Kudos

iOS/Android/Windows/PC, passer fra tre år

(Oppdatering 6. januar 2020: Det ser ut til at appen er forsvunnet fra markedet.)

Norskutviklede Kuddle skiftet navn til Kudos i fjor. Det er fortsatt et sosialt medie som er laget for de yngste, og som fokuserer på å lære barn nettvett, samtidig som moderatorene har lagt inn funksjoner for å dempe nettmobbing.

Kudos er et sosialt medie som er skreddersydd for de aller yngste. Her er det for eksempel ikke mulig for brukere å kommentere bilder for å unngå nettmobbing. Hvem som «liker» et bilde holdes dessuten skjult for å dempe popularitetspress, og appen sporer ikke brukeren via GPS for å skjule barns stedsplassering.

Alle profiler er lukket, og kun venner som er lagt til i kontaktlisten har tilgang til det barnet ditt deler med mindre de legger ut bilder i grupper. Foreldre har egne funksjoner for å følge opp egne barns aktiviteter på sosiale medier, og moderatorer jobber døgnet rundt og ser gjennom bilder og bildetekster for å slette upassende innlegg.

Foreldretilsyn for yngre barn

 

Barn under tretten år må oppgi epostadressen til en foresatt når de oppretter en konto. Her får foreldre full oversikt direkte inn på eposten over det barnet deler av bilder, bildetekst og tilegning nye venner eller grupper.

Foreldre kan så fjerne innlegg og bilder som barna har delt via epostadressen sin. Moderatorer gir også beskjed til foreldre dersom de oppdager at barna deres har delt noe som upassende.

Når det gjelder å lære bort god oppførsel på nett, får barna også sin egen venn på nett, Kodi. Han er en slags «app-venn» som skal være et forbilde. Han havner direkte inn i kontaktlisten som den første vennen.

Et stillas for barn

 

Kudos er gratis og finnes til mobiler som bruker operativsystemet iOS, Android og Windows. Først må man registrere brukeren, og der taster man inn opplysninger som fornavn, etternavn, kjønn og alder. Er man under tretten år, blir man bedt om å sende en epost til en ansvarlig voksen for å få tillatelse til å opprette bruker.

Appen byr på en del nyttige funksjoner for barn som er nye til bruk av sosiale medier. Man får for eksempel små kommentarer og tips for hvert bilde man deler. Dette er en fin måte å lære nettvett direkte inn i appen og på en praksisnær måte.

Foreldre har dessuten en del muligheter for å følge med på barns nettaktiviteter. Dette kan være nyttig så lenge barna er unge, samtidig som det er viktig å vise mer tillit og ansvar jo større de blir. Fordelen med Kudos er at man etablerer en forståelse allerede fra start der foreldre skal få følge med på barnas bruk av dette sosiale medie.

Egnethet

Kudos er ikke uten utfordringer, og krever årvåkne voksne. Potensialet ligger der fortsatt med mulighet for å komme i kontakt med hvem som helst i verden. Man kan dele bilder åpent ut i grupper som alle medlemmene kan se. Det er også mulig å spørre hvem som helst i disse gruppene om å bli venner, selv om man er avhengig av at de godtar forespørselen før man får tilgang til deres private profil.

Selv om brukeren som liker et bilde holdes skjult, så er det fortsatt mulig å se antall likes noe som kan være utfordrende for de som ikke får likes.

Barn bruker dessuten de plattformene for kommunikasjon som vennene er på, og gjerne klassekameratene for øvrig. Derfor er det viktig å etablere en samtale i familien, vennekretsen eller i klassen, om at Kudos kan være et alternativ på den fronten. Appen har i hvert fall mange argumenter for at dette en positiv tjeneste for små barn.

Sammenlignet med andre populære sosiale medier, er dette et suverent sted å starte, der utviklerne har stort fokus på å gjøre opplevelsen positiv og tilrettelagt for barn.

Les mer på nettsiden til Kudos

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterier for appanmeldelser