Kule kryp

Fransk animasjonsfilm, 2013, tillatt for alle

Denne franske og visuelt imponerende animasjonsfilmen er litt annerledes enn sine amerikanske slektninger. Her er det ingen dialog, og tempoet er betraktelig lavere. For noen vil dette være forfriskende, mens for andre kan det bli langtekkelig.

Handling

I en stille skog er et ungt par på piknik. Brått kjenner den høygravide unge damen at barnet er på vei, og de må etterlate seg hele piknikkurven og fare avgårde. Blant tingene som står igjen er en hel boks med sukkerbiter.

Det tar ikke lang tid før de mange krypene i skogen ser sitt snitt til å forsyne seg. En liten nyfødt marihøne havner midt i det hele, blir skilt fra familien sin og mister den ene vingen etter å ha blitt plaget av en slem flue. Snart blir hun kjent med en svartmaur, som inkluderer marihønen i maurflokken.

Maurene legger beslag på sukkerboksen, og legger ut på en lang reise tilbake til maurtuen. Men sukkeret er populært, og snart dukker det opp en gjeng med røde, slemme maur som også vil ha boksen. Marihønen blir med på reisen, og må fort bli voksen for å kunne hjelpe svartmaurene med å forsvare seg.

Vurdering

Tittelen ”Kule kryp” er i grunn veldig misvisende. Det er lett å tro at dette er enda en heseblesende animasjonsfilm med småsprø og hyperaktive karakterer. Men dette er en helt annen type film. Det franske produksjonsselskapet Futurikon har her laget noe så sjelden som en rolig og avslappet animasjonsfilm for hele familien. Historien får god tid til å utvikle seg, og vi kan nyte hver scene uten at historien haster videre i frykt for å kjede barna.

I tillegg sies det ikke et eneste ord. Krypene kommuniserer ved hjelp av fløyte- og trompetlyder, og det er aldri vanskelig å forstå hva de mener. Filmskaperne har lykkes godt med dette universelle språket med lyder og kroppsspråk, men samtidig er det sikkert noen som vil synes at all pipingen blir litt irriterende etter hvert.

Kule kryp

Regi: Helene Giraud og Thomas Szabo
Sjanger: Animasjon
Språk: Ingen dialog
Nasjonalitet: Frankrike
Spilletid: 1t 28min
Produksjonsår 2013

Animasjonen i filmen bruker en blanding mellom ekte naturbilder og animasjon, og har resultert i noen nydelige visuelle opplevelser. Det er imponerende å se maurflokken vandre gjennom naturen, og det rolige tempoet gjør det mulig å få med seg alle de flotte detaljene. Se for eksempel den sinte mauren på den halvrustne brusboksen på bildet ved siden av.

Egnethet

”Kule kryp” er en særegen film. Men selv om den er et friskt pust i animasjonssjangeren, er det fare for at filmen ikke blir godt mottatt av hovedmålgruppen – barn fra rundt fire til ti år. Både tittelen og historien om kampen mellom to maurgjenger skaper forventninger om en helt annen film enn det de vil møte. Filmen er full av lun og artig humor, samt spenning og dramatikk, men vi tror likevel mange barn vil oppleve filmen som litt rar.

”Kule kryp” passer i grunn best til foreldre, som vil være mer vant til den europeiske filmtradisjonen og som kan sette pris på filmen som et visuelt praktstykke. Likevel er historien litt for barnslig til virkelig å kunne appellere til voksne. Så filmen faller litt mellom to stoler – litt uvanlig for barna, og for enkel for voksne.

”Kule kryp” er for øvrig tillatt for alle, og kan trygt ses av hele familien – men det finnes et par litt dramatiske scener der maurgjengene barker sammen.

Konklusjon

Det er godt å se animasjonsfilmer som prøver å gjøre noe originalt og annerledes enn de amerikanske filmene. Her har man likevel ikke lykkes helt, selv om dette er en svært god film på mange områder.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder enkelte dramatiske scener. Da disse ikke er nærgående skildret eller langvarige, blir filmen tillatt for alle.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten film?

Les våre kriterer for filmanmeldelser