Battlefield 1

Action – PlayStation 4/Xbox One/Microsoft Windows, passer fra 18 år

Et av årets mest etterlengtede krigsspill er her og Battlefield 1 skuffer ikke. Her kan man oppleve episke slagmarker og kjempe med og mot et hav av soldater og kjøretøy. Egner seg kun for voksne.

Battlefield tar deg med til første verdenskrig i et bunnsolid actionspill. Her kan man leke krig på gigantiske slagmarker, med alt fra tanks og hester til fly og båter. Allikevel, dette er et spill som er beregnet for voksne.

Battlefield 1 kan spilles på to måter, på nett med opptil 64 spillere, eller alene via ulike oppdrag. Og du verden, sistnevnte er utrolig godt polert og byr på en fantastisk opplevelse. Man møter en rekke personer med ulik bakgrunn fra flere land, som på hver sin måte opplever krigen fra sitt perspektiv. Her er det flere enkeltstående oppdrag, med ulike hovedrolleinnehavere.

Disse oppdragene lærer deg hvordan du skal spille Battlefield 1, samtidig som de veksler mellom film- og spillsekvenser. Her er det fantastisk orkestermusikk, nydelige filmklipp og en liten historisk intro. Man får videoklipp før oppdragene, som er svært profesjonelt regissert. Her hører man profesjonelle skuespillere bak stemmene og med gode dialoger og solid musikk, som får oppdraget til å oppleves meningsfylt.

Battlefield 1 byr på adrenalinpakket action. Enten man kjører en tanks mellom rakettskudd og fiendtlige kuler, eller løper til fots fra skyttergrav til neste dekning mens kulene hagler omkring deg, er dette et spill med mye action og spenning.

Battlefield 1

Sjanger: Action
Språk: Engelsk
Utvikler: EA Digital Illusions CE
Utgiver: Electronic Arts

Grafikken er virkelig imponerende og byr på det beste innen datateknologi. Her kan man nyte digital tåke, vann som speiler seg, lysstråler som bryter gjennom lufta i morgenlyset, et rikt fargespekter, natur og gjørme. I tillegg byr spillet på varierte omgivelser fra ørkenlandskap til snø.

Når man spiller kan man også se at bygninger og trær tar skade av å bli skutt på. For eksempel, hvis man finner dekning i en bygning kan den plutselig bli sprengt til filler av en fiendtlig tanks.

Å spille på nett er en helt egen opplevelse. Her møter man opptil 64 spillere, og du kjemper om å utrydde motstanderens lag, eller overta mest mulig av kartet og samle poeng. Dette er episke kamper der man kjemper på gigantiske kart, med krigsmaskiner og fly kombinert med fotsoldater. Landskapet er detaljert og er variert fra små landsbyer, til herregårder, fjell og vann.

Battlefield er et imponerende spill som ikke skuffer på noen måte. Med historiske fakta får man dessuten et lite innblikk i den første verdenskrigen, og man får delta på noen reelle slagmarker. Her får man time etter time med god underholdning, og et stort potensiale for å utvikle seg og bli bedre i spillet.

Ironisk nok, så tar dette spillet som har fokus på underholdning, også opp krigens brutalitet som tema, blant annet med perspektiv og historiefortelling i enspiller modus. Her får man harde fakta, som at 60 millioner liv gikk tapt i første verdenskrig, og detaljer omkring tøffe forhold for de involverte ellers. Også er det replikken: «The war is the world and the world is the war, but behind every gunsight is a human being».

Egnethet:

Battlefield 1 gir et innblikk i hvordan det er å være på slagmarken, selv om dette er via et perspektiv som fokuserer på underholdning. Her er det et mål om samarbeid når man spiller på nett, i og med at man må kjempe som et lag for å ta over områder og eliminere fienden. Man kan for eksempel sitte flere personer i en tanks eller et fly, og det krever derfor samarbeid for å styre disse fartøyene.

Ellers har soldatene ulike roller. Det finnes blant annet soldater som er feltleger, støttetropper, speidere og angrep. Hver soldat har en rolle å fylle for laget sitt. Man kan også bli med i «squads» med en begrenset mengde spillere, så her er det enda mer fokus på samarbeid i små grupper.

Battlefield 1 fordrer også taktikk. Man kan spotte fiendene med kikkert for resten av laget sitt og planlegge angrep ut ifra det. Og det gjelder å tenke seg frem til riktig måte å angripe baser og festninger på. Én spillopplevelse vil alltid være annerledes fra en annen, da spillet stadig endrer seg avhengig av fremgangsmåten man velger, og hvem man spiller med.

Det er også mulighet for å utvikle ordforråd på engelsk, da spillet baserer seg på det som språk. Og det er mengder med tallmateriale og statistikk å forholde seg til. Man kan også utvikle seg i spillet og samle bedre utstyr.

Vær obs på at dette er et spill med mye realistisk vold og banning. Målet til spillutvikleren er å gjengi en så realistisk krigsopplevelse som mulig. Her er det blod, bilder av falne soldater på slagmarken og krigsherjede områder.

Soldater blir drept i eksplosjoner, med never, granater, våpen, flammekastere, sennepsgass og ulike håndvåpen. Man dreper soldater og ser dem noen ganger i store lidelser før de dør. Men selv om en spillkarakter dør, kommer den nærmest umiddelbart tilbake igjen. I enspillermodus ser man fødselsår og død angitt for soldaten når han blir drept.

Battlefield 1 er et spill som er beregnet for voksne, og bør ikke spilles av barn. Her er krigstematikken sterkt tilstede, og dette kan være ganske voldsomme og intense inntrykk.

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under aldersanbefaling

18+: Battlefield 1 kan være svært underholdende for voksne. Her er det mye fokus på samarbeid og på å gjengi en autentisk krigsopplevelse. Spillet lærer deg det grunnleggende i startfasen, inkludert hvordan man håndterer kjøretøy og beveger seg i spillverden. Allikevel er dette et svært komplekst spill å forholde seg til, med massive kart som må tolkes. Så læringskurven kommer først når man prøver seg frem.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser