemmet

10th November 2015 - Ofte oppstår det kommunikasjonsproblemer i familien, gjerne knyttet til tidsbruk, ifølge spillforsker Faltin Karlsen. Han mener at engasjement og vilje til å forstå vil lette på konflikten.

more

18-åring tok oppgjør med falskheten i sosiale medier

4th November 2015 - Essena O’Neill hadde over en halv million følgere på Instagram før hun fikk nok og tok et oppgjør med sitt «perfekte utseende» på nett.

more

Etter samlivsbrudd: Ulike regler hos far og mor

2nd November 2015 - Det er viktig å sette gode rammer og betingelser for barnas mediebruk. Men hvordan få til dette etter samlivsbrudd, og når foreldrene ikke blir enige? Forfatter og samlivsrådgiver, Solveig E. Vennesland, har flere gode råd å gi.

more

Er lite skjermtid bedre for barna?

28th October 2015 - Er det slik at jo mindre barna bruker skjerm, jo bedre er det? Ikke nødvendigvis, ifølge professor ved NTNU, Ingunn Hagen. For henne er det viktig å forstå mediebruken i vår tid og konsekvensene av den. Når det gjelder barn, hevder hun at det sentrale er at de opplever balanse og variasjon i hverdagen.

more

Privatlivets grenser

26th October 2015 - Unge mediebrukere må lære å sette grenser, både for hva de deler om seg selv, men også i forhold til det å ivareta andres privatliv på nett. Foreldre setter lista som forbilder, ifølge Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna.

more

Nyttig diskusjonsopplegg fra Medietilsynet

21st October 2015 - Total kontroll gir skoler og foreldre med barn mellom elleve og 16 år et nyttig opplegg for å diskutere grensen mellom privatliv og beskyttelse. Opplegget kan brukes i skoletimer, lærermøter, foreldremøter – og på andre arenaer.

more

Enki – nå til hjemmebruk

21st October 2015 - I spillet Enki reiser barna mellom fiksjonelle planeter og lærer fra fagområdene engelsk, matematikk og naturfag. Vi har sett spillet i aksjon, både til hjemmebruk og i klasserommet.

more

Ny straffelov inkluderer nettovergrep

21st October 2015 - Saker hvor noen får barn til å utføre handlinger som svarer til seksuell omgang på seg selv, er nå å regne som voldtekt, forklarer Ada Sofie Austegard, leder ved Stine Sofies Stiftelse.

more

Er det greit at foreldre sjekker mobilen?

19th October 2015 - Kun dersom man har en veldig god grunn eller bekymring, mener rådgiver Kaja Hegg i Redd Barna. Hun er tydelig på at jo eldre og mer modne barna er, jo mer har de krav på privatliv, også på nett.

more

Tar barna voksenrollen for raskt?

8th October 2015 - Sminke, mote, sosiale medier og kjendiser er stikkord som kjennetegner hva tweens er opptatt av. Men forsker Mari Rysst er ikke overbevist om at barndommen er blitt så veldig annerledes enn før, til tross for sosiale mediers inntog.

more

Digital mobbing: Skap rom for tillit

8th October 2015 - De fleste er enige i at effektiv forebygging og håndtering av mobbing handler om å skape positive holdninger blant barn og unge. Spørsmålet er bare hvordan man skal gå frem for å oppnå dette.

more

Slik er de nye aldersgrensene

6th October 2015 - Den 1. juli 2015 ble det innført nye aldersgrenser på kino, men disse gjelder også for tv, bestillingstjenester og andre offentlige steder hvor film og programmer vises. Den nye loven gir flere et større ansvar for at barn skal beskyttes mot skadelig innhold.

more

Skjermtid som stjeler nattesøvnen

6th October 2015 - Søvn er viktig for at barna skal takle dagligdagse utfordringer og klare å prestere for å nå sitt potensial. Men mediebruk kan friste mer for barna enn å dekke søvnbehov, ifølge forsker Mari Hysing.

more

– Respekter barnas mening

25th September 2015 - Mange foreldre publiserer ivrig bilder av barna sine i sosiale medier for å dele kjære øyeblikk med familie og venner. Men hvor går egentlig grensen for hva og hvor mye det er greit å dele?

more

Nå kommer reklamen til Instagram

24th September 2015 - 30. september åpnes Instagram for annonsering. Forbrukerombudet er bekymret for økt reklamepress mot barn og unge.

more

Dubestemmer.no fornyer innholdet

22nd September 2015 - Undervisningsopplegget Dubestemmer er oppdatert med spennende innhold for elever, lærere, foresatte og andre voksne.

more

Det beste av to verdener

17th September 2015 - Det kan virke som om reklame og mediebruk noen ganger prøver å lokke barna til å bli tidlig voksne. Men Sørenssen, som har forsket på "tweens", forteller at fasen har mye positivt ved seg.

more

Greit å vite om Periscope og Meerkat

16th September 2015 - Direkte videooverføring via app byr på mye positivt, men også utfordringer. Da appene Periscope og Meerkat ble lansert tidligere i år ble de fort populære – og beryktet.

more

Avgjørende for barnets helse og utvikling

14th September 2015 - Skjermtid er positivt, men kan føre til stillesittende aktiviteter. Regelmessig fysisk aktivitet er nødvendig for normal vekst og utvikling hos barn og unge, sier Elin Kolle, som tidligere har skrevet doktorgrad om emnet.

more

Ut i det offentlige

9th September 2015 - Når barn og unge publiserer på sosiale medier går det raskt under kategorien "offentlig ytring", selv på lukkede profiler. Da må de overholde regler for denne type offentliggjøring, sier jurist og forsker, Ellen Lexerød Hovlid.

more

Der foreldrene ikke får følge med

7th September 2015 - Ungdom bruker ofte lukkede kanaler på nett der det sosiale presset kan være stort. Derfor må skole og foreldre ruste barna til å tåle og beherske disse arenaene, sier høyskolelektor og foredragsholder.

more

Noen tips om bildedeling til deg som jobber med barn

3rd September 2015 - De fleste synes det er kjekt å se bilder fra barnas klassetur, barnehagens tur i skogen eller podens første seier på fotballbanen. Men det betyr ikke at man uten videre bør legge bildene ut på sosiale medier.

more

Lag musikk på en-to-tre

27th August 2015 - Med det gratis, nettbaserte programmet Soundation kan hvem som helst mikse og sette i hop lekre låter på bare minutter.

more

MovieStarPlanets sikkerhetsrutiner stoppet overgriper

27th August 2015 - En grov barnepornografisak er blitt rullet opp i Bergen etter at MovieStarPlanet varslet Kripos om mistenkelig aktivitet. Vi har bedt sikkerhetssjefen i MovieStarPlanet om å fortelle litt om sikkerhetstiltakene i nettsamfunnet.

more

Digitale perler fra Statped

24th August 2015 - Det er mange ressurser å finne, enten det er norsk tegnordbok eller et sosialt atferdskart for barn i autismespekteret, og alt passer i lomma. – Tilbudet er nyttig for alle, sier Aud Karin Stangvik i Statped.

more

– Det må være lov å tråkke feil

20th August 2015 - Barn og unge deler bilder og film som aldri før, og det skjer rett som det er at innhold som burde vært privat sendes ut i verden. Datatilsynet mener foreldreengasjement og dialog er nøkkelen for å gjøre barn mer bevisste på personvern og smart deling.

more

Norsk ungdom har det bra – men noen sliter

18th August 2015 - Årets Ungdata-undersøkelse bekrefter bildet av at dagens ungdom stort sett er en veltilpasset, aktiv og hjemmekjær generasjon, og at digitale aktiviteter er en viktig del av hverdagen. Men ikke alt er fryd og gammen.

more

Skriveglede på data – vent med håndskriving

17th August 2015 - Å lære å skrive på data er bedre for elevene enn gjennom håndskrift, sier ekspert på feltet, Arne Trageton. Nå inspirer metodene hans skolens læreplaner i Finland.

more

Matematikkprogrammet som kjenner elevene

13th August 2015 - Multi Smart Øving tilbyr en helt ny måte for elever å gjøre nettoppgaver på. Dette er et program som vurderer hva elevene kan eller ikke kan, og tilpasser seg deretter.

more

Er det greit å lyge på alderen?

22nd June 2015 - Foreldre bør gjøre seg noen refleksjoner når det gjelder barnas inntreden på den sosiale nettarena, oppfordrer Medietilsynet og Barnevakten.

more

Sosiale medier kan styrke selvbildet

22nd June 2015 - Internett kan være en arena hvor selvbildet utvikles i en positiv retning, men man må være var på utfordringene som følger med også.

more

Nye aldersgrenser fra 1. juli 2015

18th June 2015 - Det er nå vedtatt at den nye beskyttelsesloven, som innebærer flere endringer for aldersklassifisering på kino, tv, dvd og nett, vil tre i kraft 1. juli.

more

Ansvaret på våre skuldre

18th June 2015 - Statsministeren ønsker at mobberne skal stå til rette for handlingene sine på internett. Hun ønsker også at foreldre skal ta affære når egne barn inntar mobberollen.

more

– Støtt barna i mediebruken

18th June 2015 - Erna Solberg roser arbeidet Barnevakten gjør. Hun påpeker også viktigheten av at foreldre lærer barn og unge om gode vaner og oppførsel på nett.

more

Med et positivt blikk på seg selv

15th June 2015 - – Gode og omsorgsfulle voksne fører til barn med et godt selvbilde som også vil andre vel, forteller professor May Britt Drugli.

more

En overgrepshistorie

11th June 2015 - En melding plinger inn på mobilen til elleveåringen. Han tar seg til hodet og bryter ut ”Nå orker jeg ikke mer!” Gutten vil ikke snakke om det, men foreldrene forstår at de ikke har annet valg enn å sjekke mobilen hans. Dagen etter går de rett til politiet.

more

Videregående elever opplever seksuelle krenkelser

11th June 2015 - Over femti prosent av gutter og jenter på videregående oppgir at de blir utsatt for seksuelle krenkelser. Tidlig innsats og forebygging er derfor ekstremt viktig, forteller Frode Fredriksen til Barnevakten.

more

Blogging – en krevende arena

4th June 2015 - Linnéa Myhre begynte å blogge i en tid da fenomenet ennå var nytt. Dette har gitt henne erfaringer på både godt og vondt, noe som gjør at hun nå oppfordrer til 16-års aldersgrense.

more

Fire av ti norske barn har erfaring med problemsider på nett

4th June 2015 - Stadig flere barn oppsøker pro-anoreksi-sider, hatsider, selvmordsider og annet problematisk innhold på nett, viser europeisk forskningsprosjekt.

more

Studie: Barn skriver raskere på nettbrett

3rd June 2015 - En studie ved to norske barneskoler viser at barns skrivehastighet er raskere på nettbrett enn med tradisjonell håndskrift.

more

Syk av skjerm?

1st June 2015 - I all teknologiiveren er det lett å glemme hensynet til kroppen når det gjelder skjermbruk. – Hvis man ikke passer på å ta pauser, variere arbeidsstilling og har riktige briller, kan barna utvikle helseplager, forteller forsker på skjermplager.

more

Å være seg selv er godt nok

28th May 2015 - For mange foreldre er det viktig at barna får gode karakterer og gjør det «best», sier lektor i pedagogikk Tone Strømøy. Hun påpeker at barn heller må få støtte på at de er bra nok som de er, samtidig som de kan strekke seg litt.

more

Krenkelser på sosiale medier er straffbart

28th May 2015 - Vanlige mennesker er underlagt de samme lovene som profesjonelle journalister når det gjelder publisering på nett, sier advokat Jon Wessel-Aas i et intervju med NRK.

more

Naken på nett – gode råd til unge og voksne

21st May 2015 - Det er flere årsaker til at unge legger ut intimbilder av seg selv på nett. Og når det gjelder forebygging, så påpeker Tore Holte Follestad at foreldrene må på banen tidlig.

more

Med selvbilde som beskyttelse

18th May 2015 - Barn og unge med et godt selvbilde vil være mindre utsatt for de negative sidene ved sosiale medier, forteller Kjell Totland.

more

Ikke bare legg skylda på sosiale medier

6th May 2015 - Medieviter Cecilie Staude synes det er feil at teknologien skal få skylda hver gang noe fælt skjer. Hun forteller også at det er lite hensiktsmessig at foreldre prøver å holde oversikten ved å være venner med barna på sosiale medier.

more

Et tryggere alternativ til sosiale medier for barn

5th May 2015 - – Vi ser at flere og flere foreldre og også besteforeldre oppretter egne kontoer på Kuddle for å "følge" sine barn og barnebarn. Gjennom Kuddle får de se et ærlig og usminket bilde av deres opplevelser i hverdagen, forteller Silje Larsen ved Kuddle Inc.

more

Gjør netthandel tryggere

5th May 2015 - Barna kan skaffe seg eget bankkort allerede i skolealder, og ved fylte 13 år kan dette kortet knyttes til netthandel. Siden stadig flere unge kjøper ting på nett, har Barnevakten samlet noen råd og tips for sikrere handel.

more

Er barna klare for sosiale medier?

28th April 2015 - Eksperter på feltet, Halvdan Haugsbakken fra NTNU og Cecilie Staude fra BI, gir tips til fornuftig bruk av sosiale medier.

more

Hjelpeapparatet trenger mer kunnskap om nettovergrep

28th April 2015 - Ifølge en ny forskningsrapport mangler Statens barnehus tilstrekkelig kompetanse for å kunne håndtere og følge opp barn og unge som er blitt utsatt for overgrep via nett.

more

For bekymret for sosiale medier

20th April 2015 - – Jeg synes at sosiale medier representerer mange flere muligheter enn det representerer utfordringer, forteller Cecilie Staude til Barnevakten.

more

Det reklamen ikke forteller deg

17th April 2015 - Nesten alle i reklame- og motebransjen retusjerer. Det vanligste er å gjøre modellen slankere, endre på proporsjoner eller kroppsdeler, fjerne urenheter i huden og sminke modellen digitalt, forteller talsmann Runa Fjellanger i Ungdom mot retusjert reklame.

more

YouTube kommer med reklamefri abonnementsløsning

16th April 2015 - Google har bekreftet at YouTube snart kommer med abonnementsordning slik at brukere kan se videoer uten reklame. – Kan være positivt for unge brukere, tror Barnevakten.

more

MGP-stjerne: – Press på sosiale medier om å vise seg frem

14th April 2015 - 17 år gamle Ira Konstantinidis deltok denne våren på Melodi Grand Prix. Til Barnevakten deler hun tanker omkring vår tids positive og mindre positive bruk av sosiale medier.

more

Førskolebarn valgte iPad fremfor lek med jevnaldrende

9th April 2015 - En undersøkelse fra Danmark viser at barnehagebarn prioriterer nettbrett over jevnaldrende. – Ingen grunn til bekymring, sier Medietilsynet. Professor i sosialpsykolog, Arnulf Kolstad, er derimot urolig for utviklingen.

more

Med koding på timeplanen

8th April 2015 - Lær Kidsa Koding er en organisasjon som underviser dataprogrammering til barn og unge. Elevene elsker det, og læringspotensialet handler om mer enn bare datateknikk.

more

– En jubel som stod til taket

7th April 2015 - Slik beskrev rektor stemningen da elevene ved Åskollen skole fikk en helt spesiell beskjed. Alle der skulle nemlig få sin egen iPad. Hvorfor denne satsingen fra skolens side? Jo, det handler om bedre læring og mer motiverte elever.

more

Ta vare på de gode naturopplevelsene!

25th March 2015 - Den gode naturopplevelsen er godt for kropp og sjel, og supert for å ha en åpenhjertig samtale med barna om mediebruk – og alt mulig annet.

more

– Statusoppdateringer gjør at man går glipp av livet

25th March 2015 - En amerikansk studie uttrykker at mange er mer opptatt av fotografere livet fremfor å leve det. ”Vær heller tilstede, og gi oppmerksomhet til de rundt deg”, oppfordrer fotograf Kine Bakke.

more

Slik fjerner du reklame i nettleseren

25th March 2015 - Reklame kan som kjent være irriterende, og på nett utsettes barn og unge for en tilsynelatende uendelig strøm av reklame. Adblock Plus er et gratisprogram som kan hjelpe med å fjerne noe av reklamen.

more

Bidra til å gi barn et godt selvbilde

23rd March 2015 - Barne- og ungdomspsykolog Elisabeth Gerhardsen forteller at det er vanskelig å hindre det massive kroppsfokuset som barn og unge utsettes for i dag. Men vi voksne kan allikevel bety forskjellen på om barna blir revet med eller ei.

more

– Snakk om det som bekymrer deg

19th March 2015 - Det er alltid godt å ha et sted der du kan prate ut om det som er positivt eller vanskelig i livet. Leder Nelli Kongshaug i Kors på halsen inviterer unge til å ta kontakt med samtaletjenesten dersom man trenger hjelp, eller rett og slett bare noen å dele tankene sine med.

more

Trygge måter å fortelle om mobbing

19th March 2015 - Dersom man opplever mobbing, så er oppfordringen å si ifra til en voksen. Men når det endelig kommer til stykket er det ikke alle som synes at dette er like enkelt å gjøre. Klara klok og Kirkens SOS tilbyr seg å hjelpe dersom det er vanskelig å si ifra. Til dem kan alle henvende seg, uten å måtte fortelle hvem de er, og alle garanteres forståelse og støtte.

more

EU lager ny personvernlovgivning

12th March 2015 - EU reformerer sin lovgivning innenfor personvern. I løpet av året kan det komme nye personvernlovgivninger innen EU som også vil gjelde for Norge igjennom EØS.

more

Noen sosiale medier det er greit å vite om

10th March 2015 - Face er ut, Insta og Snap er in. Men hvilke andre sosiale medier bruker de unge? Her får du en kort presentasjon av noen tjenester det kan være greit å vite litt om.

more

En av Norges største skolesider blir stadig bedre

10th March 2015 - Salaby er populært på skoler over hele landet. Redaktøren forteller til Barnevakten at de har arbeidet med å skape nytt innhold og bedre tilgjengelighet på tvers av PC, mobil og nettbrett.

more

Ny studie avdekker digital vold blant unge norske kjærestepar

5th March 2015 - En europeisk studie viser at fire av ti norske jenter og to av ti gutter har opplevd at kjæresten har begått et digitalt overgrep mot dem. – Urovekkende høye tall, sier barneminister Solveig Horne.

more

Treningsblogger tar oppgjør mot utseendepress

5th March 2015 - Gina Sophie har utdanning og erfaring som personlig trener og blogger. Hun er definitivt ikke redd for å tre frem og kritisere det hun kaller "kroppsfiksering" på sosiale medier.

more

”Nettvett” – nyttig bok for å bevisstgjøre barna

5th March 2015 - I boken ”Nettvett” presenteres åtte korte historier som legger opp til diskusjon og refleksjon om livet på nett. – En smart bok som anbefales både i skolen og hjemme, mener Barnevakten.

more

Skolen skal hjelpe barn å utvikle digitale ferdigheter

27th February 2015 - Men hva innebærer egentlig dette begrepet? Og hva er det barna skal lære om digital mediebruk i skolen?

more

Politiet: Tror det er store mørketall for nettovergrep

26th February 2015 - Politiet på Romerike har avdekket flere grove overgrepssaker der barn har blitt utnyttet på nett. – Snakk med barna om hva som er greit å dele på nett, og at ikke alle er den de gir seg ut for å være, oppfordrer Barnevakten. – Samtidig er det viktig å ikke bli hysterisk når man ser denne typen overskrifter i mediene.

more

YouTube Kids lansert i USA

24th February 2015 - Amerikanske barn kan nå bruke appen YouTube Kids til å se barnevennlige videoer.

more

De gode forbildene

24th February 2015 - Barn og unge trenger tydelige og bevisste rollemodeller for å utvikle gode og sunne medievaner.

more

Hvordan utvikle en kritisk sans på nett?

17th February 2015 - Nettet tilbyr utømmelige ressurser av underholdning, kommunikasjonsmuligheter og kilder til kunnskap. Samtidig er ikke dette en frihavn uten farer og betenkeligheter. Foredragsholder Michal Solheim og seniorrådgiver Karoline Tømte deler sine erfaringer om hvordan man kan ruste barn og unge til å bli bevisste nettbrukere.

more

Den nye beskyttelsesloven: Aldersmerking i alle medier

17th February 2015 - Den nylig vedtatte beskyttelsesloven innfører et nytt og samlet regelverk for alle medieplattformer. Det skal gi barn og unge bedre beskyttelse mot skadelig innhold i film og tv-programmer – på tv, kino, dvd og nett.

more

Nyttige tips til trøtte skjermøyne

16th February 2015 - Med skjermbruk gjennom store deler av dagen er det naturlig at man noen ganger kan bli litt sliten i øynene. Ved å være bevisst på enkle grep kan du unngå noen plager.

more

Årets Gullbarbie til skoledagbok

11th February 2015 - Elevkalenderen, en reklamefinansiert skoledagbok for elever i den videregående skole, er kåret til den "reklame- eller medieaktøren som er best på å få ungdom til å føle seg verst" i 2014.

more

Safer Internet Day 2016

9th February 2015 - Tirsdag 9. februar ble Safer Internet Day markert i over 100 land. Her er en rekke ressurser som kan være til nytte.

more

”Tenk før du deler” – nyttig aktivitetshefte fra Redd Barna

9th February 2015 - Redd Barna tilbyr et nyttig hefte som tilrettelegger for dialog og bevisstgjøring i undervisning om nettvett for barn på mellomtrinnet.

more

Skjermer har negativ effekt på søvnen

5th February 2015 - En ny norsk studie bekrefter det annen forskning har vist – tenåringers skjermbruk kan føre til søvnproblemer. Mest overraskende er koblingen mellom mye skjermbruk på dagtid og økt risiko for dårligere søvn om natten.

more

Barn har rett til privatliv

5th February 2015 - En ny rapport fra Datatilsynet kartlegger hvilke holdninger folk har til barns rett til privatliv. Her får du en oppsummering av rapporten.

more

Barn og unge må vernes mot reklame på sosiale medier

4th February 2015 - Nylig la Forbrukerombudet ut en pressemelding om at de vil stanse kjøpepress mot barn på Facebook. Barnevakten kontaktet forbrukerombud Gry Nergård og ekspert på sosiale medier, Halvdan Haugsbakken. Vi ville undersøke hva som er problematisk med denne type markedsføring rettet mot barn og unge.

more

YouTube-generasjonen

22nd January 2015 - Fire av ti syv- til tolvåringer i Norge, Danmark og Finland er på YouTube hver dag.

more

En foreldreguide til Instagram

20th January 2015 - ConnectSafely og UK Internet Centre har utviklet en nyttig ressurs for foreldre som ønsker informasjon og gode råd om Instagram.

more

Redd Barna: Nettsteder som deiligst.no må ta ansvar

14th January 2015 - Nettsteder som fungerer som sjekkearenaer må ta et større ansvar for å hindre at voksne tar kontakt med barn, mener Redd Barna.

more

Spill deg til læring

8th January 2015 - Det er ingen hemmelighet at barn og unge trollbindes i timevis av både apper og spill. I disse dager jobbes det iherdig av Steinar Aas og hans kollegaer nettopp av denne grunn. De vil nemlig at det skal spilles mer både på skolen og i hjemmet.

more

Kahoot! – læring gjennom lek

2nd January 2015 - Kahoot! startet på norsk grunn som en enkel idé, men siden da har quizprogrammet spredd seg som ild i tørt gress. Hvorfor? Fordi brukerne applauderer programmet da det er enkelt å bruke og lekkert for blikket. Barnevakten tok en prat med daglig leder ved Kahoot!, Johan Brand, for å få innsyn i hva all iveren egentlig dreier seg om.

more

Gode samtaletema hvis barna får digitale julegaver

18th December 2014 - Barnevakten gir deg lure ting å snakke med barna om dersom de får nettbrett, mobil, spillkonsoll eller datamaskin til jul!

more

”Overhørt”-sider skaper uttrygghet blant skoleelever

11th December 2014 - Flere skoler melder om rykter og sladder på sosiale medier gjennom anonyme ”Overhørt”-sider. – Her handler det om å skape bevissthet og bygge holdninger, slik at ungdom tar ansvar for både seg selv og andre, mener Barnevakten.

more

DelRett – en veiledningstjeneste om opphavsrett

8th December 2014 - Er du lærer og vil vite mer om reglene for bruk av digitale ressurser i undervisningen? DelRett gir deg svar på en rekke spørsmål knyttet til opphavsrett.

more

– Helt normalt å rangere "de ti peneste"

4th December 2014 - Ungdom reagerer selv på sin egen generasjons store fokus på utseende og popularitet i sosiale medier. Eksperter deler de unges bekymring.

more

La elevene lære programmering gjennom Kodetimen

3rd December 2014 - Gjennom kampanjen Kodetimen oppfordres lærere til å la elevene få en smakebit på hva programmering er gjennom én skoletime.

more

Norsk ungdom utvikler digitale ferdigheter mest i fritiden

2nd December 2014 - Norske elevers digitale ferdigheter er i toppsjiktet internasjonalt, men når det gjelder bruk av IKT i skolefagene er Norge under gjennomsnittet. – Potensialet for læring som kan hentes ut av det barna holder på med i fritiden blir i liten grad utnyttet, sier mediepedagog.

more

Mener sosiale medier har gjort unge bedre på å uttrykke seg skriftlig

27th November 2014 - I fjor mottok sidetmedord.no rundt 60 000 henvendelser. Helsetjenesten opplever at det er lettere for barn og unge å ta kontakt skriftlig dersom det er noe de sliter med.

more

Snapchat bedrer sikkerheten

20th November 2014 - Snapchat vil nå varsle brukere som bruker uoffisielle apper til å lagre snapper.

more

Er det ulovlig å bruke Facebook og Instagram før man er 13 år?

13th November 2014 - – Det er ikke et lovbrudd å la barna være på sosiale medier, men en vurdering som foreldre må ta, sier Medietilsynet.

more

Skjermlek går på bekostning av utelek

13th November 2014 - I en ny europeisk undersøkelse utført av batteriprodusenten Duracell, svarer 85 prosent av de spurte familiene at de leker sammen på skjermen i stedet for tradisjonelle aktiviteter og utelek.

more

Nyttige ressurser fra Senter for IKT i utdanningen

13th November 2014 - Et nytt notat og læringsopplegg med dataspill i skolen. Nyttige filmer om IKT i læring og undervisning. Senter for IKT i Utdanningen tilbyr gode verktøy og inspirasjon til bruk av digitale verktøy.

more

Øk sikkerheten med gode passord

6th November 2014 - En ny undersøkelse viser at mange nordmenn bruker samme passord på ulike nettjenester. – Lær barn og unge å bruke trygge passord, oppfordrer Barnevakten.

more

Barn og unges råd til foreldres nettbruk

3rd November 2014 - Gjennom sitt nettvettarbeid møter Redd Barna stadig flere barn og unge som forteller at foreldre ikke behersker spillereglene for sosiale medier. Nå har Redd Barna samlet et knippe gode råd fra ungdom til foreldre.

more

– Bevisstgjøring er den beste løsningen

22nd October 2014 - En fersk undersøkelse viser at 27 prosent av Snapchat-brukere har sendt intime bilder.

more

Lær ungdommen å sette egne grenser for bildedeling

16th October 2014 - Ingen nettbaserte tjenester er hundre prosent sikre. Bevissthet i forhold til egne handlinger og mulige konsekvenser er den beste måten barn og unge kan trygge sin egen mediehverdag, mener Barnevakten.

more

Barn og medier 2014: Norge vs. Sverige

15th October 2014 - Medietilsynet har publisert en informativ oversikt som sammenligner barn og unges mediebruk i Norge og Sverige.

more

Snakk med barna om ebola-krisen

9th October 2014 - Ebola-krisen ble høyaktuell da en norsk kvinne fikk påvist smitte og ble hasteevakuert til fra Sierra Leone til Ullevål sykehus. – Hjelp barna med å bearbeide sterke nyhetsinntrykk, råder Barnevakten.

more

Hjerneforsker mener nettbrett gjør oss demente

8th October 2014 - I sin nye bok ”Digital Demens” er konklusjonen til den kontroversielle tyske forskeren Manfred Spitzer klar: Digitale medier gjør oss fete, dumme, ensomme, syke, aggressive, ulykkelige – og demente.

more

– Sats på tillitt og åpenhet, ikke snoking

7th October 2014 - Spørsmålet om foreldre bør sjekke ungdommers aktivitet i sosiale medier har skapt debatt. – God dialog fra tidlig alder er å foretrekke fremfor brannslukking i tenårene, sier Barnevakten.

more

Tips til morsomme aktiviteter i høstferien

30th September 2014 - Det er tid for høstferie, og vi har noen tips til morsomme familieaktiviteter med digitalt tilsnitt.

more

En god natts søvn er viktigere enn du tror

25th September 2014 - Visste du at kroppen renser hjernen for giftstoffer mens du sover? Det kan være noe å reflektere over for dem som ligger med skjermen under dynen på nattestid.

more

Optikere advarer mot overdreven nettbrettbruk

23rd September 2014 - Bekymrede optikere ser at stadig flere barn blir nærsynte. Skjermbruk pekes på som en mulig årsak.

more

Barn ønsker foreldre som bryr seg om deres digitale hverdag

18th September 2014 - Unge setter stor pris på å ha foreldre som viser interesse, sier helsesøstre.

more

Eksperter vil ha nettbrett inn i barnehagen

17th September 2014 - – Vi må åpne blikket for mulighetene denne teknologien gir, sier seniorrådgiver Helle Jacobsen ved Senter for IKT i utdanningen.

more

Mas om å kle av seg på Momio

11th September 2014 - Spørsmål om nakenbilder i ”barnas Facebook” skapte trend der barn ble utfordret til dele bilder av seg selv avkledd. Barnevakten oppfordrer foreldre til å snakke med barna om livet på nett, og vil samtidig rose watAgame for å ta tilbakemeldinger på alvor.

more

– Sosiale medier styrker vennskap

10th September 2014 - – De sosiale mediene er et supplement til vennskap, ikke en erstatning, sier dansk forsker og utfordrer myten om at Facebook utvanner vennskap.

more

– Lær barna å bli bevisste forbrukere på nett

4th September 2014 - En ny undersøkelse viser at fire av ti ungdommer i alderen 13 til 15 år har handlet på nett med foreldrenes kort. – Bli enige om noen enkle spilleregler, oppfordrer Barnevakten.

more

Hvordan aktivere sikkert søk for YouTube på mobil og nettbrett

3rd September 2014 - Med et enkelt grep kan du aktivere et filter som utelukker videoer med innhold som ikke egner seg for de yngste.

more

15 år med Trygg bruk

3rd September 2014 - Medietilsynet Trygg bruk lanserer denne uken Final Report 12-14. Rapporten gir et interessant innblikk i historien og arbeidet til Trygg bruk-prosjektet, og ser på hvor veien bør gå videre for å sikre barn og unge en trygg digital fremtid.

more

Nye eiere av Ask.fm lover å stoppe mobbing

26th August 2014 - Det kontroversielle sosiale nettstedet Ask.fm vil gjennomgå store sikkerhetsendringer for å få bukt med trakassering og upassende oppførsel.

more

Tenk deg om før du deler bilder av barn

21st August 2014 - Det er lurt å tenke gjennom hvor og med hvem man deler bilder og videoklipp på nett.

more

14-åring vil bekjempe digital mobbing med angre-system

20th August 2014 - Ideen er like enkel som den er smart; få tenåringer til å tenke seg om én gang til før de sender sårende meldinger.

more

Tips til morsomme sommeraktiviteter

26th June 2014 - Barnevakten oppfordrer små og store til å nyte sommeren og ta pause fra de mange skjermene. Men dersom det er greit med litt skjermtid, gir vi noen tips til bakseteunderholdning og andre morsomme medieaktiviteter.

more

Politiet slår alarm om Snapchat

26th June 2014 - Politiet i Sandnes har de siste månedene fått flere henvendelser og anmeldelser knyttet til misbruk av barn i sosiale medier. En elleve år gammel jente som mottok nakenbilder og sexønsker fra en eldre mann via Snapchat er blant de alvorligste.

more

– Vi ønsker å gi barn verktøy for å mestre livet

20th June 2014 - NRK Super-serien ”Jenter” er havnet i søkelyset etter at skoleelever har laget sladderkontoer på Instagram inspirert av seriens fiktive Instagram-konto. Programredaktør Hildri Gulliksen i NRK Super fremhever at ”SANDheten” er historien om hvordan barn håndterer helt realistiske og vanlige utfordringer på nettet.

more

Mener "Jenter" inspirerer til netthets

19th June 2014 - I Drammensområdet har elever på tre barneskoler blitt utsatt for sladder gjennom ”hemmelige” Instagram-profiler som er inspirert av NRK Super-serien ”Jenter”. – NRK Super må være bevisst på sin rolle, mener Barnevakten.

more

Bekymring versus realiteter – barn og medier 2014

19th June 2014 - Er det samsvar mellom foreldrenes reelle bekymringer og barn og unges faktiske mediebruk? Funnene fra Barn og medier-undersøkelsene 2014 indikerer at barn og unge faktisk ønsker seg foreldre som er engasjerte i deres digitale hverdag. Det de opplever er ofte å bli møtt med fordommer, uvitenhet og manglende interesse.

more

”Har du sett noe ekkelt på nett?”

12th June 2014 - Inspirert av fantasifiguren ”Slender Man” har unge jenter stått bak to adskilte drapsforsøk i USA. – Barn ser mye som kan være i grenseland mellom fiktivt og reelt, og trenger voksne som kan fortelle dem hva som er ekte og ikke, sier daglig leder Merethe Clausen Moe i Barnevakten.

more

”Likes” er viktigere enn du tror

11th June 2014 - – Vi foreldre har ikke godt nok innblikk i hvor viktig og gjennomgripende antall likes på sosiale medier er, sier rådgiver Kaja Hegg i Redd Barna.

more

– Medievold øker aggresjonsnivået

5th June 2014 - Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk mener at internasjonal forskning viser en klar sammenheng mellom voldsskildringer i mediene og heving av aggresjonsnivået.

more

Nytt patent kan åpne Facebook for barn

5th June 2014 - Et nytt patent registrert av Facebook antyder at det sosiale nettverket har planer om å åpne for barn under 13 år. – Dersom Facebook legger til rette for de yngste på en god måte kan dette være en positiv utvikling, mener Barnevakten.

more

Bruk av sosiale medier kan slå begge veier for barnevernsbarn

4th June 2014 - En ny NOVA-rapport har kartlagt muligheter og utfordringer knyttet til kontakt på sosiale medier mellom foreldre og barn under offentlig omsorg.

more

Hvordan skru av automatisk videovisning i Facebook

4th June 2014 - Endelig er det blitt mulig å slå av autoavspillingen av videoer i nyhetsstrømmen. Enkelt er det også. Vi viser deg hvordan du gjør det i iOS- og Android-applikasjoner.

more

Nettbrettet ødelegger nattesøvnen

22nd May 2014 - Barn helt ned i syv-åtteårsalderen sitter i senga med mobilen eller nettbrettet om kvelden. Det forstyrrer nattesøvnen, mener forskere.

more

Skoleelever mener ”likes” kan være skadelig

20th May 2014 - Elever fra Randaberg videregående skole mener det er fort gjort å bli litt for opptatt av sosiale medier, og at det for noen kan være skadelig. Avdelingsoverlege Jan Skandsen ved Stavanger Universitetssykehus støtter dem.

more

Medietilsynet advarer mot mediepanikk i nettbrettdebatt

8th May 2014 - Nettbrettbruken har tatt av blant barn og unge, viser de nye Barn- og medier-undersøkelsene. Medietilsynet ønsker en nyansert debatt rundt småbarns skjermbruk.

more

Du Bestemmer ønsker velkommen til nye nettsider

8th May 2014 - Dubestemmer.no fremstår nå i ny og frisk utgave. Nettsidene har fått ny design og innholdet er oppdatert og omstrukturert.

more

Med mobilen på hodeputen

6th May 2014 - En ny undersøkelse viser at ungdom gjennomsnittlig sover to timer for lite på hverdager. Mobilbruk har mye av skylden.

more

– Lurt å ta pornopraten med barna

30th April 2014 - Medietilsynets nye Barn og medier-undersøkelser viser at 60 prosent av 13- til 16-åringer har vært inne på en porno- eller sexnettside. – Foreldre bør snakke med barna sine om porno og seksualitet, mener Barnevakten.

more

De fleste barn har lært om nettvett

30th April 2014 - Stort sett har alle barn i alderen ni til 16 år lært om fornuftig bruk av digitale medier. – Vi ser de gledelige resultatene av foreldrenes og barnas digitale bevisstgjøring, og at vårt eget arbeid, Bruk hue-kampanjen, andre aktørers og skolenes egen innsats fungerer, sier daglig leder Merethe Clausen Moe i Barnevakten.

more

Digitale medier inn med morsmelken

28th April 2014 - To store og viktige undersøkelser fra Medietilsynet er blitt publisert. Tallene viser at stadig yngre barn bruker digitale medier; nettbrettbruken har eksplodert og smarttelefoner er så godt som allemannseie hos de unge.

more

Mobilforbud gjorde elevene mer sosiale

24th April 2014 - Moltemyr skole i Arendal har hatt totalt mobilforbud på skolen siden nyttår. Elevene likte ikke forbudet når det kom, men protestene stilnet raskt.

more

Mestrer nettbrett, men kan ikke leke med klosser

24th April 2014 - Det britiske lærerforbundet advarer om at stadig flere barn har problemer med å utføre enkle praktiske oppgaver som en følge av overdreven skjermbruk. Leder i det norske Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, støtter advarselen.

more

– Moderne mediebruk er unaturlig for øyet

22nd April 2014 - Mye skjermbruk kan skape synsproblemer. Norsk Optikerforbund mener foreldre har et ansvar og må sette grenser.

more

Vi ønsker alle en riktig god påske!

11th April 2014 - Påsken står for døren, og det er tid for familiehygge og flotte felles opplevelser, både hjemme i stuen og ute i naturen. Her følger noen forslag til aktiviteter med digitalt tilsnitt som kan være kjekke å gjøre sammen med barna.

more

”Ask er helt j**lig”

10th April 2014 - Den anonyme sosiale nettjenesten Ask.fm har ført til en lang rekke stygge mobbeepisoder blant norske barn og unge.

more

Stenger skoleelevers tilgang til Ask

10th April 2014 - Trondheim kommune vil gjøre tiltak for å stenge populær og beryktet tjeneste der mobbing og trakassering florerer. – Flere kommuner bør gjøre det samme, mener Barnevakten.

more

Kan vi voksne bli litt hysteriske over barn og unges nettbruk?

8th April 2014 - ”Jeg vil ikke at de voksne skal få rett i at ting bare er dumt,” sier jente i ny dybdeundersøkelse gjennomført på oppdrag av Medietilsynet. Ungdom etterlyser mer fokus på de positive medieopplevelsene hos foreldre.

more

Dette bør du vite om du har barn på sosiale medier

2nd April 2014 - Medietilsynet har publisert en egen veileder som gir informasjon og praktiske råd om mulighetene og farene som bruk av sosiale medier gir. – Svært nyttig, mener Barnevakten.

more

Hvor mye tid er det greit at barn bruker på skjerm?

2nd April 2014 - Lege og familieterapeut Melanie Ekholdt etterlyser nasjonale retningslinjer om hvor mye skjermtid som er greit for barn. – Det er nesten bare Norge som ikke har slike råd.

more

10 gode råd: Hvordan bør jeg oppføre meg på Instagram?

2nd April 2014 - Instagram er blitt svært populær blant norske ungdommer. Mange kjenner nok på at det av og til kan være vanskelig å vite hvor grensene går for hva man bør gjøre. Da er det greit å ha noen enkle retningslinjer i bakhodet.

more

Sosiale medier stjeler søvnen

2nd April 2014 - Nye studier viser at ungdom sover for lite, og at søvnproblemer kan føre til helsevansker.

more

Foreldremøtet – et viktig forum

25th March 2014 - Foreldre som har barn i samme skolemiljø kan dra stor nytte av å bruke foreldremøter til å bli enige om positive og nyttige rammer for mediebruk. 


more

Hvem er finest i landet her?

24th March 2014 - Stadig flere Instagram-kontoer oppfordrer barn og unge til å publisere ”selfies” som deretter rangeres. Samtidig viser en ny NOVA-undersøkelse at flere jenter har negativt selvbilde. – Bekymringsfullt, mener Barnevakten.

more

Donald i skolen

24th March 2014 - Etter suksess med leseprosjekt i skolen vurderer Egmont Kids Media å lansere en egen skoleportal, samt et pedagogisk konsept rundt temaet "Motivasjonsbasert læring".

more

– Alle skal ha mulighet til en oppvekst uten mobbing

20th March 2014 - Statsminister Erna Solberg har tro på at det er mulig å bekjempe digital mobbing. Hver og en må gjøres ansvarlig for egne handlinger, påpeker hun. – At vi har en leder for landet vårt som engasjerer seg i dette temaet er betydningsfullt, mener Barnevakten.

more

Planlegger YouTube for barn

20th March 2014 - Mye tyder på at Google-eide YouTube holder på å utvikle en egen tjeneste beregnet for barn under 10 år. – Spennende, mener Barnevakten.

more

Gjør nettbrett skolebarn mer motiverte?

20th March 2014 - Et prosjekt ved Lunde barneskole i Skien lærer elever i 6. klasse og deres lærere til å bruke nettbrett i undervisningen og til å gjøre lekser. Det har skapt gode resultater.

more

Statsminister Erna Solberg støtter Bruk Hue-kampanjen

18th March 2014 - Statsminister Erna Solberg oppfordrer alle elever, lærere og foreldre til å være med å bekjempe digital-mobbing når antimobbe-kampanjen Bruk Hue gjester Karlsrud skole i Oslo i dag.

more

Jenters selvbilde er lavere enn før

12th March 2014 - Flere jenter nå enn for få år siden er misfornøyd med egen kropp og har negativt selvbilde. Forsker tror kropp og utseende har fått større betydning for selvbildet enn tidligere.

more

Bok om mobbing på digitale arenaer

6th March 2014 - Den nye boken ”Mobbing på digitale arenaer” gir leseren innspill på hvordan voksne kan avdekke, håndtere og forebygge digital mobbing.

more

Falsk frykt for appen Talking Angela

5th March 2014 - Falske rykter har spredd seg via sosiale medier om at pedofile står bak appen Talking Angela og prøver å komme i kontakt med barn via appen. Mange barn og voksne går rundt med grunnløs bekymring.

more

Kronprinsen besøker Bruk Hue-kampanjen i Narvik

3rd March 2014 - H.K.M. Kronprins Haakon Magnus står på scenen når antimobbe-kampanjen Bruk Hue gjester Narvik i dag.

more

– Alle trenger å vite mer om barns liv på digitale medier

26th February 2014 - Kors på halsen, Røde Kors sitt anonyme samtaletilbud, har fra i fjor til i år registrert en dobling i antallet barn og unge som kontakter dem om problemer på digitale medier.

more

Vil styrke digital kompetanse i barnehagen

26th February 2014 - – Vårt motto er ikke nettbrett inn i barnehagen, men digital kompetanse inn i barnehagen, sier Helle Jacobsen ved Senter for IKT i utdanningen.

more

– Digitale vaner påvirker ditt barns utvikling

25th February 2014 - – Det er viktig at foreldre er bevisst på hvilke behov barna har, og at de styrer skjermbruken deretter, sier barnepsykiater Melanie Ekholdt Huynh.

more

Enkel oppskrift for å gjøre Windows 8 litt mer barnevennlig

20th February 2014 - Gjennom ”Tryggere for familien” tilbyr Microsoft muligheten til å opprette kontoer for barna og velge passende begrensinger for barnas databruk. Men husk at dette bør gjøres i dialog med barna.

more

Deler problemer på nett for å få trøst

18th February 2014 - Mange kommer med personlige bekjennelser i blogger og på sosiale medier. Barnepsykolog er ikke overrasket, men mener det er uheldig å dele for mye.

more

Ufrivillig eksponert for porno

13th February 2014 - Barn og unge møter porno på nettet – uten at de leter etter det.

more

Delte meninger om årsaker til søvnproblem blant unge

13th February 2014 - Søvnekspert forklarer ungdommers søvnproblemer biologisk, mens helsesøster mener at unges bruk av digitale dingser på kveld og nattestid gir for lite søvn.

more

Forsker belønnet for innsats for trygg nettbruk

13th February 2014 - Elisabeth Staksrud har blitt tildelt Medietilsynets Trygg bruk-pris for 2014 for sitt 10-årige engasjement for barns trygghet på internett og i digitale medier.

more

– La oss skape et bedre internett sammen

11th February 2014 - I anledning Safer Internet Day lanseres en digital bok for barn med fokus på å ta kloke valg på nett. Kampanjen Stopp hatprat sparkes også i gang på dagen for tryggere nettbruk.

more

Sett sunne rammer for skjermbruk

6th February 2014 - For barn i dag er det en selvfølge med et mangfold av skjermer. Foreldre har en unik mulighet til å spille på lag med barna, formidle gode holdninger og gi trygge rammer rundt skjermbruk. Barnevakten gir deg råd om hvordan.

more

Facebook dominerer fortsatt

6th February 2014 - På tross av spådommer om død og flukt fra Facebook, lever det sosiale mediet i beste velgående – ti år etter at det oppsto.

more

Nye krav skal hindre barns pengebruk i spill

5th February 2014 - Storbritannia krever at spillselskapene sørger for at barn ikke skal kunne bruke penger i spill, uten foreldrenes samtykke. Forbrukerombudet støtter kravet.

more

Annsofi synger ut mot mobbing

30th January 2014 - Artist Annsofi Pettersen ble deprimert og sykmeldt av den digitale mobbingen som fulgte X-Factor-suksessen. Nå fronter hun antimobbekampanjen Bruk Hue som i sin tiende sesong besøker flere skoler enn noensinne.

more

«Jeg skjønner ikke at du som er så talentløs gidder å leve»

30th January 2014 - Da Annsofi Pettersen slo gjennom som artist på X-Factor, ble hun bombardert med hatmeldinger på sosiale medier.

more

– Det verste vi gjør, er å passivt registrere det som skjer

23rd January 2014 - – Fremveksten av sosiale medier er på mange måter en revolusjon for måten vi forholder oss til hverandre og til omverdenen på, sier sjefredaktøren i Harstad Tidende, og roper et varsku om å ikke bare passivt registrere det som skjer.

more

Advarer mot at Kik brukes av barn

23rd January 2014 - Chattetjenesten Kik har aldersgrense 17 år, men er populær blant barn. Både politiet, Medietilsynet og Barnevakten registrerer at nakenbilder deles via appen, og oppfordrer foreldre til å følge med. – Begynn å bli foreldre, formaner politiet.

more

Safer Internet Day med bok for småtrinnet

21st January 2014 - Den 11. februar markeres Safer Internet Day, og i den forbindelse lanseres en digital lydbok for elever i småtrinnet, med formål å lære barn om viktige valg man gjør på nettet.

more

PC i timen brukes mest til ikke-faglige aktiviteter

16th January 2014 - En ny doktorgradsavhandling avdekker at PC i timen brukes mest til Facebook, chat, spill, nyheter, og bare litt til faglig innhold. Noen sentrale retningslinjer for hvordan elevenes PC-bruk skal reguleres, finnes ikke.

more

– Hvordan har du hatt det på Instagram i dag?

16th January 2014 - – Foreldre må øke sin deltakelse i ungdommens hverdagsliv, oppfordrer leder for Sola ungdomsteam, og peker på at mobbing foregår på arenaer der det er liten voksentetthet.

more

Kloke ord om nettbruk i nord

16th January 2014 - – For å nå gjennom til ungdommene må man sette ting på spissen og kalle en spade for en spade, sier den engasjerte foredragsholderen Michal Solheim, som hovedsakelig i Nordland tilbyr foredrag for barn, ungdom og foreldre om den digitale hverdagen.

more

Stor pågang av unge på chat til hjelpetjenester

14th January 2014 - Ulike hjelpetjenester opplever økt pågang av mennesker som trenger noen å snakke med om personlige problemer. Spesielt stor har økningen av unge på nettchat vært, og temaene er alvorlige.

more

Foreldreråd om Tinder

9th January 2014 - Sjekke-appen Tinder har bredd om seg blant ungdommer de siste månedene. Barnevakten advarer mot at barn bruker appen og oppfordrer foreldre til å følge med på de unges aktivitet på nett og mobil.

more

”Jul i Svingen” kåret til årets beste familieprogram

9th January 2014 - Barnevakten gir prisen for årets beste familieprogram 2013 til ”Jul i Svingen” og NRK Super. – ”Jul i Svingen” byr på gode historier, humor og varme og tar fatt i hverdagen på en måte som kommuniserer med både barn, ungdom og voksne, sier daglig leder Merethe Clausen Moe i Barnevakten.

more

Trenger barna iPad for å "henge med"?

7th January 2014 - Hvilken plass skal den virtuelle verden ha i din familie? Hva er barns behov, og hva er det som påvirker barns kropp og hjerne? Delta på foreldreforedrag med lege og barnepsykiater Melanie Ekholdt Hyunh.

more

Snakk med barna om å ikke dele ekle kjedebrev

12th December 2013 - Groteske kjedebrev deles mellom barn på Kik. – Snakk med barna om å ikke tro på innholdet og ikke sende det videre, oppfordrer Barnevakten.

more

Bilderetusjerings-apper nå på topplistene

12th December 2013 - Bildedelingen i sosiale medier som Instagram er massiv. Gratis mobilapper gjør det mulig å fikse på utseendet, og slike apper er nå svært populære. Et tilbakeslag, mener psykolog.

more

– Lær barn å gjenkjenne mulige faresignaler

5th December 2013 - En 19 år gammel mann har brukt sosiale medier for å opprette kontakt og er siktet for overgrep på rundt 30 jenter. – Lær barnet eller tenåringen å gjenkjenne mulige faresignaler, oppfordrer Barnevakten.

more

Hvordan styrke barna innenfra

27th November 2013 - For at barn og unge skal håndtere utfordringer som møter dem, er det viktig å ruste dem til å bli trygge, sterke og glade barn. Her presenteres noen nyttige verktøy for foreldre.

more

– Gi barna psykologisk førstehjelp

27th November 2013 - Prinsippet i verktøyet Psykologisk førstehjelp er å gi barn og unge hjelp til selvhjelp gjennom å lære å tenke hjelpsomme tanker.

more

Ungdom er snillere – men sliter psykisk

26th November 2013 - På tross av at ungdommer har det bedre og oppfører seg bedre enn noen gang, er det også mange som sliter. Eksponering og glansbildefokus i sosiale medier hjelper ikke på.

more

– Vær en kjernekar og bekjemp voldtekter

21st November 2013 - Kripos har lansert en holdningskampanje som har som målsetting å forebygge voldtekter relatert til fest og alkohol/rus. Kampanjen sprer seg raskt på sosiale medier.

more

Barnekonvensjonen har bursdag

20th November 2013 - Det er 24 år siden barnekonvensjonen ble vedtatt. – Barnevakten arbeider ut fra FNs barnekonvensjon, som understreker barnas rett til ytringsfrihet og informasjon, men også deres krav på beskyttelse fra informasjon som kan være skadelig, sier daglig leder Merethe Clausen Moe.

more

Frykter belastningsskader fra nettbrett blant unge

20th November 2013 - Eksperter innen helse registrerer økte belastningsskader grunnet bruk av nettbrett og smarttelefoner. Nå frykter de negative helseeffekter blant barn og unge i framtiden.

more

– Er jeg stygg eller pen?

14th November 2013 - Dette spørsmålet er det mange unge jenter som stiller via videoer på YouTube. – Trenden viser et sterkt behov for å bli sett og få anerkjennelse, påpeker rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

more

Spør Barneombudet om rettigheter

12th November 2013 - Barneombudet reiser for tiden på turné rundt i landet og besøker skoler. Her forteller de om barns rettigheter, og elevene får anledning til å stille spørsmål.

more

Digitale utfordringer for unge med funksjonsnedsettelser

17th October 2013 - Foreldre og fagpersoner kontakter Barnevakten og etterlyser veiledning, foredrag og råd i forhold til unge med funksjonsnedsettelser. De digitale utfordringene for disse unge synes ofte å være forsterket i forhold til jevnaldrende.

more

Søkemotor for filmer, spill og apper

3rd October 2013 - Har du testet Barnevaktens søkemotor for spill og filmer? Nå har vi utvidet den med et eget app-søk også. – Vi ønsker å veilede foreldre og fremme de gode filmene, spillene og appene for barn og unge, sier Sigrun Landro Thomassen.

more

– Nettvett er ferskvare

3rd October 2013 - – Det er hele tiden noe nytt å sette seg inn i, forteller Ragnhild Aadnøy Jansen som er foredragsholder i Barnevakten. – Hvert foredrag er ferskvare.

more

Starter underskriftsaksjon mot nettmobbing

26th September 2013 - Med underskriftsaksjonen «Nok e' nok!» ønsker Trønder-Avisa å sette fokus på nettmobbing mot barn og unge, og å skape bevissthet om hvordan vi opptrer i sosiale medier.

more

Kan aldri snakke uten å hetses

25th September 2013 - Dokument 2 forteller denne uka om hvordan kvinner som deltar i samfunnsdebatten hetses på nettet. ”Æsj, for et tragisk lite menneske” er eksempel på kommentarer Sandra Borch må forholde seg til.

more

Karsten og Petra-suksessen fortsetter på film og tv

24th September 2013 - Karsten og Petra blir bestevenner ble en publikumsvinner på kino, og nå gjør tv-serien om Karsten og Petra suksess på NRK Super og nett-tv. På nyåret kommer kinofilm nummer to om de to bestevennene.

more

– Ikke møt unges problemer med likegyldighet

24th September 2013 - Barn og unge som har det vanskelig trenger å bli sett, mener Røde Kors.

more

Råd om hvordan forebygge og håndtere mobbing

19th September 2013 - Ask.fm har fått stor oppmerksomhet i mediene denne uka, og mange foreldre søker råd om hvordan håndtere digital mobbing. – Ikke undervurder betydningen av å snakke med barna om nettoppførsel og konsekvenser, sier Barnevakten.

more

Advarer mot mobbing på Ask.fm

16th September 2013 - I Bergensområdet er grov mobbing utbredt på Ask.fm, og skolene advarer foreldrene. – Tenk over hvordan det du skriver oppfattes av mottakeren, sier Barnevakten til barn og unge.

more

– Dårlig forbilde for unge jenter

12th September 2013 - Miley Cyrus ser ut til å søke oppmerksomhet ved å gjøre seg selv til et seksuelt objekt. Denne uka sjokkerer hun med å posere naken i sin nye musikkvideo. – Visningstallene er skyhøye, og foreldre bør være bevisst på dette, mener Barnevakten.

more

Grove nettdebatter får ansikt i teaterstykke

5th September 2013 - Ytringsfrihet på nettet er utgangspunkt for forestillingen «Folkedypet», der det meste av replikkene er hentet fra Dagbladets nettdebatter. – Her tenderer det over i hets og trakassering, som går ut over menneskeverd og respekt, sier teatersjefen.

more

Fra Hannah Montana til uhemmet sexsymbol

5th September 2013 - For knappe to uker siden skapte Miley Cyrus mediestorm da hun under MTVs prisutdeling ”twerket” i hudfarget lateksdrakt. – Snakk sammen om stjerner som utfordrer grenser og la barn og unge uttrykke hva de selv synes, råder Barnevakten.

more

– Skjerm barna

3rd September 2013 - Ekspert anbefaler foreldre å snakke med barna om det de ser og leser i mediene om Aksla-drapet, og å skjerme dem fra detaljerte skildringer.

more

Kan for mye skjermtid gjøre barn deprimerte?

29th August 2013 - Ifølge en ny britisk forskningsrapport er det en klar sammenheng mellom utstrakt skjermbruk og problemer med angst og depresjoner hos barn og unge. Medietilsynet Trygg bruk sier at en slik sammenheng er vanskelig å påvise, men oppfordrer til variasjon mellom stillesitting og fysisk aktivitet.

more

Nytt verktøy for å slette uønskede nettprofiler

28th August 2013 - Den nye engelskspråklige nettsiden justdelete.me tilbyr informasjon og direktelenker som hjelper deg med å slette profilen din fra populære nettjenester.

more

– Velg årvåkenhet og kommunikasjon fremfor overvåkning

28th August 2013 - I løpet av ett år har nesten dobbelt så mange barn mellom tre og elleve år fått tilgang til mediebrett, ifølge tall fra TNS Gallup. – Lær barna nettvett, sett grenser og ta noen sikkerhetsgrep, er ekspertenes råd.

more

Vær forsiktig med skolestartbilder av andres barn

21st August 2013 - Mange skolestartbilder florerer på sosiale medier i disse dager. – Tenk deg om og innhent tillatelse før du deler bilder av egne og andres barn, råder ulike eksperter.

more

Vil beskytte barn og blokkere internettporno

15th August 2013 - Statsminister David Cameron har kunngjort at for å beskytte barna vil husstander i Storbritannia få blokkert pornografi gjennom deres internettleverandør, med mindre de ønsker å motta dette.

more

Diskusjonsmøte om kroppspress

15th August 2013 - Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen inviterer i dag aktører fra motebransjen, ukeblader, aviser og reklamebransjen til diskusjonsmøte om kroppspresset gutter og jenter utsettes for.

more

– Tynnspirasjon kan føre til spiseforstyrrelser

15th August 2013 - Eksperter tror at deling av bilder av tynne kropper på sosiale medier fører til at flere får spiseforstyrrelser. – Det er viktig at foreldre kan være en motvekt som kan nyansere budskapet de unge tar inn, mener Barnevakten.

more

Supernytt med valgsider for barna

14th August 2013 - Supernytts nettsider forklarer hva et stortingsvalg er, hvorfor vi har valg i Norge og hva de forskjellige politiske partiene mener. – Et flott bidrag for å engasjere barn, mener Barnevakten.

more

– Dagens unge har dårlige voksne forbilder

3rd July 2013 - Kan det være nødvendig å være så sint? spør debattant, og adresserer det digitale debattklima som er fullt av skjellsord og sjikane.

more

Tenk gjennom hvilke feriebilder du deler

3rd July 2013 - Smarttelefoner og et stort utvalg av bildeapper, bidrar til en kraftig øking av umiddelbar deling på sosiale medier. Da er det viktig at vi tenker over hvilke bilder vi deler, og med hvem.

more

Tips til morsomme sommerferieaktiviteter

27th June 2013 - Vær bevisst på å utnytte sommertiden og at små og store tar pauser fra skjermer vi til daglig omgir oss mye med. Men skal man først benytte skjermen, gir vi noen gode tips til bakseteunderholdning for barna samt andre glade medieaktiviteter.

more

Jenter dømt for sexsjikane på Instagram

26th June 2013 - To svenske jenter er nå dømt for grov ærekrenkelse på nettet etter at mange ungdommer ble uthengt som «Göteborgs største hore» på Instagram. Foreldrene er også rammet av dommen på grunn av manglende tilsyn.

more

Aktuell bok om grooming

20th June 2013 - Boken ”Elin under havet” kan være en god bakgrunn for å snakke om grooming med barn og unge.

more

Frykter smitteeffekt av selvskadingblogger

18th June 2013 - Unge mennesker er utsatt for smitteeffekter av å se bilder av selvskading på blogger, mener ulike eksperter. – Foreldre må være obs på hvilke blogger barna følger med på, sier Barnevakten.

more

– Sosiale medier kan bli usosiale medier

17th June 2013 - Flere kommuner har vedtatt mobilforbud på skolene på grunn av at elevene blir usosiale, de blir distrahert fra undervisningen samt at mobbing skjer via Facebook og sms.

more

Politiet er der for å hjelpe

13th June 2013 - Politiet oppfordrer til å ta kontakt om man går med en bekymring. De er interessert i å ha godt samarbeid både med foreldre, skole og andre instanser rundt barn og unge.

more

Kan få oppreisning i Konfliktrådet

13th June 2013 - Konfliktrådet megler i mange saker som omhandler mobbing, trusler og bildespredning på nett. – Ungdommene som er utsatt opplever det svært vondt og sårende, sier Konfliktrådsleder.

more

Mediemagasin med fokus på barn og unges medievaner

12th June 2013 - Barn og unges medievaner, tidsbruk, foreldrenes og skolens rolle er noen av temaene som berøres når Kurer på P2 snakker med både Medietilsynet, Barnevakten og en engasjert 16-åring.

more

– Ikke strålefare ved bruk av nettbrett

6th June 2013 - Forekomsten av nettbrett er sterkt økende i de norske hjem, og nettbrettene er svært populære til spill blant barn. Vi har spurt Statens Strålevern om det er noen strålefare forbundet med bruken av nettbrett.

more

Nettet ikke lenger lovløst

6th June 2013 - For en drøy uke siden ble den norske Straffeloven endret. Å uttrykke ærekrenkende ytringer på nettet er nå straffbart. Rettssaken som pågår i Sverige har i så måte stor offentlig interesse også her i landet.

more

Pengeutpressing for nakenbilder på nett øker

30th May 2013 - Mange har den siste tiden blitt truet til å betale høye pengebeløp for intime bilder de har delt med andre. – Snakk om konsekvenser av bildedeling, sier Barnevakten.

more

Forbrukerombudet refser bloggere

27th May 2013 - – De kan ikke velge om de vil følge norsk lov, sier Forbrukerombudet, som har sendt brev til fem populære bloggere med påbud om at de må rette seg etter markedsføringsloven.

more

Rettssak vil vise at det er grenser for nettoppførsel

27th May 2013 - – Vi ser dette som en prøvesak som vil vise ungdom at det er grenser for hva de kan gjøre på internett, sier pressetalsmann ved Gøteborg-politiet, i forbindelse med tiltalen mot to tenåringsjenter for spredning av sex-rykter.

more

Sitter med mobilene i stedet for å prate

23rd May 2013 - Ingrid og Henny ser både fordeler og ulemper med den økte tilgangen folk har på smarttelefoner.  – Det er fint å kunne holde kontakten med folk, men lett å bli avhengig.

more

Sliter med å øke egen søvntid

23rd May 2013 - Ungdommer sover mindre enn noen gang, og teknologi får i stor grad skylden. Forsker råder foreldre til å sette noen rammer, men spille på lag med ungdommene.

more

Uenighet om strålefare

22nd May 2013 - Folkets Strålevern går i mot regjeringens politikk om at stråling ikke er helseskadelig. De mener det er en fornektelse av en fare som er rimelig godt dokumentert.

more

Barnevakten foreslår 13-årsgrense i ny lov

16th May 2013 - Barnevakten ber Kulturdepartementet innføre 13-årsgrense og tydelig egnethetsmerking når lovverket som skal beskytte barn og unge mot skadelige filmer og tv-programmer fornyes i disse dager. Barnevakten og Medietilsynet er ikke helt på linje i sine forslag.

more

– Ta pornopraten med barna

16th May 2013 - Barnevakten får henvendelser fra foreldre og lærere om utstrakt pornobruk blant barn og unge. – Det er viktig at foreldre snakker med barna sine om porno, mener Barnevakten.

more

– Ta skjermpause før leggetid

14th May 2013 - Barns bruk av skjermer etter leggetid resulterer i søvnproblemer, viser tall fra Storbritannia. – Foreldre må ta ansvar og gjøre grep for at barna får nok søvn, mener Barnevakten.

more

Foreldreinnføring i Clash of Clans

8th May 2013 - Clash of Clans er et svært populært spill blant barn for tiden. Barnevakten oppmuntrer foreldre til å sette seg inn i spillet, slik at man bedre kan forstå spilleiveren og bidra til positive spillopplevelser.

more

Nytt mattespill til skolebruk

7th May 2013 - Mattelærer oppfant suksessen DragonBox, som fire ganger er kåret til verdens beste undervisningsspill. Nå lanserer DragonBox oppfølgeren som er tilpasset skoler og elever over 12 år.

more

Dokumentar om virkningene av barns økte skjermbruk

6th May 2013 - Den kritikerroste Dokumentaren Livet på Spill vises på NRK 2 den 8. mai og 12. juni. Filmen etterforsker virkningene av barns økte skjermbruk, og fall i barns evne til fri lek, kreativitet og fysisk aktivitet.

more

Advarer mot makaber musikkvideo

24th April 2013 - Truls sin musikkvideo ”Out of Yourself” er ikke noe for barn, mener Barnevakten. – Foreldre må følge med på hva barna oppsøker på YouTube, oppfordrer daglig leder Merethe Clausen Moe.

more

Småbarn får behandling for iPad-avhengighet

23rd April 2013 - I Storbritannia er barn så unge som fire år blitt så avhengige av smarttelefoner og iPads at det kreves psykologisk behandling.

more

– Det er alt for enkelt å bare la barna spille

22nd April 2013 - Sønnen brukte 32 000 i spill-apper på kort tid. Han gikk fra å være en sosial og aktiv utegutt til å bare ville sitte med nesen i en skjerm. – Det er alt for enkelt å bare la barna spille, sier moren.

more

Vil innføre fotoforbud på skolen

18th April 2013 - For å forhindre mobbing kan det bli forbudt å ta bilder i skoletiden ved alle skolene i Kristiansand. Elevene mener dette ikke er riktig vei å gå. Barnevakten gir tips til samtalepunkter og råd om bildedeling.

more

Flest blogglesere i alderen 9-15 år

17th April 2013 - Tiden brukt på internett er rekordhøy, spesielt blant de unge. Og den største andelen av blogglesere er i alderen ni til 15 år. Det viser Norsk mediebarometer 2012.

more

Britene skal gjennomgå apper som lurer barn

15th April 2013 - Det britiske nærings -og handelsedepartementet vil nå se på lovligheten av spill som retter seg mot barn og som inneholder ”kommersielt aggresivt innhold”. Barnevakten oppfordrer norske styresmakter til å følge opp, og viser til at vi har akkurat de samme utfordringene i Norge.

more

Alle toppbloggere – og foreldre – må lese dette

11th April 2013 - 15 år gamle Sofie vil ansvarliggjøre toppbloggerne for den uheldige påvirkningen de har på unge jenter gjennom å glorifisere ”tynnspirasjon”. Foreldre til unge blogglesere bør også få med seg dette, mener Barnevakten.

more

– Foreldre får mer ansvar for å følge med

11th April 2013 - – Foreldre bør følge barns bevegelser på Facebook, og ha en god dialog med barnet eller ungdommen når det kommer til bruk av internett, sier politiet, i tilknytning til hasjsalg blant barn på Facebook.

more

Bildene du aldri får slettet igjen

9th April 2013 - Fire jenter forteller sine historier om nakenbilder de delte med andre, og som siden har dukket opp på hardpornosider. Det gjør de for å advare andre mot å gjøre samme feil.

more

Hvordan sette opp en iPad/iPhone for barn

5th April 2013 - Unngå ubehagelige overraskelser og gi barna en god opplevelse ved å sette opp de rette innstillingene på iPaden. Les Barnevaktens tips. Innstillingene gjelder også for iPhone.

more

Donald Duck skal lære småbarn nettvett

4th April 2013 - Et spesiallaget Donald-hefte deles ut til småbarn over hele landet for å gjøre dem til trygge og bevisste nettbrukere.

more

100 nye venneforespørsler etter mobbehistorie

4th April 2013 - June Elise Gulli fortalte sin historie om hvordan hun ble mobbet ut av vennegjengen. Etterpå har hun fått nesten 100 venneforespørsler på Facebook. – Gledelig å se den postive bruken av sosiale medier, påpeker Barnevakten.

more

Vil ruste barna for digital framtid

2nd April 2013 - Initiativet ”Lær Kidsa Koding” er satt i gang for at barn skal bli i stand til å styre og kontrollere en verden som blir stadig mer digitalisert.

more

7-åring brukte 7000 kroner på spillet Hay Day

21st March 2013 - 7-åring brukte 7000 kroner blant annet på å kjøpe diamanter i spillet Hay Day. Hvordan kan det tillates at virtuelle effekter koster så mye? spør Barnevakten.

more

Mobbeombudet er på Twitter

20th March 2013 - Landets første mobbeombud, Bodil J. Houg, er på Twitter. Følg henne på @Mobbeombudet.

more

”Facerape” førte til fengsel for 18-åring

20th March 2013 - En dansk ungdom på 18 år er dømt for å ha opprettet falske Facebookprofiler på tre av sine kvinnelige lærere og sende sexmeldinger til fremmede menn. – Slike dommer kan virke preventivt, mener Barnevakten.

more

Kvasir Junior med redusert tjeneste

13th March 2013 - Kvasir Junior er lagt ned som tjeneste. Som et alternativ opprettes en tjeneste med filter som standard, uten annonser og med elementer for barn.

more

Viktig serie om å være annerledes

8th March 2013 - Serien ”Sånn er jeg, og sånn er det” gir et innblikk i hverdagen til barn som har en ekstra utfordring å leve med. – En flott serie som kan ruste barn til bedre å forstå andre som ikke er helt lik en selv, mener Barnevakten.

more

Innfører en spillefri dag i uka

5th March 2013 - For å kutte i timetallet foran skjermen har en skole i Rogaland innført en spillefri dag i uka. – Et sporty initiativ, mener Barnevakten.

more

Kreativitet, læring og moro med Minecraft

21st February 2013 - De fleste har nok hørt om dataspillfenomenet Minecraft. Hva er egentlig dette spillet som så mange barn og unge er så opptatt av?

more

Hvordan internett påvirker hjernen

21st February 2013 - Bruk av internett påvirker hukommelse og tenkning. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan.

more

Optikerens skjermtips til barn

21st February 2013 - – Foreldre bør sørge for at barna tar hyppige pauser, spesielt når de sitter med en liten skjerm tett på, er optikerns viktigste råd.

more

Snakk med barna om å ikke dele ekle kjedebrev

21st February 2013 - Groteske kjedebrev deles mellom barn på Skype. – Snakk med barna om å ikke tro på innholdet og ikke sende det videre, oppfordrer Barnevakten.

more

Foreldre må tørre å snakke med barna om digital mobbing

14th February 2013 - Monica Nauen og hennes sønn Bendik Hansen (14) deltok på åpningen av Bruk Hue-turneen forrige uke. Bruk Hue er Norges største mobbekampanje mot digital mobbing, som nå er inne i sin åttende sesong. – Jeg har stor tro på at dialog forebygger, sier Monica Nauen.

more

Foreldre må tenke over hvilke bilder de deler

14th February 2013 - Barn kan både bli flaue og føle seg krenket over bilder som foreldrene deler av dem på Facebook og Instagram. – Tenk deg om før du klikker publiser, sier Barnevakten.

more

De unge bruker mindre tid på Facebook

13th February 2013 - Nye nett-trender som Instagram, Twitter og Snapchat tar for over for de unges bruk av Facebook.

more

Hjelpetilbud mot spill- og nettavhengighet

12th February 2013 - I Rogaland har 80 unge spillavhengige fått gratis hjelp det siste året. Nå utvides tilbudet til også Facebook- og nettavhengige.

more

Barn skremmes mest av YouTube

7th February 2013 - Over halvparten av barna blir skremt på nettet, og pornografi og vold på YouTube er noe av det som skremmer barna mest, viser undersøkelse. – Det er viktig at foreldre har dialog med barna om deres opplevelser på nett, mener eksperter.

more

Årets Trygg bruk-pris tildelt Kaja Hegg i Redd Barna

5th February 2013 - Rådgiver i Redd Barna, Kaja Hegg, ble tildelt årets Trygg bruk-pris, for sin innsats for å beskytte barn på nett.

more

Ti tips for tryggere adferd på nett for barn og unge

5th February 2013 - Barn og unge oppholder seg mye på nett, og Safer Internet Day setter økt fokus på ulike utfordringer på nett. Her er ti tips for sikrere adferd på nett for barn og unge fra Norton.

more

13 gode råd til deg som har barn på Facebook

30th January 2013 - Med god dømmekraft og godt oppsett av personverninnstillinger, kan dine barn lære å bruke Facebook på en trygg måte. Her kommer noen velmente råd.

more

1 av 2 barn har opplevd digital mobbing i omgangskretsen

29th January 2013 - Digital mobbing er fremdeles et utbredt problem blant landets unge. Halvparten av barn og unge har opplevd mobbing eller erting på nett eller mobil i omgangskretsen. I dag starter den åttende sesongen av Norges største kampanje mot digital mobbing, Bruk Hue.

more

Nyttig ressurspakke mot digital mobbing

24th January 2013 - I to år har Barnevakten deltatt i et europeisk undervisningsprosjekt knyttet til forebygging og håndtering av digital mobbing. Dette har resultert i nyttig materiell rettet mot pedagoger, foredragsholdere og ikke minst foreldre.

more

– Foreldre bør involvere seg sterkere i barnas mediebruk

24th January 2013 - Debatten går høyt i Storbritannia fordi mange mener statsministerens spesialrådgiver for barndom, går for langt i å oppmuntre foreldre til å overvåke barns mobiler og nettbruk. Barnevakten foretrekker årvåkenhet fremfor overvåking.

more

– Unge jenter må realitetsorienteres om rosabloggerne

22nd January 2013 - Populære "rosabloggere" tjener gode penger på å gi mote- og skjønnhetstips. Barnevakten mener disse bloggene kan ha en uheldig påvirkning på unge jenter, fordi de skaper både utseendepress og kjøpepress.

more

Nettside med sanger, musikk og lydbøker for barn

10th January 2013 - Den hyggelige nettsiden barnesanger.no er en ressurs både til å finne tekster på barnesanger og -regler, samt at barn kan lytte til musikk og lydbøker.

more

Marker Trygg bruk-dagen med Barnevakten-besøk

10th January 2013 - 5. februar blir den internasjonale dagen for trygg bruk av Internett markert i over 70 land verden over. Barnevakten oppfordrer skoler til å fokusere på nettvett denne dagen og tilbyr å bidra med foredrag.

more

Kjøpsoppfordringer til barn i nettspill forbys

11th December 2012 - En domfellelse i Sverige mot nettspillet Stardoll får nå følger for nettspill som norske barn spiller, som MovieStarPlanet, goSupermodel og Habbo. Barnevakten er glad for at man nå har fått mer konkrete rammer å jobbe ut fra.

more

Vellykket antimobbekonferanse for ungdom

10th December 2012 - I snart to år har Barnevakten deltatt i et EU-finansiert prosjekt der en virtuell antimobbelandsby for barn og unge er blitt bygget opp, og nylig ble en internasjonal antimobbekonferanse arrangert i landsbyen.

more

”Voks opp, vær deilig og bli en god forbruker”

6th December 2012 - – Hva slags melding er det vi sender til ungene våre? spør psykologspesialist Marianne Østby, og viser til kleskolleksjon med barnemodeller som oser av sex, og småjenter på shopping som kler og ter seg som voksne damer.

more

Viktig å vite om Instagram

6th December 2012 - Bildedelingsappen Instagram har hatt en eksplosiv vekst og er svært populær blant tenåringer. Derfor er det viktig at også foreldre kjenner til hva Instagram er.

more

– Må innom Facebook og bli oppdatert

6th December 2012 - Både Joakim og Kristine må innom Facebook hver dag. Men ellers tar lekser og fotball mye tid.

more

– Greien er å få mange ”likes”

5th December 2012 - Som ungdommer flest er Tord og Maren ivrige brukere av sosiale medier. Det går i Facebook, Instagram, Twitter og Snapchat.

more

Fakta om Snapchat

4th December 2012 - Snapchat er en foto- og videodelingstjeneste som er svært populær blant ungdommer for tiden. Øyeblikksbilder sendes og slettes igjen like raskt. Eller gjør de nå egentlig det?

more

Send tips om hvem som bør få Trygg bruk pris

3rd December 2012 - Medietilsynet Trygg bruk deler ut en pris til en person eller aktør som jobber for å gjøre barn og unges digitale hverdag tryggere. Nå ber de om tips om kandidater.

more

”Vet voksne hva Formspring gjør?”

29th November 2012 - Hets og grov mobbing på Formspring er et tema som flere unge skriver om til Aftenpostens Si:D-spalte.

more

Ressursverktøy for digitale ferdigheter til skolene

28th November 2012 - Drammen kommune har utviklet nettverktøy til skolenes arbeid med digitale ferdigheter. Disse er nå tilgjengelige for kommunene å ta i bruk.

more

Fem gode år med NRK Super

28th November 2012 - 1. desember 2007 var det premiere på NRK Super. Nå feires barneuniversets jubileum, og Barnevakten gratulerer jubilanten med fem gode år.

more

Foreldre bekymret over barns pornobruk

22nd November 2012 - Foreldre ber om hjelp fordi barna deres bruker pornosider på nettet, og eksperter uttrykker bekymring over barns tilgang til nettporno. – Det er viktig å være bevisst og snakke med barna, mener Barnevakten.

more

Nyttige filmer om Barnekonvensjonen

22nd November 2012 - Denne uka fylte barnekonvensjonen 23 år. Barneombudet har laget en rekke filmsnutter som forklarer de ulike rettighetene som barn har. – Disse kan være fine å bruke i undervisning, mener Barnevakten.

more

Stillesittende barn og stillesittende myndigheter

20th November 2012 - Mens flere land har tiltak og anbefalte grenser for barnas inaktivitet, sitter norske myndigheter stille.

more

– Har barna blitt nok en oppgave du multitasker?

15th November 2012 - Det å sjekke mobilen framfor å gi barnet oppmerksomhet, oppfattes av barnet som en avvisning, sier psykolog. Barnevakten råder foreldre til å være til stede når de er sammen med barna og vente med oppdateringer, mail og nyheter til barna har lagt seg.

more

15-åring etterlyser foreldreansvar

14th November 2012 - Celine på 15 år stiller spørsmål ved hva som har skjedd med samfunnet når barn som er 11 år og yngre er på Facebook og konkurrerer om utseendet, og hun etterlyser at foreldre tar ansvar.

more

MovieStarPlanet ansetter ny sikkerhetssjef

13th November 2012 - For å styrke fokus på sikkerhet og øke tryggheten for barn har nettsamfunnet MovieStarPlanet ansatt en ny sikkerhetssjef.

more

Advarer unge mot å utsette seg for anonym netthets

8th November 2012 - Sandra Borch fraråder unge jenter å blogge på grunn av netthetsen de utsetter seg for, og hun ber nettredaktører om ikke å tillate anonyme kommentarer.

more

Hvorfor mobber folk andre?

7th November 2012 - På en måned har nyhetene brakt oss historier om to selvmord som resultat av netthets og mobbing. Hvorfor mobber folk andre? Og hvordan kan mobbing forebygges?

more

– Ikke del bilder med fremmede

6th November 2012 - Politiet i Hedmark advarer sterkt unge jenter mot å dele lettkledde bilder med fremmede.

more

Barn synes de har det for travelt

5th November 2012 - Barn synes de har det travelt og at de har for lite tid til venner, viser ny undersøkelse.

more

Barnevaktens foreldreråd om blogging

1st November 2012 - Foreldre bør hjelpe barn til å være bevisst på hva de deler på blogg. Barnevakten gir her råd til foreldre med barn som blogger.

more

Viktig å vite om blogging

1st November 2012 - Blogg kan sammenliknes med dagbøker som deles åpent på nettet. Dersom man har et barn som blogger, bør man som forelder være tydelig på at man vil bli tatt med på råd.

more

Økende muskel- og skjelettsmerter blant barn

1st November 2012 - – Barn sitter mer i ro bak skjermer, noe som fører til mer holdningsrelaterte plager, sier kiropraktor, som forteller om kraftig økning i pasienter som er barn.

more

Selvmordsamtaler på nett

21st October 2012 - - 50% av samtalene Kirkens SOS har på nett er med mennesker mellom 13 og 30 år som forteller at de har hatt eller har selvmordstanker, forteller generalsekretær i Kirkens SOS i en pressemelding.

more

Mye flørting på MovieStarPlanet

18th October 2012 - – Hvorfor skal småjenter flørte halvnakne rundt og si «Hei kjekken, blir du med på date?», spør en bekymret mor. NRK.no fikk tilbud om sex etter kun ti minutter på barnenettstedet MovieStarPlanet.no.

more

Norske foreldre sier ja til lek på iPad

18th October 2012 - Er det bedre at barn leker med en racerbil enn med iPad? Ifølge en ny undersøkelse mener 9 av 10 norske foreldre at lek på nettbrett eller smarttelefon forbereder barna på den digitale utviklingen.

more

Ble mobbet etter bildedeling på nett – tok selvmord

17th October 2012 - Et toppløsbilde delt på nett som 12-åring forfulgte jenta til hun som 15-åring valgte døden som utvei. – En veldig trist historie om en jente som gjorde et lite feiltrinn som fikk grusomme konsekvenser, mener Barnevakten.

more

Barn blir lurt på nett - Hvem har ansvaret?

16th October 2012 - Foreldre frustreres over store spillregninger, intens masing etter medlemskap eller krenkende adferd på nettsamfunn for barn. Hvem tar ansvar for barn og unge på nett?

more

Nettbrett til småbarn

9th October 2012 - Den enkle touch-teknologien gjør at nettbrett og smarttelefoner er svært attraktive også for småbarn. Fagfolk har ulikt syn på den nye trenden.

more

Advarer mot å dele problemer på blogg

4th October 2012 - Det å dyrke sine problemer på nett kan være en måte å få oppmerksomhet og bli populær på. Forsker advarer mot konsekvensene, og Barnevakten oppfordrer foreldre til å følge med på barnas blogger samt blogger barna leser.

more

Benytt tipstjenesten til Kripos

4th October 2012 - Kripos sin tipstjeneste på nett er en enkel måte for både barn og voksne å melde fra om ubehagelig innhold eller overgrep på nett.

more

Slik slår du på foreldrekontroll i NRKs nett-tv

3rd October 2012 - Ved hjelp av en pin-kode kan man enkelt sikre at programmer som er myntet på voksne ikke er tilgjengelige for barn på NRK nett-tv.

more

100 prosent oppmøte av barn og foreldre

2nd October 2012 - Mange skoler har årlige temakvelder med Barnevakten for elever på 5. trinn samt foreldrene deres. Denne modellen gir nær 100 prosent foreldreoppmøte og høster svært gode tilbakemeldinger.

more

Meld skolen din på BlimE-dansen!

27th September 2012 - NRK Super oppfordrer nå alle skoler til å melde seg på og danse BlimE-dansen. Samtidig!

more

Min datters ukjente "venner" på Facebook – hvor mye bør jeg få vite?

27th September 2012 - I nettmøte svarte rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten på foreldres spørsmål knyttet til barn og mediebruk.

more

Lær å dele rett med DelRett.no

26th September 2012 - DelRett.no er en veiledningstjeneste for lærere og forelesere som har spørsmål om opphavsrett og deling av digitale læringsressurser.

more

- Altfor få foreldre tar stilling til innholdet

26th September 2012 - Medietilsynet og barnepsykolog er bekymret over nye tall som viser at foreldre flest ikke viser interesse for hva barna ser og spiller.

more

Ekspertråd: Hva er passende tidsbruk foran skjermen?

24th September 2012 - Barnevakten får svært mange henvendelser fra foreldre som ønsker råd om hva som er passende skjermtid for barn. Vi har spurt ulike eksperter om råd.

more

Avstumpede gutter og empatiske jenter?

20th September 2012 - Det er store kjønnsforskjeller mellom hva som vekker ubehag på skjermen, viser Medietilsynets nye undersøkelse. Jenter reagerer mye mer på lidelse, vold og mobbing enn det gutter gjør.

more

Digital dannelse og skjermtid

20th September 2012 - Tidsbruk på mediene skaper mest uenighet i hjemmet, viser ny undersøkelse. Foreldre har hovedansvaret for barns digitale dannelse og de vanene og holdningene barn får, mener pedagogikkprofessor.

more

Må jobbe sammen for å trygge barnas digitale hverdag

20th September 2012 - - Kunnskap om barns bruk av medier er viktig for å gi barna en så god og trygg digital hverdag som mulig, sier Trygg bruk-leder Pia Lang. Hun gir konkrete råd og utfordringer til både foreldre, myndigheter, bransjen samt til barn og unge selv.

more

Tidsbruk skaper mest uenighet hjemme

20th September 2012 - To viktige undersøkelser fra Medietilsynet om barn og medier foreligger. Resultatene viser at både foreldre og barn melder at det er tidsbruk på mediene som skaper mest uenighet i hjemmet.

more

Tips til foreldreoppførsel på Facebook

18th September 2012 - I sin iver etter å vise frem sine talentfulle og vakre barn, glemmer mange foreldre at bilder og kommentarer kan gjøre deres barn forlegne, både nå og senere i livet. Her følger noen nyttige tips til foreldre.

more

Barn må lære å sette grenser for nakenbildedeling

17th September 2012 - 5 prosent av barna i alderen 13 til 16 år har sendt nakenbilder av seg selv via mobil eller internett det siste året, viser en ny kartlegging av barn og unges mediebruk.

more

Smarttelefoner blant barn øker

13th September 2012 - En fjerdedel av alle barn mellom 3 og 11 år har sin egen smarttelefon, viser en ny undersøkelse. – Vi råder foreldre til å bruke foreldremøtene til å snakke sammen om barnas mobil- og nettbruk, sier rådgiver i Barnevakten.

more

Har skolen eller foreldre ansvar ved digital mobbing?

13th September 2012 - Verken foreldre eller lærere ønsker at barn og unge mobber eller mobbes digitalt. Hvem har ansvar for å følge opp når mobbing og konflikter forekommer på nett eller mobil?

more

Lag kreative bilder sammen med barna

13th September 2012 - Det finnes mange enkle programmer og apper for å bearbeide bilder. Lek og prøv ut og del med venner – kanskje blir du til og med oppdaget?

more

Barn får pornoregninger

11th September 2012 - Barn laster ned pornoapp og tegner uvitende avtaler til flere tusen kroner. Forbrukerombudet ber pornoselskaper redegjøre for sin praksis, og oppfordrer foreldre til å snakke med barna om forsiktighet.

more

10 mobilvettråd til foreldre

6th September 2012 - Samtidig som mediene er til glede og nytte for små og store, så kan mediefokuset bli for stort i hverdagen, og oppmerksomheten overfor hverandre blir kanskje ikke som den burde være.

more

Snakk med barna om Sigrid-saken oppfordrer psykolog

6th September 2012 - Hvis barn har fanget opp nyheten, bør voksne snakke med barna for å unngå forvirring, mener barnepsykolog Magne Raundalen.

more

Nakentrend på Instagram

6th September 2012 - Bildedelingsappen Instagram har hatt en eksplosiv vekst og er svært populær blant tenåringer. Samtidig har antallet seksuelle bilder økt dramatisk. Nå advarer Barnevakten mot konsekvensene av en slik utvikling.

more

- Foreldre må ta større ansvar for barnas nettadferd

5th September 2012 - Redd Barna peker på at foreldre utstyrer barna med smarttelefon uten å ane noe om nettmobbing og de digitale arenaene de benytter.

more

Hva er lov – og hva er lurt?

27th August 2012 - De som håndterer barn og unges personopplysninger må kjenne til reglene for dette. Men barn og unge må også selv lære å ta vare på egne og andres personopplysninger.

more

Til kamp mot digital mobbing

27th August 2012 - 17 000 elever skal i høst delta i en storstilt kampanje mot mobbing på internett og mobil. – Det er mange mobbeofre som ikke tør å si ifra hjemme, sier Ole Roger Vestøyl i Bruk Hue-kampanjen.

more

Simon avslutter «På Skråss»-spalten

23rd August 2012 - Etter 28 år i Aftenposten er «På Skråss» blitt historie. Etter å ha svart på tusenvis av brev fra barn legger 83 år gamle Simon Flem Devold ned pennen.

more

Barn må tenke over hvordan de blogger

21st August 2012 - Mange barn er svært åpenhjertige på bloggene sine. Dersom man har et barn som blogger, bør man som forelder være tydelig på at man vil bli tatt med på råd.

more

- Snakk med barna om aldri å sende nakenbilder

21st August 2012 - Kripos advarer om at barn i økende omfang utveksler lettkledde bilder på nett, og de oppfordrer foreldre til å snakke med barna om at de aldri må sende nakenbilder.

more

Slik klager du på apps-regningen

16th August 2012 - Hva gjør du når barna har kjøpt spill til nettbrett og mobil eller brukt tusenvis av kroner på kjøp inne i applikasjoner?

more

Facebookgrupper kårer fineste 11-åring

16th August 2012 - Trenden med grupper på Facebook som kårer den fineste og peneste i unge aldersgrupper, fortsetter. – Foreldre må snakke med barna om nettadferd, maner ulike eksperter.

more

Tenk over hvilke feriebilder du deler

9th August 2012 - Tenk deg om en ekstra gang før du legger ut bilder av lettkledde barn på Internett. Man har ikke full kontroll med hvordan bildene kan brukes. Ta også hensyn til hva barna selv mener.

more

Trendlinser kan gjøre blind

8th August 2012 - Inspirert av Lady Gaga eller japansk anime, prøver mange unge å få øynene til å se større ut med sminke og store linser. Sirkellinser eller doll eye-linser er farlig for synet, sier legeforening.

more

Mange unge har dårlig kroppsbilde

8th August 2012 - Kors på halsen har i sommer fått mange henvendelser fra unge med dårlig kroppsbilde som følge av medienes fokus på slanking og utseende. Her følger råd til foreldre med barn som sliter.

more

Helsedirektoratet vurderer advarsel mot stillesitting

28th June 2012 - Det at ungdom er så lite i bevegelse bekymrer Helsedirektoratet, og de vurderer nå å gå ut med en advarsel mot stillesitting.

more

God og nyttig sommerlektyre

28th June 2012 - Skal du ta for deg Barnevaktens bok i sommer? Den praktiske håndboka samler den viktigste informasjonen for foreldre på ett sted, og fremmer gode medieopplevelser og bevisst bruk.

more

Nettmobbing på timeplanen

26th June 2012 - Nettmobbing kommer til å stå på timeplanen til elever i Harstad til høsten. Et tverrfaglig forum skal jobbe med forebygging og bidra til å skape en trygg adferd for barn og unge på den digitale arena.

more

- Lettkledde artister er dårlige rollemodeller

26th June 2012 - Oppmerksomhetskåte artister bør ta et større personlig ansvar for å gjøre samfunnet til et bedre sted for vår oppvoksende generasjon av unge kvinner, sier samfunnsviter og pedagog Heidi Helene Sveen.

more

Vet du hva som foregår på Formspring?

21st June 2012 - På Formspring stiller brukerne spørsmål til hverandre, og svært mange utleverer personlige ting eller utøver hets mot andre, uten å tenke over konsekvensene eller hvor mange som leser det.

more

9-åring fikk inkasso på slankepiller

20th June 2012 - Via en spillside på nettet ble ni år gamle Adrian lokket av en annonse som fortalte at han hadde vunnet to gavekort. En tid senere fikk han tilsendt slankepiller, og nå trues han med inkasso.

more

Sexprat på Habbo har medført stengt chat

18th June 2012 - Etter rapporter om "eksplisitt seksuelle samtaler" som pågår i Habbo, har en av de største investorene trukket seg. Barnevakten er provosert over så lite kontroll fra et nettsamfunn for barn og unge.

more

Foreldre deler barnas karakterer på Facebook

14th June 2012 - Stolte foreldre legger ut barnas gode karakterer på Facebook. – Terskelen for å publisere ting på nettet blir stadig lavere, mener fagansvarlig for nettstedet Nettvett.no.

more

– Kjenner vi våre barns elektroniske venner?

14th June 2012 - To 15 år gamle jenter brukte sosiale medier til å rekruttere andre jenter til å prostituere seg. - Som foreldre kjenner vi våre barns venner, men kjenner vi deres elektroniske venner, spør politietterforsker.

more

Økt kjøpepress på goSupermodel

7th June 2012 - Brukerne på goSupermodel blir stadig fratatt klærne de har kjøpt med beskjed om at de er ”utslitt”, og de blir konstant minnet om alle fordelene ved å være betalende VIP-medlem. Barnevakten har meldt forholdene til Forbrukerombudet, som ser alvorlig på saken.

more

Facebook vurderes tillatt for barn

5th June 2012 - Facebook vurderer nå en løsning der barn yngre enn tretten år får slippe til på Facebook. Mange stiller kritiske spørsmål til både motiver og innhold.

more

Slik reduserer du barns risiko på nett

4th June 2012 - Vær oppmerksom på mulige faresignaler, og inviter barnet til å prate med deg dersom det opplever noe ubehagelig på nettet.

more

Ukepengeapp skal lære om oppgaver og sparing

4th June 2012 - SpareBank 1 lanserer en app for barn og unge som de kaller en ukepengeapp. Den er laget for å lære barn sammenhengen mellom arbeidsoppgaver, ukepenger og sparing.

more

Henger skjermtid og livsstil sammen?

31st May 2012 - En amerikansk undersøkelse viser at jo mer tid barna bruker foran tv-en, jo mer usunn mat spiser de. Barnevakten tror sammenhengene handler om livsstil, og oppmuntrer foreldre til bevissthet rundt barns skjermtid, kosthold og fysisk aktivitet.

more

- Ikke bruk iPad ukritisk til småbarn

31st May 2012 - Psykolog fraråder foreldre å bruke iPad eller PC som barnevakt for småbarn, og hun bekymrer seg over at alle barns kjedelige øyeblikk blir fylt opp med digitale inntrykk.

more

Si nei til spillehjelp fra ukjente i onlinespill

31st May 2012 - Hvis man spiller onlinespill og får tilbud om spillehjelp fra ukjente, så bør man takke nei. Forbrukerombudet advarer om svindlere som opptrer slik overfor barn og ungdom.

more

Tenåring anmeldt for «facerape»

29th May 2012 - En svensk 15-åring er politianmeldt for å ha oppdatert Facebook-statusen til en jevnaldrende gutt. Ungdommer opplever internett som friere og de innser ikke at de begår kriminelle handlinger, mener ekspert på datakriminalitet.

more

Nettbruk forstyrrer undervisningen

24th May 2012 - Lærerne er frustrerte over elevenes nettsurfing i timen. Det viser en ny undersøkelse fra Utdanningsforbundet.  

more

Morsom matte med ny algebra-app

15th May 2012 - En ny app ble nylig lansert, der man ”lures” til å lære algebra gjennom morsomme puzzleoppgaver.

more

Norske 15-åringer sitter mer foran skjermen

10th May 2012 - En undersøkelse viser at norske 10-12-åringer er sunnere enn barn ellers i Europa. Men når de blir eldre sitter de mer foran skjermen. - Alarmerende, sier idrettsprofessor.

more

Direkte kjøpsoppfordringer til barn er ulovlig

10th May 2012 - Det er ikke lov å rette direkte kjøpsoppfordringer til barn, og det må tydelig fremgå hva som er reklame. Det er noe av innholdet i et fellesnordisk standpunkt for hvilke krav som stilles til markedsføring i sosiale medier.

more

Kvinner og unge brukere mest utsatt for Facebookavhengighet

10th May 2012 - En ny variant av internettavhengighet er oppstått i sammenheng med den sterke økningen i bruken av Facebook. Kvinner og unge brukere er mest utsatt for Facebookavhengighet, viser ny forskning.

more

Ny strategi for et bedre Internett for barn

9th May 2012 - Europakommisjonen sin "Strategi for et bedre Internett for barn" ble lagt frem i forrige uke. – Vi gleder oss til å se hvilke konkrete tiltak som vil iverksettes, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

more

Superbra tv til inspirasjon!

3rd May 2012 - Fredag møtte jeg et friskt pust midt i virvaret av såpeoperaer med utallige intriger, realityshow som tøyer enhver grense og krimserier som bruker ondskap som underholdning. Det var rett og slett supert tv.

more

Ny nettvettressurs lansert

3rd May 2012 - En ny nettressurs med fokus på nettvett ble lansert i går. Ressursen finnes på minskole.no/nettvett og retter seg i hovedsak mot elever på mellomtrinnet.

more

Ulike syn på barns bruk av nettporno

2nd May 2012 - Organisasjonen Safer Media mener en hel generasjon britiske barn risikerer å vokse opp avhengige av nettporno. Norske barn er på topp i bruk av nettporno, men norsk forsker mener porno ikke leder til skade.

more

Barns personvern styrkes i ny lov

27th April 2012 - Personopplysningsloven er endret og skal styrke barns personvern spesielt ved bruk av internett.

more

- Foreldre må ta ansvar for de unges søvn

26th April 2012 - Mange ungdommer legger seg sent fordi de er på Facebook, sender sms til venner eller spiller dataspill. – Foreldrene har ansvar for at barna får nok søvn, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

more

Hva foreldre ikke bør gjøre på Facebook

26th April 2012 - Foreldre bør tenke seg om en gang eller to før de legger ut bilder av barna på Facebook, eller kommenterer bilder og statusoppdateringer til egne barn. Det er ikke sikkert barna synes om det.

more

Barneombudet svarer barn om terrorsaken

26th April 2012 - Mange barn går nok med spørsmål knyttet til den pågående rettssaken mot Anders Behring Breivik. Her kan du lese hva barneombud Reidar Hjermann har svart en gruppe elever på deres spørsmål.

more

Samlede ressurser: Hvordan snakke med barna om rettssaken

19th April 2012 - Mediene og nyhetsbildet preges sterkt av den pågående rettssaken. Her har vi samlet råd og ressurser om hvordan håndtere og snakke om rettssaken med barna.

more

Vit hva du deler

18th April 2012 - Visste du at det du skriver og deler på Facebook kan refereres av journalister? Pressen skal imidlertid vise ekstra hensyn når informasjonen relaterer seg til barn.

more

Årets verstingpris tildelt Jack & Jones

16th April 2012 - Kleskjeden Jack & Jones har vunnet årets «Gullbarbie», en pris om ikke akkurat symboliserer heder og ære, men som er ment som en kritikk for å sende ut dårlige signaler til barn og ungdom.

more

Spørsmål om rettssaken fra flere hundre barn

16th April 2012 - Spesialpedagog Jon-Håkon Schultz og advokat Harald Stabell stilte i nettmøte hos NRK Super. Flere hundre barn stilte spørsmål, og mange er redde.

more

Med KIDO flyttes smilefjestavlen fra kjøleskapet til Internett

12th April 2012 - KIDO er et nettbasert belønningssystem som kan oppmuntre barna til å utføre oppgaver og plikter.

more

Supernytt vil trygge barna

12th April 2012 - - Vår oppgave blir ikke å være først ute med det siste, men å forklare og trygge barna. Det sier prosjektleder Live Kaldestad om Supernytts dekning av den forestående rettssaken knyttet til terrorhandlingene 22. juli.

more

- Vi må forklare det uforklarlige

11th April 2012 - - Vi må rett og slett fortelle at terrorhandlingene 22. juli også for oss voksne er vanskelig å forstå. Dette er uten tvil det mest utfordrende vi har skullet forklare for barn, sier psykolog Atle Dyregrov i et intervju med Magasinet Voksne for Barn.

more

Forbered barna på rettssaken

11th April 2012 - – 22. juli kom som et sjokk på alle, men rettssaken kan vi forberede oss på. Fortell barna om det som skal skje, og tilpass informasjonen til barnas alder, sier Merethe Clausen Moe i Barnevakten.

more

PC-bruk ødelegger ungdommers søvn

21st March 2012 - Unge ned i 13-årsalderen føler de må være tilgjengelige på mobil og PC hele tiden og forteller at dette går ut over nattesøvnen.

more

Skal forske på digital mobbing

19th March 2012 - Eit forskingsprosjekt i Tromsø vil finne ut av omfanget av digital mobbing og om digital mobbing skjer i staden for eller i tillegg til vanleg mobbing.

more

- Det jeg ikke får se på TV ser jeg bare på laptopen

16th March 2012 - Vannskille på tv hjelper foreldre å regulere tilgangen til tv-programmer, men på nettet er det meste likevel tilgjengelig, eksempelvis Paradise Hotel. Det vet ungdommer å benytte seg av.

more

Store forskjeller på datautstyr i skolen

15th March 2012 - Undersøkelse viser at det er store forskjeller på hvor god tilgang skolene har til datautsyr. – Jeg er bekymret over forskjellene vi ser i elevenes digitale kompetanse, sier statssekretær Elisabet Dahle.

more

Ungdommelig avatar-demokrati

9th March 2012 - Hva skjer når ti skoleklasser fra fem europeiske land etablerer en virtuell antimobbelandsby i ren demokratisk ånd?

more

Egen barneavis fra Aftenposten

8th March 2012 - I april kommer Aftenposten med en egen ukeavis med spesialtilpasset stoff for barn og foreldre.

more

Du har vunnet en iPhone!

7th March 2012 - Mange barn er brukere av spillet Wordfeud. Nå melder Forbrukerombudet at mange klager på forlokkende og villedende reklamer i spillet.

more

Advarer mot rosa Facebook

5th March 2012 - En ny applikasjon tilbyr nå Facebookbrukere å skifte brukergrensesnittet til rosa. Dette er et svindelforsøk.

more

Jenter antastet via Wordfeud-chat

5th March 2012 - En åtte år gammel jente og venninna hennes skal ha blitt antastet av en eldre mann via chat på Wordfeud. – Det er viktig at foreldre setter seg inn i betingelser og muligheter i barnas spill- og nettaktiviteter, mener Barnevakten.

more

Digitalbøker for barn er populære

29th February 2012 - App-bøker til barn er en salgssuksess. Gyldendal regner med at antall solgte app-bøker passerer papirbøker allerede i løpet av året.

more

Kulturministeren takker Barnevakten for innspill

29th February 2012 - Barnevakten har mottatt brev fra Anniken Huitfeldt med takk for innspill vedrørende beskyttelse av barn og unge mot skadelig medieinnhold.

more

Innstillingene som gjør barnet ditt tryggere på Facebook

27th February 2012 - I mange år har tenåringer brukt mye av fritiden sin på å snakke med venner over telefonen. Dagens tenåringer er ikke så annerledes. De har bare flere måter, og flere kanaler å kommunisere i.

more

Dømt for krenkende meldinger til jenter

23rd February 2012 - En mann er dømt for blant annet å ha sendt meldinger av seksuell karakter til unge jenter. – Inviter barna til å prate hvis de opplever noe ubehagelig, er Barnevaktens oppfordring til foreldre.

more

Tips til morsomme vinterferieaktiviteter

22nd February 2012 - Det er vinterferietid, og her følger noen forslag til aktiviteter med digitalt tilsnitt som kan være morsomme å gjøre sammen med barna.

more

- Foreldre må følge med og benytte Foreldrekontroll

21st February 2012 - Vi oppfordrer alle foreldre til å engasjere seg mer og sette seg inn i hva barna foretar seg på Xbox og på Internett generelt, anmoder Microsoft i en pressemelding.

more

Hvordan forebygge problemspilling?

20th February 2012 - Antall henvendelser om dataspill til Spillavhengighet-Norge doblet seg i fjor. Hvordan kan man forebygge problematisk spilladferd?

more

Kuttet datamaskinen – ble gladere

17th February 2012 - Sander (14) tok et oppgjør med tidsbruken sin på data og logget seg av for å teste det virkelige livet i seks uker.

more

Barn trenger mindre skjerm og mer aktivitet

16th February 2012 - Dagens 15-åringer er mer stillesittende enn de i aldersgruppen 65-85 år, og Helsedirektoratet er bekymret. – Vi gjør barna våre en tjeneste ved å begrense skjermtid og stimulere til variert aktivitet, mener Barnevakten.

more

NRK innfører foreldreknapp på nett-tv

15th February 2012 - NRK lanserer en foreldreknapp som gir mulighet til å regulere hva barna får tilgang til på nett-tv.

more

Hvordan bedre beskyttelsen mot skadelig medieinnhold?

13th February 2012 - Hvordan kan barn og unge bedre beskyttes mot skadelig medieinnhold? Det er tema for dagens innspillskonferanse initiert av Kulturdepartementet, og Barnevakten håper på konstruktive ringvirkninger.

more

Hvor mye tid er passe?

9th February 2012 - Hvor mye tid er det greit at barnet mitt bruker på tv? Hvor lenge skal jeg la barnet mitt spille i helgen? Hvor sent er det vanlig at tenåringer surfer på nettet?

more

Trygg bruk-pris til spillforsker

7th February 2012 - På Trygg bruk-dagen ble spillforsker Faltin Karlsen tildelt årets Trygg bruk-pris. Prisen skal hedre aktører som har vist evne til å skape trygge omgivelser for barn og unge på nettet.

more

Skoler vil begrense nettilgangen

7th February 2012 - Både elever og lærere opplever nettbruk i timene som forstyrrende og irriterende. Oslo vil nå innføre verktøy som gjør det mulig å stenge Internett på alle videregående skoler.

more

Trygg nettbruk i fokus

7th February 2012 - Tirsdag 7. februar markeres Safer Internet Day i over 70 land. Årets tema er Connecting Generations, og i anledning SID2012 oppfordres alle til å utforske den digitale verden sammen.

more

Den peneste på Facebook

2nd February 2012 - Er foreldre klar over at det konkurreres om å være den peneste tolvåringen på Facebook, spør 16 år gamle Camilla i et innlegg i BTbatt.

more

Stadig flere jenter får prevensjonsmidler

1st February 2012 - Eksperter advarer nå om at et mer seksualisert samfunn presser barn inn i seksuallivet i for tidlig alder.

more

Foreldre vet ikke hvem som kan hjelpe ved digital mobbing

30th January 2012 - 7 av 10 foreldre bekymrer seg for at barna skal utsettes for digital mobbing, og like mange vet ikke hvor de skal henvende seg hvis mobbingen først skjer. I dag starter sjette sesong av Bruk Hue-kampanjen, Norges største kampanje mot digital mobbing.

more

Nyttig bok til foreldre fra Barnevakten

25th January 2012 - Barnevaktens bok er nå i salg. - Dette er et spennende bokprosjekt som vi har stor tro på, sier redaktør i Cappelen Damm om boken, som inneholder viktig informasjon om medieområdene barn og unge møter.

more

Legg nakenbilete av eksen på nett

24th January 2012 - – Det har blitt ein trend å publisere bilete av folk som ikkje har gitt samtykke til det. Det seier seniorrådgjevar i Norsis, som fortel at han stadig blir kontakta av fortvilte jenter som vil ha bilete fjerna frå nett.

more

Slik gjør du barna tryggere på nett

18th January 2012 - Det kan føles komplisert å beskytte barna når de bruker Internett på egenhånd, men det finnes gode løsninger og filterfunksjoner som kan hjelpe deg.

more

– Ikke lad mobil og pc om natta

16th January 2012 - Tre av fire lader mobiltelefoner og oppladbare leker om natten, viser ny undersøkelse, og de unge er mest skjødesløse. Samtidig er fire av ti boligbranner i Norge el-relaterte.

more

Skal åtteåringen få sitte med pc-en alene på rommet?

12th January 2012 - Åtteåringen vil ha pc på rommet. Er det greit eller bør ikke barn sitte med pc-en alene? Pedagikkprofessor Stein Erik Ulvund gir råd.

more

Ny koalisjon for å gjøre Internett tryggere for barn

5th January 2012 - En koalisjon av ledende selskaper skal arbeide for å gjøre Internett tryggere for barn, gjennom bedre rapporteringsmuligheter, personverninnstillinger og muligheter for foreldrekontroll.

more

Nådeløs hverdag for nettmobbeofre

4th January 2012 - En ny undersøkelse viser at mobbing på nettet er omfattende og kan være nådeløs. Barnevakten gir råd og hjelp til å forebygge og håndtere digital mobbing.

more

Slik unngår du hacking

12th December 2011 - Datatilsynet tipser om hvordan man unngår at hackere overtar brukerkontoen, samt gir gode råd om hva man kan gjøre hvis man har blitt hacket. – Gode tips for foreldre å snakke om med barn som etablerer seg på nett, mener Barnevakten.

more

Kringkastingsrådet behandler klager på Trekant-promoer

8th December 2011 - Flere har sendt inn klager på promoene for Trekant som sendes i «beste familieprogram-sendetid». I dag diskuteres klagene i Kringkastingsrådet. Barnevakten har også mottatt klager på promoer og er spent på utfallet av møtet.

more

Engasjerte møter med elever

7th December 2011 - I møte med skoleelever får man engasjerte samtaler og felles refleksjon rundt gleder og utfordringer ved deres mediebruk. Da er det inspirerende å være foredragsholder.

more

Anbefaler skjermfri før leggetid

6th December 2011 - Barna til store skjerm-entusiaster har begrensinger på hvor mye de får lov å bruke digitale medier før leggetid. Barnevakten anbefaler også skjermpause før barn og unge skal sove.

more

Advarer mot julekalendere på nett

1st December 2011 - Det florerer av konkurranser i julekalenderformat på nett. Forbrukerombudet advarer mot slue aktører som lurer folk til å akseptere søppelpost, markedsføring og dyre abonnementer.

more

PC i skolen oppleves forstyrrende

1st December 2011 - Utenomfaglig bruk av PC i undervisningen oppleves forstyrrende både for elever og lærere i videregående skole. Det viser ny undersøkelse.

more

– Slett politietterforskning av babymobbing på Facebook

25th November 2011 - Foreldre ble grovt trakkasert på Facebook for sin baby med Downs syndrom. Politiet henla saken etter to uker, på grunn at det er for ressurskrevende å få ut opplysninger fra Facebook. – Provoserende, mener Barnevakten.

more

Barn frykter forsatt Breivik

24th November 2011 - En skoleklasse fikk en tegneoppgave der de skulle beskrive hva de var redde for. Til lærerens overraskelse gikk Anders Behring Breivik igjen på nesten alle arkene. – Framover mot rettssaken er det greit å snakke mer om Breivik, sier pedagogikkprofessor.

more

Slettmeg.no fortsetter

22nd November 2011 - Den populære tjenesten slettmeg.no flyttes fra Datatilsynet til Norsis. Den nye tjensten vil gi mindre mulighet for personlig hjelp.- Gledelig at den ikke blir lagt ned, mener Barnevakten.

more

Stor europeisk studie av foreldrekontrollverktøy

22nd November 2011 - Forskningsprosjektet SIP Bench II har som målsetning å gjøre det lettere å velge det beste foreldrekontrollverktøyet for å beskytte barn mot upassende innhold på Internett.

more

– ”Trekant” bør ikke ligge fritt på nett for barn

22nd November 2011 - Kringkastingsrådets leder ønsker å forhindre at ”Trekant” er fritt tilgjengelig for hvem som helst på nett-tv. Barnevakten mener dette bekrefter at det er behov for en vannskilleregulering av nettinnhold.

more

Briter vil stoppe porno

21st November 2011 - Storbritannias statsminister David Cameron går i front for å hjelpe foreldre til å blokkere porno på barnas mobiler og pc-er. Barnevakten savner større engasjement fra norske myndigheter.

more

Hvilke regler gjelder for barn og reklame?

17th November 2011 - Reklame i nye medier er komplisert for foreldre å forholde seg til. Også Forbrukerombudet opplever hodebry vedrørende temaet, men redegjør her for en del problemstillinger.

more

De yngste på Facebook har god atferd

16th November 2011 - Bare to prosent av Facebook-barna under 13 rapporterer at de er blitt mobbet. Og de blokkerer folk de er sure på. Det viser en ny undersøkelse.

more

Jenter konkurrerer om flest "liker" på Facebook

9th November 2011 - På Facebook finnes mange grupper fulle av bilder av jenter helt ned i 11-års alderen som konkurrerer om å få flest ”Liker”. – Snakk med de unge om bildebruk, råder Barnevakten.

more

Fin vennskapsserie til hjem og skole

3rd November 2011 - ”Være venner” er en dramaserie for barn om hverdagsproblemer som mange barn kjenner til. Den er pedagogisk og løsningsorientert, og fin å se i klasserommet eller sammen med foreldre.

more

Slettmeg.no finalist til Dataforeningens sikkerhetspris

3rd November 2011 - Nedleggingstruede slettmeg.no er en av tre finalister til Rosing IT-sikkerhetsprisen. – Vi håper på seier til slettmeg.no. Nominasjonen viser at tjenesten verdsettes og er et tilbud som bør videreføres, sier Barnevakten.

more

Mobil og pc årsak til barns søvnmangel

1st November 2011 - Bruk av elektronikk etter leggetid får deler av skylden for at barn får for lite søvn. Her gis konkrete tips til foreldre for å bedre barnas søvnvaner.

more

Slik hindrer du uønsket pengebruk i apper

27th October 2011 - Mange opplever at poden har tappet iTunes kontoen for store beløp via spill. Man kan gjennom å endre innstillinger enkelt forhindre at dette skjer.

more

Ni nyttige samtalepunkt om nettvett

27th October 2011 - Har du barn på mellomtrinnet? Barnevaktens ni nyttige samtalepunkter om nettvett kan benyttes sammen med barnet ditt, eller på foreldremøter.

more

Multitasking: Når mye blir for mye

26th October 2011 - Vi voksne lar oss gjerne imponere av hvordan barna våre tilsynelatende kan sjonglere massevis av datavinduer og ulike oppgaver på en gang. Ny forskning viser at vi trolig lar oss lure.

more

Vær bevisst på sterke nyhetsinntrykk

21st October 2011 - Sterke bilder og video av drapet på Gadhafi er nå å se i nyhetssendinger, på nett og på avisforsider. Barnevakten oppfordrer både foreldre og medieaktører til å være bevisste i forhold til barna.

more

Digital hverdag krever digital kompetanse

20th October 2011 - Er du lærer eller jobber med barn og unge? Oppdater deg om konsekvenser og muligheter ved barn og unges bruk av digitale medier på en todagers konferanse i Oslo.

more

God på nettilgang – dårlig på IKT-strategi

20th October 2011 - Norske barn og unge har stor tilgang til digitale medier sammenliknet med andre barn i Europa. Samtidig er de i høyrisikogruppen med henblikk på mobbing og nettsider med sterkt innhold, viser EU Kids Online sin avsluttende rapport. Norge har store IKT-ambisjoner men mangel på planer.

more

Større fokus på barns egen rolle på nett

18th October 2011 - Norske barn og unge har stor tilgang og er flittige brukere av digitale medier, sammenlignet med andre barn i Europa. Samtidig er de i en høyrisikogruppe når det gjelder mobbing, pornografi, hatsider og kontakt med fremmede med uedle hensikter.

more

Tenåringer oppretter falske Facebookprofiler

17th October 2011 - Mange britiske tenåringer oppretter en falsk Facebookprofil for å unngå å bli fulgt med på av foreldre eller skole.

more

Slettmeg.no trues av nedleggelse

17th October 2011 - I Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2012 er det ikke bevilget midler til fortsatt drift av Slettmeg.no. Uten finansiering blir den populære råd- og veiledningstjenesten nedlagt fra årsskiftet. – Uholdbart og uforståelig, mener Barnevakten.

more

Den samtalande familien

6th October 2011 - Eit klima der openheit og god dialog får rå i familien frå tidlege barneår, fremjar fellesskap, tryggleik og nærleik, også inn i tenåra.

more

– Møter som starter via nettkontakt må sikres

6th October 2011 - Unge jenter som har blitt utsatt for overgrep og voldtekt har i mange tilfeller møtt sin overgriper på nett. – Det viktigste vi foreldre kan gjøre for å forebygge er å føre tett dialog med barna våre om forholdsregler, mener Barnevakten.

more

MovieStarPlanet vil rydde opp

3rd October 2011 - Nær halvparten av de som har svart på hva deres erfaring med nettstedet MovieStarPlanet er, oppgir at den er negativ. MovieStarPlanet på sin side er interessert i å rydde opp i misnøyen.

more

Åpent brev til kulturministeren

27th September 2011 - Barnevakten opplever både konvergens av nett og tv samt fremveksten av nisjekanaler på tv som faktorer som skaper behov for å oppdatere hvordan vannskille skal tolkes og forvaltes. I et brev sendt i dag utfordres kulturministeren på problemstillingen.

more

Seriøse og useriøse banditter på nett

22nd September 2011 - En ti år gammel gutt brukte tusenvis av kroner på to strategispill som annonseres som gratis, men hvor man kan bruke mobil, fasttelefon og kredittkort for å skaffe seg ekstra poeng, våpen og utstyr. Mafiaspillet betaler tilbake pengene. Rivality har familien ikke hørt et pip fra.

more

– Big Brother påvirker barn og unge negativt

21st September 2011 - Barnevakten er kjent med at barn ned i fjerde klasse kopierte «Big Brother» ved at de stemte hverandre ut av klassen. – «Big Brother» kan påvirke barns holdninger og adferd, mener Barnevakten, som sender brev til TV 2 hvor vi etterlyser etisk refleksjon på hva som er OK å lage underholdning av og ikke.

more

Sørgebud på sosiale avveier

15th September 2011 - Ikke sjelden har Facebook vært kanal for nyheter som burde vært presentert med sørgebudskap på døren, sammen med en skulder å gråte på. I dagens sosiale medievirkelighet er vi alle redaktører og journalister som må tenke over konsekvensene av våre statusoppdateringer.

more

Åtteåring sendte bombetrussel på nett

14th September 2011 - En åtte år gammel gutt sendte en bombetrussel mot Ikea over deres spørretjeneste på Internett. – Det er viktig å sette sunne og gode grenser for barn, også på nett, sier Barnevakten.

more

Hvordan unngå nettovergripere

14th September 2011 - Europeiske forskere jobber med å kartlegge adferden til nettovergripere, for bedre å kunne forstå og bekjempe nettovergrep. – Barn og unge må forstå nettets natur og ta nødvendige forholdsregler, mener Barnevakten.

more

Ny bok om barn og unge på nett

7th September 2011 - Boka "Barn og unge på nett" gir viktige innspill til voksne om hvordan de kan kommunisere med barn og unge om nettvett.

more

- Forteller ikke foreldre om nettmobbing

7th September 2011 - Foreldre tror barna deres sier fra til dem hvis de blir mobbet på nett. Men det er ikke nødvendigvis sant, mener mobbeekspert.

more

Kulturministeren utfordres på vannskillespørsmål

1st September 2011 - Kringkastingsrådet gav i dag full støtte til en klage om at programmer og serier som reguleres av vannskille på tv, er fritt tilgjengelig på nett-tv døgnet rundt. Barnevakten utfordrer Kulturministeren til å ta stilling til vannskilleproblematikken i en ny medietid.

more

Nettaktørers samfunnsansvar på agendaen

1st September 2011 - Nettaktørers samfunnsansvar står på agendaen når Medietilsynet arrangerer Moderatorkonferanse i neste uke. – Et viktig fora for kommunikasjon og bevisstgjøring om barn og unges digitale liv, mener Barnevakten.

more

Digital mobbing bekjempes med dialog

1st September 2011 - Nesten halvparten av landets unge har opplevd digital mobbing i omgangskretsen. Tre av fire elever som har deltatt i Bruk Hues holdningskampanje, sier de har fått kunnskapen de trenger for å unngå mobbing via mobiltelefon og internett.

more

Pris til Supernytt for god formidling

30th August 2011 - Måten Supernytt gir informasjon til barn, og det at de lar barn bli hørt, belønnes med pris fra Redd Barna.

more

Antimobbekampanje på goSupermodel

24th August 2011 - - Det er skolestart og vi vet at mange gruer seg til enda et år med mobbing og utestengelse, sier admin på goSupermodel. De tar tak i problematikken med å kjøre en antimobbekampanje på det populære nettstedet.

more

Mangelfull support på MovieStarPlanet

24th August 2011 - Rapportering om mobbing, trusler og grovt innhold til nettstedet MovieStarPlanets supportavdeling gir verken respons eller resultater. Over 300 000 norske barn er brukere av nettstedet.

more

Politiet til stede på nettet

23rd August 2011 - Barn og unge som utsettes for ubehagelig innhold, overgrep eller annen kriminalitet på Internett kan med et enkelt museklikk komme til politiets tipsmottak.

more

Ungdomstidens digitale CV kan få konsekvenser

18th August 2011 - Barn og unge bør gjøres oppmerksomme på at de digitale fotsporene de etterlater seg kan få negativ innvirkning både på arbeids- og privatliv i voksen alder.

more

Gi barna en trygg og inkluderende skolestart

17th August 2011 - Alle barn og unge er berørt av de tragiske terrorangrepene i Oslo og på Utøya, og ved skolestart blir temaet igjen høyaktuelt. I den forbindelse tilbyr Supernytt en ekstrasending, og Kunnskapsdepartementet har sendt en veiledning til alle skolene i landet.

more

– Vær bevisst på barns tanker

9th August 2011 - Foreldre bør fortsatt være bevisst på barns tanker og reaksjoner etter de rystende hendelsene i Oslo og på Utøya. Barn kan trenge mye tid på å bearbeide inntrykk, og ved skolestart blir temaet aktualisert.

more

Badebilder, bikinibilder og bildepublisering

7th July 2011 - Badesesong og bikinitid resulterer ofte i bade- og bikinibilder av egne barn. Hvordan behandler vi foreldre egne bilder av våre skjønne små og store?

more

Barn og unges oppvekst skal granskes

22nd June 2011 - Mobbing, seksualisering og overdreven fokus på kropp og utseende er utfordringer barn og unge møter gjennom mediene, mener Barnevakten, som er invitert til rundebordskonferanse for å dele sine erfaringer.

more

Kroppsideal gir jenter lavere livskvalitet

20th June 2011 - Jenter har et mer negativt kroppsbilde enn gutter, sier forsker. - Det er ikke rart, når TV og massemedia fremstiller jenter som så perfekte som de gjør, sier tre tenåringsjenter.

more

Hjelpsomme nettaktører

20th June 2011 - En ny brosjyre "Nettproblem? - disse kan hjelpe" gir oversikt over nettaktører som kan gi råd og veiledning angående barn, unge og nettproblematikk.

more

Enklere for foreldre å blokkere upassende innhold

16th June 2011 - I Storbritannia har en regjeringsrapport foreslått en forskrift om strengere regulering av nettinnhold som seksualiserte musikkvideoer, og at det skal være enklere for foreldre å blokkere og rapportere innhold som er upassende for barn.

more

Reaksjon gav resultater

14th June 2011 - Spillnettstedet ArcticNova får smekk over fingeren av Lotteri- og stiftelsestilsynet for ulovlige nettpokerturneringer, takket være en brukers tips til Barnevakten.

more

– Ta stilling til barnas spilling

8th June 2011 - – Dagens foreldre har fått en ny foreldreoppgave. De må følge med på spillingen til barna, de må håndheve aldersgrenser, og de må sette rammer for barnas spilling.

more

Slik reduserer du barns risiko på nett

31st May 2011 - En lege står nå tiltalt for å ha lokket jenter til å ham sende nakenbilder. – Vær oppmerksom på faresignaler, og inviter barnet til å prate med deg dersom det opplever noe ubehagelig på nett, råder Samnøen.

more

Unges nye syn på sex

26th May 2011 - En stor andel voldtekter skjer i forbindelse med fest og nachspiel, og ofte er store mengder alkohol involvert. Forskere påpeker blant annet at det eksisterer en grenseløs ungdomskultur med urealistisk virkelighetsoppfatning.

more

Trendy å planke

25th May 2011 - Har du sperret opp øynene over personer som legger seg ned på merkelige steder og tar bilder av det? Du har vært vitne til en ny trend; planking.

more

Internettgenerasjonen

24th May 2011 - Blir barna smartere eller latere av Internett og tilgangen til så mye kunnskap? Eksperter har ulike synspunkter på dette.

more

Donald går til brettet

23rd May 2011 - Det går nedover for Donald i papirformat. Nå lanseres den verdenskjente anda på lesebrett.

more

Fildelere skal avsløres

20th May 2011 - Forslag til ny åndsverklov innebærer at nettsteder som driver ulovlig fildeling kan blokkeres, samt at rettighetshavere kan få tilgang til identiteten til de som står bak ulovlig fildeling. Kritikere er bekymret for personvernet.

more

Video fra skoleavslutning tillatt på nett?

19th May 2011 - Det er populært blant foreldre å gjøre video-opptak på skolearrangement og forestillinger. Men er det greit å publisere dem for allmennheten i ettertid? Se hvilke råd slettmeg.no gir.

more

Nettsted med bloggerhjelp

19th May 2011 - «Blogging og blogger kan lære deg en hel masse – men tenk deg om før du trykker publiser», kan du lese på Du bestemmer.no.

more

Behov for forskning på nettporno

13th May 2011 - Pornografi på Internett normaliserer ekstreme fantasier og øker risikoen for seksuelle lovbrudd, mener psykologer i England. – Det er behov for oppdatert forskning på området, mener daglig leder Øystein Samnøen i Barnevakten. Få tips til samtale med tenåringen om porno.

more

– Storspillere er ikke problemspillere

5th May 2011 - En arbeidsgruppe på området problemskapende bruk av dataspill, mener det er viktig å nyansere begrepene problemspillere og storspillere.

more

Hvordan unngå skjulte kostnader i gratisspill

4th May 2011 - Mange foreldre har fått seg en ubehagelig overraskelse etter at barna deres har spilt spill på iPod Touch, iPhone eller iPad. Les Barnevaktens tips om hvordan du kan unngå å få skyhøye regninger fra spill som i utgangspunktet er gratis.

more

Vanlig at fremmede menn tar kontakt med unge

4th May 2011 - I en ny dansk undersøkelse sier en av tre at de har blitt oppfordret til å sende bilder eller film av seg selv i utfordrende positurer. Barnevakten råder jentene til å si ifra om de opplever ubehagelige tilnærmelser.

more

Tips om man er hacket på PlayStation Network

28th April 2011 - Påskeuken ble Sonys spillnettverk PlayStation Network hacket. Personlig informasjon til 500.000 nordmenn kan nå være i hackernes hender.

more

Facebook lanserer nye Family Safety Center

28th April 2011 - Besøk Facebook's nydesignede Safety Center og finn nyttige ressurser, artikler og videoer om sikkerhet og personvern for foreldre, lærere og ungdommer.

more

Barnevakten ønsker ”vannskille” på nettet

28th April 2011 - Programmer og serier som reguleres av vannskille på tv kan sees når som helst og av hvem som helst på nett-tv. Et eksempel er vampyrserien True Blood som har 18-års grense. Temaet skulle vært behandlet i Kringkastingsrådet i dag, men saken har blitt utsatt.

more

Barn med liten beskyttelse på Facebook

26th April 2011 - 24 prosent av norske 9-12-åringer bruker Facebook, og av dem har 20 prosent offentlige profiler som er åpne for alle med profil på nettsamfunnet. – Bekymringsverdig at barn kommuniserer med fremmede, mener norsk forsker.

more

Foreldre er klar over nettmobbingen

13th April 2011 - Én av tre foreldre vet om venner av egne barn som har blitt utsatt for sjikane eller mobbing på internett. Samtidig er nettoppførsel ikke et stort tema hjemme.

more

- Infiltrerer barns nettverden for å oppnå seksuell kontakt

8th April 2011 - Sju menn er siktet for forhold knyttet til sexmisbruk av barn. De har kommet i kontakt med barna ved å infiltrere nettsamfunn og opptre med falsk identitet. – Bevisstgjør de unge, råder Barnevakten.

more

Pluss og minus om nettsamfunnet Habbo

1st April 2011 - Barn bruker mye tid, og noen også mye penger, på å møte andre i virtuelle samfunn på nett. Habbo er et av dem.

more

Mobbing på Formspring

1st April 2011 - En lærer ble i tilknytning til en mobbesak oppmerksom på nettsiden Formspring.me og reagerer på mulighetene som ligger her. Barnevaktens rådgiver gir informasjon og råd om nettstedet.

more

Dette bør foreldre vite om nettsamfunnet Panfu

31st March 2011 - Barnevakten får ofte henvendelser fra foreldre med barn som er nye nettbrukere. Mange lurer på hva vi mener om Panfu, og vi deler derfor noen fakta og betraktninger om det populære nettsamfunnet.

more

Slik reduserer du faren for høye mobilregninger

30th March 2011 - Pappa Finn Audun Andal mottok mobilregning på over 2000 forbrukt av 11-åringen hans i løpet av én måned. Her får du tips om hva du kan gjøre for å unngå at barnet vikles inn i store forbruksmønstre.

more

Ungdomskultur og kultur for ungdom

23rd March 2011 - -Det er skremmende hva ungdom i dag er villig til å gjøre for å få oppmerksomhet. Ungdom trenger å lære om konsekvenser og ansvar. Trygge barn lærer fortere, det skader ikke med god veiledning og en dose kultur, sier ildsjelen Marco Elsafadi.

more

Tre tidsaktuelle foreldretabuer

17th March 2011 - Er det greit at barn under 13 år er på Facebook? Hva gjør jeg når de fleste guttene i klassen til poden spiller spill med 18-års grense og han insisterer på å få være med? Og hvordan skal jeg snakke med tenåringen min om pornografi?

more

Lær barna kildekritikk

17th March 2011 - Som forelder har du en unik anledning til å trene opp en sunn kritisk sans hos barnet ditt. Barnevakten gir deg råd om hvordan du kan bevisstgjøre barnet på kildekritikk.

more

Tre av fire sier nei til barn på Facebook

7th March 2011 - Avstemning på barnevakten.no viser at tre av fire mener at barn under 13 år ikke bør ha egen Facebook-profil.

more

Slik kan man regulere spillingen

1st March 2011 - Familier med ungdommer som spiller rollespill på nettet erfarer ofte at spillingen medfører konflikter og kranglingog gjerne en fastlåst situasjon. Her er noen tips om hvordan man kan regulere spillingen og forhandle frem avtaler.

more

Mange trenger slettehjelp

28th February 2011 - Slettmeg.no viser seg å være en tjeneste det er stort behov for. Hele 3200 enkelthenvendelser ble behandlet i fjor.

more

7 ting å vite om Facebook

23rd February 2011 - Nyttig informasjon og tips om hvordan å holde barna trygge på Facebook.

more

Reality-tv og Facebook er verstinger

22nd February 2011 - Reality-tv og Facebook topper britenes liste over de verste nyvinningene det siste tiåret. Irriterende og tidssløsende ble oppgitt som grunner.

more

Er det OK at barn er på Facebook?

17th February 2011 - Det finnes ingen ensidig fasit på når det er OK at barn etablerer profil på Facebook, mener Barnevakten. Barnets modenhet og foreldrenes delaktighet er viktige suksessfaktorer.

more

Mange barn på Facebook

16th February 2011 - Et av fire norske barn mellom ni og tolv år er på Facebook – på tross av at nettsamfunnet har aldersgrense 13 år. Få med deg Forbrukerinspektørene i kveld som handler om sosiale medier.

more

Utnytter unges søk

11th February 2011 - Nettkriminelle følger med på hva som er aktuelt blant unge, og vet å utnytte det, mener sikkerhetsekspert, som oppfordrer til å være på vakt når man søker etter underholdning på nett.

more

Trolling, bitching og tulling på nettet

10th February 2011 - På nettet finnes en tullekultur som for mange kan være morsom. Men ”morsomhetene” kan også ramme hardt den det går ut over.

more

- Foreldrene viktig rolle for barns nettbruk

10th February 2011 - Norske foreldre er flinke til å snakke med sine barn om de potensielle farene ved bruk av Internett, og de fleste forsøker også å sette begrensninger på barnas nettbruk. Samtidig er det mange foreldre som svikter i den daglige oppfølgingen.

more

Nettkidsa

9th February 2011 - Cappelen Damm lanserer boken ”Nettkidsa” 9. februar, en nyttig og nyansert bok for både foreldre og fagpersoner som ønsker innsikt i barn og unges mediebruk.

more

Foreldres bruk av sosiale medier rammer barna

9th February 2011 - Foreldres bruk av digitale medier stjeler så mye tid at det går ut over barna, mener forsker. Barnevakten gir råd om bevisst medietid.

more

Trygt liv på nett

7th February 2011 - Fokus for årets Trygg bruk-dag er "Livet på nett" og handler om at barn og unges liv på nettet er en del av vår kultur som har kommet for å bli.

more

Spamrisiko i sosiale medier

27th January 2011 - Det er en økende trend at nettsvindlere bruker sosiale medier for å finne ofre. Vær obs på metodene, og snakk med barn og unge om sikkerhet og ondsinnet programvare. Barnevakten gir deg råd og forslag til samtalepunkter.

more

Hva kreves det for å bli dyktig i nettspill?

27th January 2011 - Spiller tenåringen din nettbaserte strategispill som World of Warcraft og Halo? Lær deg mer om hva som kreves for å bli en god spiller for å forstå og samhandle med barnet ditt som forelder.

more

5 råd til usikre foreldre

20th January 2011 - Tester ditt barn i disse dager ut sin nye smarttelefon eller pc? Da følger det også et ansvar med.

more

Kan bli syk av mediehets

19th January 2011 - Posttraumatisk stressyndrom kan bli en følge av vedvarende negativ medieomtale, sier forsker. Han bekymrer seg over de belastninger barn og unge utsettes for på blogger og i sosiale medier.

more

Slik setter du opp Google Sikkert søk

19th January 2011 - Søkemotoren Google er førstevalget for mange, også blant barn og unge. Lær hvordan du kan filtrere søket og utelukke upassende innhold.

more

Kompetente men risikosøkende nettbrukere

18th January 2011 - Norske barn har gode ferdigheter på nett og foreldre som engasjerer seg. Samtidig oppsøker barn risiko og er misfornøyde med innholdstilbudet til dem på nett.

more

Ble avhengig av nettporno

13th January 2011 - - Da jeg ville slutte å se så mye på porno, kjente jeg at jeg synes det var vanskelig, sier Morten Eikli. Han ble etter hvert avhengig av porno.

more

Norske barn på topp i bruk av nettporno

13th January 2011 - En europeisk undersøkelse av barns nettbruk viser at dobbelt så mange norske barn ser nettporno som deres jevnaldrende i Europa. - Den store tilgangen til nett er avgjørende, tror Barnevakten.

more

Slik endrer du Facebook Steder

11th January 2011 - Facebook Steder gjør det mulig å sjekke inn på steder via geolokasjon. I tillegg kan vennene dine sjekke deg inn på uante steder. Gå gjennom personverninnstillingene og bestem selv hvem som skal kunne se og gjøre hva.

more

Gir karakterer på utseende på Facebook

10th January 2011 - 12-13-åringer gir karakterer på hverandres utseende på Facebook. - Snakk med ungene og sett denne typen karaktergiving i perspektiv, sier psykolog.

more

Barn må få bedre rettsvern på nett

6th January 2011 - I kjølvannet av denne ukas fokus på hetsing mot unge bloggere vil Justisdepartementet nå skjerpe lovverket og styrke barns personvern. Barnevakten mener bedre rettsvern, flere ressurser og rettseksempler på konsekvenser av lovbrudd er virkemidler som kan fremme trygghet på nett.

more

- Skal man tåle å bli hetset på nett?

5th January 2011 - - Det er viktig at vi lærer barn og unge metoder for å ta vare på og beskytte seg selv, samtidig som de er bevisste på hvordan de behandler andre. Det er noe av det bloggforsker Karoline Tømte svarer på nettprat på Aftenposten.no.

more

Blogglivet ble for tøft

3rd January 2011 - Den kjente bloggeren Voe legger ned bloggen sin. Grunnen hun oppgir er at hun er utslitt av alle de negative kommentarene.

more

- Tenk deg om før du legger ut bilder av barna!

3rd January 2011 - Slettmeg.no oppfordrer foreldre til å tenke på barnas personvern og ikke ukritisk legge ut bilder av barna fra julefeiring, skoleavslutning og familiebesøk.

more

Hva ungdom bør tenke over når de publiserer

17th December 2010 - Mange arbeidsgivere googler søkere i ansettelsesprosessen, og sosiale medier er også et område som sjekkes ut. Tenker ungdom over dette når de oppdaterer status, legger ut bilder og blogger?

more

Forskning på digitale medier i barnehagene

9th December 2010 - Mange barnehager har tatt i bruk digitale medier i opplæringen. Hvilken betydning har dette for barns deltakelse og innflytelse? Det skal forskere ved Høyskolen i Bergen nå finne ut, i samarbeid med ansatte og barn i Øyjorden barnehage.

more

Diskuter Wikileaks med tenåringen

8th December 2010 - En nettside kalt Wikileaks, som ledes av et team på bare fem journalister, bidrar i disse dager til å forandre verden. Vi gir samtaletips for diskusjon både i skolesammenheng, og mellom foreldre og tenåringer.

more

Barnevakten finalist til Rosing-pris

26th November 2010 - Barnevakten ble hedret som en av tre finalister til IT-sikkerhetsprisen 2010 på Dataforeningens gallamiddag i Oslo denne uken. Daglig leder Øystein Samnøen var til stede og mottok diplom for organisasjonens langvarige informasjonsarbeid ovenfor både foreldre, barn og fagpersoner.

more

- Ikke utlever deg i bloggen

24th November 2010 - I sin nye bok om sosiale medier ønsker bloggeren Ida Jackson å lære andre bloggere nettvett. – En blogg er ikke det samme som en dagbok, mener hun.

more

Tre tips for å gjøre YouTube tryggere

23rd November 2010 - YouTube har 13 års grense, men i praksis er det mange yngre barn som bruker nettstedet til å se på videoklipp. Her er tre enkle tips som kan gjøre YouTube litt tryggere for de yngste dersom du tillater at de bruker nettstedet.

more

Politispaning hindret mulig overgrep av barn

18th November 2010 - Politiet utgav seg for å være en 13 år gammel gutt på nettet. Det resulterte i arrestasjon av 36-åring som møtte til avtalt sted for å ha sex med gutten. – Politiet må være til stede der kriminaliteten skjer, sier politietterforsker.

more

Utvidet dialogtilbud til barn og unge

18th November 2010 - Røde Kors' dialogtilbud Kors på halsen utvider nå sitt tilbud til også å inkludere digitale temaer. Det gjøres ved at et samarbeid inngås med Medietilsynets Trygg bruk-senter .

more

Foreldre er venn med barna på Facebook

16th November 2010 - De fleste foreldre på Facebook er venn med egne barn. En viktig motivasjon er å følge med på hva barnet driver med, viser ny undersøkelse.

more

Sosial avhengighet på nettet

11th November 2010 - Av norske internettbrukere er én prosent avhengig av å være sosial på nettet, mener forsker.

more

Sitter for mye stille

11th November 2010 - Unge gutter sitter over 30 timer i uka foran PC-skjermen utenom skoletid. Forskere er bekymret.

more

Sextilbud på epost til 11-åringer

11th November 2010 - Kripos advarer foreldre mot en mann som vil kjøpe sex av svært unge jenter.

more

Sex og dop på MySpace

11th November 2010 - Over halvparten av amerikanske tenåringer deler åpent informasjon om bruk av narkotika og sex på MySpace.

more

Seminar om barn og medier

11th November 2010 - BarneVakten arrangerte et åpent medieseminar under tittelen ”Barn av en annen verden” i Oslo i onsdag.

more

Selvfølge å dele bilder via mobil

11th November 2010 - Ungdom i dag deler ukritisk bilder via mobil og legger dem ut på nettet. - Du må spørre om tillatelse, forteller BarneVakten.

more

Sunn fornuft hjelper mot virusangrep

10th November 2010 - Sosial manipulering benyttes i økende grad for å lure ondsinnet programvare inn i brukerens datamaskin. - Det er viktig å være oppmerksom og bruke sunn fornuft når du deltar i sosiale nettverk, sier Microsoft-sjef.

more

Lurt til å sende nakenbilder av seg selv

9th November 2010 - En overlege er siktet for å ha fått mindreårige til å sende seksuelle bilder og videoer av seg selv, og for å ha presset dem for penger. - Hjelp barn til å utvikle en sunn kritisk sans, råder Barnevakten.

more

Religionsoppgave førte til barneporno

8th November 2010 - Elever som arbeidet med en skoleoppgave ble ledet inn på nettsider med barneporno.

more

På nett med de digitalt innfødte?

8th November 2010 - Du bestemmer skaper debatt i klasserommet om temaer som mobbing, personvern og kjøpepress på nett.

more

Facebook med norsk kundestøtte

8th November 2010 - Supportsystemet til Facebook har blitt forbedret, og nå er det mulig å henvende seg til norskspråklige personer angående misbruk av bilder eller annen informasjon.

more

Publiserer barns bursdager på nettet

8th November 2010 - Eniro-eide Telefonkatalogen.no med ny tjeneste. Kritikere mener dette truer personvernet. - Problematisk, mener BarneVakten.

more

Porno preger unges nettprofiler

8th November 2010 - Det pornografiske uttrykk smitter over i det offentlige rom, og spesielt på nettet, mener finsk forsker.

more

Politiets røde knapp ett år

8th November 2010 - 4. september 2008 lanserte Politiet sin røde Politiknapp. I løpet av det første året har Kripos mottatt 3 245 tips. Flere av disse henvendelsene har ført til straffesaker.

more

Politiet advarer mot Nettby

8th November 2010 - Politiet konstaterer at Nettby har blitt den viktigste og største arenaen for voksne som ønsker å forgripe seg seksuelt mot barn.

more

Plukket ut offer på nett

8th November 2010 - En 26 år gammel normann som nå er tiltalt for medvirkning til produksjon av barneporno skal ha plukket ut sitt offer på nett.

more

Os Ungdomsskule med i kampen mot digital mobbing

8th November 2010 - Elevane på Os Ungdomsskule pratar med vaksne på temakveld om nettvett og digital mobbing. BarneVakten skryt av skulen som går føre med eit godt eksempel.

more

Nytt tiltak mot ID-tyveri

5th November 2010 - Onsdag 17. juni kl 14.30 lanserer justisminister Knut Storberget www.idtyveri.info på Nordnorsk vitensenter i Tromsø. På de nye nettsidene kan du teste hvor utsatt du er for ID-tyveri.

more

Nye nettvettsider fra Redd Barna

5th November 2010 - På Redd Barnas nye nettvettsider får voksne gode råd om hvordan de kan engasjere seg i barnas mediehverdag.

more

Norske lærere mangler grunnleggende internettopplæring

5th November 2010 - Åtte av ti lærere sier de har behov for ytterligere internettopplæring, i følge undersøkelse.

more

Nettpirater risikerer streng dom

5th November 2010 - I Frankrike er en ny lov om fildeling godkjent. Det omstridte forslaget om at ulovlige fildelere kan bli utestengt fra Internett er nå gyldig.

more

Nettinitiativ mot digital mobbing i UK

5th November 2010 - En ny nettside skal gi hjelp til barn og unge som blir mobbet.

more

Nettet tar igjen TV

5th November 2010 - TV er fortsatt det mediet som har størst rekkevidde, men blant de unge er det nettet som gjelder, viser undersøkelse.

more

Nedgang i unges bruk av Facebook

5th November 2010 - En fersk undersøkelse i Danmark viser en tilbakegang i bruken av Facebook blant unge nettbrukere.

more

Nakenbilder av 13-åring spredt på nettet

5th November 2010 - To gutter fikk 60 000 kroner i bot etter å ha publisert nakenbilder av en tretten år gammel jente.

more

Mobbing fikk fatale følger

5th November 2010 - 15 år gammel jente tok livet sitt etter å ha blitt mobbet på Facebook.

more

Minnesider for avdøde på Facebook

5th November 2010 - Nå er det mulig å omgjøre avdøde personers Facebook-profiler til minnesider. Datatilsynet er skeptisk til funksjonen.

more

Mediefamilien: Vil skape medieminner

5th November 2010 - Småbarnsfamilien Fyllingen i Ålesund bruker tid sammen når barna vil spille spill eller surfe på Internett. På den måten styrkes samholdet i familien og barna får en trygg introduksjon til den digitale verden.

more

Mann i sex-chat med Kripos

5th November 2010 - Mannen trodde at han chattet med en 12-åring. Derimot onanerte han foran web-kameraet til Kripos, og ble i retten dømt til 90 dagers fengsel.

more

Lærer trakassert på Internett

5th November 2010 - En lærer fra Karmøy opplevde lite hyggelig omtale i nettsamfunnet Nettby.

more

Lover bort gratis klær - villeder unge jenter

5th November 2010 - Ungdommer lokkes med lovnader om gratis klær på nettsiden gratisklaer.no. I stedet ender de opp med å gi fra seg personlige opplysninger, bli lurt for penger og bombardert av spam.

more

Lager tv for spillkonsoller

5th November 2010 - YouTube blir tilpasset Nintendo og PlayStation.

more

Sexchat på MovieStarPlanet

4th November 2010 - Barnevakten mottar reaksjoner på MovieStarPlanet. Grovt språk og sex-henvendelser finner sted på nettsamfunnet, som er beregnet for barn i alderen 10-15 år.

more

Barnevakten nominert til ROSING-prisen

3rd November 2010 - Barnevakten er nominert til Dataforeningens ROSING-pris for IT-sikkerhet. Mottakeren skal på en positiv måte ha bidratt til økt informasjonssikkerhet og IT-sikkerhet.

more

Kritiske til goSupermodel

2nd November 2010 - Unge norske jenter legger hvert år igjen 7,5 millioner kroner på nettstedet goSupermodel. BarneVakten, myndigheter og forskere reagerer.

more

Kritisk nettsans inn i læreplanen

2nd November 2010 - Internett er en utbredt informasjonskilde både på skolen og til leksearbeid. Men få elever lærer om kildekritikk.

more

Kritiserer bruk av nettdebatten

2nd November 2010 - - Voksnes ukritiske bruk av debattsider på internett er med på å undergrave holdningskampanjer mot mobbing blant barn og unge, mener atferdsforsker.

more

Kongen med nettsider for barn

2nd November 2010 - Nå kan barn lære om slottet, kongefamilien, se tegninger og filmer på Kongehusets egne nettsider for barn.

more

Jenter er digitale trendsettere

2nd November 2010 - Jentene har tatt over lederrollen og er de tidligste og ivrigste brukerne av nye tjenester på nett og mobil. Det forteller trendanalytiker.

more

Ivrige og bevisste nettbrukere

2nd November 2010 - Hos familien Kleppestø i Oslo er internett en naturlig del av hverdagen. Ved å være bevisst på holdninger og oppførsel opplever de nettet som en trygg arena og en verdifull ressurs for arbeid og fritid.

more

Introdusere barn til nettet

2nd November 2010 - En pappa forteller og tipser om hvordan man kan introdusere internett til de minste. Han har brukt flere av BarneVaktens råd i sin opplæring.

more

Internett kan stjele familietid

2nd November 2010 - Tida familien brukar saman minkar i takt med aukande bruk av internettsider som Twitter og Facebook.

more

Hjelp til å slette krenkelser på nett

2nd November 2010 - Datatilsynet oppretter nå en hjelpeinstans for dem som føler seg krenket på internett. - Et kjærkomment tiltak, mener BarneVakten.

more

Heller Twitter enn verdenskrigen?

2nd November 2010 - Engelske skolebarn skal heller lære om Twitter og Wikipedia enn om andre verdenskrig og viktoriatiden.

more

Har du kontroll?

2nd November 2010 - Nå trenger barna foreldre og besteforeldre som vil gå tur i "medieskogen". Altfor mange barn går alene der, skriver Øyvind Woie i en kommentar i Vårt Land.

more

”Sammen mot digital mobbing”

28th October 2010 - I Tønsberg Kommune skal niendeklassinger reise rundt på barneskoler for å lære yngre elever om digital mobbing, som en del av et bredt anlagt prosjekt for å forebygge digital mobbing. Barnevakten er trukket inn som faglig ressurs.

more

Nettsamfunnet Nettby legges ned

28th October 2010 - Etter kraftig nedgang i trafikken på nettby.no har styret bestemt seg for å avvikle selskapet. Barnevakten har merket seg denne nedgangen blant brukere.

more

Stadig flere småbarn på nett

14th October 2010 - Ifølge en undersøkelse fra sikkerhetsselskapet AVG har 81 prosent av barn under to år en form for profil på Internett. Norske netteksperter ber foreldre tenke gjennom konsekvensene.

more

Facebook under gransking

14th October 2010 - Forbrukerombudene i Norden skal gjøre en felles vurdering av hvorvidt markedsføring på Facebook og andre nettsamfunn overholder de nordiske reglene for elektronisk markedsføring. Man vil se spesielt på reklame rettet mot barn og unge.

more

Norsk dataprogram avslører barneporno

12th October 2010 - Kripos står bak et dataprogram som finner de som laster ned barneporno, og får æren for vellykket storaksjon.

more

Ungdom hacker hverandre

11th October 2010 - Ungdom hacker seg inn på andres pc-er og ser hva de skriver, leser e-post og ser på andre via webkamera.

more

Foreldremøter - et viktig forum

30th September 2010 - Foreldre som har barn i samme skolemiljø kan dra stor nytte av å bruke foreldremøter til å bli enige om positive og nyttige rammer for mediebruk.

more

Facebook holder slettmeg.no i jobb

29th September 2010 - Siden oppstarten i mars har tjenesten slettmeg.no håndtert 1766 henvendelser fra publikum. Facebook er den store gjengangeren.

more

- Ønsker mer åpenhet på Facebook

22nd September 2010 - Gjentatte ganger har Facebook forandret innstillingene for hvilken informasjon som er tilgjengelig på profilene i retning av større åpenhet, men uten å informere om det.

more

Ofre for nettmobbing lider mer

22nd September 2010 - En ny amerikansk undersøkelse viser at mobbing på nett og mobil oppleves verre enn annen mobbing. Ofrene føler seg mer isolerte og hjelpeløse enn før.

more

Populære bloggere

17th September 2010 - Blogging er en populær trend, og stadig flere ungdommer eksponerer seg på Internett. Dessverre har sjikane og mobbing blitt et problem i tilknytning til mange blogger.

more

“Power to the parent”

15th September 2010 - Foreldre har en viktig rolle i det å gjøre barn til trygge og ansvarlige mediebrukere. En amerikansk holdningskampanje ønsker å øke bevisstheten hos foreldre om deres betydning.

more

Ny videotjeneste for barn

15th September 2010 - ZuiTube er en ny amerikansk nettside for barn som ønsker å være en reinere versjon av YouTube. Det innebærer at alle videoer godkjennes for passende innhold før de gjøres tilgjengelige på nett. - En god nyhet både for barn og foreldre, mener BarneVakten.

more

”Bruk Hue” på Vestlandet

13th September 2010 - Nei, det handler ikke om at vestlendingene nå skal begynne å bruke verken hue eller lue; skoleturnéen med fokus på å bruke hodet i kampen mot digital mobbing er nå i gang på skoler på Vestlandet.

more

Kjendiser som forbilder

10th September 2010 - Dersom du spør barn og unge om hvem som er forbildene deres, så er sjansen stor for at de vil nevne en stjerne i musikk-, film eller tv-bransjen. Innflytelsen av stjernenes image og livsførsel på den oppvoksende generasjon bør ikke undervurderes.

more

Nett- og sms-trusler på voldsstatistikken

7th September 2010 - Tallet på anmeldte voldsforbrytelser har økt med 21 prosent fra 1999 til 2009. En ny kategori innenfor voldsanmeldelser er trusler via nett og sms.

more

Legger du ut badebilder på nett?

3rd September 2010 - Tenk deg om en ekstra gang før du legger ut bilder av lettkledde barn på Internett. Det er en enkel sak å manipulere bildene til å bli langt mindre uskyldige enn de egentlig er.

more

- Overdreven skjermbruk kan gi helseproblemer

2nd September 2010 - Britisk psykolog mener at mye tid foran skjermen kan føre til fedme og hjertesykdommer. Norsk barnepsykolog mener barns tv- og datavaner er noe å ta alvorlig.

more

Grensesetting og "generasjon sex"

2nd September 2010 - Sosiolog og forfatter av boken Generasjon Sex, Hannah Helseth, spør hva som får ”en helt vanlig jente til å kle av seg ned til en blondetruse, stikke rumpa opp i et kamera, publisere bildet og be om poeng.”

more

”Facebook Steder” lar deg fortelle hvor du er

1st September 2010 - En ny tjeneste ”Steder” er lansert på Facebook. Nå kan du la vennene dine få se hvor du er, og du kan også følge med på hvor vennene dine befinner seg. Vi viser deg hvordan du kan endre innstillingene i Facebook.

more

Nyttige tips fra nettvett.no

31st August 2010 - Nettstedet nettvett.no har relansert sine nettsider. Her finner du informasjon, råd og veiledning om sikker bruk av Internett.

more

Gode råd til bloggere

30th August 2010 - 23 år gamle Ida Jackson er forfatter og en av Norges mest leste bloggere. Hun er bokaktuell med ”Nettikette” som gis ut av Aschehoug forlag i oktober. Les hennes beste bloggtips til unge nettskribenter.

more

Hva er rett om bilder på nett?

26th August 2010 - Hvor restriktive bør foreldre være med å legge ut bilder av egne barn? Det er vel forskjell på å legge ut bilder av andre, med og uten navn? Bør det være fotoforbud under barnetoget på 17. mai?

more

Lurte ofre med falske nettprofiler

24th August 2010 - Ved å utgi seg for å være en ung jente på Internett, kom han i kontakt med sine ofre. Nå står den 36 år gamle mannen tiltalt for misbruk av 11 unge gutter. - Inviter barna til å fortelle om ubehagelige opplevelser, oppfordrer Barnevakten.

more

Digitalt fra første trinn

23rd August 2010 - - Det pågår en revolusjon i måten vi samhandler på, skolens oppgave er å legge til rette for at elevene deltar på best mulig måte, sier professor.

more

Nytt Littlest Pet Shop spill på nett

19th August 2010 - Nå kan man leke med Littlest Pet Shop kjæledyrene også på nettet. Et nytt online spill har lansering i Norge i dag.

more

EU-tiltak mot barneovergrepsbilder

6th July 2010 - Brussel: - Antall estimerte tilfeller av ikke-rapporterte tilfeller av barnepornografi på nettet har økt enormt, mener Sabine Verheyen, medlem i Europaparlamentet. Barnevakten deltok på høring der EU annonserte økt satsing mot nettbaserte overgrep mot barn.

more

Lite penger, men mye tid på Habbo

5th July 2010 - Barn bruker lite penger, men mye tid på kommersielle nettsamfunn. Samtidig har foreldre et ambivalent forhold til barnas bruk av kommersielle nettsteder. Dette viser en ny rapport skrevet på oppdrag fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

more

Lån kan erstatte piratnedlasting

17th June 2010 - Statsbiblioteket i Danmark tilbyr fra 1. juli fri tilgang til musikk og lydbøker via nettet, og spår at piratnedlasting med dette vil ta slutt.

more

Begrenser betalingsmåtene på goSupermodel

17th June 2010 - GoSupermodel innskrenker betalingsmulighetene for brukerne sine. Bakgrunnen er misbruk og overforbruk, forklarer admin på nettsamfunnet.

more

Underskriftskampanje mot mobbing

14th June 2010 - Facebookaksjonen Stopp Mobbing teller over 130 000 medlemmer, og en underskriftskampanje om krav til tiltak overfor mobbing er nå oversendt til kunnskapsministeren.

more

Porno er big business

8th June 2010 - Porno på nettet er svært utbredt. 12 prosent av alle verdens nettsteder har pornografisk innhold. Dette er nyttig å vite for foreldre til barn og unge som bruker Internett.

more

Fritidsmoro - Finn en hemmelig skatt

8th June 2010 - Geocaching er en morsom og spennende fellesaktivitet for store og små som kombinerer digitale medier med opplevelser i tur og mark. Legg ut på skattejakt ved hjelp av GPS-koordinater!

more

Foreldre snakker ikke nok med barna

8th June 2010 - En undersøkelse viser at over én av tre foreldre ikke snakker med barna sine om erting eller mobbing via mobil eller internett i særlig grad.

more

Foreldre kjenner ikkje bornas nettvaner

8th June 2010 - Ei forbrukarundersøkjing i Danmark viser at born i stor grad utforskar nettet utan foreldre tilstades.

more

Foreldre bekymret for barns nett-trygghet

8th June 2010 - Bare syv prosent føler at barna deres er trygge når de er på nett, viser ny undersøkelse.

more

Fokus på nettsikkerhet i Nittedal

8th June 2010 - I Nittedal kommune får samtlige innbyggere mulighet til å delta på foredrag om sikkerhet på nett. BarneVakten er en viktig del av opplegget.

more

Flere røde knapper mot mobbing

8th June 2010 - Flere nettsteder for ungdom har lagt til Kripos’ røde knapp, blant annet for å hindre digital mobbing.

more

Flere mobbes digitalt

8th June 2010 - Foreldre må følge mer med på barnas mobiler og internettbruk, mener IKT-pedagog.

more

Fem ting å snakke om hvis barnet får digitale julegaver

8th June 2010 - Barnevakten gir deg fem lure ting å snakke om dersom barnet skal få nettbrett/pc, mobil eller spillkonsoll til jul!

more

Problematisk at barn betaler med mobilen på nett

8th June 2010 - Stadig flere barn kjøper virtuelle tjenester på Internett, og betaler med mobilen. - Barn bør ikke utsettes for et kjøp- og salgspress på nettet, og det er en uting at man har mobil- og fasttelefon som betalingsmiddel, sier Kjellaug T. Tønnesen i BarneVakten.

more

FBI sjekker ut nettstedet goSupermodel

8th June 2010 - Onsdag 26. august kl. 19.30 setter Forbrukerinspektørene på NRK1 fokus på det populære nettstedet goSupermodel. Nettstedet fenger mange jenter mellom åtte og tolv år, og BarneVakten har fått henvendelser fra foreldre som ønsker å vite mer om spillet.

more

Facebook-gruppe advarer mot falsk fotograf

8th June 2010 - Nyopprettet gruppe på Facebook ønsker å jage en lokke-mann i Bergen som lurer jenter. Politiet advarer mot å drive egen etterforskning, og tar nå saken.

more

Facebook, sex og kjendiser er barnas søkefavoritter

8th June 2010 - Sosiale medier topper listen over de mest brukte søkeordene blant barn i 2009. Både for gutter og jenter er deretter sex høyt oppe på lista.

more

Facebook innfører betalingssystem

8th June 2010 - Facebook har til tross for sine 300 millioner brukere slitt med å tjene penger. Nå vil selskapet teste en løsning som skal få folk til å betale penger for digitale tjenester.

more

Facebook ikke egnet for barn

8th June 2010 - Facebook har 13-års aldersgrense, men mange yngre barn ønsker å delta på nettsamfunnet. Hva skal foreldre tenke om dette?

more

Facebook forbudt

8th June 2010 - Kommunalt ansatte og skoleelever i Nærøy kommune er stengt ute fra Facebook i arbeidstiden.

more

Facebook forbedrer personvernet

8th June 2010 - Etter pålegg fra Canadas personvernombud må Facebook styrke personvernet. Endringene vil få positive følger for alle som er medlem av nettsamfunnet.

more

Facebook fjerner seksualforbrytere

8th June 2010 - Profilene til mer enn 5.000 dømte seksualforbrytere er fjernet fra nettsamfunnet Facebook siden mai i fjor.

more

En ubehagelig chatteopplevelse

8th June 2010 - Etter å ha chattet på internett, dro Martin Krossnes for å treffe det han trodde var en jevnaldrende kompis. Det viste seg å være mannen som nå står siktet for overgrep mot 18 mindreårige gutter.

more

Elever henges ut i anonym blogg

8th June 2010 - Nå har skoleledelsen koblet inn politiet for å finne den hemmelige bloggeren.

more

Ønsker privatliv på nett

8th June 2010 - Det er greit at foreldre sjekker hvilke nettsider barna har vært på, men de må stoppe i tide, mener 12-åringer. Skolekampanjen ”Du bestemmer” er nå lansert.

more

Det er du som bestemmer!

8th June 2010 - En ny undervisningspakke for "de digitalt innfødte" og foreldrene deres er lansert. Materiellet er skreddersydd for elever i 9-13 årsalderen og har lenge vært etterspurt av lærere.

more

Dagbøker åpne for hele verden

7th June 2010 - Unges dagbøker legges åpent for hele verden gjennom blogging på nett. De unge utleverer egne tanker om døden, juleball, solarium og livet som tenåringsmor.

more

Chat og lag tegnefilm på engelsk

7th June 2010 - En ny nettside lar barn lage sin egen tegnefilmfigur og samarbeide med andre om å lage små filmer, alt sammen på engelsk.

more

Lanserer alternativ til Facebook

7th June 2010 - SoulChildren respekterer Facebooks aldersgrense på 13 år og har utviklet et eget lignende nettsted, Soulbook, for sine kormedlemmer.

more

Bøtelagt for sexliste på Nettby

4th June 2010 - En 17-åring må betale 4000 kroner etter å ha publisert en liste på nettet med navn på jenter han hadde hatt sex med.

more

Bruker Hannah Montana for å lokke barn til å se på porno

4th June 2010 - Nettstedet YouTube har den siste tiden hatt det travelt med å fjerne flere hundre pornografiske videoklipp som var lastet opp av forskjellige brukere.

more

Bruker barnet ditt penger på HABBO?

4th June 2010 - Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) ønsker å rekruttere foreldre og barn til intervjuer om barns bruk av digitale medier, og spesielt om bruk av HABBO.

more

Beskytt privatlivet ditt på Internett

4th June 2010 - Internett-fellesskap er som regel ufarlige i seg selv, men de kan imidlertid utgjøre en risikofaktor når det gjelder personlige opplysninger.

more

Dette bør foreldre vite om goSupermodel

3rd June 2010 - Mange unge jenter bruker mye tid, og noen også mye penger, på nettsamfunnet goSupermodel. Hva er positivt og hva er negativt med dette nettstedet?

more

- Foreldre må vakne

2nd June 2010 - "Mange barn får "fritt leide" ut i den digitale kvardagen av foreldre som ikkje tek seg bryet med å engasjera seg," skriv kronikkforfattar og far til born ved Løvås skole.

more

Grov mobbevideo bejubles på nettet

31st May 2010 - En video av en barneskoleelev som blir slått og mobbet, ble lagt på Facebook, der den høstet mange postive kommentarer. - Trist og skremmende, men dessverre ikke unikt, sier Øystein Samnøen.

more

Ta digital mobbing-praten

31st May 2010 - Her følger aktuelle spørsmål uten enkle svar både til samtale mellom foreldre og barn og til foreldre imellom.

more

Få hjelp gjennom slettmeg.no

31st May 2010 - I mars lanserte Datatilsynet slettmeg.no. Rådgivningstjenesten, som skal hjelpe folk til å få slettet uønsket informasjon på Internett, har blitt godt mottatt.

more

Barnevakten roser Telefonkatalogen.no

26th May 2010 - Fødselsdato fjernes fra telefonkatalogen.no. – Det beste for barna, mener BarneVakten.

more

Barnevakten lansert i Storbritannia

26th May 2010 - BarneVakten har lansert nettsiden kidsandmedia.co.uk i Storbritannia. Sidene retter seg mot foreldre, men er også en ressurs for lærere og andre som jobber med barn og unge på de britiske øyer.

more

Barnevakten kurser jurister

26th May 2010 - Barnevakten er sammen med Justisdepartementets lovavdeling invitert som bidragsyter ved kurs i utdanningsrett. Temaet er digital mobbing.

more

Barn ser på nettporno

26th May 2010 - Fire av ti barn, og åtte av ti tenåringer ser porno på nettet, i følge ny undersøkelse.

more

Barn produserer overgrepsfilmer selv

26th May 2010 - En stadig større andel av overgrepsmaterialet med barn på Internett er laget av barna selv. BarneVakten oppfordrer foreldre til å følge med.

more

Ønsker debatt om utseendefokus og seksualisering

26th May 2010 - - Det bør forskes mer på i hvilken grad medienes utseendefokus påvirker barn og unge. Samtidig må mediebransjen ta et større etisk ansvar for hva de formidler, mener Øystein Samnøen i Barnevakten.

more

Mener Facebook bryter personvernloven

26th May 2010 - Forbrukerrådet reagerer på manglende personvern på Facebook, og klager nettsamfunnet inn for Datatilsynet. - Prinsipielt viktig sak, mener Barnevakten.

more

Barn vet ikke hva som er lov og ikke

26th May 2010 - Stipendiat forteller at unge i økende grad utøver kriminalitet på nettet. De vet ikke hva som er lov og ikke, eller de handler med vitende og vilje.

more

Facebook stopper ikke sjikane

25th May 2010 - Øystein Samnøen mener Facebook ikke tar ansvar. - Hvem som helst kan etablere en gruppe og publisere sterkt innhold.

more

Barn må få digital kompetanse

24th May 2010 - Det kan være en utfordring å gi barn god opplæring i bruk av digitale medier. Området er mangesidig og komplekst, og både skole og hjem har viktige oppgaver.

more

Antimobbegruppe med 76 000 medlemmer på Facebook

24th May 2010 - På en måned har Facebook-gruppen ”Stopp Mobbing” fått over 76 000 tilhengere. Administrator Jan Frode Johansen ønsker å skape blest om saken.

more

Ta selvbilde-praten

21st May 2010 - Her er noen raske spørsmål uten enkle svar som er kjempefine å snakke sammen med barna dine om. Sett dere sammen, prat i vei – lykke til!

more

Besatt av utseende

21st May 2010 - Mediene utsetter unge jenter for et ekstremt utseendepress og sexfokus. Da er det vesentlig at de blir møtt med et budskap som er en motvekt.

more

Hull i sikkerheten på Facebook

6th May 2010 - Trodde du at bildene dine på Facebook var private? Eller i det minste bare var tilgjengelig for dine venner? En enkel hacking gjør det mulig for andre å få tak i bildene eller se samtalene dine.

more

Digitale øvelser for 8 - 15 åringer

6th May 2010 - Hvordan lære digital kompetanse og kildekritikk? Med Kunnskapsløftet som utgangspunkt viser Barnevakten deg hva du kan gjøre.

more

Facebook-debatt i dansk skole

6th May 2010 - Leseeksperter anbefaler bruk av sosiale medier som virkemiddel for å styrke grunnskolen i Danmark. Debatten bør også taes i Norge, mener Barnevaktens leder Øystein Samnøen.

more

- Sosiale medier endrer barns hjerne

6th May 2010 - Britisk professor uttrykker bekymring over hva unges økende bruk av sosiale medier og tid foran pc-skjermen betyr for hjernens utvikling.

more

Barnevakten etablerer seg i Danmark

6th May 2010 - I løpet av sine ti første år har Barnevakten vokst og posisjonert seg som en tydelig aktør. Barnevakten feirer tiårsjubileum med å starte opp tilsvarende organisasjon i Danmark.

more

Misbrukte mer enn 20 jenter

6th May 2010 - Via sosiale nettverk på Internett kom en 24 år gammel Stavangermann i kontakt med jentene som han misbrukte grovt seksuelt. - Lær barna å være kritiske til gaver, oppfordrer Barnevakten.

more

Ungdom dusjer med klær på

6th May 2010 - Mens ungdom gjerne viser kroppen sin på Internett, ønsker færre å dusje naken etter gymmen på skolen. 70% av alle ungdomsskoler i Norge melder at elever dusjer i boxershorts.

more

Tiltalt for å lokke med modelloppdrag

6th May 2010 - En voldtektsdømt fotograf (25) er den første som kan bli domfelt etter den såkalte grooming-paragrafen, etter å ha lokket en jente på 13 med modelloppdrag. - Unge må klarere det med foreldrene sine dersom de ønsker å møte noen de kun har truffet på nettet, oppfordrer Barnevakten.

more

"Bruk Hue"-turneen fortsetter i 2010

6th May 2010 - Høsten 2009 gikk Telenor, Barnevakten, Røde Kors og Medietilsynet sammen i kampen mot digital mobbing. Kampen har gitt resultater, og nå fortsetter kampanjen til andre deler av Norge.

more

Flere jenter mobber digitalt

6th May 2010 - En av fem saker i Konfliktrådet i Troms dreier seg om digital mobbing. Det er nesten dobbelt så mye som i landet for øvrig, og det er en overvekt av jenter som er involvert.

more

Populært å blogge

5th May 2010 - Mange kontakter Barnevakten med spørsmål om blogging. Det er viktig å lære barna om nettvett og blogging før de begynner med det, og å være tydelig på at man som foreldre vil bli tatt med på råd.

more

Sjokkert over unges tidsbruk

5th May 2010 - Amerikanske forskere er sjokkerte over ungdommers mediebruk. Store deler av deres våkne tid brukes på ulike mediekanaler. I Norge er situasjonen omtrent den samme.

more

Ressurser for lærere

5th May 2010 - Nettet tilbyr en masse spennende stoff til aktivitetet, men det kan også misbrukes til å foreksempel mobbe andre. Redd Barna har laget forslag til en del aktiviteter i skolen som kan forebygge mobbing og trusler.

more

Ta nettchatten med barnet ditt

5th May 2010 - Opplever du det utfordrende å veilede barna dine i nettbruk? Her er noen raske spørsmål uten enkle svar som er kjempefine å bruke i samtale med barna. Sett dere sammen, og prat i vei!

more

Nytt lovverk for fildeling på trappene

5th May 2010 - Kulturdepartementet setter nå ned et utvalg som skal bidra til å lage en ny og tidsriktig åndsverklov som regulerer fildeling over Internett.

more

Datatilsynet vil slette sensitiv informasjon om barn

5th May 2010 - Datatilsynet ønsker mulighet til å slette sensitiv informasjon. Bakgrunnen er at foreldre bruker Internett som en arena for å henge ut hverandre eller protestere mot barnevernet.

more

Skal det handle om flaks?

5th May 2010 - Trygg bruk-dagen ble markert med fokus på skolens rolle i utviklingen av barn og unges digitale kompetanse. Skoleelever delte sine erfaringer og fikk stille spørsmål til Kristin Halvorsen.

more

Voksne gjør flere tabber på nett enn de unge

5th May 2010 - - De trodde gjerne de delte med en liten krets med venner, men så viser det seg at de har delt med halve Norge og flere til, sier forsker ved SINTEF.

more

Barnevakten lansert i USA

5th May 2010 - Barnevakten ekspanderer stadig, og i natt norsk tid ble nettsiden kidsandmedia.org virksom for USA. Daglig leder i Barnevakten, Øystein Samnøen er svært fornøyd.

more

Sammen om trygghet på nett

3rd May 2010 - Representanter fra Biip, Nettby, Habbo, goSupermodel var samlet hos Kripos og diskuterte utfordringer og utvekslet erfaringer vedrørende ”Livet på nett”.

more

Filmet lærervold

3rd May 2010 - Eleven gikk til angrep på læreren mens medelever satt og så på. Hendelsen ble filmet og lagt ut på YouTube.

more

5 tips dersom barnet mobbes eller mobber

3rd May 2010 - Mobilmobbing og mobbing gjennom sosiale medier og internettsteder, utgjør en stadig større andel av rapportert mobbing, skriver leder i Norsk Skolelederforbund.

more

Livet på nett - moderatorkonferanse i Oslo

3rd May 2010 - Hvordan håndtere utfordringer som leverandør for populære barnetjenester og nettsamfunn?

more

Dømt etter groomingparagrafen

3rd May 2010 - En tidligere voldtektsdømt mann som lokket til seg småjenter på nettet, er nå dømt etter groomingparagrafen. Barnevakten oppfordrer foreldre til å snakke med barna om grooming.

more

Slik reduserer du faren for overgrep

22nd April 2010 - Hva kan du gjøre for å redusere faren for overgrep via nettet? Les en engasjert 14-årings egne tips til både foreldre og tenåringer.

more

goSupermodel og Habbo kritiseres

22nd April 2010 - Flere millioner kroner brukes av unge på nettstedet goSupermodel og Habbo. Kule klær, sminke og møbler er populært å kjøpe. Barnevakten får reaksjoner fra foreldre.

more

Et bilde for mye

22nd April 2010 - Line på 14 la ut et bilde på penest.no. Hun ble smigret av mannen som tok kontakt og som ville ha mer. Det endte i brutale overgrep. Brennpunkt satte fokus på overgrep i sin dokumentar tirsdag 20. april.

more

Barna leker mindre ute

22nd April 2010 - Barns frie utelek er i ferd med å forsvinne til fordel for organiserte voksenstyrte aktiviteter eller attraktive inneleker og mye tid foran skjermen.

more

Nettmøte om nettovergrep

20th April 2010 - I Brennpunkt i kveld skal det handle om bildepublisering på nettet som endte i overgrep. I etterkant av sendingen blir det nettmøte med Barnevakten og Kripos.

more

5 tips for å unngå uønskede bilder på Facebook

16th April 2010 - Mange foreldre ser bilder av barna på Facebook som de ønsker å få fjernet. Hva kan man gjøre?

more

På Facebook i skoletimen

13th April 2010 - Over 3 av 10 elever i den videregående skolen bruker Facebook og andre sosiale medier i timene. Lærerne føler seg maktesløse.

more

- Du r så støgg!

12th April 2010 - - Hvem vet passordet til andre enn deg selv på MSN eller Facebook? - Hvem vet om bilder andre har av deg som du helst skulle ønske ikke eksisterte? Elevenes hender spretter i været.

more

Slettmeg.no lanseres snart

12th April 2010 - En rådgivningstjeneste for personer som føler seg krenket på nett vil kunne gi hjelp til å slette uønsket materiale.

more

Bruker barnet ditt Habbo eller goSupermodel?

12th April 2010 - Du kan bidra til økt kunnskap om hvordan barn bruker kommersielle nettspill ved å delta i en enkel online spørreundersøkelse.

more

Kurs i kampen mot mobbing

12th April 2010 - Ta barn og unges rettigheter på alvor, og få den kunnskapen du trenger for å forebygge og realisere nulltoleranse for mobbing der du jobber.

more

Dette bør tenåringen din vite om blogging

12th April 2010 - Bloggere har utarbeidet "Bloggplakaten" som gir retningslinjer for både bloggere, lesere og annonsører. Les hva både ungdommer og foreldre bør tenke på når man skriver eller leser blogger.

more

Slik påvirkes barnet ditt av medievold

12th April 2010 - - Når foreldre formidler tydelige normer som bevisstgjør barn på hva som er rett og galt, skaper det en beskyttelse mot skadevirkning av medievold, mener voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.

more

Onlinespill lokker barn med kredittkjøp

7th April 2010 - Dataspillende barn kan nå bli utsatt for tilbud om å kjøpe virtuelle varer på kreditt. - Spill nå, betal senere, oppfordrer tjenesten. - Sett klare rammer for pengebruk på nett, råder Barnevakten.

more

- Forebygg nettsjikane

7th April 2010 - Bare én prosent av de unge får en ubehagelig opplevelse når de møter nettvenner i virkeligheten, i følge Medietilsynet. Barnevakten mener likevel det er viktig å være tilstede sammen med barna på nett for å forebygge uheldige hendelser.

more

Slik lager barnet ditt gode passord

7th April 2010 - Lær barnet ditt å lage sterke passord, og forklar hvorfor passord ikke må deles verken med bestevenner eller andre.

more

Advarer mot seksualisering av samfunnet

7th April 2010 - En ny britisk rapport advarer mot at barn i stadig større grad utsettes for seksuell billedbruk, og foreldres manglende muligheter for å begrense det.

more

Nytt filter på YouTube

7th April 2010 - Nå kan du blokkere innhold på YouTube du ikke vil at barna dine skal se. - Et filter i hodet er fortsatt det viktigste, mener Barnevakten.

more

13-årsgrense på YouTube

7th April 2010 - Visste du at YouTube ikkje er for barn under 13 år? - Dei fråskriv seg ansvar for innhaldet, meiner Øystein Samnøen i Barnevakten.

more

Hvordan skal jeg snakke om pornografi med tenåringene mine?

7th April 2010 - Det er viktig, men ikke alltid like lett å ha en åpen dialog om vanskelige temaer med ungdom. Pornografi er et av de mest ømtålige temaer av alle. Barnevakten gir deg gode råd om hvordan du kan angripe problemet.

more

Medietilsynet iverksetter tiltak

7th April 2010 - Medietilsynet vil jobbe for tydeligere retningslinjer for innholdstjenester via mobilnettet. De ønsker dialog med mobiloperatørene for å sikre gode løsninger og god informasjon til foreldre og barn.

more

Bloggere kan få baksmell

7th April 2010 - Skatteetaten følger med på blogger for å se om gaver bloggerne mottar blir innrapportert.

more

Nettovergrep mot barnevernsbarn

25th March 2010 - En rapport fra Redd Barna viser at barnevernsbarn utsettes for overgrep over nettet, og at ansatte i barnevernet mangler oversikt over nettbruken.

more

- Voksne må være til stede

25th March 2010 - - Det er veldig viktig at vi voksne synes i de sosiale mediene, mener tenåringsmor med Facebookprofil. Hun har to ganger avslørt fremmede som ville treffe datteren hennes.

more

Få hjelp til å bli slettet

25th March 2010 - Datatilsynet lanserte denne uka slettmeg.no. Rådgivningstjenesten skal gi hjelp til folk som opplever krenkelse av personvern på Internett. - Et kjærkomment tilbud, mener Barnevakten.

more

Viser ikke barna på Facebook

25th March 2010 - Mange foreldre er tilbakeholdne med å legge ut bilder av barna på Facebook. - Forsiktighet er fint, men det finnes gode verktøy for å skape en trygg tilværelse for barna på nettet, mener medieforsker.

more

10 regler for trygg Internettbruk

25th March 2010 - Hvis barna skal bruke Internett uten tilsyn, er det lurt å lage en avtale eller et sett med regler i samarbeid med barna dine.

more

Nettfenomen med bismak

24th March 2010 - Barnevakten har mottatt henvendelser om fenomenet Chatroulette der man møter tilfeldige personer på webkamera. Ingen har kontroll med hva man får se, og foreldre oppfordres til å følge med.

more

På nett i ung alder

24th March 2010 - Stadig flere barn tar i bruk Internett i ung alder. 25 prosent av 5- og 6-åringer har vært på nett i 2010 mot 8 prosent i 2003.

more

Nettmøte med Barnevakten

24th March 2010 - Barnevakten har i dag deltatt på nettmøte i Haugesunds Avis. Gå inn og les mange aktuelle spørsmål og svar om barn og unges nett- og mobilbruk.

more

Ny nettside for ungdomsforeldre

22nd March 2010 - Nettstedet MereMed.no er et foreldreverktøy hvor foreldre kan få mer utfyllende kunnskap om ungdomsskoleelevers rus- og mediebruk, samt opplæring i hvordan sosiale medier fungerer.

more

Wikipedia får kritikk

22nd March 2010 - Akademiske miljø verden over er kritiske til å bruke Wikipedia som kilde. - Wikipedia kan ikke brukes som et vanlig leksikon, sier kjemiprofessor.

more
Kavlifondet