KuToppen

Norsk animasjonsfilm, 2018, anbefales for de yngste barna

KuToppen

Fin norsk animasjonsfilm med et godt budskap til de yngste, basert på gården med samme navn i Dyreparken i Kristiansand.

Qvisten Animasjon leverer igjen en god, norsk barnefilm, denne gang en kort og grei historie for de aller yngste barna.

Handling

Bykalven Klara drømmer om å bli stjerne, og hun deltar i mange talentkonkurranser. Men hun har ikke helt funnet sitt talent, så hun lykkes aldri og blir faktisk buet ut også. Men Klara har en positiv innstilling, og er sikker på at hun med hardt arbeid vil finne det hun kan bli verdens beste til.

Faren til Klara heter Mosk. Han reiste sin vei da Klara var liten, og hun har alltid trodd at han var rockestjerne, men en dag finner hun noen brev hun har fått sendt fra et sted som heter Kutoppen. Klara reiser av avgårde, i håp om at faren kan hjelpe henne med å bli en stjerne.

Men når Klara kommer til Kutoppen innser hun at ikke alt er som hun trodde. Stedet er en gård, og her har Mosk levd i alle år som bonde og eplekakebaker. Og som ikke det var nok, så tror alle at han lider av kugalskap. Det foregår nemlig mystiske ting på gården, og ingen tror på Mosk når han påstår at en bølle står bak all stjelingen og sabotasjen som foregår.

Dermed blir Klara med i et artig og litt mystisk eventyr der de må redde gården, samtidig som Klara lærer mye om at en ekte stjerne, ja, det kan være så mangt.

KuToppen

Regi: Lise Osvoll
Sjanger: Animasjonsfilm, barnefilm
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 2min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

KuToppen er en fin film for de yngste, der vi møter de kjente karakterene fra bondegården i Dyreparken i Kristiansand. Det er en kort og grei historie med et godt budskap for barn. Vi blir kjent med en hovedperson som alltid ser lyst på ting, selv om hun til og med blir mobbet under en talentkonkurranse. Men hun har mye å lære. Klara er veldig opptatt av å bli en stjerne som alle ser opp til og beundrer. Viljen er imidlertid større enn evnen, og hun har ikke funnet noe hun er veldig flink til. Men når hun kommer til gården begynner ting å endre seg. Hun gjør fortsatt feil, men etter hvert innser hun hvor bra det er å spørre en venn om hjelp og ikke minst at man ikke må stå på en scene for å være en stjerne.

I tillegg er det mye fint budskap om vennskap, å ha tro på seg selv og andre, og verdien av å være hjelpsom, for å nevne noe. Filmen formidler historien på en fin måte til de yngste, der de ulike karakterene tilbyr forskjellige perspektiver på tematikken, og samlet får vi en fin blanding av humor, litt spenning og fin musikk.

Egnethet

Det finnes noen litt dramatiske scener med et slemt fugleskremsel. Noen av de aller yngste barna kan nok oppleve dette som skummelt, spesielt i kinosalen, og det kan kanskje være greit å forberede barna på dette. Men dette er korte scener i et ellers positivt og humoristisk filmunivers, så det er ingen grunn til ikke å la barna se filmen av den grunn. Filmen passer nok best for barn opp til ti-elleveårsalderen, for eldre barn vil nok filmer med en litt eldre målgruppe være mer spennende.

Medietilsynets begrunnelse av aldersgrensen:

Denne filmen har en scene med et fugleskremsel som kan virke skummelt. Da denne scenen er kortvarig, antas filmen ikke å virke skadelig på de yngste.

Filmtrailer:

Les mer om «KuToppen»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser