Harry Potter: Wizards Unite

Mobilspill med anbefalt aldersgrense 7 år fra PEGI og 9+ fra Apple. 13 år i brukervilkår (også mulig å ha barnekonto). Android (Google)/iOS (Apple).

Plukk opp tryllestaven (mobilen i dette tilfellet) og gå utendørs for å lete etter monstre, gjenstander og personer fra Harry Potter-universet. Dette i samme stil som Pokémon Go. Appen har fått anbefalt aldersgrense 7 år (fra PEGI) og 9+ (fra Apple). 13 år i brukervilkår (også mulig å ha barnekonto).

De fleste har fått med seg mobilspillet Pokémon Go som tok av helt for bare noen år tilbake. Da gikk tusenvis av barn over hele landet ut i gatene, med en mobil i hånden, på jakt etter Pokémons.

Niantic er de samme utviklerne som står bak denne appen, Harry Potter: Wizards Unite. Nå i samarbeid med Warner Bros. Entertainment Inc. og et par andre aktører. Konseptet er noe av det samme. Men i stedet for å fange Pokémons, samler man ulike gjenstander og figurer fra Harry Potter-universet.

Mobilspillet sikter mot samme publikum, men innenfor en annen sjanger. Harry Potter-filmene og bøkene er fortsatt veldig populært lesestoff. Og det er liten grunn til å tro at ikke barn, ungdom og en hel del voksne vil fatte interesse for dette mobilspillet.

For å begynne, må man laste ned appen gratis. Den finnes både til iOS (Apple) og Android (Google). Appen bruker mobiltelefonens GPS for å vise spillfigurens posisjon på et kart over nærområdet ditt. På dette kartet kan man altså se stedet man bor på, spillfigurens posisjon (som er din egen posisjon) i sanntid, og man kan se gjenstander og figurer som er i nærheten av deg.

Så da må man altså bevege seg ut av huset og gå til nærmeste mål. Deretter er det bare å trykke på gjenstanden på kartet, ta opp mobilen og så peke der spillet angir retningen. Appen bruker såkalt AR-teknologi (augmentet reality). Det betyr at man ser de fysiske omgivelsene på skjermen og datagrafikk oppå det igjen.

Målet er altså å samle dyr, monstre, personer og gjenstander. Dette samles i noe som kan sammenlignes med en klistremerkebok. Men man kan som nevnt ikke gjøre dette fra sofaen. Man må opp og ut å gå, akkurat på samme måte som med Pokémon Go.

Harry Potter: Wizards Unite

Format: Android (Google)/iOS (Apple)
Kategori: Spill
Utvikler: Niantic, Inc.

Det positive med spillet er altså at man får bevegd på seg, samtidig som man får utforske nærmiljøet. I og med at mobilspillet bygger på et kjent og kjært tema fra Harry Potter-universet, så er det mer motiverende å vandre ut dørstokken.

Historien er ikke mer komplisert enn at man har blitt en del av en storslagen SOS-innsatsgruppe. En katastrofe har skjedd ved at mennesker, ting og minner er blitt stjålet og omplassert vilkårlig rundt i verden. Det er din (og alle andres som spiller spillet) sin oppgave å returnere alle disse tilbake der de hører til.

Selveste Harry Potter gir også instrukser underveis. Og spillet byr på en magisk verden der man får fremgang ved å samle flere og flere gjenstander i biblioteket sitt samtidig som spillet også har et eget progresjonsystem der man blir sterkere og sterkere.

For å fange gjenstander må man også fylle på med «spell energy», som kan sammenlignes med «pokeballs». Enda en sammenligning er at dette fyller på batteriet ditt slik at du kan fortsette å samle inn nye gjenstander. For påfyll må man dra på vertshus som kan sammenlignes med «pokestops».

Man kan også finne drivhus der man kan plante og gro frø.

Landemerker på kartet (ofte togstasjoner, museum og så videre) fungerer som fort inne i spillet. Her kan man kjempe mot monstre. Spillet oppfordrer deg til å kjempe sammen med andre, enten venner eller personer som er i nærheten av deg. Det er altså et moment å snakke med barna om: Det å møte på fremmede i den virkelige verden.

Det er også gevinster av å bevege seg over større distanser. På samme måte som eggene i Pokémon Go har man her «portmanteaus» som gir gevinster når man har gått visse distanser.

Egnethet

Harry Potter: Wizards Unite har fptt anbfelat aldersgrense fra PEGI 7 år og 9+ fra Apple i App Store. Ifølge brukervilkår må man være minst tretten år for å bruke appen. Utviklerne har samtidig lagt opp til at man som forelder kan opprette konto på barnets vegne dersom det er under tretten år.

Dette gjør man i appen: Barna taster først sin reelle alder og oppgir foreldres e-postadresse dersom de ikke er gamle nok til å ha egen konto. Foresatte får da en e-post der de registrerer seg. De må så gi sitt samtykke til at barnet kan bruke appen. Dette skjer ved at man registrerer kredittkortet sitt. En sum på 1 dollar overføres for å forsikre at man som forelder har gitt sitt reelle samtykke.

Utover dette må man ha en Google- eller Facebook-konto for å registrere seg og for å bruke appen.

Appen er gratis å laste ned, men man kan kjøpe innhold i appen for ekte penger. Dette inkluderer eliksirer som hjelpemiddel, «spell energy» og mynter. Man kan allikevel spille spillet og få gevinster uten å bruke en eneste krone. Sperr for kjøp i app dersom du ønsker å unngå ubehagelige overraskelser og trekk på bankkortet.

Vær også obs på at spillet er avhengig av tilkobling til internett for å fungere. Så dette kan gå utover mobildata.

Dette spillet har også noen grunnleggende råd som blir gitt underveis når man spiller. Unngå å tråkke på privat eiendom på jakt etter disse skapningene og gjenstandene i spillet. Selv om appen bruker GPS-plassering, så er denne også relativt snill på avstand, slik at man kan starte monsterjakten bare ved å være i nærheten.

Unngå også å skrive identifiserbart brukernavn. Velg noe anonymt. Og snakk altså med barna om det å møte på fremmede i den fysiske verden som  spiller samme spill. Det er noen momenter her som legger opp til møter og spill med personer i nærheten. For eksempel at man kan bekjempe monstre sammen, eller at man får ekstra erfaringspoeng når man spiller med andre.

Dette er derfor et fint spill der både barn og foreldre kan gå ut og vandre sammen. Eller et spill der venner kan spille sammen og være sosiale utendørs samtidig som de har det gøy med skjerm. Ikke minst kan man lære mer om lokalmiljøet sitt og det står kort informasjon om ulike steder.

Spillet inneholder kamper mot monstre. Dette er animert i tegneseriegrafikk. Spillet inneholder ikke blod, og når fiender blir overvunnet, forsvinner de fra skjermen.

Snakk med barna om:

  • Hvor de har lov til å gå og ikke gå når de bruker spillet. Unngå utrygge steder. Å spille sammen med noen (venner og familie) øker tryggheten.
  • Følg med på omgivelsene. Det er viktig å følge med på trafikk og lignende og ikke bare se ned på mobilen.
  • Vær obs på fremmede. Appen legger opp til at man drar til steder som er knutepunkter for andre spillere.
  • Tenk på batteribruk og mobildata.

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser