Kon-Tiki

Norsk drama, 2012, anbefales fra ni år

Historien om Thor Heyerdahls fantastiske ferd over Stillehavet er blitt et storslått, spennende og visuelt imponerende eventyr, men filmskaperne har tatt seg litt store friheter i forhold til sannheten.

Historie

Thor Heyerdahl sin bragd med å seile over Stillehavet på en balsaflåte blir enda mer imponerende når man tenker på at han slet med vannskrekk helt fra barndommen. Og det er her denne filmen starter. Kameraten Erik redder Thor fra drukningsdøden, men det påvirker ikke eventyrlysten til gutten – snarere tvert imot.

Som ung mann gifter Thor seg med kjæresten Liv, og sammen reiser de på kjærlighetsreise til stillehavsøya Fatu Hiva. Her sås roten til teorien hans om at de første innbyggerne i Polynesia kom seilende med den sørlige ekvatorialstrømmen fra Peru. Ekteparet får to gutter sammen, men Thor er en skikkelig stabeis, og han blir nærmest besatt av tanken på å bevise teorien sin. Han reiser til New York på jakt etter økonomisk støtte, men stort sett hele den vitenskapelige verden fnyser av ideen hans. Men han klarer til slutt å skrape sammen midler og utstyr, blant annet med hjelp fra presidenten i Peru og den amerikanske marinen. Samtidig møter han ingeniøren og kjøleskapsselgeren Herman, som blir med på ferden sammen med Erik og tre andre eventyrere – to motstandsmenn fra krigen og en svensk friskus.

Ferden over havet blir langt fra udramatisk, og møtet med haier, voldsomme stormer og andre naturfenomener holder på å knekke den gode moralen til mannskapet, og det er ikke til å unngå at det oppstår gnisninger mellom de ulike personlighetene.

Kon-Tiki

Regi: Joachim Rønning og Espen Sandberg
Sjanger: Drama
Skuespillere: Pål Sverre Hagen, Odd-Magnus Williamson, Tobias Santelmann, Anders Baasmo Christiansen, Jakob Oftebro, Gustaf Skarsgård, Agnes Kittelsen m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 58min
Produksjonsår: 2012

Vurdering

Det første man må være klar over når man ser ”Kon-Tiki” er at selv om filmen er basert på en sann historie, så har filmskaperne tatt seg til dels stor frihet – faktisk så stor at man må anse filmen som en fiksjonsfilm. Karakteren Herman fremstår for eksempel som reddharen blant eventyrerne, men filmskaperne har selv uttalt at karakteren er fri fantasi og har ingen likhet med virkelighetens Herman Watzinger. De ulike dramatiske hendelsene er basert på hva som virkelig skjedde – flåten ble omringet av haier og de var til tider i livsfare – men filmskaperne har tilpasset og satt sammen hendelsene på en måte som skaper spenning og drama.

Disse valgene har fått både positiv og negativ innvirkning på resultatet. På den positive siden er filmen blitt spennende og publikumsvennlig, men samtidig er det uheldig at filmskaperne ikke er trofaste mot den sanne historien. Barn og unge kan lære mye verdifullt av bragden til Heyerdahl, men ved å se filmen vil de få et skeivt bilde av hva som virkelig hendte. ”Kon-Tiki” egner seg utmerket for skoleklasser, men det er viktig at lærere tar seg tid til å formidle sannheten – både i forhold til karakterene, relasjonene mellom dem og handlingsforløpet generelt. Man kan også bruke denne svakheten ved filmen til å gi ungdom innsikt i filmdramaturgi og forholdet mellom fakta og fiksjon.

Tips til lærere: Filmstudieark om ”Kon-Tiki”

Filmteknisk er ”Kon-Tiki” kanskje det beste som er blitt produsert i Norge. Bildene er fantastisk flotte, og havet fremstår som en mektig, uendelig vakker og til tider nådeløs naturkraft. De animerte scenene er svært gode, om enn ikke helt på nivå med det beste fra Hollywood. Skuespillerne, med Pål Sverre Hagen i spissen, gjør en meget solid innsats. Sett under ett fremstår dette som en spennende, fascinerende og morsom norsk storfilm som er vel verdt en tur på kino.

Egnethet

”Kon-Tiki” har fått ni års aldersgrense av Medietilsynet. Flere medier har skrevet om nakenscenene i filmen, men disse fremstår som naturlige og forholdsvis uskyldige, ettersom karakterene vises bakfra og på god avstand. De dramatiske scenene har pompøs musikk og vi får se en rekke haier med skumle tenner, og innvoller fra en hai ved én anledning, og dette kan nok virke litt skummelt for noen syv- og åtteåringer. Om man vil la barn under aldersgrensen se filmen, vil nok noen barn vil nok sette pris på å ha en voksen ved siden av seg.

Konklusjon

Dersom man ser bort fra filmskapernes litt for frie fantasi, så er dette er en underholdende og meget solid norsk film som anbefales for hele familien.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder flere partier med intens og utrygg stemning og faretruende situasjoner. Den får derfor 9-årsgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser