Dirt Rally 2.0

Windows/Xbox One/PS4. Aldersanbefaling fra PEGI er 3 år. Barnevakten anbefaler dette spillet fra syv år på grunn av vanskelighestgrad.

Kjør på kjente rallybaner over hele verden og lær deg å mestre noen av de tøffeste veibanene som finnes. Aldersanbefaling fra PEGI er 3 år, men Barnevakten anbefaler dette spillet fra syv år på grunn av vanskelighestgrad.

Rallysport blander bilkjøring inn i naturomgivelser.

Her får man bryne seg på tøffe veibaner, varierte værforhold og kraftige biler og øvelser som utfordrer reaksjonsevnen din.

I Dirt Rally 2.0 kan man dra til rallybaner i land som New Zealand, Argentina, Spania, Polen, Australia og USA. Til og med Hell i Stjørdal er med på kartet. Man får også kjøre på åtte offisielt lisensierte baner fra FIA World Rallycross championship. Og det finnes mer enn femti kjøretøy her med blant annet Mitsubishi Lancer Evolution X, Citroen C3 R5 og til og med Škoda Fabia R5.

Når man ikke drar i girkassa for alt den er verdt, er det også mulig å gjøre littegrann arbeid utenfor kjørebanen.

Man kan drifte sitt eget rally-lag, hyre inn ansatte og øke bilparken. Hvert kjøretøy kan også oppgraderes og finjusteres for de som ønsker å skreddersy systemene til egne preferanser. Motorlydene når man gasser og kjører maskinverket for fullt, høres for øvrig fantastisk ut. Det er noe med det å dra i over hundre hestekrefter og høre stempelverket rope ut av alt det mestrer.

Detaljenivået er også til stede. Man hører for eksempel tydelig forskjell på motorlyden avhengig av om perspektivet er sett innen- eller utenfra bilen. En liten nyanse som er med på å øke innlevelsen i spillet.

Ellers er det mulig å spille både alene i karrieremodus, enkeltstående løp og på nett i ulike konkurransemodus. I historiske billøp får man ta ferden fra klassisk rallyhistorie til åttittallet og nåtiden. Der ser man med en gang utviklingen fra biler som omtrent ikke har noen bearbeidelser til dagens maskiner som har alt fra turbo til forsterket kløtsj og bremser.

Dirt Rally 2.0

Format: Windows/Xbox One/PS4
Sjanger: Bilspill
Utvikler: Codemasters
Utgiver: Codemasters

Selve karrieremoduset er ikke overraskende dyptgripende. Det er ikke mye man kan gjøre utenom å delta i ulike løp, så Dirt Rally 2.0 skinner best når man er ute på veibanen. I tillegg, skulle man gjerne ha hatt enda flere rallybaner å bryne seg på. Etter hvert går man gjennom de samme stedene, selv om disse er delt opp stykkevis og kan kjøres i retning for- og bakover.

For å si noe om hvor realistisk Dirt Rally 2.0 er, så påvirker værforholdene bilens kjøreegenskaper og man merker de tydelig. Grusvei, vann, asfalt eller søle – alt oppleves ulikt. Hvis man starter langt bak en rekke andre biler i løp som går på tid, så vil man også merke at kjørebanen er godt «oppbrukt». Det betyr tydelige bilspor som gjør det langt kjipere å være langt bak i startrekken.

Omgivelsene setter også spor på bilene. Som at bilen blir ikledd søle eller støvet ned med sand på ørkenstrekker. Og kolliderer man så går det utover bilens kjøreegenskaper. I verste fall, blir bilen totalvraket.

Grafikken ellers er fantastisk. Trær, gress, steiner, vann, støv som kastes opp etter bilen, for ikke å nevne at kjøretøyene i seg selv ser flotte ut. Alle bilene har dessuten unike egenskaper og med over femti å velge fra, kan man lete seg frem til sine favoritter.

Spillet har også detaljer som motsol, regn på vinduet, vindusviskere, gjenskinn i lakken der man ser trær og lys fra omgivelsene, skygger av bilen og lykter som tennes når det er mørkt. Det gjør at det er tøft å se på seansene i reprise med full kontroll over hurtigspoling og kameravinkler.

Egnethet

Dirt Rally 2.0 har fått PEGI angitt til tre år, altså den laveste aldersanbefalingen. Spillet sikter allikevel mot en eldre målgruppe med tanke på vanskelighetsgrad.

Dette er en rallysimulator som vil treffe de som ønsker et dypdykk inn i sporten. For de som ønsker enklere spill der det bare er å kjøre på for å komme først i mål, så er kanskje ikke dette spillet best egnet.

Men man kan justere hvor vanskelig motstanderen skal være fra en skala på null til hundre. I tillegg, kan man skru på assistanse med alt fra hjelp til å gire, stabilitetskontroll, bremsehjelp og automatiske reparasjoner på bilen.

Utover dette er det ikke noe som tilsier at yngre barn ikke kan spille spillet.

Her har barn og unge mulighet til å virkelig fordype seg i rallysport og det er mye dybdekunnskap å hente her. Man kan se hvordan kjøreegenskaper påvirkes av underlag, motor, vær og vind, for ikke å nevne fysikkens lover.

Barn og unge må også tolke tallmateriale som tidtaking, kilometer i hastighet, lengde og høydeforskjell på rallybanene.

Biler tar skade, både utseendemessig og når det gjelder kjøreegenskaper i spillet.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under aldersanbefaling.

3-6 år: Kan være vanskelig å spille for de aller yngste i denne gruppen med tanke på navigasjon i menyer og selve bilkjøringen. Dirt Rally 2.0 sikter først og fremst mot å være en gjennomført rallybil-simulator. Så for de som er nye til sjangeren, så kan det være utfordrende å mestre spillet i starten. For å si det konkret, til og med en feil i spillet er nok til å ødelegge hele løpet for deg.

7-11 år: Spillet kan passe for denne aldersgruppen, men det krever tålmodighet og øvelse for å mestre spillet. Det er mulig å øke hvor mye assistanse man får til å kontrollere bilene i spillet.

12-15 år: Spillet passer svært godt for denne aldersgruppen.

16+ år: Spillet vil også kunne underholde ungdom og voksne. Ved å dempe hjelpemidler i spillet økes vanskelighetsgraden betraktelig, og til og med erfarne spillere vil få noe å utfordre seg på.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser