Foto: Skjermdump Enki

Enki

I spillet Enki reiser barna mellom fiksjonelle planeter og lærer fra fagområdene engelsk, matematikk og naturfag. Vi har sett spillet i aksjon, både til hjemmebruk og i klasserommet.

(Artikkelen er fra 2015 og kan ha utdatert informasjon.)

Hva er egentlig Enki? Kort forklart så er dette et spill med fokus på læring. Målgruppen er barn i alderen åtte til tolv år. Man introduseres for en fiksjonell verden bebodd av skapninger som kaller seg mikrolitter. Gjennom spillet møter man på ulike karakterer som alle har utfordringer som må løses. Ved å hjelpe disse beboerne får man penger og strøm til gjengjeld. Disse ressursene kan brukes til å kjøpe eller selv lage utstyr, klær og redskaper.

Oppsettet er i en todimensjonal verden hvor man hopper eller går ned etasjevis i et sideperspektiv. Tenk Mario, men uten soppfolk og skilpadder som man må ta av dage. Man har en viss mengde liv som tømmes etter hvert som man spiller. Derfor er det nødvendig å høste forsyninger fra klodenes ulike planteliv for å livne til igjen.

Med læringsglede som mål

Enki kjører for tiden en kampanje der de første tusen registrerte hjemmebrukerne får spillet for 39 kroner i måneden. Prisen vil nok økes etter hvert, men det er ingen bindingstid. Spillet krever nettilgang og kan brukes på tvers av PC, Mac, nettbrett og iPad. I tillegg lanseres det stadig oppdateringer, og mye spennende er i vente i fremtiden, ifølge daglig leder Steinar Aas. Blant annet har de målsettingen om å få produktet opp å gå også på internasjonalt nivå. I beste fall kan man etter hvert konkurrere med venneskoler i byer fra andre land.

Etter vår vurdering, så er det som skiller Enki fra mange andre «lærespill», selve motivasjonen for å holde på med dette. Stilige karakterer gir deg utfordringer som må løses, og enten det er matte eller engelsk, så blir det hele meningsfylt å gjennomføre. Oppgaven som skal løses blir på den måten konkret og anvendelig.

Klarer du for eksempel å finne korteste vei mellom to steder, da via kilometer? Eller hvordan er det å gjennomføre et intervju med universets beste pannekakemaker på engelsk? Spillet har nok av humor og sjarm i seg. Grafikken er også lekker. Det er ikke det mest avanserte innen datagrafikk, men animasjonen og tegningene bærer preg av kreativitet.

Foto: Skjermdump Enki

Liv og røre i klasserommet

Vi fikk også se spillet i aksjon i klasserommet. Læreren fungerte som administrator og det var enkelt å legge til elever som brukere. Så var det bare for elevene å logge inn for å få spillet i gang. Læreren var også med og spilte sammen med barna, noe som ga glede for både store og små.

Interaksjonen mellom elevene økte via spillets innebygde chat. På den måten ble muligheten for samarbeid stor, og elevene kunne hjelpe hverandre når det stagnerte. Selve introduksjonen til spillet hadde også en liten bit av nettvett ved seg. For eksempel, med informasjon om at det var viktig med god oppførsel når barna chattet. Ellers så kunne hver spiller velge og forme sin egen karakter, dette i alt fra navn, hudfarge, kjønn, klær og mer. Man får sådan mulighet til å sette sitt eget personlige preg på spillkarakteren.

Elevene var svært engasjerte når de spilte Enki. Utfordringene kom gradvis og økte i vanskeligghetsgrad fra oppgave til oppgave. Motivasjonen for elevene var jo blant annet å få flere kronasjer (spillpenger), for å kjøpe ting, og ikke minst så var det en belønning i seg selv å se lommeboka øke, da dette viste innsats og resultat.

Dersom man feilet på en oppgave, altså ikke hjalp en mikrolitt fullt ut, så kunne elevene prøve om og om igjen. Sådan forsvant mye av frykten for å gjøre feil. Dette var jo tross alt et «spill», og det ble ufarlig å prøve og feile. Etter økta spurte vi elevene hva de syntes om spillet. Det var mange fornøyde blikk og hender i klasserommet. Ikke minst så var lysten stor for å prøve Enki igjen.

Læreren på sin side var også glad for muligheten for å se hvordan elever skåret i ulike emner innenfor fag. Eksempelvis måling i matematikk og hvor mange riktige det var på ulike oppgaver. Dette er en fin måte å følge hver enkelt elevs progresjon.

God avveksling til hjem og skole

Det er ingen tvil om at Enki har nytte for seg, både i klasserom og hjem. Utviklerne har fått til en helt særegen måte å lære på, som skiller seg fra mange andre lærespill på markedet. Spillet vil kanskje ikke klare å underholde i time etter time, som mer tradisjonelle spilltitler kan gjøre. Men uansett i læringssammenheng, så er dette en fulltreffer, og noe som kan tas frem med jevne mellomrom. Barna liker Enki.

Spillet prøver ikke å erstatte bøkene i klasserommet. Men det er et fint, og meningsfylt tillegg. På nettsiden kan man bestille prøveutgaver, både til klasserom, men også til hjemmet. Så her er det bare å sjekke ut med egne øyne hva dette egentlig dreier seg om.

Besøk Enki sine nettsider

Vis Ressurser