Isle of Dogs

Amerikansk animasjonsfilm, 2018, passer fra ni år

Isle of Dogs

Dette er en forseggjort animasjonsfilm laget av regissør Wes Anderson, som er kjent for sin særegne stil. For dem som liker humoren og tonen i filmen er dette en flott filmstund, men om det ikke faller i smak kan det hele oppleves sært. Filmen passer best for ungdom og voksne, men kan ses av barn ned til ni år.

Isle of Dogs har ni års aldersgrense på grunn av noen skumle scener og bilder av hunder som er blitt mishandlet. Historien er heller ikke spesielt tilrettelagt for unge barn, så tror vi den egner seg best for de som er litt eldre enn aldersgrensen.

Handling

I byen Megasaki i Japan hersker en korrupt borgermester med navn Kobayashi. Han tilhører den mektige Kobayashi-klanen, som har hatet hunder i århundrer. Nå har borgermesteren vedtatt å forvise alle hunder til «Søppeløya», og han begynner med familiens egen hund – Spots.

Nevøen til borgermesteren er tolv år gamle Atari, og han har ikke tenkt å la Spots ende sine dager på en søppeløy. Han stjeler et fly og tar seg til øya, der han krasjlander. Her møter han en gruppe hunder, med løshunden Chief i spissen. Og herfra starter et eventyr der målet er å finne Spots og redde alle hundene fra den korrupte borgermesteren og hans menn.

Isle of Dogs

Regi: Wes Anderson
Sjanger: Eventyr, Komedie
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 41min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

For dem som liker Wes Andersons tidligere filmer, for eksempel The Royal Tenenbaums, Den fantastiske Mikkel Rev og Moonrise Kingdom, er dette en ny vellaget film fra regissøren. Detaljene i animasjonen er imponerende, og bildekomposisjonen likeså. Dybdefokus er vanskelig å få til i realfilm («live action»), men i en animasjonsfilm har man frie tøyler og her er det blitt gjort på en måte som gir ekstra dimensjon til historien. Karakteren til hundene er svært godt fremstilt, og spesielt Chief går gjennom en spennende utvikling i løpet av filmen.

På den annen side er fallhøyden stor dersom man ikke liker filmstilen. Da kan ergrelsen bli stor og filmen føles endeløs – med en humor som ikke fungerer og det underfundige som bare blir sært.

Historien i seg selv tar opp et spennende tema. I et korrupt og undertrykkende samfunn er det svært vanskelig å kjempe for rettferdighet, og offeret som kreves for å rette opp i alt som er galt er stort. Dette gjenspeiles i alle de sentrale karakterene, og kan ligge til rette for nyttig refleksjon etter å ha sett filmen. Samtidig kan man si at nytten av å sammenligne dette eventyret med den virkelige verden kan være begrenset.

For øvrig kan filmens særegne stil være en grunn i seg selv til at et ungt publikum kan ha nytte av å se filmen. Det er bare positivt å se ulike film- og kulturuttrykk, og dette kan bidra til en generell styrking av filmforståelsen og åpne øynene for at det finnes et utall spennende filmer som skiller seg litt ut fra den kommersielle filmstrømmen.

Egnethet

«Isle of Dogs» er gitt ni års aldersgrense på grunn av flere skumle scener. Vi får se en rekke skadete hunder, blant annet avrevne ører og åpne sår. Noen av scenene kan også oppleves truende, der hovedpersonene er i farlige situasjoner. På den annen side medvirker både stil og animasjonen til at filmen fremstår som et fiktivt univers. Men stilen er altså svært ulik den de fleste vil være vant til fra animasjonsfilmer, og det kan medvirke til at de urovekkende scenene oppleves mer dramatiske for noen barn. Vi anbefaler derfor ikke filmen for barn under ni år, men fra aldersgrensen skal det gå greit å se filmen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Utrygg stemning, skremmende skikkelser og faretruende situasjoner gjør at denne filmen får 9-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Isle of Dogs»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser