Alita: Battle Angel

Amerikansk actioneventyr, 2018, anbefales fra tolv år

Alita: Battle Angel

Vellaget og underholdende, men ikke veldig originalt actioneventyr som passer fint for ungdom.

Denne filmen har et par fine karakterer og mye morsom fart og spenning, men burde ha bydd på litt flere overraskelser.

Handling

I år 2563 lever menneskene i en todelt verden, der vanlige folk holder til i de farlige gatene i Iron City, mens herskerne holder til i Zalem, et enormt fartøy som svever over byen. I dette universet finner den godhjertede Dr. Dyson Ido en ødelagt og forlatt cyborgjente på en søppelplass. Ved hjelp av sine mekaniske ferdigheter klarer Ido å gi henne en ny kropp og vekke henne til live. Hun får navnet Alita, og hun viser seg å være en positiv, åpen og eventyrlysten tenåringsjente.

Men ikke alt er fryd og gammen. Alita har mistet hukommelsen, og hun har ferdigheter som antyder at hun har en helt spesiell fortid. Ikke bare er hun sterk, men hun har også fantastiske evner i kampsport. Og det kommer godt med i de skumle gatene i Iron City, der Alita og vennene hennes stadig møter på skumle og morderiske cyborger.

Etter hvert nøster Anita stadig mer opp i sin fortid, samtidig som det bygger seg opp mot en voldsom kamp mot de onde kreftene i Zalem.

Alita: Battle Angel

Regi: Robert Rodriguez
Sjanger: Action, Eventyr
Skuespillere: Rosa Salazar, Christoph Waltz, Jennifer Connelly, Eiza González, Ed Skrein m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 1min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

«Alita: Battle Angel» er basert på en velkjent formel, og er et typisk science fiction-eventyr som også henter en del inspirasjon fra superheltfilmer. Historien er basert på en japansk tegneserie, og denne stilen gjenspeiler seg også tydelig i scenografi og persongalleri. Filmens sterkeste side er skildringen av to av hovedpersonene. Både Alita og Dr. Ido fremstår som sjarmerende og sterke personligheter, men som begge har sine hemmeligheter og som må lære å stole på hverandre og seg selv. De blir også symbolet på deler av budskapet i filmen, gjennom sin kamp mot korrupsjon og offervilje for å oppnå rettferdighet og beskytte gode krefter.

Resten av persongalleriet er betydelig plattere, med forutsigbare karaktertrekk som ikke engasjerer i stor grad. Det samme gjelder utviklingen av historien, som ikke byr på noe nytt i sjangeren. Men utover det er actionscenene svært godt laget, filmen er fargerik og frisk, og vi tror ikke ungdom som liker sjangeren vil bli skuffet.

Egnethet

Filmen har fått tolv års aldersgrense på grunn av en rekke heftige actionscener med vold og nedkjemping av cyborger. Det går til tider voldsomt for seg, med cyborger som rives i fillebiter, men filmen har et tydelig eventyrpreg og en leken tone som gjør inntrykkene mindre intense. Filmen passer fint for tenåringer som liker litt fartsfylt action.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Voldsomme og intense actionscener i et tydelig fantasiunivers gjør at denne filmen får 12- årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Alita: Battle Angel»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser