Ghost in the Shell

Amerikansk actoneventyr, 2017, passer fra tolv år

Ghost in the Shell

Det har vært store forventninger til «Ghost in the Shell», men selv om filmen presenterer et visuelt imponerende univers og spennende tematikk, må vi nok si at den skuffer litt.

«Ghost in the Shell» er filmatiseringen av det verdenskjente anime- og mangafenomenet med samme navn. Filmversjonen er er en visuelt spektakulær produksjon, men mangler litt i sine skildringer av karakterene og det futuristiske miljøet.

Handling

Mira er en kyborgagent. Hun har hjernen til et menneske, men alt annet ved henne er kunstig. Det gjør henne til et unikt våpen i en futuristisk verden der mennesker forbedrer seg selv med konstruerte «robotkroppsdeler». Men det er noe som skurrer i Miras høyteknologiske kropp. Hun ser stadig minner fra sitt tidligere liv – eller er det drømmer?

Mira er del av Seksjon 9, en avdeling som jakter cyberkriminelle. Og når noen begynner å ta livet av ansatte i Hanka Robotics begynner en jakt på en hacker som har en fryktelig agenda.

Etterhvert knyttes fortid og nåtid sammen, og hennes sjel (eller «ghost») begynner å våkne opp i skallet hun lever i.

Ghost in the Shell

Regi: Rupert Sanders
Sjanger: Action / Drama / Krim
Skuespillere: Scarlett Johansson, Michael Pitt, Michael Wincott, Pilou Asbæk, Takeshi Kitano, Juliette Binoche m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 47min.
Produksjonsår: 2017

Vurdering

«Ghost in the Shell» er først og fremst et actionfylt eventyr, men den stiller også noen store filosofiske spørsmål. Filmen beskriver en verden der menneskene søker bedre versjoner av seg selv ved å iføre seg høyteknologiske kroppsdeler. Dermed blir spørsmål om individ, menneskelighet og sjel sentrale tema.

Hovedbudskapet handler om menneskets verdi – at det er våre mange feil og svakheter som er vår fremste dyd. Filmen fremmer altså det vanlige budskapet i denne typen filmer, der for stor teknologisk utvikling vil slå tilbake på oss og true vår eksistens og menneskelighet. Et annet sentralt budskap handler om skillet mellom fantasi og virkelighet. Hva er minner og hva er drømmer er spørsmål som treffer Mira dypt, og som etterhvert får store konsekvenser for hennes virkelighetsforståelse.

Til tross for en spennende tematikk som det er flott for ungdom å reflektere over, så er vi likevel ikke overbegeistret for filmen. Vi synes den blir litt kald. Vi kommer ikke under huden på karakterene. Det futuristiske samfunnet er en visuelt flott kulisse, men vi får ikke nærheten til hverdagslivet og det yrende folke- og robotlivet. Man burde også brukt de sentrale karakterene – personlige utfordringer og dilemmaer – på en bedre måte for å belyse ulike sider ved tematikken. I stedet fremstår de som litt fjerne og utilnærmelige, som til dels sære figurer i en historie som ikke inviterer oss helt inn. Vi blir tilskuere til et visuelt fyrverkeri av en film, men den vekker ikke det store engasjementet.

Likevel, dette en velprodusert film som byr på mye action og underholdning, og det visuelle i seg selv er verdt kinobilletten. Vi tror mange unge vil kose seg foran skjermen med denne filmen.

Egnethet

«Ghost in the Shell» har tolv års aldersgrense. Foreldre bør merke seg at filmen er ganske skummel til tider, med scener som kan virke urovekkende for noen barn rundt aldersgrensen. Alt som skjer er tydelig fiksjon, men volden og det dystre som foregår er hakket mørkere enn i en standard superheltfilm. På generelt grunnlag må filmen sies å passe fra tolv år, men for noen barn i denne alderen kan det bli litt dystert. Filmen anbefales ikke for barn under aldersgrensen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen har en gjennomgående mørk stemning og inneholder actionpreget vold. Da dette foregår i et tydelig science fiction-univers, får filmen aldersgrense 12 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Ghost in the Shell»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser