Far Cry 5

PlayStation 4/Xbox One/Windows, passer fra 18 år

Det populære skytespillet i Far Cry-serien går nå til en militant sektbevegelse i utkantområdene Montana i USA. Forvent blodige kamper, en åpen verden og mye landskap verdt å utforske. Spillet passer fra 18 år og anbefales ikke for mindreårige.

Far Cry er en kjent serie med skytespill satt til førstepersonsperspektiv. Denne gangen er historien lagt ved utkantområdene i USA – mer presist omkring en småby i Montana. Som nyrekruttert politi skal du være med og arrestere lederen av en voldelig sekt. En leder som mildt sagt har messiaskomplekser, og følgerne kontrolleres av en tankeløs, religiøs overbevisning.

Helikoptertransporten styrter uheldigvis under hjemreisen, og man havner så i et livsfarlig område der man må kjempe for å overleve. Det inkluderer å likvidere en hel rekke sektmedlemmer, samt etter hvert å ødelegge småbaser og mellomledere.

Målet er å frigjøre området fra sektens militante styre og redde kompanjongene som er tatt til fange. Underveis kan man også redde sivile og skaffe allierte som man kan samarbeide med. Det bygger seg opp til litt av en motstandsbevegelse, og det er meningsfylt å gjennomføre oppdrag, redde sivile, frigjøre baser og å ødelegge bygninger for fienden.

Far Cry kjører i kjent stil som tidligere spill i serien. Man kan reise fritt omkring i en åpen verden og kan løpe til fots, i helikopter og ulike kjøretøy. Det er mulig å angripe motstanderne sine ved å snike seg omkring, eller ved å gå til full, frontalangrep med geværskudd i alle ville retninger.

Å planlegge angrep vil typisk si å markere fiender med siktet, se patruljeruter, gjemme unna falne fiender og mer.

En endring i Far Cry 5, er at spillverden er åpen for utforsking helt fra start, og man kartlegger området samtidig som man reiser omkring. Fanger som man redder, er også mer hjelpsomme enn tidligere, og flere av disse har helt unike evner til hjelp.

For første gang kan man også lage sin egen spillfigur helt fra bunnen av og velge parametre som kjønn, hudfarge, ansiktform og hudfarge. Dette gir en mer skreddersydd opplevelse, men har lite å si for selve historien utover det.

Man kan også jakte på dyr og lage nytt utstyr til spillfiguren. Ta en fisketur for eksempel, eller hente ut ressurser fra felte dyr. Hovedpersonen har også mulighet til å videreutvikle evnene sine i spillet.

Grafikken er også flott med et variert landskap av hus, vill natur, dyreliv og interessante personer som befolker landområdene. Enten du skuer over solnedgangen ved et vann, eller ser trærne svaie med flotte fjell i bakgrunnen, så er det mye vakkert å hvile blikket på i Far Cry 5. Natur er gjengitt med alt fra fuglekvitter til blomster og gress som beveger seg når man tråkker i dem. Det er lett å gå seg bort i alle de vakre animasjonene og omgivelsene i spillet.

Det at man kan gå omtrent hvor man vil på spillkartet, gir stor frihet og utforskertrang. Og det er mange skjulte skatter og hemmeligheter som man kan oppdage i spillet. Musikken er også vel verdt å nevne og er helt fenomenal og gir en stemning som er særegen for omgivelsene man ferdes i.

Selv om man til dels kan velge hvordan man vil angripe fiender og baser i spillet, så innebærer dette i stor grad å likvidere horder på horder med fiender på ulikt vis. Det kan være å skyte løs fra et helikopter fra høyden, eller å snike seg fra husvegg til busker og vekst mens man lydløst eliminerer den ene skurken etter den andre. Du kan også hente inn allierte til hjelp, enten datastyrte, eller venner som du spiller med på nett. Valget er ditt.

Spillet har også flere filmsekvenser med dialoger. Noen av disse er minneverdige, andre er litt for overdrevet. Men historien er definitivt brukbar, og konseptet gjør at oppdragene i spillet er interessante.

Far Cry 5

Sjanger: Action
Språk: Engelsk
Utvikler: Ubisoft, Crytek
Utgiver: Ubisoft

Egnethet

Far Cry 5 er gitt PEGI 18 år på grunn av vold og ufint språk.

Spillet inneholder gjennomgående sekvenser med vold, skuddvekslinger, bruk av gevær, pil og bue, eksplosiver og mer. Dette mot både mennesker og dyr i spillet.

Det er også hendelser i spillet der karakterer tar selvmord, blir torturerert, lemlestet osv. Og generelt er det mange, sterke, realistiske skildringer av vold.

I dialogen er det også seksuelle referanser, og spillfiguren kan nyte alkohol og cannabis som rusmidler. Det er også referanser til rusmidler i dialogen.

Merk at man også kan bruke ekte penger i spillet for å kjøpe spesialvåpen, klær og nedlastbart innhold.

Spillet har et tydelig konfliktforhold mellom god og ond. I spillet er man på den gode siden, men kjemper via voldelige metoder. Man er også helt avhengig av å redde sivile og få dem som allierte i spillet. Man trenger hjelp for å få fremgang.

Det er også mulig å lagre spillet så ofte man vil, noe som gjør det enklere å ta pauser fra spillingen ved behov.

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under anbefalt alder.

18+: Far Cry 5 er enkelt å mestre for de som er kjent med førstepersonsskytespill. Man får en opplæring i starten, og det er mulig å endre på vanskelighetsgrad i spillet for å få større, eller mindre utfordringer. Man får også hint og hjelp underveis i spillet.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser