Clash Royale

iOS/Android, passer fra 13 år

Clash Royale

Strategisk tenking, action og sosiale aspekter gjør dette til et tiltrekkende spill. Samtidig er det sterke krefter i sving for å få spilleren til å punge ut med virkelige penger.

Motstanderen har skutt ned ett av vakttårnene mine. Jeg ser at jeg er i ferd med å tape, og klokka tikker. Så gjør fienden det utilgivelige. Han plasserer en kjempesoldat på slagmarken, og han er på vei mot hovedtårnet mitt. Svett og svimmel, sveiper det akkurat inn noen kort med bueskyttere som jeg kan beskytte meg med. Jeg plasserer dem på slagmarken, de vinner mot kjempen. Så legger soldatene mine på vei mot fiendens borg.

I samme øyeblikk kommer det inn et kort hos meg med en ildkule. Jeg skyter den midt i fleisen på motstanderens tårn, samtidig som jeg plasserer ut en drage og flere soldater. Etter et jevnt løp vinner jeg kampen, overlykkelig og storfornøyd med enda en seier i statistikken min.

Slik kan spenningen beskrives i Clash Royale, et spill fra Supercell, samme utvikler som har laget Clash of Clans. Mobil- og brettspillet er innen sjangeren «tower defence», hvor man skal beskytte sine egne tårn samtidig som man prøver å felle fiendens.

Spillet har mye godt ved seg. For eksempel krever det en del strategisk tenking ute på slagmarken. Man får nemlig en rekke tilfeldige kort som representerer soldater (skapninger), som må plasseres fornuftig ut på slagmarken. Disse kortene må brukes i henhold til de avgjørelsene motstanderen tar. Spillerne har tre tårn hver, fordelt på hver sin side av kartet og med to veier som går mellom partene. Her trasker alle troppene man plasserer ut.

Clash Royale har et mektig register når det gjelder muligheter for å oppgradere troppene. I tillegg kan man erverve en rekke nye spesialenheter gjennom spillets gang. Oppgraderinger krever ressurser, noe som kan økes gjennom fremgang i spillet, eller ved bruk av ekte penger.

Etter hvert som man går opp i nivå, kan man også bli med i klaner (lag) der man kan chatte med andre, bytte kort og spille vennskapskamper mot klanvenner.

Clash Royale

Format: iOS, Android
Kategori: Spill
Utvikler: Supercell

Egnethet

Clash Royale starter med en veldig fin opplæringsmodus. Her får man en forståelse for grunnprinsippene i spillet, men de strategiske grepene må man finne ut av på egenhånd.

Spillet er på norsk, og lett å bruke for barn. Grafikken og musikken ellers er grei. Spillet inneholder voldssekvenser, men dette er i enkle former og i tegnefilmstil.

Det store dilemmaet ved spillet er den potensielle pengebruken. Ja, det trer jo frem som gratis, men spillet baserer seg på stadige oppgraderinger, og det kan koste store summer i virkeligheten. Utviklerne selv foreslår merkjøp, direkte i spillet.

Innkjøpsprisen for flere ressurser varierer, man kan kjøpe juveler (spillets egen valuta) for alt fra ni kroner, til nærmere tusenlappen.

At et spill inneholder alternativer for merkjøp, er ikke nødvendigvis et problem i seg selv, men at et spill foreslår og baserer på dette, er langt mer utfordrende.

Man møter ofte tilfeldige motstandere i Clash Royale. Og spilleren vet at jo bedre rustet han er, jo større er sjansen for å vinne kampen. Fristelsen er derfor stor til å gjøre stadige oppgraderinger, og dermed betale med ekte penger.

Oppgraderingene er også omfattende. Det betyr at man i praksis kan bruke svært mye penger, samtidig som man fortsatt har lang vei å gå igjen på oppgraderingsstigen. På den måten vil det alltid foreligge et initiativ til å kjøpe stadig mer.

Legg også merke til at mange elementer i spillet minner om tradisjonelle pengespill. Innbydende farger, lekre animasjoner, pengekister, klirrende belønninger, her er det mye som er designet med tanke på å fange fokuset til spilleren.

Ingen barn er like, men for noen kan disse elementene være utfordrende. Samtidig, med gode avtaler om pengebruk er dette et spill barn og unge kan ha mye moro mer.

«Clash Royale» har litt ulik aldersmerking. I iTunes er den merket 9+, i Google Play Store er den PEGI-merket med 7 år. Utviklerne Supercell har imidlertid i sine vilkår satt en 13-årsgrense på spillet. Vi kan derfor ikke anbefale spillet for barn under 13 år. Spillet kan likevel sies å egne seg for barn ned i syvårsalderen, slik PEGI-merkingen til Android antyder. Her må det bli opp til foreldre å vurdere om de vil la barn under 13 år spille Clash Royale.

Lag derfor gode avtaler med barna, og for sikkerhets skyld kan det være lurt å deaktivere kjøp i app via foreldrekontroll, eller fjerne kortet som er tilknyttet App- eller Play store.

Vær også oppmerksom på at selv om spillet ser barnevennlig ut i henhold til grafikk og tegnefilmstil, så er det altså en del nevnte elementer som krever mer modne spillere.

Det kan også oppstå dilemmaer ved at klanlederen får mye makt over de andre spillerne, og kan bestemme hvem som får være med i klanen. Dette kan føre til at noen stenges ute. Som voksen er dette greit å være klar over, slik at man kan ta en prat med barna om en uheldig situasjon skulle oppstå.

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser