Hello Neighbor

Android (Google)/iOS (Apple)/PS4/Switch/Xbox One/Windows. PEGI har for mobilapplikasjoner gitt dette spillet aldersanbefaling 12 år. PEGI for spillkonsoller og PC, har gitt dette spillet syv års aldersanbefaling.

Dette snikespillet kan til tross for tegneseriegrafikk være skummelt for noen barn på grunn av uhyggelige og mørke omgivelser. Spillet byr også på intense scener der man blir jaktet på. Anbefalt aldersgrense gitt av PEGI er 12 år for mobilapplikasjoner og 7 år for spillkonsoller og PC.

En gutt er ute og sparker ballen sin før den ruller avgårde og stopper foran et hus.

Plutselig høres noen skrik og gjennom vinduet til huset ser man en kar som tydeligvis driver på med noe mystisk. Det kan virke som om noen blir slått i hjel, men man vet ikke. Det kan også hende at han prøver å stenge noe skummelt og forferdelig inne.

Et eller annet blir i hvert fall dratt bort av mannen og låst inne. Og som den nysgjerrige personen man er, må man inn i huset for å finne ut hva den mystiske og skumle beboeren skjuler.

Hello Neighbor er et snikespill kombinert med skrekksjangeren. Fra et førstepersonsperspektiv skal man snike seg omkring i et hus og løse logiske hindringer, dette uten å bli oppdaget av beboeren. Det kan være å finne nøkler til låste dører, komme seg over hindringer eller å få mekanismer til å starte opp ved å sette igang en rekke prosesser.

I tillegg må man lure og villede beboeren i huset for ikke å bli oppdaget slik at man kan bevege seg omkring.

Løsningen kan være å kaste noe på vinduet slik at mannen går ut mens du går inn, eller at man gjemmer seg i et garderobeskap eller under senger for å holde seg skjult. Det handler om å finne gjenstander i omgivelsene og tenke ut all slags finurlige triks. Man bruker altså ikke vold og er primært forsvarsløs, noe som faktisk gjør at spillet blir enda mer skummelt fordi at så snart man blir oppdaget, så kan man ikke gjøre motstand.

Hello Neighbor

Format: Android (Google)/iOS (Apple)/PS4/Switch/Xbox One/Windows.
Kategori: Spill
Utvikler: Dynamic Pixels

Når «naboen» fanger deg, blir du ikke utsatt for vold. Det som skjer, er at skjermen blir mørkere og dramatisk musikk spilles av rett før du blir fanget. Så starter du på nytt igjen, men fortsatt med de samme gjenstandene du har samlet. Beboeren i huset vil allikevel ha tilpasset seg og satt opp flere hindringer.

Spillet er delt inn i tre deler (acts). Her røper vi noe av historien i spillet:

I første del (act 1) er målet å få tak i en rød nøkkel for å utforske den mystiske kjelleren i huset. I del 2 (act 2) er man fanget og man skal forsøke å rømme fra huset. I del tre (act 3) skjer en del mystiske og overnaturlige ting. Blant annet er det en kamp med naboen og huset blir ødelagt del for del samtidig som man prøver å rømme fra det.

Hello Neighbor har også blitt en greie på Youtube der flere personer filmer seg selv mens de spiller spillet og tilsynelatende blir skremt. Spillet minner til en viss grad om Five Nights at Freddy`s og Granny der målet er å finne veien fremover samtidig som man skal unngå å bli oppdaget. Det kan til en viss grad sammenlignes med å leke gjemsel.

I motsetning til de to andre nevnte spillene så er Hello Neighbor langt fra like voldelig og med samme grad av sterke, visuelle inntrykk. Men det er en del mørke områder i spillet og i tillegg en handling med modent tema om dødsfall som barn kanskje ikke vil forstå.

Tegnseriegrafikk og nesten et fravær av vold gjør at Hello Neighbor er langt mildere enn andre titler i sjangeren.

Samtidig kan spillet virke intenst og skummelt med katt og mus-leken, særlig for yngre barn. Dette handler blant annet om at hovedpersonen er et barn som blir utsatt for fare og etter hvert blir tatt til fange. Mot siste delen av spillet så er det store skygger og mørke, skumle områder og en overnaturlig setting. Ikke minst en historie som blir fortalt fragmentert og på en måte som er vanskelig å tolke.

Når det gjelder spillets kvalitet utover dette, så påstår utviklerne at den datastyrte motstanderne er svært intelligent og lærer av dine valg og feil i spillet. Dette er ikke noe som virker spesielt banebrytende i spillet utover ideen på papiret. Beboeren virker til å gå tilfeldig rundt omkring og løper dit du er når han ser deg, men det er ingen mesterplan for å fange deg utover det.

Spillmekanikken er også problematisk. For eksempel er knappene og responsen treg. Noen ganger må man trykke flere ganger for at spillfiguren skal plukke opp en gjenstand. Og det er ikke enkelt å bare plassere ut en eske dit man vil ha den. Alt blir kastet avgårde slik at det er vanskelig å treffe ønsket plassering. I tillegg bommer man noen ganger der man skal bevege seg.

Og det å bevege seg og hoppe dit man skal, virker unøyaktig.

Spillet har også mangler når det gjelder opplæring og det å være intutivt. Man må rett og slett finne ut av gangen i spillet på egenhånd uten noen særlig gode spor som blir gitt underveis. Og de logiske hindringene er ikke alltid så logiske heller. Dette kan oppleves som frustrerende når man sitter fast og løsningen er langt fra åpenbar.

I app-butikken Google Play opplyses det at appen får tilgang til dine kontakter i telefonen eller nettbrettet (klikk på «Tillatelser» og deretter «Detaljer»). Det står det også at appen får tilgang til bildene dine. App-butikken App Store opplyser at appen er på 1,2 GB.

Egnethet

Hello Neighbor har fått ulike aldersmerkinger. Spillet har fått anbefalt aldersgrense ni år i App Store (iOS) og tolv år i Google Play (Android). Til spillkonsoller og PC har spillet fått anbefalt aldersgrense syv år.

Samme spill har altså fått tre ulike aldersanbefalinger på syv, ni og tolv år. Og merkingen syv og tolv år er begge fra PEGI, som er systemet for aldersanbefalinger brukt i Europa (men det er allikevel ulike vurderingsprosesser for applikasjoner og spill). Dette er uten tvil forvirrende og komplisert å forholde seg til. Hvem av disse skal man følge?

Både på merkingen til spillkonsoll og app har Hello Neighbor fått innholdsvurdering skrekk. Dette er altså et spill som kan oppleves som skummelt for noen barn. Andre kan oppleve spillet som helt uproblematisk.

Til tross for at spillet har tegneseriegrafikk og er fritt for blod og gørr, så skal man allikevel holde seg skjult og blir tidvis jaget av en voksen mann som opptrer som truende og mystisk.

I og med at spillet foregår i førstepersonsperspektiv, føler man seg nærmere det som skjer. Spillet kan derfor oppleves som skummelt og intenst. Hovedpersonen er også barn, noe som kan gjøre at temaet oppleves som nærmere og gjenkjennelig for barn.

Spillet er gratis å laste ned (til mobil og nettbrett). Her kan man prøve ut spillet før man eventuelt kjøper fullversjonen. Appen inneholder også reklame for andre spill.

Testet på Playstation 4 og iOS (Apple)

Reklamefilm for spillet:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten