Google Home og Google Home Mini

Smart høyttaler, krever Google-konto som kun tillates fra 13 år

Google Home er en smart høyttaler som man kan styre med stemmen sin. Spør om været, få nyheter lest opp, hør på musikk, styr lyset i huset ditt og mye mer. Krever bruk av Google-konto som kun tillates fra 13 år.

Hjemmet vårt blir stadig mer intelligent.

Fra roboter som støvsuger og vasker huset til rullegardiner som blir styrt fra mobilen, er det mer elektronikk enn noen gang i omgivelsene våre. Det som en gang var en fjern drøm i science fiction-filmer, er nå i ferd med å bli en realitet.

Google har i samme rekke lansert Google Home og Google Home mini.

Dette er smart høyttalere som lytter til deg og familien din og reagerer på instrukser. Forskjellen på de to høyttalerne er naturligvis størrelsen. Og Google Home ligger på rundt 1500 kroner mot «lillebroren» som koster rundt 500 kroner.

Høyttalerne fungerer ved at de har en innebygget mikrofon som stadig venter på kommandoer fra deg.

Når man for eksempel sier «Hei Google», så våkner høyttaleren til live og er klar til å ta imot beskjeder. Man kan spørre høyttaleren om været og få temperatur og værforhold lest opp. Eller så kan man koble opp Google Home mot nyhetstjenester og strømmetjenester. Dette er bare noen av kommandoene man kan gi.

Det går enkelt å spørre om å få nyheter lest opp eller om å få høre på en gitt sang. Tar man steget enda lengre så kan man koble luringen opp mot smartbelysningen i huset. Så er det bare å be Google Home om å skru av og på, eller dimme lyset i ulike rom.

Eksempler på stemmekommandoer:

  • Hvordan er været i dag?
  • Hvor er nærmeste butikk?
  • Spill av Coldplay (krever YouTube premium-abonnement eller Spotify-abonnement).
  • Spill av The Crown på Netflix (krever Netflix-abonnement og en chromecast-enhet).
  • Les opp nyhetene.
  • Fortell meg en vits.
  • Fortell om dagen min.
  • Finn telefonen min.
  • Hør på NRK P3.
  • Hvor lang tid tar det til nærmeste barnehage?
  • Hvem er president i USA?
  • Når ble bilen oppfunnet?
  • Oversett «hus» til italiensk.
  • Sett en vekkerklokke til 06:30 neste morgen.

For skeptikeren er det kanskje ubehagelig å vite at det er en høyttaler som alltid lytter til deg og det vennene dine sier.

Både Google Home og miniutgaven har i det minste en egen knapp for å skru av mikrofonen helt slik at enheten ikke kan lytte til deg og omgivelsene når du virkelig bestemmer deg for det. Men det er jo litt knotete å skru av og på denne knappen hele tiden, særlig hvis høyttaleren ligger på et sted som ikke er så lett å komme til.

Ifølge Google selv så lagres kun kommandoord og fragmenter av setninger. Det er kun når man sier «Hei Google» og aktiverer høyttaleren at enheten begynner å fange opp informasjon. I tillegg vil alltid enheten lyse opp når den tar opptak og Google lover at denne informasjonen ikke blir delt med andre firmaer.

Les mer om dette her.

Google Home og Google Home Mini

Format: Lydanlegg
Kategori: Smart høyttaler
Utvikler: Google

Det er for øvrig ganske enkelt å sette opp høyttaleren. Først må man plugge inn et medfølgende støpsel til stikkontakt. På smarttelefonen din, enten det er Apple eller Google, så laster man ned appen Google Home. Fra her finner appen høyttaleren og gir instruksjoner steg for steg. Blant annet må høyttalerne kobles til internett for at de skal fungere på egenhånd.

Google Home er overraskende god til å høre deg når du «kaller» på den. Dette uavhengig av hvor man er i rommet. Høyttaleren hører deg til og med når du spiller av musikk.

Kommandoene fungerer ofte, men som med alle dingser som bruker stemmegjenkjenning, så er det ikke alltid man blir forstått. Plutselig bestemmer Google Home seg for å skru på TV-en og spille av noe via chromecast i stedet for å spille av en sang på smart høyttaleren. I tillegg, krever det Spotify eller YouTube-premium abonnement for å spille av bestemte sanger direkte på høyttaleren.

Men man kan også koble seg til Google Home via mobilens bluetooth og spille av musikk direkte på den måten.

Lyden på Google Home Mini er imponerende til tross for størrelsen. Den gir god lyd og høyt volum i mellomstore og små rom. Storebroren Google Home gir også god lyd. Denne kan ikke erstatte et fullverdig lydanlegg og mer dedikerte musikkhøyttalere, men den fungerer mer enn godt nok til enkel avspilling av musikk.

Det er også mange tilpasninger man kan gjøre i selve appen. For eksempel:

  • Voice match forbedrer talegjenkjenning ved at assistenten lærer stemmen din bedre å kjenne.
  • Gi navn på enheter som chromecast og smart høyttalere.
  • Velg hva assistenten skal kalle deg ved navn.
  • Velg språk for å snakke med assistenten.
  • Velg foretrukne nyhetskilder.
  • Angi kalendere, tjenester for musikkavspilling, strømmetjenester og mer.

I et familiehjem stiller nok også foreldre spørsmål om hvordan Google Home kan tilpasses barn.  Google har implementert funksjoner også for nettopp dette. Det er noen få ting barn under tretten år ikke kan gjøre med Google Home. De kan ikke:

  • Spille av YouTube-videoer eller sanger fra YouTube Music.
  • Spille av sanger fra Google Play Musikk, med mindre familien har et familieabonnement på Google Play Musikk, eller personen som konfigurerte Google Home, har et enkeltabonnement.
  • Kjøpe ting.
  • Bruke apper som ikke er fra Google, med mindre de er merket som familievennlige apper for Google-assistenten.

Disse begrensningene gjelder bare hvis man har opprettet en Google-konto for barn under tretten år. I tillegg kan man tilknytte barnets stemme slik at Google Home gjenkjenner den.

Generelt sett er Google Home et interessant verktøy på hjemmefronten. Dette er en smart høyttaler som kan være behjelpelig med enkle ting. Jo mer som er koblet opp mot den, jo mer spennende er den. For eksempel så er det nyttig å kunne styre lys og temperatur med bare stemmen, eller å sende beskjeder til en annet høyttaler som er installert hjemme, om at «nå er det middag».

Men den praktiske nytteverdien utover det er avhengig av hva man har i huset fra før.

Det er enklere enn noen gang å kjøpe smarte lyspærer også i store møbelforretninger som IKEA. Varmeovner med tilgang til trådløst nett er også enkelt å få tak i. Men om man ikke har dette fra før, blir det en dyr tilleggspris å betale dersom man ønsker tilsvarende nytteverdi i hjemmet.

Google Home har omtrent samme funksjon som Siri i Apple-produkter og Google assistent i Google-produkter. Forskjellen er bare at man slipper å finne frem telefonen og spørre via den. Også er det jo så klart bedre lyd i disse høyttalerne fra Google og de er alltid tilgjengelig på et og samme sted.

Den lure dingsen kan også erstatte en del vanlige hjelpemidler.

Google home kan fungere som vekkerklokke, og det er som et blunk å spørre høyttaleren om å vekke deg neste dag klokka syv for eksempel. Klarer man ikke å komme seg opp med en gang, er det bare å be høyttaleren om å slumre noen minutter.

For ikke å nevne at Google Home erstatter værstasjoner og timere på kjøkkenet, og kan være et levende leksikon som man kan stille spørsmål om alt fra fakta om New Zealand til når bilen ble oppfunnet.

Egnethet

Google Home kan ikke brukes på egenhånd av barn under tretten år. Man må opprette en Google-konto for å sette opp høyttalerne, men når det er gjort, kan i praksis hvem som helst bruke stemmekommandoer i hjemmet ditt. Men din unike konto kan kobles sammen til din stemme via stemmegjenkjenning.

Skal både barn og voksne bruke produktet anbefales det at høyttaleren settes på et tilgjengelig sted som for eksempel stua og ikke barnets rom. Også bør man gå gjennom informasjonen Google selv angir for barns bruk av Google Home.

Mulighetene er mange eller få avhengig av hva man har av utstyr og abonnementer fra før. Et hjem som ikke har YouTube, Spotify, Netflix eller Viaplay-abonnement blir nokså stillestående på musikk- og filmdelen. Lys og varmeregulering er spennende, men krever kjøp av tilleggsutstyr.

Så man må ta i betraktning hva man ønsker å bruke Google Home til og om nytteverdien er verdt innkjøpsprisen. En ting er uansett sikkert, dette er bare starten på stemmestyring og apper og tredjepartsaktører ruller ut flere funksjoner som også fungerer med Google Home.

Trailer (reklamefilm):