Alle kan lære fotoredigering

15th February 2017 - Et bilde handler om å formidle et budskap eller en spesiell stemning, sier fotograf og kursholder Bjørn Joachimsen. Som erfaren fotograf og kursholder deler han sine tips til barn og ungdom som ønsker å lære mer om fotografering og bilderedigering.

more

Tar skjermene over hjemmet ditt?

1st February 2017 - Trebarnsfar og ekspert på sosiale medier, Hans-Petter Nygård-Hansen, har sammen med familien klart å finne en god balanse i skjermbruken i hjemmet. Konfliktnivået er blitt dempet og familien har et positivt syn på mulighetene som finnes med teknologien.

more

Reklame stjeler barnas oppmerksomhet på nett

19th January 2017 - En svensk studie viser at reklame på nett tiltrekker seg barnas blikk og forstyrrer konsentrasjonen.

more

Hvorfor må man være 13 år for å bruke sosiale medier?

3rd January 2017 - Vi spurte ekspert på feltet, Tijana Milosevic, som forteller hva som ligger bak aldersgrensene når man skal opprette profil på sosiale medier.

more

Foreldre er alltid betydningsfulle for barna sine

14th December 2016 - Fra spedbarn til studenttilværelse er foreldre viktige som støttespillere i barnas liv. Foreldre er rollemodeller, og mer enn bare det, ifølge psykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen.

more

Har ungdom for mye tillit til andre på nett?

12th December 2016 - Det mangler ikke på kunnskapssiden når det gjelder bevissthet om nettvettregler blant barn og unge, sier Hans Marius Tessem, leder for Slettmeg.no. Men mange deler fortrolige bilder med noen de stoler på, for så å se at tilliten blir misbrukt.

more

Hvordan ser barnas digitale CV ut?

12th December 2016 - Man må tenke nøye gjennom hva slags informasjon man legger ut på nett, og ikke minst hvordan man oppfører seg på digitale flater. Med mange øyne som ser er veien kort for å tråkke i feller der man deler for mye om seg selv, eller gir andre et uheldig bilde av hvem man er, sier Eva Bratvold.

more

Favorittkjendisen til barnet ditt eller en mulig svindler?

5th December 2016 - Hvis man søker etter kjente personer på sosiale medier, så dukker det gjerne opp flere alternativer som alle virker troverdige. Bjarte Malmedal, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring, gir råd for hvordan barn og foreldre kan skille ut falske profiler.

more

– Start tidlig med å øke småbarns mediekompetanse

1st December 2016 - Medietilsynets nye undersøkelse av småbarnsfamiliers medieerfaringer viser at de yngste på mange måter bruker digitale medier på samme måte som eldre barn og voksne.

more

Overgrepsfare på nett – snakk med barna, men ikke få panikk!

29th November 2016 - I media er det en del overskrifter om barn som er blitt utsatt for overgrep på nett. Men politioverbetjent Bjørn-Erik Ludvigsen i Kripos mener at foreldre ikke har noen grunn til få panikk, selv om det er viktig å snakke med barna om temaet.

more

Jenter tar makten over egen fremstilling

24th November 2016 - Før var det fotografen som bestemte hvordan man skulle se ut på bilder, men nå tar ungdom selv regien for hvordan de skal fremstå på sosiale medier. Det sier forfatter og medieforsker Lin Prøitz.

more

Barn eksponeres stadig for reklame

17th November 2016 - Enten de er på bussen eller på mobilen, utsettes barn og unge stadig for reklame. Dette krever voksne som hjelper barna med å være kritiske til innholdet de blir utsatt for, mener Tonje Hovde Skjelbostad, fagdirektør ved Forbrukerombudet.

more

Foreldre bekymrer seg for mye

17th November 2016 - Barn og unge bruker mobilen til å engasjere seg i nyheter og samfunnsspørsmål, samtidig som de lærer å bruke teknologi på en måte som ruster dem for fremtidig arbeidsliv. Men mange foreldre møter barnas skjermbruk med alt for mye skepsis, sier nettekspert og blogger Elise Landa Omsland.

more

Når andre foreldre bryter ditt barns personvern på nett

10th November 2016 - Dersom foreldre velger å se gjennom egne barns profiler på sosiale medier, står de også i fare for å tråkke over andre barns privatliv på nett. Det handler om innsyn i fortrolige meldinger og bilder som blir sendt mellom flere parter, sier SINTEF-forsker Petter Bae Brandtzæg.

more

Mobil- og nettbruk gjør at barn og unge skriver mye

1st November 2016 - På grunn av den moderne teknologien skriver vi mer enn noen gang, ifølge seniorrådgiver Erlend Lønnum i Språkrådet. Han mener det er positivt for demokrati og samfunn at de unge skriver mye og uttrykker sine meninger også gjennom sosiale medier.

more

Det er ikke bare barna som sitter mye på skjerm

25th October 2016 - Foreldrene bruker for mye tid på jobb, mobil, sosiale medier og internett, samtidig som de trener for lite. Det mener noen barn i Medietilsynets siste undersøkelse om barn og unges medievaner.

more

Superetterforskerne – kompetansepakke for barnehagen

19th October 2016 - Senter for IKT i utdanningen tilbyr en digital kompetansepakke for bruk av IKT i barnehagen, med materiale for både barna og personalet.

more

Begrensning av elevenes mobilbruk i skolen ga gode resultater

18th October 2016 - I en undersøkelse på to ungdomsskoler var elever, foresatte og ansatte i hovedsak positive til begrensning av elevenes mobilbruk i skoletiden, sier Geir Haugsbakk, førsteamanuensis i pedagogikk ved Høgskolen i Lillehammer.

more

Livestreaming er den nye greia

26th September 2016 - Livestreaming, der brukere kan dele videoer av seg selv i samme øyeblikk som de filmer, blir bare mer og mer vanlig på tvers av sosiale medier. Nå er funksjonen rullet ut til både Facebook og YouTube. Men hvordan bør foreldre forholde seg til barn og unges bruk av denne teknologien?

more

Pokémon Go tar av i skolehverdagen

26th September 2016 - Lærer på 7.trinn, Mia Morris Kjeldgaard Christensen, har ryddet hele timeplanen for å få inn Pokémon Go i klasserommet. Men dette går ikke på bekostning av fag, tvert imot, elevene regner og skriver som bare det.

more

Statsråd og mor: Når blir det for mye skjerm?

22nd September 2016 - Solveig Horne har gjort seg en rekke erfaringer om barn og mediebruk. Hun forstår at mange foreldre ønsker konkrete råd om skjermtid, men mener samtidig at foreldre er de som er best egnet til å sette gode rammer for barna sine.

more

Skjermbruk kan gi helseplager

22nd September 2016 - Livet med skjerm kan berike hverdagen og være en kilde til glede, fellesskap, kreativitet og læring. Men den nye skjermhverdagen kan også føre til helseplager.

more

Barnas nettbruk – vanskelig å henge med?

21st September 2016 - Har du barn eller jobber med barn som er mellom sju og tolv år gamle? Da er det lurt å lese denne veilederen som er utarbeidet av Medietilsynet Trygg Bruk og Kors på Halsen. Her får du nyttige råd for hvordan dere skaper gode vaner på nett sammen.

more

Du kommer ikke nærmere virkeligheten

20th September 2016 - Kunne du tenke deg en virtuell klassetur til Great Barrier Reef, eller møte mennesker fra hele verden som om de var i samme rom som deg? Virtual Reality, eller VR, velter inn i norske hjem for fullt. Vi har spurt en ekspert om gode råd til hvordan man kan bruke teknologien på en positiv måte.

more

Når skjermen stjeler nattesøvnen

15th September 2016 - Søvn er en grunnleggende forutsetning for god helse og utvikling, understreker eksperter. Men for barn og unge kan skjermen friste mer enn en god natts søvn.

more

Slik filtrerer du bort stygge ord på Instagram

15th September 2016 - Instagram har gjort det lettere å fjerne uønskede kommentarer. Du kan til og med selv definere hvilke ord det skal være. Les hvordan du gjør det her.

more

På tide å bevege på seg?

7th September 2016 - Jo eldre barna blir, jo mindre er de i fysisk aktivitet, sier Ingrid Leversen, seniorrådgiver ved Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet. Les ekspertens råd om hvordan man kan motivere barna til å komme seg opp fra sofaen.

more

Med nesen i mobilen

6th September 2016 - Har vi mistet noe viktig selv om ungene virker ekstremt opptatt av og begeistret for det de holder på med på skjermene?

more

Hva er passe skjermtid?

31st August 2016 - Når er det greit å bruke skjerm? Når bør den legges bort? Medietilsynet Trygg bruk oppfordrer foreldre til å involvere seg i barnas mediebruk, skaffe seg informasjon og tenke på hva barna gjør heller enn antall minutter.

more

Nettovergrep: – Viktig å sette grenser for seg selv og ovenfor andre

25th August 2016 - Det er blitt vanligere blant ungdom å dele nakenbilder, samtidig som antallet anmeldelser av seksuelle overgrep har økt. – Det er avgjørende å ha en dialog med barna om hva som er greit og ikke, mener Barnevakten.

more

Les dette før du legger ut familiebildene dine på nett

22nd August 2016 - Hans-Petter Nygård-Hansen er trebarnsfar og ekspert på sosiale medier. Selv er han glad i å dele bilder av familien sin på nett, samtidig som han har klare grenser for hva som er greit og ikke greit å publisere på sosiale medier.

more

Mobil-lappen gjør barna digitalt tryggere

17th August 2016 - En ny tjeneste fra Telenor skal gjøre det tryggere og enklere for norske barn å ta i bruk sin første mobiltelefon. Mobil-lappen er en leken øvelse laget for barn mellom 8-11 år som enten har eller ønsker seg egen mobil.

more

Fører skjermen til krangel?

21st June 2016 - Du er absolutt ikke alene om å oppleve dette. I mange hjem blir regulering av mediebruk en kilde til konflikt. Spørsmålet er hvordan konflikten kan håndteres.

more

Når nakenbilder spres på nett

9th June 2016 - Det er ikke uvanlig at unge som har delt nakenbilder med noen de stolte på, opplever at disse blir spredt på internett. Kripos oppfordrer til å anmelde forholdet når slikt skjer. Medieeksperter understreker at skylden aldri må legges på offeret.

more

Ikke la skjermen bli en erstatning

9th June 2016 - – Skjermtid i seg selv er ikke problemet, men mangelen på andre ting kan skape utfordringer, sier psykologspesialist Bente Arntzen i Nettapi.

more

Lag og del musikkvideoer med Musical.ly

6th June 2016 - Selv om du ikke er noen sangfugl, er det lekende lett å lage flotte musikkvideoer med Musical.ly. Les vår vurdering av den populære appen, og hvordan barnet ditt kan bruke den på en positiv måte.

more

Barn vil lære nettvett av skolen og foreldre

1st June 2016 - Men hele 69 prosent av foreldre tror barna helst vil lære av venner, viser Medietilsynets ferske Barn og Medier-undersøkelse. – Barna ønsker at foreldre viser interesse og snakker med dem om mediebruken, sier Barnevakten.

more

Legg bort tvil og bekymring om barnas skjermbruk

25th May 2016 - Heller mer skjerm enn mindre, fordi barn bruker teknologi til å skape gode sosiale relasjoner på nett, og til kompetanse for senere arbeidsliv. Det mener Jan Gulliksen, professor og dekan ved Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

more

10 ting alle foreldre bør vite om Internett

8th March 2016 - Hva er de viktigste tingene foreldre bør være klar over når det gjelder barn og unges mediebruk? Blogger Espen T. Eik gir deg en oversikt over 10 viktige tema.

more

Ønsker ikke 16-års grense på sosiale medier

4th February 2016 - Mange medieeksperter i Norge går sterkt mot det nye EU-direktivet som kan gi 16-årsgrense på sosiale medier. Men det er viktig å merke seg at direktivet gir hvert land mulighet til selv å sette en aldersgrense mellom 13 og 16 år. Barnevakten tror styrking av foreldreengasjement er et bedre tiltak enn en for høy aldersgrense

more

Vondt av skjermbruk

28th January 2016 - Både hoder og skuldre kan verke som følge av at barna sitter for lenge om gangen med mobil og nettbrett. Heldigvis, er det gode råd å få fra Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor samt innehaver og grunnlegger av klinikken Bekken og Barn i Oslo.

more

– Mediekonflikter er ikke nødvendigvis negativt

26th January 2016 - En ny svensk studie gir interessante innsikter i konfliktnivået knyttet til mediebruk i svenske hjem. Konfliktene handler som regel om skjermtid, og mindre om innhold.

more

Nattlading kan få alvorlige konsekvenser

26th January 2016 - En undersøkelse viser at syv av ti nordmenn lader mobilen om natten. Blant unge er tallet høyere.

more

Fastskrudd til mobilen?

20th January 2016 - Det finnes en grense der mobilbruken til barn og unge tar overhånd. Heldigvis kan foreldre legge til rette for å hindre at bruken blir overdreven. Professor Tor Wallin Andreassen ved Norges Handelshøyskole (NHH), forteller om årsaken til at vi blir så opphengt i skjermene våre.

more

Tull eller trussel?

8th December 2015 - En ny rapport fra Redd Barna viser noen av de dilemmaer ungdom møter i netthverdagen, samt voksnes utfordringer med å være til stede for og bevisstgjøre de unge om mediebruken.

more

Hva bruker familien din tid på?

7th December 2015 - Skjermer byr på gleder for både store og små i hjemmet. Men de kan også bli en distraksjon som tar fokuset bort fra det viktige i livet, mener Melanie Sissel Ekholdt Huynh, spesialist i barne- og ungdomspsykiatri. I verste fall kan foreldre få en svekket relasjon med barna sine.

more

Slik ruster du barna til å tåle utfordringer

24th November 2015 - Sosialt liv på nett og ellers kan til tider være vanskelig og krevende for barn og unge. Dagens oppvekst byr på mange og varierte utfordringer, og mange spør seg: Finnes det noen grep vi voksne kan ta for å ruste barna til å tåle mer?

more

Ny mobbeapp går som en farsott over landet

20th November 2015 - Grov hets, trusler og krenkelser. Den anonyme meldingsappen Jodel har lenge vært en arena for mobbing, og de siste dagene har problemene eskalert. – Nye sosiale medier utfordrer barn og unge til å ta vanskelige etiske avgjørelser som de før ble skånet for, mener Barnevakten.

more

Hvordan gjøre YouTube mer barnevennlig?

19th November 2015 - YouTube er svært populært blant barn og unge, og byr på en enorm menge med positive, morsomme og lærerike videoer. Men samtidig finnes videoer med problematisk innhold. Hvordan skal man forholde seg til det som foreldre?

more

Virkelighetsvold skremmer barna mest

18th November 2015 - Det er allment forstått at barn må beskyttes fra vold i filmer og spill, men barna sier derimot at vold fra virkeligheten skremmer dem mer. Forsker Elisabeth Staksrud forklarer hvorfor, og oppfordrer foreldre til å snakke med barna.

more

Matte-app har god effekt

4th November 2015 - En amerikansk studie viser at førsteklassinger har stor nytte av å bruke en matteapp sammen med foreldrene på kveldstid.

more

18-åring tok oppgjør med falskheten i sosiale medier

4th November 2015 - Essena O’Neill hadde over en halv million følgere på Instagram før hun fikk nok og tok et oppgjør med sitt «perfekte utseende» på nett.

more

Etter samlivsbrudd: Ulike regler hos far og mor

2nd November 2015 - Det er viktig å sette gode rammer og betingelser for barnas mediebruk. Men hvordan få til dette etter samlivsbrudd, og når foreldrene ikke blir enige? Forfatter og samlivsrådgiver, Solveig E. Vennesland, har flere gode råd å gi.

more

Har du sett den nye antimobbe-emojien?

29th October 2015 - Gjennom antimobbekampanjen I Am A Witness har Apple og en rekke store aktører lansert en emoji som skal brukes til å si fra om at mobbing ikke er greit.

more

Er lite skjermtid bedre for barna?

28th October 2015 - Er det slik at jo mindre barna bruker skjerm, jo bedre er det? Ikke nødvendigvis, ifølge professor ved NTNU, Ingunn Hagen. For henne er det viktig å forstå mediebruken i vår tid og konsekvensene av den. Når det gjelder barn, hevder hun at det sentrale er at de opplever balanse og variasjon i hverdagen.

more

Nyttig diskusjonsopplegg fra Medietilsynet

21st October 2015 - Total kontroll gir skoler og foreldre med barn mellom elleve og 16 år et nyttig opplegg for å diskutere grensen mellom privatliv og beskyttelse. Opplegget kan brukes i skoletimer, lærermøter, foreldremøter – og på andre arenaer.

more

Ny straffelov inkluderer nettovergrep

21st October 2015 - Saker hvor noen får barn til å utføre handlinger som svarer til seksuell omgang på seg selv, er nå å regne som voldtekt, forklarer Ada Sofie Austegard, leder ved Stine Sofies Stiftelse.

more

Er det greit at foreldre sjekker mobilen?

19th October 2015 - Kun dersom man har en veldig god grunn eller bekymring, mener rådgiver Kaja Hegg i Redd Barna. Hun er tydelig på at jo eldre og mer modne barna er, jo mer har de krav på privatliv, også på nett.

more

Digital mobbing: Skap rom for tillit

8th October 2015 - De fleste er enige i at effektiv forebygging og håndtering av mobbing handler om å skape positive holdninger blant barn og unge. Spørsmålet er bare hvordan man skal gå frem for å oppnå dette.

more

Nå kan barna snart fargelegge «levende» figurer

8th October 2015 - Disneys forskere har satt seg fore å gjøre fargelegging enda mer spennende, og er i ferd med å utvikle en applikasjon som skaper virtuelle 3D-modeller av figurtegninger i sanntid.

more

Skjermtid som stjeler nattesøvnen

6th October 2015 - Søvn er viktig for at barna skal takle dagligdagse utfordringer og klare å prestere for å nå sitt potensial. Men mediebruk kan friste mer for barna enn å dekke søvnbehov, ifølge forsker Mari Hysing.

more

– Respekter barnas mening

25th September 2015 - Mange foreldre publiserer ivrig bilder av barna sine i sosiale medier for å dele kjære øyeblikk med familie og venner. Men hvor går egentlig grensen for hva og hvor mye det er greit å dele?

more

Slik lager du din egen film

25th September 2015 - Videoopptak er blitt hverdagskost for dagens unge. Sten Hellevig, som er filmregissør og kinoaktuell med filmen «Dryads - Girls don’t cry», deler sine tips.

more

Mobilspillet som får deg opp fra sofaen

25th September 2015 - Ingress er et morsomt mobilspill som spilles utendørs og til fots. Både voksne og barn kan bli med på et ekte science fiction-eventyr i eget nærmiljø.

more

Nå kommer reklamen til Instagram

24th September 2015 - 30. september åpnes Instagram for annonsering. Forbrukerombudet er bekymret for økt reklamepress mot barn og unge.

more

Slik blir du proff med mobilkameraet ditt

23rd September 2015 - Kine Bakke arbeider som profesjonell fotograf. Hun sier at for å få de beste bildene må man tørre å prøve seg frem. Her er hennes tips for å ta steget videre som mobilfotograf.

more

Det beste av to verdener

17th September 2015 - Det kan virke som om reklame og mediebruk noen ganger prøver å lokke barna til å bli tidlig voksne. Men Sørenssen, som har forsket på "tweens", forteller at fasen har mye positivt ved seg.

more

Greit å vite om Periscope og Meerkat

16th September 2015 - Direkte videooverføring via app byr på mye positivt, men også utfordringer. Da appene Periscope og Meerkat ble lansert tidligere i år ble de fort populære – og beryktet.

more

Henter inn for mange personopplysninger fra barna

8th September 2015 - Datatilsynet forteller at de har undersøkt 60 apper for barn, både fra norske og utenlandske utviklere. Der fant de ut at hele 75 prosent av programmene samlet inn personopplysninger om barna. I halvparten av tilfellene var det uklart akkurat hvorfor personopplysningene ble hentet inn.

more

Noen tips om bildedeling til deg som jobber med barn

3rd September 2015 - De fleste synes det er kjekt å se bilder fra barnas klassetur, barnehagens tur i skogen eller podens første seier på fotballbanen. Men det betyr ikke at man uten videre bør legge bildene ut på sosiale medier.

more

– Det må være lov å tråkke feil

20th August 2015 - Barn og unge deler bilder og film som aldri før, og det skjer rett som det er at innhold som burde vært privat sendes ut i verden. Datatilsynet mener foreldreengasjement og dialog er nøkkelen for å gjøre barn mer bevisste på personvern og smart deling.

more

Norsk ungdom har det bra – men noen sliter

18th August 2015 - Årets Ungdata-undersøkelse bekrefter bildet av at dagens ungdom stort sett er en veltilpasset, aktiv og hjemmekjær generasjon, og at digitale aktiviteter er en viktig del av hverdagen. Men ikke alt er fryd og gammen.

more

Gratis utlån av ebøker

9th June 2015 - EBokBib er en app hvor man kan låne og laste ned bøker til mobil og nettbrett. – Et godt alternativ for mange unge lånere, sier Jonas Svartberg Arntzen ved Deichmanske bibliotek.

more

Studie: Barn skriver raskere på nettbrett

3rd June 2015 - En studie ved to norske barneskoler viser at barns skrivehastighet er raskere på nettbrett enn med tradisjonell håndskrift.

more

Naken på nett – gode råd til unge og voksne

21st May 2015 - Det er flere årsaker til at unge legger ut intimbilder av seg selv på nett. Og når det gjelder forebygging, så påpeker Tore Holte Follestad at foreldrene må på banen tidlig.

more

WHO: Ungdom bør lytte til musikk mindre enn én time om dagen

18th May 2015 - Verdens helseorganisasjon advarer om at bruken av hodetelefoner utgjør en økende trussel mot hørselen. Norsk hørselsforsker vil ikke rope et slikt varsko.

more

Et tryggere alternativ til sosiale medier for barn

5th May 2015 - – Vi ser at flere og flere foreldre og også besteforeldre oppretter egne kontoer på Kuddle for å "følge" sine barn og barnebarn. Gjennom Kuddle får de se et ærlig og usminket bilde av deres opplevelser i hverdagen, forteller Silje Larsen ved Kuddle Inc.

more

Gjør netthandel tryggere

5th May 2015 - Barna kan skaffe seg eget bankkort allerede i skolealder, og ved fylte 13 år kan dette kortet knyttes til netthandel. Siden stadig flere unge kjøper ting på nett, har Barnevakten samlet noen råd og tips for sikrere handel.

more

Ny læringsmetode på nettbrett ga stor forbedring

23rd April 2015 - Et stort prosjekt på en barneskole i Sverige med nettbrett og arbeid i delte dokumenter har gitt bemerkelsesverdig gode resultater.

more

Appen som kan hjelpe deg med matteleksa

14th April 2015 - – PhotoMath kan være et godt redskap for å jobbe med matematikk, men den kan ikke erstatte hardt arbeid, kommenterer lærer og kursholder, Anne Kirkerød Stafne.

more

Førskolebarn valgte iPad fremfor lek med jevnaldrende

9th April 2015 - En undersøkelse fra Danmark viser at barnehagebarn prioriterer nettbrett over jevnaldrende. – Ingen grunn til bekymring, sier Medietilsynet. Professor i sosialpsykolog, Arnulf Kolstad, er derimot urolig for utviklingen.

more

– En jubel som stod til taket

7th April 2015 - Slik beskrev rektor stemningen da elevene ved Åskollen skole fikk en helt spesiell beskjed. Alle der skulle nemlig få sin egen iPad. Hvorfor denne satsingen fra skolens side? Jo, det handler om bedre læring og mer motiverte elever.

more

Ta vare på de gode naturopplevelsene!

25th March 2015 - Den gode naturopplevelsen er godt for kropp og sjel, og supert for å ha en åpenhjertig samtale med barna om mediebruk – og alt mulig annet.

more

– Statusoppdateringer gjør at man går glipp av livet

25th March 2015 - En amerikansk studie uttrykker at mange er mer opptatt av fotografere livet fremfor å leve det. ”Vær heller tilstede, og gi oppmerksomhet til de rundt deg”, oppfordrer fotograf Kine Bakke.

more

Foreldre bekymrer seg for barnas digitale liv

20th March 2015 - 3 av 4 foreldre savner mer kunnskap om sosiale medier, 2 av 3 synes det er utfordrende å være et digitalt forbilde for sine barn, og 4 av 10 er bekymret for digital mobbing og barnas sikkerhet på nettet.

more

Ha denne appen i bakhodet

12th March 2015 - Den nye iOS-appen Meerkat lar brukerne strømme video live via Twitter med ett enkelt trykk. – Dette er en sosial app som i utgangspunktet er positiv, men som har potensial for misbruk, mener Barnevakten.

more

Ny studie avdekker digital vold blant unge norske kjærestepar

5th March 2015 - En europeisk studie viser at fire av ti norske jenter og to av ti gutter har opplevd at kjæresten har begått et digitalt overgrep mot dem. – Urovekkende høye tall, sier barneminister Solveig Horne.

more

De gode forbildene

24th February 2015 - Barn og unge trenger tydelige og bevisste rollemodeller for å utvikle gode og sunne medievaner.

more

Nyttige tips til trøtte skjermøyne

16th February 2015 - Med skjermbruk gjennom store deler av dagen er det naturlig at man noen ganger kan bli litt sliten i øynene. Ved å være bevisst på enkle grep kan du unngå noen plager.

more

Hvordan aktivere begrenset tilgang på iPad og iPhone

13th February 2015 - Berøringsskjermer er svært populære blant de yngste, og det finnes en rekke barnevennlige apper som tilbyr læring og moro. Ved å aktivere ”begrenset tilgang” sikrer du barna tilgang til appene du ønsker og utvalgte funksjoner.

more

Mobilsjefenes oppfordring: Ta mobilpraten med barna

11th February 2015 - Barnevakten kontaktet noen av de store mobiloperatørene for å finne ut hva de mener er viktigst når det gjelder mobilbruk blant barn og unge. Oppfordringen til de voksne er entydig, nettmobbing må på samtaleagendaen og de voksne må selv opptre som gode forbilder.

more

Skjermer har negativ effekt på søvnen

5th February 2015 - En ny norsk studie bekrefter det annen forskning har vist – tenåringers skjermbruk kan føre til søvnproblemer. Mest overraskende er koblingen mellom mye skjermbruk på dagtid og økt risiko for dårligere søvn om natten.

more

Hvilket mobilabonnement skal jeg velge til barn og unge?

30th January 2015 - Barnevakten gir deg en oversikt over ulike abonnementsløsninger fra noen av de vanligste operatørene på markedet. Sammenlign pris, foreldrekontroll, mobildata og ringetid i vår oversikt.

more

En foreldreguide til Instagram

20th January 2015 - ConnectSafely og UK Internet Centre har utviklet en nyttig ressurs for foreldre som ønsker informasjon og gode råd om Instagram.

more

Gode samtaletema hvis barna får digitale julegaver

18th December 2014 - Barnevakten gir deg lure ting å snakke med barna om dersom de får nettbrett, mobil, spillkonsoll eller datamaskin til jul!

more

– Helt normalt å rangere "de ti peneste"

4th December 2014 - Ungdom reagerer selv på sin egen generasjons store fokus på utseende og popularitet i sosiale medier. Eksperter deler de unges bekymring.

more

Apple fjerner gratis-merking

21st November 2014 - Krav fra europeiske tilsynsmyndigheter har ført til at Apple endrer sin markedsføringsstrategi. Apper som kan lastes ned kostnadsfritt er nå merket "Hent" i stedet for "Gratis", og det oppgis tydelig om en app tilbyr "Kjøp i app".

more

Snapchat bedrer sikkerheten

20th November 2014 - Snapchat vil nå varsle brukere som bruker uoffisielle apper til å lagre snapper.

more

Skjermlek går på bekostning av utelek

13th November 2014 - I en ny europeisk undersøkelse utført av batteriprodusenten Duracell, svarer 85 prosent av de spurte familiene at de leker sammen på skjermen i stedet for tradisjonelle aktiviteter og utelek.

more

Øk sikkerheten med gode passord

6th November 2014 - En ny undersøkelse viser at mange nordmenn bruker samme passord på ulike nettjenester. – Lær barn og unge å bruke trygge passord, oppfordrer Barnevakten.

more

Kan nettbrettnakke bli den nye folkesykdommen?

5th November 2014 - Naprapatlandslaget opplever at stadig flere barn og unge trenger behandling for nakkeplager, eller såkalt nettbrettnakke.

more

– Bevisstgjøring er den beste løsningen

22nd October 2014 - En fersk undersøkelse viser at 27 prosent av Snapchat-brukere har sendt intime bilder.

more

Lær ungdommen å sette egne grenser for bildedeling

16th October 2014 - Ingen nettbaserte tjenester er hundre prosent sikre. Bevissthet i forhold til egne handlinger og mulige konsekvenser er den beste måten barn og unge kan trygge sin egen mediehverdag, mener Barnevakten.

more

Barn og medier 2014: Norge vs. Sverige

15th October 2014 - Medietilsynet har publisert en informativ oversikt som sammenligner barn og unges mediebruk i Norge og Sverige.

more

iPad er den sterkeste merkevaren blant amerikanske barn

8th October 2014 - Mens selveste Disney er henvist til en 8.plass, troner Apples nettbrett øverst blant de store amerikanske merkevarene.

more

Hjerneforsker mener nettbrett gjør oss demente

8th October 2014 - I sin nye bok ”Digital Demens” er konklusjonen til den kontroversielle tyske forskeren Manfred Spitzer klar: Digitale medier gjør oss fete, dumme, ensomme, syke, aggressive, ulykkelige – og demente.

more

– Sats på tillitt og åpenhet, ikke snoking

7th October 2014 - Spørsmålet om foreldre bør sjekke ungdommers aktivitet i sosiale medier har skapt debatt. – God dialog fra tidlig alder er å foretrekke fremfor brannslukking i tenårene, sier Barnevakten.

more

Tips til morsomme aktiviteter i høstferien

30th September 2014 - Det er tid for høstferie, og vi har noen tips til morsomme familieaktiviteter med digitalt tilsnitt.

more

Google gjør betaling i apper tryggere for barn

26th September 2014 - Etter krav fra Forbrukerombudet og andre europeiske tilsynsmyndigheter fjerner Google ”gratis”-merkingen av apper som kan lastes ned uten betaling, men som selger ulike tjenester inne i appen.

more

En god natts søvn er viktigere enn du tror

25th September 2014 - Visste du at kroppen renser hjernen for giftstoffer mens du sover? Det kan være noe å reflektere over for dem som ligger med skjermen under dynen på nattestid.

more

Optikere advarer mot overdreven nettbrettbruk

23rd September 2014 - Bekymrede optikere ser at stadig flere barn blir nærsynte. Skjermbruk pekes på som en mulig årsak.

more

Barn ønsker foreldre som bryr seg om deres digitale hverdag

18th September 2014 - Unge setter stor pris på å ha foreldre som viser interesse, sier helsesøstre.

more

Snapchat øker i popularitet

18th September 2014 - Snapchat har inntatt andreplassen på listen over de mest populære sosiale mediene i Norge. Facebook-brukerne blir eldre, mens de unge omfavner Snapchat.

more

Eksperter vil ha nettbrett inn i barnehagen

17th September 2014 - – Vi må åpne blikket for mulighetene denne teknologien gir, sier seniorrådgiver Helle Jacobsen ved Senter for IKT i utdanningen.

more

Mas om å kle av seg på Momio

11th September 2014 - Spørsmål om nakenbilder i ”barnas Facebook” skapte trend der barn ble utfordret til dele bilder av seg selv avkledd. Barnevakten oppfordrer foreldre til å snakke med barna om livet på nett, og vil samtidig rose watAgame for å ta tilbakemeldinger på alvor.

more

– Sosiale medier styrker vennskap

10th September 2014 - – De sosiale mediene er et supplement til vennskap, ikke en erstatning, sier dansk forsker og utfordrer myten om at Facebook utvanner vennskap.

more

– Ikke la barna leke med gamle mobiler

10th September 2014 - Politiet oppfordrer foreldre til være mer varsomme når de gir barn telefoner å leke med. De fleste som ringer politiets nødnummer er feiloppringninger, og da ofte fra barn som har lånt foreldrenes telefon.

more

En skole med mobilhotell

9th September 2014 - Det høres kanskje rart ut, men på den videregående skolen i Lyngdal må elevene sjekke inn mobilen på ”hotell” før hver time. Ifølge både lærere og elever har det virket positivt inn på elevenes konsentrasjon.

more

Hvordan aktivere sikkert søk for YouTube på mobil og nettbrett

3rd September 2014 - Med et enkelt grep kan du aktivere et filter som utelukker videoer med innhold som ikke egner seg for de yngste.

more

15 år med Trygg bruk

3rd September 2014 - Medietilsynet Trygg bruk lanserer denne uken Final Report 12-14. Rapporten gir et interessant innblikk i historien og arbeidet til Trygg bruk-prosjektet, og ser på hvor veien bør gå videre for å sikre barn og unge en trygg digital fremtid.

more

Ny norsk bildedelingsapp for barn

28th August 2014 - Kuddle er appen som ønsker å gi barn under 13 år en trygg og morsom introduksjon til sosiale medier. – Spennende, mener Barnevakten.

more

– La mobilen bli liggende i bilen

28th August 2014 - Barna kan oppfatte det som en avvisning hvis foreldrene snakker i mobiltelefonen når de henter dem i barnehagen.

more

Nye eiere av Ask.fm lover å stoppe mobbing

26th August 2014 - Det kontroversielle sosiale nettstedet Ask.fm vil gjennomgå store sikkerhetsendringer for å få bukt med trakassering og upassende oppførsel.

more

Tenk deg om før du deler bilder av barn

21st August 2014 - Det er lurt å tenke gjennom hvor og med hvem man deler bilder og videoklipp på nett.

more

14-åring vil bekjempe digital mobbing med angre-system

20th August 2014 - Ideen er like enkel som den er smart; få tenåringer til å tenke seg om én gang til før de sender sårende meldinger.

more

Hvor gamle bør barna være før de får egen mobil?

15th August 2014 - Når er det greit at barna får sin første mobiltelefon, og hvilken type telefon skal jeg velge? Dette er spørsmål mange foreldre stiller i disse skolestartdager.

more

Tips til morsomme sommeraktiviteter

26th June 2014 - Barnevakten oppfordrer små og store til å nyte sommeren og ta pause fra de mange skjermene. Men dersom det er greit med litt skjermtid, gir vi noen tips til bakseteunderholdning og andre morsomme medieaktiviteter.

more

Politiet slår alarm om Snapchat

26th June 2014 - Politiet i Sandnes har de siste månedene fått flere henvendelser og anmeldelser knyttet til misbruk av barn i sosiale medier. En elleve år gammel jente som mottok nakenbilder og sexønsker fra en eldre mann via Snapchat er blant de alvorligste.

more

– Vi ønsker å gi barn verktøy for å mestre livet

20th June 2014 - NRK Super-serien ”Jenter” er havnet i søkelyset etter at skoleelever har laget sladderkontoer på Instagram inspirert av seriens fiktive Instagram-konto. Programredaktør Hildri Gulliksen i NRK Super fremhever at ”SANDheten” er historien om hvordan barn håndterer helt realistiske og vanlige utfordringer på nettet.

more

Mener "Jenter" inspirerer til netthets

19th June 2014 - I Drammensområdet har elever på tre barneskoler blitt utsatt for sladder gjennom ”hemmelige” Instagram-profiler som er inspirert av NRK Super-serien ”Jenter”. – NRK Super må være bevisst på sin rolle, mener Barnevakten.

more

Bekymring versus realiteter – barn og medier 2014

19th June 2014 - Er det samsvar mellom foreldrenes reelle bekymringer og barn og unges faktiske mediebruk? Funnene fra Barn og medier-undersøkelsene 2014 indikerer at barn og unge faktisk ønsker seg foreldre som er engasjerte i deres digitale hverdag. Det de opplever er ofte å bli møtt med fordommer, uvitenhet og manglende interesse.

more

Foreldrekontroll-app tar av i Storbritannia

12th June 2014 - Appen ”DinnerTime” lar foreldre sperre barnas nettbrett og smarttelefoner for en periode, slik at måltider og leggetid kan være skjermfrie. Appen er blitt en suksess, men er den strengt tatt nødvendig?

more

”Likes” er viktigere enn du tror

11th June 2014 - – Vi foreldre har ikke godt nok innblikk i hvor viktig og gjennomgripende antall likes på sosiale medier er, sier rådgiver Kaja Hegg i Redd Barna.

more

Bruk av sosiale medier kan slå begge veier for barnevernsbarn

4th June 2014 - En ny NOVA-rapport har kartlagt muligheter og utfordringer knyttet til kontakt på sosiale medier mellom foreldre og barn under offentlig omsorg.

more

Hvordan skru av automatisk videovisning i Facebook

4th June 2014 - Endelig er det blitt mulig å slå av autoavspillingen av videoer i nyhetsstrømmen. Enkelt er det også. Vi viser deg hvordan du gjør det i iOS- og Android-applikasjoner.

more

Skader mobilen barnehjerner?

28th May 2014 - Det britiske Helsedepartementet har iverksatt verdens største studie av potensielle skadelige effekter av mobilstråling hos barn.

more

EU vil sette en stopper for ”gratis” apper

22nd May 2014 - De store apptilbyderne er under etterforskning for å avdekke om forbrukere blir villedet til å bruke penger i apper som i utgangspunktet er gratis.

more

Nettbrettet ødelegger nattesøvnen

22nd May 2014 - Barn helt ned i syv-åtteårsalderen sitter i senga med mobilen eller nettbrettet om kvelden. Det forstyrrer nattesøvnen, mener forskere.

more

Skoleelever mener ”likes” kan være skadelig

20th May 2014 - Elever fra Randaberg videregående skole mener det er fort gjort å bli litt for opptatt av sosiale medier, og at det for noen kan være skadelig. Avdelingsoverlege Jan Skandsen ved Stavanger Universitetssykehus støtter dem.

more

Medietilsynet advarer mot mediepanikk i nettbrettdebatt

8th May 2014 - Nettbrettbruken har tatt av blant barn og unge, viser de nye Barn- og medier-undersøkelsene. Medietilsynet ønsker en nyansert debatt rundt småbarns skjermbruk.

more

Med mobilen på hodeputen

6th May 2014 - En ny undersøkelse viser at ungdom gjennomsnittlig sover to timer for lite på hverdager. Mobilbruk har mye av skylden.

more

De fleste barn har lært om nettvett

30th April 2014 - Stort sett har alle barn i alderen ni til 16 år lært om fornuftig bruk av digitale medier. – Vi ser de gledelige resultatene av foreldrenes og barnas digitale bevisstgjøring, og at vårt eget arbeid, Bruk hue-kampanjen, andre aktørers og skolenes egen innsats fungerer, sier daglig leder Merethe Clausen Moe i Barnevakten.

more

Digitale medier inn med morsmelken

28th April 2014 - To store og viktige undersøkelser fra Medietilsynet er blitt publisert. Tallene viser at stadig yngre barn bruker digitale medier; nettbrettbruken har eksplodert og smarttelefoner er så godt som allemannseie hos de unge.

more

Ny farsott blant barn – Momio lansert som de yngstes Facebook

24th April 2014 - Den danske spillutvikleren watAgame lanserte nylig en sosial app for barn. Momio byr på mye uskyldig moro og kommunikasjon, men kan også være en arena for mobbing og sterke inntrykk. Trenger vi Facebook for barn, eller er barn mer tjent med å være sosiale ansikt til ansikt?

more

Mobilforbud gjorde elevene mer sosiale

24th April 2014 - Moltemyr skole i Arendal har hatt totalt mobilforbud på skolen siden nyttår. Elevene likte ikke forbudet når det kom, men protestene stilnet raskt.

more

Mestrer nettbrett, men kan ikke leke med klosser

24th April 2014 - Det britiske lærerforbundet advarer om at stadig flere barn har problemer med å utføre enkle praktiske oppgaver som en følge av overdreven skjermbruk. Leder i det norske Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, støtter advarselen.

more

– Moderne mediebruk er unaturlig for øyet

22nd April 2014 - Mye skjermbruk kan skape synsproblemer. Norsk Optikerforbund mener foreldre har et ansvar og må sette grenser.

more

Vi ønsker alle en riktig god påske!

11th April 2014 - Påsken står for døren, og det er tid for familiehygge og flotte felles opplevelser, både hjemme i stuen og ute i naturen. Her følger noen forslag til aktiviteter med digitalt tilsnitt som kan være kjekke å gjøre sammen med barna.

more

”Ask er helt j**lig”

10th April 2014 - Den anonyme sosiale nettjenesten Ask.fm har ført til en lang rekke stygge mobbeepisoder blant norske barn og unge.

more

Stenger skoleelevers tilgang til Ask

10th April 2014 - Trondheim kommune vil gjøre tiltak for å stenge populær og beryktet tjeneste der mobbing og trakassering florerer. – Flere kommuner bør gjøre det samme, mener Barnevakten.

more

Dette bør du vite om du har barn på sosiale medier

2nd April 2014 - Medietilsynet har publisert en egen veileder som gir informasjon og praktiske råd om mulighetene og farene som bruk av sosiale medier gir. – Svært nyttig, mener Barnevakten.

more

Hvor mye tid er det greit at barn bruker på skjerm?

2nd April 2014 - Lege og familieterapeut Melanie Ekholdt etterlyser nasjonale retningslinjer om hvor mye skjermtid som er greit for barn. – Det er nesten bare Norge som ikke har slike råd.

more

– Nybakte mødre, begrens mobilbruken

2nd April 2014 - Den siste tiden har faggruppen til Akershus helsesøstergruppe fokusert på å snakke med nybakte mødre om skjermbruk og hvordan det kan forstyrre samspillet mellom mor og barn.

more

10 gode råd: Hvordan bør jeg oppføre meg på Instagram?

2nd April 2014 - Instagram er blitt svært populær blant norske ungdommer. Mange kjenner nok på at det av og til kan være vanskelig å vite hvor grensene går for hva man bør gjøre. Da er det greit å ha noen enkle retningslinjer i bakhodet.

more

Sosiale medier stjeler søvnen

2nd April 2014 - Nye studier viser at ungdom sover for lite, og at søvnproblemer kan føre til helsevansker.

more

Foreldremøtet – et viktig forum

25th March 2014 - Foreldre som har barn i samme skolemiljø kan dra stor nytte av å bruke foreldremøter til å bli enige om positive og nyttige rammer for mediebruk. 


more

Hvem er finest i landet her?

24th March 2014 - Stadig flere Instagram-kontoer oppfordrer barn og unge til å publisere ”selfies” som deretter rangeres. Samtidig viser en ny NOVA-undersøkelse at flere jenter har negativt selvbilde. – Bekymringsfullt, mener Barnevakten.

more

– Alle skal ha mulighet til en oppvekst uten mobbing

20th March 2014 - Statsminister Erna Solberg har tro på at det er mulig å bekjempe digital mobbing. Hver og en må gjøres ansvarlig for egne handlinger, påpeker hun. – At vi har en leder for landet vårt som engasjerer seg i dette temaet er betydningsfullt, mener Barnevakten.

more

Statsminister Erna Solberg støtter Bruk Hue-kampanjen

18th March 2014 - Statsminister Erna Solberg oppfordrer alle elever, lærere og foreldre til å være med å bekjempe digital-mobbing når antimobbe-kampanjen Bruk Hue gjester Karlsrud skole i Oslo i dag.

more

Jenters selvbilde er lavere enn før

12th March 2014 - Flere jenter nå enn for få år siden er misfornøyd med egen kropp og har negativt selvbilde. Forsker tror kropp og utseende har fått større betydning for selvbildet enn tidligere.

more

Tjener millioner på ”gratis-spill”

12th March 2014 - Adferdspsykologi og betalingsvilje er viktige faktorer i design og produksjon av ”gratis” mobilspill. – Spillutviklerne har et etisk ansvar, påpeker Barnevakten, og maner også foreldre til å ta ansvar for barns spilling og kjøp.

more

Falsk frykt for appen Talking Angela

5th March 2014 - Falske rykter har spredd seg via sosiale medier om at pedofile står bak appen Talking Angela og prøver å komme i kontakt med barn via appen. Mange barn og voksne går rundt med grunnløs bekymring.

more

Kronprinsen besøker Bruk Hue-kampanjen i Narvik

3rd March 2014 - H.K.M. Kronprins Haakon Magnus står på scenen når antimobbe-kampanjen Bruk Hue gjester Narvik i dag.

more

Driver du med phubbing?

27th February 2014 - De fleste gjør det stadig vekk. Men du burde la være.

more

– Alle trenger å vite mer om barns liv på digitale medier

26th February 2014 - Kors på halsen, Røde Kors sitt anonyme samtaletilbud, har fra i fjor til i år registrert en dobling i antallet barn og unge som kontakter dem om problemer på digitale medier.

more

Delte meninger om årsaker til søvnproblem blant unge

13th February 2014 - Søvnekspert forklarer ungdommers søvnproblemer biologisk, mens helsesøster mener at unges bruk av digitale dingser på kveld og nattestid gir for lite søvn.

more

– La oss skape et bedre internett sammen

11th February 2014 - I anledning Safer Internet Day lanseres en digital bok for barn med fokus på å ta kloke valg på nett. Kampanjen Stopp hatprat sparkes også i gang på dagen for tryggere nettbruk.

more

Sett sunne rammer for skjermbruk

6th February 2014 - For barn i dag er det en selvfølge med et mangfold av skjermer. Foreldre har en unik mulighet til å spille på lag med barna, formidle gode holdninger og gi trygge rammer rundt skjermbruk. Barnevakten gir deg råd om hvordan.

more

Facebook dominerer fortsatt

6th February 2014 - På tross av spådommer om død og flukt fra Facebook, lever det sosiale mediet i beste velgående – ti år etter at det oppsto.

more

Nye krav skal hindre barns pengebruk i spill

5th February 2014 - Storbritannia krever at spillselskapene sørger for at barn ikke skal kunne bruke penger i spill, uten foreldrenes samtykke. Forbrukerombudet støtter kravet.

more

Annsofi synger ut mot mobbing

30th January 2014 - Artist Annsofi Pettersen ble deprimert og sykmeldt av den digitale mobbingen som fulgte X-Factor-suksessen. Nå fronter hun antimobbekampanjen Bruk Hue som i sin tiende sesong besøker flere skoler enn noensinne.

more

«Jeg skjønner ikke at du som er så talentløs gidder å leve»

30th January 2014 - Da Annsofi Pettersen slo gjennom som artist på X-Factor, ble hun bombardert med hatmeldinger på sosiale medier.

more

– Det verste vi gjør, er å passivt registrere det som skjer

23rd January 2014 - – Fremveksten av sosiale medier er på mange måter en revolusjon for måten vi forholder oss til hverandre og til omverdenen på, sier sjefredaktøren i Harstad Tidende, og roper et varsku om å ikke bare passivt registrere det som skjer.

more

Advarer mot at Kik brukes av barn

23rd January 2014 - Chattetjenesten Kik har aldersgrense 17 år, men er populær blant barn. Både politiet, Medietilsynet og Barnevakten registrerer at nakenbilder deles via appen, og oppfordrer foreldre til å følge med. – Begynn å bli foreldre, formaner politiet.

more

Safer Internet Day med bok for småtrinnet

21st January 2014 - Den 11. februar markeres Safer Internet Day, og i den forbindelse lanseres en digital lydbok for elever i småtrinnet, med formål å lære barn om viktige valg man gjør på nettet.

more

– Hvordan har du hatt det på Instagram i dag?

16th January 2014 - – Foreldre må øke sin deltakelse i ungdommens hverdagsliv, oppfordrer leder for Sola ungdomsteam, og peker på at mobbing foregår på arenaer der det er liten voksentetthet.

more

Kloke ord om nettbruk i nord

16th January 2014 - – For å nå gjennom til ungdommene må man sette ting på spissen og kalle en spade for en spade, sier den engasjerte foredragsholderen Michal Solheim, som hovedsakelig i Nordland tilbyr foredrag for barn, ungdom og foreldre om den digitale hverdagen.

more

Foreldreråd om Tinder

9th January 2014 - Sjekke-appen Tinder har bredd om seg blant ungdommer de siste månedene. Barnevakten advarer mot at barn bruker appen og oppfordrer foreldre til å følge med på de unges aktivitet på nett og mobil.

more

Trenger barna iPad for å "henge med"?

7th January 2014 - Hvilken plass skal den virtuelle verden ha i din familie? Hva er barns behov, og hva er det som påvirker barns kropp og hjerne? Delta på foreldreforedrag med lege og barnepsykiater Melanie Ekholdt Hyunh.

more

Snakk med barna om å ikke dele ekle kjedebrev

12th December 2013 - Groteske kjedebrev deles mellom barn på Kik. – Snakk med barna om å ikke tro på innholdet og ikke sende det videre, oppfordrer Barnevakten.

more

Bilderetusjerings-apper nå på topplistene

12th December 2013 - Bildedelingen i sosiale medier som Instagram er massiv. Gratis mobilapper gjør det mulig å fikse på utseendet, og slike apper er nå svært populære. Et tilbakeslag, mener psykolog.

more

– Lær barn å gjenkjenne mulige faresignaler

5th December 2013 - En 19 år gammel mann har brukt sosiale medier for å opprette kontakt og er siktet for overgrep på rundt 30 jenter. – Lær barnet eller tenåringen å gjenkjenne mulige faresignaler, oppfordrer Barnevakten.

more

Barnekonvensjonen har bursdag

20th November 2013 - Det er 24 år siden barnekonvensjonen ble vedtatt. – Barnevakten arbeider ut fra FNs barnekonvensjon, som understreker barnas rett til ytringsfrihet og informasjon, men også deres krav på beskyttelse fra informasjon som kan være skadelig, sier daglig leder Merethe Clausen Moe.

more

Frykter belastningsskader fra nettbrett blant unge

20th November 2013 - Eksperter innen helse registrerer økte belastningsskader grunnet bruk av nettbrett og smarttelefoner. Nå frykter de negative helseeffekter blant barn og unge i framtiden.

more

Digitale utfordringer for unge med funksjonsnedsettelser

17th October 2013 - Foreldre og fagpersoner kontakter Barnevakten og etterlyser veiledning, foredrag og råd i forhold til unge med funksjonsnedsettelser. De digitale utfordringene for disse unge synes ofte å være forsterket i forhold til jevnaldrende.

more

– Nettvett er ferskvare

3rd October 2013 - – Det er hele tiden noe nytt å sette seg inn i, forteller Ragnhild Aadnøy Jansen som er foredragsholder i Barnevakten. – Hvert foredrag er ferskvare.

more

Barn klager på foreldrenes mobilbruk

19th September 2013 - 11 prosent av foreldre svarer at barna har klaget på deres bruk av smarttelefon eller nettbrett på ferie eller under fritidsaktiviteter. – Bruker du for mye tid med mobilen, kan det svekke tilknytningen til barna, advarer psykolog.

more

Råd om hvordan forebygge og håndtere mobbing

19th September 2013 - Ask.fm har fått stor oppmerksomhet i mediene denne uka, og mange foreldre søker råd om hvordan håndtere digital mobbing. – Ikke undervurder betydningen av å snakke med barna om nettoppførsel og konsekvenser, sier Barnevakten.

more

Advarer mot mobbing på Ask.fm

16th September 2013 - I Bergensområdet er grov mobbing utbredt på Ask.fm, og skolene advarer foreldrene. – Tenk over hvordan det du skriver oppfattes av mottakeren, sier Barnevakten til barn og unge.

more

Innfører mobilforbud på skolen

13th September 2013 - Nå er det forbud mot å bruke mobilen for alle elever i grunnskolen i Kristiansand kommune. – Lettere å legge fra seg mobilen når alle gjør det, tror Barnevakten.

more

Kan for mye skjermtid gjøre barn deprimerte?

29th August 2013 - Ifølge en ny britisk forskningsrapport er det en klar sammenheng mellom utstrakt skjermbruk og problemer med angst og depresjoner hos barn og unge. Medietilsynet Trygg bruk sier at en slik sammenheng er vanskelig å påvise, men oppfordrer til variasjon mellom stillesitting og fysisk aktivitet.

more

– Velg årvåkenhet og kommunikasjon fremfor overvåkning

28th August 2013 - I løpet av ett år har nesten dobbelt så mange barn mellom tre og elleve år fått tilgang til mediebrett, ifølge tall fra TNS Gallup. – Lær barna nettvett, sett grenser og ta noen sikkerhetsgrep, er ekspertenes råd.

more

Vær forsiktig med skolestartbilder av andres barn

21st August 2013 - Mange skolestartbilder florerer på sosiale medier i disse dager. – Tenk deg om og innhent tillatelse før du deler bilder av egne og andres barn, råder ulike eksperter.

more

Tenk gjennom hvilke feriebilder du deler

3rd July 2013 - Smarttelefoner og et stort utvalg av bildeapper, bidrar til en kraftig øking av umiddelbar deling på sosiale medier. Da er det viktig at vi tenker over hvilke bilder vi deler, og med hvem.

more

Ny videodelingstjeneste i vinden

27th June 2013 - Videotjenesten Vine er i ferd med å bli det nye appfenomenet, ikke minst blant ungdom. Men vær oppmerksom på at tjenesten har en anbefalt aldersgrense på 17 år.

more

Tips til morsomme sommerferieaktiviteter

27th June 2013 - Vær bevisst på å utnytte sommertiden og at små og store tar pauser fra skjermer vi til daglig omgir oss mye med. Men skal man først benytte skjermen, gir vi noen gode tips til bakseteunderholdning for barna samt andre glade medieaktiviteter.

more

Jenter dømt for sexsjikane på Instagram

26th June 2013 - To svenske jenter er nå dømt for grov ærekrenkelse på nettet etter at mange ungdommer ble uthengt som «Göteborgs største hore» på Instagram. Foreldrene er også rammet av dommen på grunn av manglende tilsyn.

more

Aktuell bok om grooming

20th June 2013 - Boken ”Elin under havet” kan være en god bakgrunn for å snakke om grooming med barn og unge.

more

– Sosiale medier kan bli usosiale medier

17th June 2013 - Flere kommuner har vedtatt mobilforbud på skolene på grunn av at elevene blir usosiale, de blir distrahert fra undervisningen samt at mobbing skjer via Facebook og sms.

more

– Alt barna trenger i én og samme app

13th June 2013 - Det digitale barnebokforlaget Propell har laget en app for barn som de selv sammenligner med Netflix: Her samler de bøker, sanger og leker for barn i én og samme app.

more

Mediemagasin med fokus på barn og unges medievaner

12th June 2013 - Barn og unges medievaner, tidsbruk, foreldrenes og skolens rolle er noen av temaene som berøres når Kurer på P2 snakker med både Medietilsynet, Barnevakten og en engasjert 16-åring.

more

– Ikke strålefare ved bruk av nettbrett

6th June 2013 - Forekomsten av nettbrett er sterkt økende i de norske hjem, og nettbrettene er svært populære til spill blant barn. Vi har spurt Statens Strålevern om det er noen strålefare forbundet med bruken av nettbrett.

more

Pengeutpressing for nakenbilder på nett øker

30th May 2013 - Mange har den siste tiden blitt truet til å betale høye pengebeløp for intime bilder de har delt med andre. – Snakk om konsekvenser av bildedeling, sier Barnevakten.

more

Rettssak vil vise at det er grenser for nettoppførsel

27th May 2013 - – Vi ser dette som en prøvesak som vil vise ungdom at det er grenser for hva de kan gjøre på internett, sier pressetalsmann ved Gøteborg-politiet, i forbindelse med tiltalen mot to tenåringsjenter for spredning av sex-rykter.

more

Sitter med mobilene i stedet for å prate

23rd May 2013 - Ingrid og Henny ser både fordeler og ulemper med den økte tilgangen folk har på smarttelefoner.  – Det er fint å kunne holde kontakten med folk, men lett å bli avhengig.

more

Sliter med å øke egen søvntid

23rd May 2013 - Ungdommer sover mindre enn noen gang, og teknologi får i stor grad skylden. Forsker råder foreldre til å sette noen rammer, men spille på lag med ungdommene.

more

Uenighet om strålefare

22nd May 2013 - Folkets Strålevern går i mot regjeringens politikk om at stråling ikke er helseskadelig. De mener det er en fornektelse av en fare som er rimelig godt dokumentert.

more

– Ta skjermpause før leggetid

14th May 2013 - Barns bruk av skjermer etter leggetid resulterer i søvnproblemer, viser tall fra Storbritannia. – Foreldre må ta ansvar og gjøre grep for at barna får nok søvn, mener Barnevakten.

more

Foreldreinnføring i Clash of Clans

8th May 2013 - Clash of Clans er et svært populært spill blant barn for tiden. Barnevakten oppmuntrer foreldre til å sette seg inn i spillet, slik at man bedre kan forstå spilleiveren og bidra til positive spillopplevelser.

more

Nytt mattespill til skolebruk

7th May 2013 - Mattelærer oppfant suksessen DragonBox, som fire ganger er kåret til verdens beste undervisningsspill. Nå lanserer DragonBox oppfølgeren som er tilpasset skoler og elever over 12 år.

more

Dokumentar om virkningene av barns økte skjermbruk

6th May 2013 - Den kritikerroste Dokumentaren Livet på Spill vises på NRK 2 den 8. mai og 12. juni. Filmen etterforsker virkningene av barns økte skjermbruk, og fall i barns evne til fri lek, kreativitet og fysisk aktivitet.

more

Småbarn får behandling for iPad-avhengighet

23rd April 2013 - I Storbritannia er barn så unge som fire år blitt så avhengige av smarttelefoner og iPads at det kreves psykologisk behandling.

more

– Det er alt for enkelt å bare la barna spille

22nd April 2013 - Sønnen brukte 32 000 i spill-apper på kort tid. Han gikk fra å være en sosial og aktiv utegutt til å bare ville sitte med nesen i en skjerm. – Det er alt for enkelt å bare la barna spille, sier moren.

more

Vil innføre fotoforbud på skolen

18th April 2013 - For å forhindre mobbing kan det bli forbudt å ta bilder i skoletiden ved alle skolene i Kristiansand. Elevene mener dette ikke er riktig vei å gå. Barnevakten gir tips til samtalepunkter og råd om bildedeling.

more

Britene skal gjennomgå apper som lurer barn

15th April 2013 - Det britiske nærings -og handelsedepartementet vil nå se på lovligheten av spill som retter seg mot barn og som inneholder ”kommersielt aggresivt innhold”. Barnevakten oppfordrer norske styresmakter til å følge opp, og viser til at vi har akkurat de samme utfordringene i Norge.

more

– Foreldre får mer ansvar for å følge med

11th April 2013 - – Foreldre bør følge barns bevegelser på Facebook, og ha en god dialog med barnet eller ungdommen når det kommer til bruk av internett, sier politiet, i tilknytning til hasjsalg blant barn på Facebook.

more

Bildene du aldri får slettet igjen

9th April 2013 - Fire jenter forteller sine historier om nakenbilder de delte med andre, og som siden har dukket opp på hardpornosider. Det gjør de for å advare andre mot å gjøre samme feil.

more

Nye avtaler gir kontroll på barns mobilbetaling

8th April 2013 - Mobiloperatørene skal gjennom nye forbrukeravtaler blant annet gjøre det lettere for foreldre å velge om barnas mobil skal kunne brukes til betaling eller ikke.

more

Hvordan sette opp en iPad/iPhone for barn

5th April 2013 - Unngå ubehagelige overraskelser og gi barna en god opplevelse ved å sette opp de rette innstillingene på iPaden. Les Barnevaktens tips. Innstillingene gjelder også for iPhone.

more

100 nye venneforespørsler etter mobbehistorie

4th April 2013 - June Elise Gulli fortalte sin historie om hvordan hun ble mobbet ut av vennegjengen. Etterpå har hun fått nesten 100 venneforespørsler på Facebook. – Gledelig å se den postive bruken av sosiale medier, påpeker Barnevakten.

more

7-åring brukte 7000 kroner på spillet Hay Day

21st March 2013 - 7-åring brukte 7000 kroner blant annet på å kjøpe diamanter i spillet Hay Day. Hvordan kan det tillates at virtuelle effekter koster så mye? spør Barnevakten.

more

Fotokonkurranse om identitet

7th March 2013 - Alle ungdommer mellom 13 og 21 år inviteres nå til å delta i fotokonkurransen «Hvem er jeg».

more

App mot mobbing i skolen

7th March 2013 - Barn som opplever mobbing og foreldre som vil stoppe mobbingen kan få hjelp gjennom en app som gir råd og veiledning.

more

Innfører en spillefri dag i uka

5th March 2013 - For å kutte i timetallet foran skjermen har en skole i Rogaland innført en spillefri dag i uka. – Et sporty initiativ, mener Barnevakten.

more

Foreldre må tenke over hvilke bilder de deler

14th February 2013 - Barn kan både bli flaue og føle seg krenket over bilder som foreldrene deler av dem på Facebook og Instagram. – Tenk deg om før du klikker publiser, sier Barnevakten.

more

De unge bruker mindre tid på Facebook

13th February 2013 - Nye nett-trender som Instagram, Twitter og Snapchat tar for over for de unges bruk av Facebook.

more

Ti tips for tryggere adferd på nett for barn og unge

5th February 2013 - Barn og unge oppholder seg mye på nett, og Safer Internet Day setter økt fokus på ulike utfordringer på nett. Her er ti tips for sikrere adferd på nett for barn og unge fra Norton.

more

13 gode råd til deg som har barn på Facebook

30th January 2013 - Med god dømmekraft og godt oppsett av personverninnstillinger, kan dine barn lære å bruke Facebook på en trygg måte. Her kommer noen velmente råd.

more

1 av 2 barn har opplevd digital mobbing i omgangskretsen

29th January 2013 - Digital mobbing er fremdeles et utbredt problem blant landets unge. Halvparten av barn og unge har opplevd mobbing eller erting på nett eller mobil i omgangskretsen. I dag starter den åttende sesongen av Norges største kampanje mot digital mobbing, Bruk Hue.

more

– Foreldre bør involvere seg sterkere i barnas mediebruk

24th January 2013 - Debatten går høyt i Storbritannia fordi mange mener statsministerens spesialrådgiver for barndom, går for langt i å oppmuntre foreldre til å overvåke barns mobiler og nettbruk. Barnevakten foretrekker årvåkenhet fremfor overvåking.

more

Nyttig informasjon om Snapchat

17th January 2013 - Snapchat er en av de ”hotteste” appene i mobilverdenen. I denne artikkelen har vi samlet sentral informasjon om Snapchat, noen problemområder og et knippe gode råd til foreldre.

more

Marker Trygg bruk-dagen med Barnevakten-besøk

10th January 2013 - 5. februar blir den internasjonale dagen for trygg bruk av Internett markert i over 70 land verden over. Barnevakten oppfordrer skoler til å fokusere på nettvett denne dagen og tilbyr å bidra med foredrag.

more

Kjøpsoppfordringer til barn i nettspill forbys

11th December 2012 - En domfellelse i Sverige mot nettspillet Stardoll får nå følger for nettspill som norske barn spiller, som MovieStarPlanet, goSupermodel og Habbo. Barnevakten er glad for at man nå har fått mer konkrete rammer å jobbe ut fra.

more

Viktig å vite om Instagram

6th December 2012 - Bildedelingsappen Instagram har hatt en eksplosiv vekst og er svært populær blant tenåringer. Derfor er det viktig at også foreldre kjenner til hva Instagram er.

more

– Må innom Facebook og bli oppdatert

6th December 2012 - Både Joakim og Kristine må innom Facebook hver dag. Men ellers tar lekser og fotball mye tid.

more

– Greien er å få mange ”likes”

5th December 2012 - Som ungdommer flest er Tord og Maren ivrige brukere av sosiale medier. Det går i Facebook, Instagram, Twitter og Snapchat.

more

Fakta om Snapchat

4th December 2012 - Snapchat er en foto- og videodelingstjeneste som er svært populær blant ungdommer for tiden. Øyeblikksbilder sendes og slettes igjen like raskt. Eller gjør de nå egentlig det?

more

Send tips om hvem som bør få Trygg bruk pris

3rd December 2012 - Medietilsynet Trygg bruk deler ut en pris til en person eller aktør som jobber for å gjøre barn og unges digitale hverdag tryggere. Nå ber de om tips om kandidater.

more

Hvilken mobil til barna under juletreet?

29th November 2012 - Hvilken telefon skal man velge når barnet skal få sin første mobil? Hva er det lurt å tenke på, og hvilken abonnementsløsning velger man? Her får du gode råd og tips.

more

Foreldre bekymret over barns pornobruk

22nd November 2012 - Foreldre ber om hjelp fordi barna deres bruker pornosider på nettet, og eksperter uttrykker bekymring over barns tilgang til nettporno. – Det er viktig å være bevisst og snakke med barna, mener Barnevakten.

more

Nyttige filmer om Barnekonvensjonen

22nd November 2012 - Denne uka fylte barnekonvensjonen 23 år. Barneombudet har laget en rekke filmsnutter som forklarer de ulike rettighetene som barn har. – Disse kan være fine å bruke i undervisning, mener Barnevakten.

more

– Har barna blitt nok en oppgave du multitasker?

15th November 2012 - Det å sjekke mobilen framfor å gi barnet oppmerksomhet, oppfattes av barnet som en avvisning, sier psykolog. Barnevakten råder foreldre til å være til stede når de er sammen med barna og vente med oppdateringer, mail og nyheter til barna har lagt seg.

more

15-åring etterlyser foreldreansvar

14th November 2012 - Celine på 15 år stiller spørsmål ved hva som har skjedd med samfunnet når barn som er 11 år og yngre er på Facebook og konkurrerer om utseendet, og hun etterlyser at foreldre tar ansvar.

more

Advarer unge mot å utsette seg for anonym netthets

8th November 2012 - Sandra Borch fraråder unge jenter å blogge på grunn av netthetsen de utsetter seg for, og hun ber nettredaktører om ikke å tillate anonyme kommentarer.

more

Hvorfor mobber folk andre?

7th November 2012 - På en måned har nyhetene brakt oss historier om to selvmord som resultat av netthets og mobbing. Hvorfor mobber folk andre? Og hvordan kan mobbing forebygges?

more

– Ikke del bilder med fremmede

6th November 2012 - Politiet i Hedmark advarer sterkt unge jenter mot å dele lettkledde bilder med fremmede.

more

Nettbrett til småbarn

9th October 2012 - Den enkle touch-teknologien gjør at nettbrett og smarttelefoner er svært attraktive også for småbarn. Fagfolk har ulikt syn på den nye trenden.

more

Slik slår du på foreldrekontroll i NRKs nett-tv

3rd October 2012 - Ved hjelp av en pin-kode kan man enkelt sikre at programmer som er myntet på voksne ikke er tilgjengelige for barn på NRK nett-tv.

more

100 prosent oppmøte av barn og foreldre

2nd October 2012 - Mange skoler har årlige temakvelder med Barnevakten for elever på 5. trinn samt foreldrene deres. Denne modellen gir nær 100 prosent foreldreoppmøte og høster svært gode tilbakemeldinger.

more

Min datters ukjente "venner" på Facebook – hvor mye bør jeg få vite?

27th September 2012 - I nettmøte svarte rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten på foreldres spørsmål knyttet til barn og mediebruk.

more

- Altfor få foreldre tar stilling til innholdet

26th September 2012 - Medietilsynet og barnepsykolog er bekymret over nye tall som viser at foreldre flest ikke viser interesse for hva barna ser og spiller.

more

Ekspertråd: Hva er passende tidsbruk foran skjermen?

24th September 2012 - Barnevakten får svært mange henvendelser fra foreldre som ønsker råd om hva som er passende skjermtid for barn. Vi har spurt ulike eksperter om råd.

more

Avstumpede gutter og empatiske jenter?

20th September 2012 - Det er store kjønnsforskjeller mellom hva som vekker ubehag på skjermen, viser Medietilsynets nye undersøkelse. Jenter reagerer mye mer på lidelse, vold og mobbing enn det gutter gjør.

more

Må jobbe sammen for å trygge barnas digitale hverdag

20th September 2012 - - Kunnskap om barns bruk av medier er viktig for å gi barna en så god og trygg digital hverdag som mulig, sier Trygg bruk-leder Pia Lang. Hun gir konkrete råd og utfordringer til både foreldre, myndigheter, bransjen samt til barn og unge selv.

more

Tidsbruk skaper mest uenighet hjemme

20th September 2012 - To viktige undersøkelser fra Medietilsynet om barn og medier foreligger. Resultatene viser at både foreldre og barn melder at det er tidsbruk på mediene som skaper mest uenighet i hjemmet.

more

Tips til foreldreoppførsel på Facebook

18th September 2012 - I sin iver etter å vise frem sine talentfulle og vakre barn, glemmer mange foreldre at bilder og kommentarer kan gjøre deres barn forlegne, både nå og senere i livet. Her følger noen nyttige tips til foreldre.

more

Barn må lære å sette grenser for nakenbildedeling

17th September 2012 - 5 prosent av barna i alderen 13 til 16 år har sendt nakenbilder av seg selv via mobil eller internett det siste året, viser en ny kartlegging av barn og unges mediebruk.

more

Smarttelefoner blant barn øker

13th September 2012 - En fjerdedel av alle barn mellom 3 og 11 år har sin egen smarttelefon, viser en ny undersøkelse. – Vi råder foreldre til å bruke foreldremøtene til å snakke sammen om barnas mobil- og nettbruk, sier rådgiver i Barnevakten.

more

Har skolen eller foreldre ansvar ved digital mobbing?

13th September 2012 - Verken foreldre eller lærere ønsker at barn og unge mobber eller mobbes digitalt. Hvem har ansvar for å følge opp når mobbing og konflikter forekommer på nett eller mobil?

more

Lag kreative bilder sammen med barna

13th September 2012 - Det finnes mange enkle programmer og apper for å bearbeide bilder. Lek og prøv ut og del med venner – kanskje blir du til og med oppdaget?

more

Barn får pornoregninger

11th September 2012 - Barn laster ned pornoapp og tegner uvitende avtaler til flere tusen kroner. Forbrukerombudet ber pornoselskaper redegjøre for sin praksis, og oppfordrer foreldre til å snakke med barna om forsiktighet.

more

10 mobilvettråd til foreldre

6th September 2012 - Samtidig som mediene er til glede og nytte for små og store, så kan mediefokuset bli for stort i hverdagen, og oppmerksomheten overfor hverandre blir kanskje ikke som den burde være.

more

Nakentrend på Instagram

6th September 2012 - Bildedelingsappen Instagram har hatt en eksplosiv vekst og er svært populær blant tenåringer. Samtidig har antallet seksuelle bilder økt dramatisk. Nå advarer Barnevakten mot konsekvensene av en slik utvikling.

more

- Foreldre må ta større ansvar for barnas nettadferd

5th September 2012 - Redd Barna peker på at foreldre utstyrer barna med smarttelefon uten å ane noe om nettmobbing og de digitale arenaene de benytter.

more

Til kamp mot digital mobbing

27th August 2012 - 17 000 elever skal i høst delta i en storstilt kampanje mot mobbing på internett og mobil. – Det er mange mobbeofre som ikke tør å si ifra hjemme, sier Ole Roger Vestøyl i Bruk Hue-kampanjen.

more

- Snakk med barna om aldri å sende nakenbilder

21st August 2012 - Kripos advarer om at barn i økende omfang utveksler lettkledde bilder på nett, og de oppfordrer foreldre til å snakke med barna om at de aldri må sende nakenbilder.

more

Slik klager du på apps-regningen

16th August 2012 - Hva gjør du når barna har kjøpt spill til nettbrett og mobil eller brukt tusenvis av kroner på kjøp inne i applikasjoner?

more

Facebookgrupper kårer fineste 11-åring

16th August 2012 - Trenden med grupper på Facebook som kårer den fineste og peneste i unge aldersgrupper, fortsetter. – Foreldre må snakke med barna om nettadferd, maner ulike eksperter.

more

Barns smarttelefoner utsatt for tyveri

14th August 2012 - Dagens smarttelefoner er svært ettertraktet tyvegods, og det synes godt i statistikken. Barn utstyres oftere med dyre telefoner og er dermed også utsatt.

more

Tenk over hvilke feriebilder du deler

9th August 2012 - Tenk deg om en ekstra gang før du legger ut bilder av lettkledde barn på Internett. Man har ikke full kontroll med hvordan bildene kan brukes. Ta også hensyn til hva barna selv mener.

more

Helsedirektoratet vurderer advarsel mot stillesitting

28th June 2012 - Det at ungdom er så lite i bevegelse bekymrer Helsedirektoratet, og de vurderer nå å gå ut med en advarsel mot stillesitting.

more

God og nyttig sommerlektyre

28th June 2012 - Skal du ta for deg Barnevaktens bok i sommer? Den praktiske håndboka samler den viktigste informasjonen for foreldre på ett sted, og fremmer gode medieopplevelser og bevisst bruk.

more

- Yngre barn får mobil grunnet press

14th June 2012 - Over syv av ti foreldre i Hordaland mener barna bør vente med å få mobil til de er over ti år. I realiteten har seks av ti niåringer egen telefon.

more

Facebook vurderes tillatt for barn

5th June 2012 - Facebook vurderer nå en løsning der barn yngre enn tretten år får slippe til på Facebook. Mange stiller kritiske spørsmål til både motiver og innhold.

more

Ukepengeapp skal lære om oppgaver og sparing

4th June 2012 - SpareBank 1 lanserer en app for barn og unge som de kaller en ukepengeapp. Den er laget for å lære barn sammenhengen mellom arbeidsoppgaver, ukepenger og sparing.

more

Morsom matte med ny algebra-app

15th May 2012 - En ny app ble nylig lansert, der man ”lures” til å lære algebra gjennom morsomme puzzleoppgaver.

more

- Foreldre må ta ansvar for de unges søvn

26th April 2012 - Mange ungdommer legger seg sent fordi de er på Facebook, sender sms til venner eller spiller dataspill. – Foreldrene har ansvar for at barna får nok søvn, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

more

PC-bruk ødelegger ungdommers søvn

21st March 2012 - Unge ned i 13-årsalderen føler de må være tilgjengelige på mobil og PC hele tiden og forteller at dette går ut over nattesøvnen.

more

Skal forske på digital mobbing

19th March 2012 - Eit forskingsprosjekt i Tromsø vil finne ut av omfanget av digital mobbing og om digital mobbing skjer i staden for eller i tillegg til vanleg mobbing.

more

Du har vunnet en iPhone!

7th March 2012 - Mange barn er brukere av spillet Wordfeud. Nå melder Forbrukerombudet at mange klager på forlokkende og villedende reklamer i spillet.

more

Jenter antastet via Wordfeud-chat

5th March 2012 - En åtte år gammel jente og venninna hennes skal ha blitt antastet av en eldre mann via chat på Wordfeud. – Det er viktig at foreldre setter seg inn i betingelser og muligheter i barnas spill- og nettaktiviteter, mener Barnevakten.

more

Digitalbøker for barn er populære

29th February 2012 - App-bøker til barn er en salgssuksess. Gyldendal regner med at antall solgte app-bøker passerer papirbøker allerede i løpet av året.

more

Kulturministeren takker Barnevakten for innspill

29th February 2012 - Barnevakten har mottatt brev fra Anniken Huitfeldt med takk for innspill vedrørende beskyttelse av barn og unge mot skadelig medieinnhold.

more

Slik klager du på mobile innholdstjenester

24th February 2012 - Mange foreldre opplever å få overraskende store regninger som følge av at barn har kjøpt en ringetone eller sendt en sms til et nummer som lover spennende underholdning. Forbrukerombudet viser hvordan man kan klage.

more

Dømt for krenkende meldinger til jenter

23rd February 2012 - En mann er dømt for blant annet å ha sendt meldinger av seksuell karakter til unge jenter. – Inviter barna til å prate hvis de opplever noe ubehagelig, er Barnevaktens oppfordring til foreldre.

more

Tips til morsomme vinterferieaktiviteter

22nd February 2012 - Det er vinterferietid, og her følger noen forslag til aktiviteter med digitalt tilsnitt som kan være morsomme å gjøre sammen med barna.

more

Barn trenger mindre skjerm og mer aktivitet

16th February 2012 - Dagens 15-åringer er mer stillesittende enn de i aldersgruppen 65-85 år, og Helsedirektoratet er bekymret. – Vi gjør barna våre en tjeneste ved å begrense skjermtid og stimulere til variert aktivitet, mener Barnevakten.

more

Hvordan bedre beskyttelsen mot skadelig medieinnhold?

13th February 2012 - Hvordan kan barn og unge bedre beskyttes mot skadelig medieinnhold? Det er tema for dagens innspillskonferanse initiert av Kulturdepartementet, og Barnevakten håper på konstruktive ringvirkninger.

more

Klager på mobiltjenester øker kraftig

2nd February 2012 - Henvendelsene til Forbrukerrådet knyttet til mobiltjenester har eksplodert. Hovedårsaken er barn som utilsiktet bruker tusenvis av kroner på apper.

more

Den peneste på Facebook

2nd February 2012 - Er foreldre klar over at det konkurreres om å være den peneste tolvåringen på Facebook, spør 16 år gamle Camilla i et innlegg i BTbatt.

more

Stadig flere jenter får prevensjonsmidler

1st February 2012 - Eksperter advarer nå om at et mer seksualisert samfunn presser barn inn i seksuallivet i for tidlig alder.

more

Foreldre vet ikke hvem som kan hjelpe ved digital mobbing

30th January 2012 - 7 av 10 foreldre bekymrer seg for at barna skal utsettes for digital mobbing, og like mange vet ikke hvor de skal henvende seg hvis mobbingen først skjer. I dag starter sjette sesong av Bruk Hue-kampanjen, Norges største kampanje mot digital mobbing.

more

Nyttig bok til foreldre fra Barnevakten

25th January 2012 - Barnevaktens bok er nå i salg. - Dette er et spennende bokprosjekt som vi har stor tro på, sier redaktør i Cappelen Damm om boken, som inneholder viktig informasjon om medieområdene barn og unge møter.

more

Bipper vil saksøke mobilgigant

18th January 2012 - Selskapet Bipper Communication står bak en trygghetsløsning for barns mobiltelefoner som lar foreldre definere grenser for barnas mobilaktiviteter. Nå er løsningen blitt kopiert av Vodafone.

more

– Ikke lad mobil og pc om natta

16th January 2012 - Tre av fire lader mobiltelefoner og oppladbare leker om natten, viser ny undersøkelse, og de unge er mest skjødesløse. Samtidig er fire av ti boligbranner i Norge el-relaterte.

more

Informasjon om spillmerking til usikre foreldre

14th December 2011 - Oppsiktsvekkende få foreldre kjenner til alders- og innholdsmerkingen av dataspillene. Det viser en ny undersøkelse fra Medietilsynet. Nå i julehandelen kjører de en informasjonskampanje om merkingen av spill.

more

Engasjerte møter med elever

7th December 2011 - I møte med skoleelever får man engasjerte samtaler og felles refleksjon rundt gleder og utfordringer ved deres mediebruk. Da er det inspirerende å være foredragsholder.

more

Anbefaler skjermfri før leggetid

6th December 2011 - Barna til store skjerm-entusiaster har begrensinger på hvor mye de får lov å bruke digitale medier før leggetid. Barnevakten anbefaler også skjermpause før barn og unge skal sove.

more

Briter vil stoppe porno

21st November 2011 - Storbritannias statsminister David Cameron går i front for å hjelpe foreldre til å blokkere porno på barnas mobiler og pc-er. Barnevakten savner større engasjement fra norske myndigheter.

more

Hvilke regler gjelder for barn og reklame?

17th November 2011 - Reklame i nye medier er komplisert for foreldre å forholde seg til. Også Forbrukerombudet opplever hodebry vedrørende temaet, men redegjør her for en del problemstillinger.

more

Mobil og pc årsak til barns søvnmangel

1st November 2011 - Bruk av elektronikk etter leggetid får deler av skylden for at barn får for lite søvn. Her gis konkrete tips til foreldre for å bedre barnas søvnvaner.

more

Slik hindrer du uønsket pengebruk i apper

27th October 2011 - Mange opplever at poden har tappet iTunes kontoen for store beløp via spill. Man kan gjennom å endre innstillinger enkelt forhindre at dette skjer.

more

Multitasking: Når mye blir for mye

26th October 2011 - Vi voksne lar oss gjerne imponere av hvordan barna våre tilsynelatende kan sjonglere massevis av datavinduer og ulike oppgaver på en gang. Ny forskning viser at vi trolig lar oss lure.

more

Ingen kreftfare ved mobilbruk er siste nytt

21st October 2011 - Siste nytt av forskning på sammenheng mellom mobilbruk og kreft, konkluderer med nullrisiko. Men Statens Strålevern maner fortsatt til forsiktighet.

more

Den samtalande familien

6th October 2011 - Eit klima der openheit og god dialog får rå i familien frå tidlege barneår, fremjar fellesskap, tryggleik og nærleik, også inn i tenåra.

more

Hvor går grensen mellom årvåkenhet og overvåkning?

5th October 2011 - Vi anbefaler ikke foreldre å overvåke barn, men anbefaler foreldre å være årvåkne samt å vektlegge dialog, er Barnevaktens svar til forsker, som twitrer kritisk om Barnevaktens anbefalinger vedrørende BipperKids.

more

En app for tryggere mobilbruk

29th September 2011 - Med en ny BipperKids app kan foreldre følge med på og sette grenser for hvordan barna kan bruke mobilen sin. – Dialogen er viktigst, men BipperKids kan være et nyttig supplement for å fremme trygghet, mener Samnøen i Barnevakten.

more

App-reklame lokker barn og unge

21st September 2011 - Markedsførerne ”glemmer” hvilke lover og regler for markedsføring som gjelder når nye teknologiske plattformer tas i bruk, og apper på smarttelefonene gir økte muligheter for å snike inn reklame mot barn og lure penger av foreldrene.

more

- Forteller ikke foreldre om nettmobbing

7th September 2011 - Foreldre tror barna deres sier fra til dem hvis de blir mobbet på nett. Men det er ikke nødvendigvis sant, mener mobbeekspert.

more

Digital mobbing bekjempes med dialog

1st September 2011 - Nesten halvparten av landets unge har opplevd digital mobbing i omgangskretsen. Tre av fire elever som har deltatt i Bruk Hues holdningskampanje, sier de har fått kunnskapen de trenger for å unngå mobbing via mobiltelefon og internett.

more

Politiet til stede på nettet

23rd August 2011 - Barn og unge som utsettes for ubehagelig innhold, overgrep eller annen kriminalitet på Internett kan med et enkelt museklikk komme til politiets tipsmottak.

more

– Bruk av mobiltelefon øker ikke barn og unges risiko for å få kreft

16th August 2011 - En ny internasjonal undersøkelse viser at mobilstråling ikke øker risikoen for at barn kan få hjernekreft. Barnevakten oppfordrer likevel til bevisst mobilbruk blant barn og unge.

more

Fem ting å snakke om dersom barnet får mobil til skolestart

15th August 2011 - Første skoledag er rett om hjørnet, og i den sammenheng får mange barn sin første mobiltelefon. Da kan det være lurt å ta en prat som kan være gull verdt for unge brukere.

more

Mener mobilbruk forårsaket hjernesvulst

5th July 2011 - – Dette har med mobiltelefonen å gjøre, var konklusjonen til to ulike personer som fikk hjernesvulst. Eksperter oppfordrer alle til å ta forholdsregler ved mobilbruk, og spesielt bør barn begrense bruken.

more

Barn og unges oppvekst skal granskes

22nd June 2011 - Mobbing, seksualisering og overdreven fokus på kropp og utseende er utfordringer barn og unge møter gjennom mediene, mener Barnevakten, som er invitert til rundebordskonferanse for å dele sine erfaringer.

more

Mobilstråling klassifisert som ”mulig kreftfremkallende”

7th June 2011 - Etter å ha gjennomgått eksisterende forskning om mobilstråling og kreftfare, utelukker ikke Verdens helseorganisasjon (WHO) at det er en sammenheng mellom mobilstråling og kreftrisiko.

more

Mobilene som stråler mest

5th May 2011 - Nettstedet mobilen.no har undersøkt hvilke mobiler som stråler mest og hvilke som stråler minst av telefonene som er tilgjengelige på det norske markedet.

more

Bør foreldre overvåke barnas mobilbruk?

3rd May 2011 - I hvilken grad bør foreldre utøve innsyn i barnas mobilbruk? Er sporingstjenester nyttige foreldreverktøy eller overtramp av barns personvern?

more

Slik reduserer du faren for høye mobilregninger

30th March 2011 - Pappa Finn Audun Andal mottok mobilregning på over 2000 forbrukt av 11-åringen hans i løpet av én måned. Her får du tips om hva du kan gjøre for å unngå at barnet vikles inn i store forbruksmønstre.

more

Gratis film med Voddler-app

23rd March 2011 - Via en ny app fra filmtjenesten Voddler kan ungdom nå se tusenvis av filmer gratis. Tjenesten er foreløpig bare tilgjengelig på iPhone og iPad, men vil også komme til smarttelefoner og nettbrett gjennom operativsystemene android og symbian.

more

Ungdomskultur og kultur for ungdom

23rd March 2011 - -Det er skremmende hva ungdom i dag er villig til å gjøre for å få oppmerksomhet. Ungdom trenger å lære om konsekvenser og ansvar. Trygge barn lærer fortere, det skader ikke med god veiledning og en dose kultur, sier ildsjelen Marco Elsafadi.

more

Tre tidsaktuelle foreldretabuer

17th March 2011 - Er det greit at barn under 13 år er på Facebook? Hva gjør jeg når de fleste guttene i klassen til poden spiller spill med 18-års grense og han insisterer på å få være med? Og hvordan skal jeg snakke med tenåringen min om pornografi?

more

Flotte app’er for de yngste

14th March 2011 - Er du på jakt etter passende app’er for barn og unge – til iPod, iPhone eller iPad? Barnevakten gir deg tips.

more

Barn, unge og en verden av app’er

14th March 2011 - Smarttelefoner er i ferd med å bli allemannseie, og barn får i stadig større grad tilgang til et enormt og mangfoldig app-marked. Det åpner for positive muligheter for lek, læring og tilgang på nyttig informasjon, men skaper også utfordringer med tanke på potensielt upassende innhold.

more

Foreldres bruk av sosiale medier rammer barna

9th February 2011 - Foreldres bruk av digitale medier stjeler så mye tid at det går ut over barna, mener forsker. Barnevakten gir råd om bevisst medietid.

more

Bevisst mobilbruk reduserer strålefare

3rd February 2011 - Det er uenighet blant eksperter om langvarig bruk av mobiltelefon øker risikoen for hjernesvulst. Vær likevel klar over at bevisst bruk og noen enkle forholdsregler er alt som skal til for å redusere strålingsfaren betraktelig.

more

Hyppig dialektbruk på SMS

5th January 2011 - Dialekt er mer vanlig enn engelske ord når unge skriver SMS. Tidligere spådom om engelsk dominans er gjort til skamme av ny undersøkelse.

more

Barnevakten finalist til Rosing-pris

26th November 2010 - Barnevakten ble hedret som en av tre finalister til IT-sikkerhetsprisen 2010 på Dataforeningens gallamiddag i Oslo denne uken. Daglig leder Øystein Samnøen var til stede og mottok diplom for organisasjonens langvarige informasjonsarbeid ovenfor både foreldre, barn og fagpersoner.

more

SMS kan gi søvnproblem

11th November 2010 - Selv på natten er mange tenåringer parat til å svare på tekstmeldinger. Det bekymrer søvnforsker.

more

Lurt til å sende nakenbilder av seg selv

9th November 2010 - En overlege er siktet for å ha fått mindreårige til å sende seksuelle bilder og videoer av seg selv, og for å ha presset dem for penger. - Hjelp barn til å utvikle en sunn kritisk sans, råder Barnevakten.

more

Nakenbilder med konsekvenser

5th November 2010 - Tenåringer som sendte nakenbilder av seg selv via mobil er nå barnepornotiltalt.

more

Mobileksperiment på Nordisk klimadag

5th November 2010 - De unges engasjement er ønsket i klimadebatten. Et nytt nettsted, klimanorden.org er lansert, og verdens kanskje største mobiltelefoneksperiment skal gjennomføres.

more

Mobilbruk kan øke kreftrisiko

5th November 2010 - Lang tids bruk av mobiltelefon kan øke risikoen for kreft, viser ny undersøkelse.

more

Kjøper iPhone uten penger

2nd November 2010 - Tusenvis av norske ungdommer kan få fremtiden ødelagt på grunn av uvettig pengebruk, spesielt på mobilkjøp. Betalingsanmerkninger blant ungdom øker.

more

Hevder mobilstråling kan skade på lengre sikt

2nd November 2010 - Forskere mener stråling fra mobiltelefoner ikke er helsefarlig for barn og ungdom på kort sikt, men kan skade nervesystemer på lengre sikt.

more

Giske stopper SMS-konkurranser

2nd November 2010 - Kulturminister Trond Giske mener store deler av konkurransene på TVNorge-programmet Mess TV er ulovlige og må stanses.

more

Barn kan ikke abonnere på mobilinnhold

2nd November 2010 - Nå skal ikke barn lenger kunne kjøpe abonnement på spill, ringetoner og andre dyre innholdstjenester til mobilen. Slike tjenester skal ha 18-årsgrense, og dermed blir det vesentlig at foreldre registrerer barnet som bruker av mobilen.

more

Strid omkring jailbreaking

31st October 2010 - Electronic Frontier Foundation har søkt det amerikanske patentkontoret om å gjøre jailbreaking lovlig. Apple svarer med å hevde at jailbreaking bryter opphavsretten deres.

more

Skjult mobbing øker blant gutter

27th October 2010 - Såkalt ”bitching”, det vil si baksnakking, utfrysing eller mobbing via SMS, har stort sett vært typisk for jenter. Nå har guttene begynt også.

more

Foreldremøter - et viktig forum

30th September 2010 - Foreldre som har barn i samme skolemiljø kan dra stor nytte av å bruke foreldremøter til å bli enige om positive og nyttige rammer for mediebruk.

more

Trygg mobilbruk med Bipper

29th September 2010 - Mobilabonnementet Tele2 Bipper lanseres i dag, en løsning som er tilpasset de yngste mobilbrukerne, og som skal sørge for trygg bruk av mobilen. Bipper lar foreldrene bestemme med hvem, når og hvor mye barna kan bruke mobiltelefonen, og samtidig utrustes barnet med en sikkerhetsalarm.

more

Ofre for nettmobbing lider mer

22nd September 2010 - En ny amerikansk undersøkelse viser at mobbing på nett og mobil oppleves verre enn annen mobbing. Ofrene føler seg mer isolerte og hjelpeløse enn før.

more

”Bruk Hue” på Vestlandet

13th September 2010 - Nei, det handler ikke om at vestlendingene nå skal begynne å bruke verken hue eller lue; skoleturnéen med fokus på å bruke hodet i kampen mot digital mobbing er nå i gang på skoler på Vestlandet.

more

Nett- og sms-trusler på voldsstatistikken

7th September 2010 - Tallet på anmeldte voldsforbrytelser har økt med 21 prosent fra 1999 til 2009. En ny kategori innenfor voldsanmeldelser er trusler via nett og sms.

more

Mange med mobil til skolestart

31st August 2010 - 20 prosent av foreldre mener ifølge en undersøkelse at barna bør få mobil før de er ti år. I praksis viser det seg likevel at 35 prosent utstyrer barn opp til ti år med mobil til skolestart.

more

San Francisco innfører lov om mobilstråling

22nd June 2010 - San Francisco blir den første byen i USA som pålegger forhandlere av mobiltelefoner å informere om de potensielle farene ved mobilstråling.

more

Fritidsmoro - Finn en hemmelig skatt

8th June 2010 - Geocaching er en morsom og spennende fellesaktivitet for store og små som kombinerer digitale medier med opplevelser i tur og mark. Legg ut på skattejakt ved hjelp av GPS-koordinater!

more

Foreldre snakker ikke nok med barna

8th June 2010 - En undersøkelse viser at over én av tre foreldre ikke snakker med barna sine om erting eller mobbing via mobil eller internett i særlig grad.

more

Foreldre går i mobilfella

8th June 2010 - Foreldre registrerer barnas mobilabonnementer i sitt navn. – Dette øker muligheten for å laste ned vokseninnhold på mobilen, forteller daglig leder i Barnevakten, Øystein Samnøen.

more

Flere mobbes digitalt

8th June 2010 - Foreldre må følge mer med på barnas mobiler og internettbruk, mener IKT-pedagog.

more

Flere barn sender sex-meldinger med mobil

8th June 2010 - En britisk undersøkelse viser at en foruroligende høy andel av skolebarn sender meldinger med seksuelt innhold til hverandre. BarneVakten mener ungdom må bevisstgjøres på hvordan de vil fremstå i den digitale verden.

more

Fem ting å snakke om hvis barnet får digitale julegaver

8th June 2010 - Barnevakten gir deg fem lure ting å snakke om dersom barnet skal få nettbrett/pc, mobil eller spillkonsoll til jul!

more

Problematisk at barn betaler med mobilen på nett

8th June 2010 - Stadig flere barn kjøper virtuelle tjenester på Internett, og betaler med mobilen. - Barn bør ikke utsettes for et kjøp- og salgspress på nettet, og det er en uting at man har mobil- og fasttelefon som betalingsmiddel, sier Kjellaug T. Tønnesen i BarneVakten.

more

- Ta mobilpraten med barna dine

8th June 2010 - Hva bør du tenke over før barna får egne mobiltelefoner? Barnevakten gir deg gode råd til hva dere kan snakke om.

more

Egne mobilabonnement til barn

8th June 2010 - Chess har nå kommet med to kontantkortløsninger som beskytter mot uegnet innhold, overforbruk og kontakt fra fremmede. BarneVakten roser Chess for gode tilbud til barn og unge.

more

Ønsker privatliv på nett

8th June 2010 - Det er greit at foreldre sjekker hvilke nettsider barna har vært på, men de må stoppe i tide, mener 12-åringer. Skolekampanjen ”Du bestemmer” er nå lansert.

more

Det er du som bestemmer!

8th June 2010 - En ny undervisningspakke for "de digitalt innfødte" og foreldrene deres er lansert. Materiellet er skreddersydd for elever i 9-13 årsalderen og har lenge vært etterspurt av lærere.

more

Bra budskap fra Telenor

4th June 2010 - ”Hele verden er samlet på nettet. Også den som ikke egner seg for barn.” Det er et av hovedbudskapene til Telenor i deres høstkampanje der de presenterer løsninger for tryggere nettbruk.

more

- Foreldre må vakne

2nd June 2010 - "Mange barn får "fritt leide" ut i den digitale kvardagen av foreldre som ikkje tek seg bryet med å engasjera seg," skriv kronikkforfattar og far til born ved Løvås skole.

more

Barnevakten kurser jurister

26th May 2010 - Barnevakten er sammen med Justisdepartementets lovavdeling invitert som bidragsyter ved kurs i utdanningsrett. Temaet er digital mobbing.

more

Barndom med mobil - et allsidig eventyr

26th May 2010 - Det er ikke noe nytt at mobilen ikke lenger bare er en telefon, men ennå har nok ikke folk flest oppdaget hvilke enorme muligheter mobilen gir tilgang til.

more

Barn lures til å abonnere på innholdstjenester

24th May 2010 - Forbrukerombudet har i lengre tid fått inn mange klager på mobile innholdstjenester. Barn lures til å inngå abonnement de ikke vil ha.

more

Advarer foreldre mot mobilspill

24th May 2010 - Barn setter seg selv og andre i gjeld på grunn av mobilspill. BarneVakten etterlyser bedre og tryggere betalingsløsninger.

more

Intet nytt om økt kreftfare ved mobilbruk

21st May 2010 - Tidenes mest omfattende studie av mobilbruk og kreftfare har ikke gitt noe entydig svar.

more

Pornografi tilgjengelig for barn på mobil

6th May 2010 - I to av tre tilfeller fikk Forbrukerrådet kjøpt pornografisk innhold til mobiltelefoner registrert på barn. Barnevakten ber mobilbransjen om å rydde opp.

more

"Bruk Hue"-turneen fortsetter i 2010

6th May 2010 - Høsten 2009 gikk Telenor, Barnevakten, Røde Kors og Medietilsynet sammen i kampen mot digital mobbing. Kampen har gitt resultater, og nå fortsetter kampanjen til andre deler av Norge.

more

Medietilsynet ber foreldre sjekke barnas mobilbruk

6th May 2010 - Nesten alle barn mellom 8 og 12 år har nå egen mobil og dermed tilgang til både voldelige spill og pornografi. Medietilsynet ber foreldre passe bedre på hva barna bruker mobiltelefonen til.

more

Morgendagens mediehverdag

5th May 2010 - Las Vegas: Elektronikkmessen Consumer Electronic Show viser at internett, mobil, spill og film smelter sammen. I morgendagens mediehverdag vil både barn og voksne ha tilgang til det meste gjennom alle kanaler. Hvilke gleder og utfordringer kan barn og foreldre vente seg?

more

Sjokkert over unges tidsbruk

5th May 2010 - Amerikanske forskere er sjokkerte over ungdommers mediebruk. Store deler av deres våkne tid brukes på ulike mediekanaler. I Norge er situasjonen omtrent den samme.

more

Utfordrer mobilbransjen til å rydde opp

5th May 2010 - Barne- og likestillingsministeren krever at mobilbransjen følger opp løftene de har gitt når det gjelder å hindre at barn får tilgang til vokseninnhold på mobil.

more

Ressurser for lærere

5th May 2010 - Nettet tilbyr en masse spennende stoff til aktivitetet, men det kan også misbrukes til å foreksempel mobbe andre. Redd Barna har laget forslag til en del aktiviteter i skolen som kan forebygge mobbing og trusler.

more

Skal det handle om flaks?

5th May 2010 - Trygg bruk-dagen ble markert med fokus på skolens rolle i utviklingen av barn og unges digitale kompetanse. Skoleelever delte sine erfaringer og fikk stille spørsmål til Kristin Halvorsen.

more

Filmet lærervold

3rd May 2010 - Eleven gikk til angrep på læreren mens medelever satt og så på. Hendelsen ble filmet og lagt ut på YouTube.

more

5 tips dersom barnet mobbes eller mobber

3rd May 2010 - Mobilmobbing og mobbing gjennom sosiale medier og internettsteder, utgjør en stadig større andel av rapportert mobbing, skriver leder i Norsk Skolelederforbund.

more

Truende sms fra "Satan"

16th April 2010 - Natalie (12) fikk truende sms fra "Satan". - Nettstedet tullesms.no oppfordrer til mobbing, mener Barnevakten.

more

- Du r så støgg!

12th April 2010 - - Hvem vet passordet til andre enn deg selv på MSN eller Facebook? - Hvem vet om bilder andre har av deg som du helst skulle ønske ikke eksisterte? Elevenes hender spretter i været.

more

Ikke vent med å gi barna mobil

12th April 2010 - - Det er bedre å gi mobil til ungene før enn senere. Da kan foreldre hjelpe til med å tilrettelegge bruken og komme i gang på en fornuftig måte. Det sier medieforsker Elisabeth Staksrud.

more

Kurs i kampen mot mobbing

12th April 2010 - Ta barn og unges rettigheter på alvor, og få den kunnskapen du trenger for å forebygge og realisere nulltoleranse for mobbing der du jobber.

more

Når er det riktig å la barn få sin første mobil?

12th April 2010 - Ulike nettsteder har foretatt avstemninger over hva som er passende alder for barn å få sin første mobiltelefon. Sjekk resultatene her.

more

Sjekk hvor mye mobilmaster stråler

8th April 2010 - Ny tjeneste gjør det mulig å finne ut hvor mye stråling du er utsatt for fra mobilmaster der du bor. Statens strålevern og Miljøvernforbundet er uenige om grenseverdier.

more

Sensasjonell mobilteknologi med Bipper

8th April 2010 - Småbarnsmor Silje Vallestad lanserer ny mobilteknologi som skal skape trygghet rundt barns mobilbruk. - Et konsept som ønskes velkommen, sier Barnevakten.

more

Advarer mot seksualisering av samfunnet

7th April 2010 - En ny britisk rapport advarer mot at barn i stadig større grad utsettes for seksuell billedbruk, og foreldres manglende muligheter for å begrense det.

more

Hvordan skal jeg snakke om pornografi med tenåringene mine?

7th April 2010 - Det er viktig, men ikke alltid like lett å ha en åpen dialog om vanskelige temaer med ungdom. Pornografi er et av de mest ømtålige temaer av alle. Barnevakten gir deg gode råd om hvordan du kan angripe problemet.

more

Vil stoppe uønsket mobilinnhold

24th March 2010 - Barn og unge lures til å bruke penger på noe de ikke vil ha. Forbrukerombudet vil stoppe de useriøse leverandørene av mobilinnhold og gir råd om smartere mobilbruk.

more

Tilbyr mobilabonnement for barn

22nd March 2010 - Telenor har lansert SikkertBarn, en abonnementsløsning som gir barn som bruker mobil bedre beskyttelse. - Telenor tar barns behov for trygghet på alvor, sier Øystein Samnøen i Barnevakten.

more

Ny nettside for ungdomsforeldre

22nd March 2010 - Nettstedet MereMed.no er et foreldreverktøy hvor foreldre kan få mer utfyllende kunnskap om ungdomsskoleelevers rus- og mediebruk, samt opplæring i hvordan sosiale medier fungerer.

more
Kavlifondet