Lenovo Mirage AR – Star Wars: Jedi Challenges

iOS/Android, passer for barn fra tretten år

Med AR-headsettet Lenovo Mirage kan man fekte med lyssverd som en ekte jedi, og spille en rekke minispill, inkludert den ikoniske Star Wars-utgaven av «sjakk». All moroa skjer rett foran øynene dine. Utvikleren påpeker at AR-headsettet er best tilpasset for barn fra tretten år.

Star Wars-billen biter så mange av oss, enten vi trekkes mot kinosalene for å se filmene, til konsollene for å spille spillene, eller til stuegulvet for å leke med lekene. Star Wars er en nærmest udødelig historie som fenger både store og små.

AR-teknologi handler om utvidet virkelighet, og lar deg gjennom mobilenheten se både omgivelsene dine og kombinerer dette med dataanimasjoner. Tradisjonelt sett kan man fint få til dette bare ved å laste ned en app og peke med mobilens kamera. På skjermen vil man da plukke opp for eksempel stua, og datagrafikken oppå det igjen.

Formålet til headsettet fra Lenovo Mirage er å gi teknologien større nøyaktighet, samtidig som man også får mer innlevelse. Akkurat nå er prislappen på nærmere tre tusen kroner, så dette er altså en ganske merkbar pris for denne type ekstrautstyr.

Når man kjøper pakken ser man at designet gjennomgående er «Star Wars». Altså, til og med forpakningen er så nydelig og eksklusiv at man nesten ikke våger å åpne den. Men for at underholdningen skal komme igang, må man jo selvfølgelig finne kniven eller saksa for å rive opp plastikken og så esken.

Inni forpakningen finner man tre gjenstander. Stjernen selv er jo lyssverdet, som ser innbydende ut og sitter godt i hånden. Design er viktig, for dette skal jo føles og se riktig ut for at man skal komme inn i magien, og utviklerne har fått til noe her. Nå er jo toppen avstumpet, kanskje for å forhindre at man slår vaser, bilderammer og alt annet av interiør i hjel når man spiller. Ellers finner man to knapper, blant annet for å starte spill og for å sette igang lyssverdet.

En rund, liten, lysende ball følger også med. Denne skal plasseres midt i rommet der spillet skal foregå. Formålet er å sentrere AR-projiseringen og gi et mer nøyaktig bilde.

Til slutt har du selve headsettet. Dette sitter overraskende godt på hodet og med en passe vekt. Reimene er enkle å justere med borrelås, slik at det ikke er en umulig prosess å bytte mellom flere brukere. Man drar også ut et lite brett for å plassere mobilen nedi. Også her er det ganske intuitive mekanismer for å sette mobilen på plass. Merk at headsettet kun støtter visse mobiltyper (se liste over kompatible enheter lenger nede).

Lyssverdet og headsettet har innebygget batteri og lades med medfølgende USB-lader. Den runde lille ballen trenger derimot ekstra batterier, mest sannsynlig er den nokså sparsom på strømtiden siden utviklerne har valgt denne løsningen. Alt av kabler følger med, også ulike kabler for å koble mobilen til headsettet som passer både til iPhone og Android-mobiler. Så utviklerne har forenklet prosessen for brukerne mest mulig.

Man må også laste ned en app for å kjøre spillet. Det som er fint er at den gir steg-for-steg instruksjoner med bilder for oppkobling. Så man trenger ikke å være noen ekspert for å koble opp hele dette verket. Med noe ro i sjelen og litt tid til hjelp, vil de aller fleste, selv de med ti tommelfingre, kunne klare å sette dette ihop.

Så settes spillet igang. Avhengig av merke på mobil og oppløsning på skjerm, vil kvaliteten variere. Merk at man også trenger en del plass (1,5 x 3 meter), og et rom med så dempet belysning som mulig for at programmet skal fungere optimalt. Eventuelt helt mørkt.

Kvaliteten på bildene var uansett overraskende gode (testet på en iPhone 6S). Roboter, sith og skurker tar seg godt ut på skjerm med gjennomgående god grafikk. Musikken og lydeffektene fungerer også godt, og et forslag er å koble til et headsett på ørene for å få bedre lydopplevelse (må anskaffes separat).

Men teknologien fungerer dessverre ikke helt perfekt. Til tider svever soldater og skurker i lufta, eller så flimrer og hopper animasjoner som skulle stått på et sted, og bevegelsene til lyssverdet henger litt etter reaksjonene dine.

I vår test virket det også som om selve lyset ikke kom direkte ut fra sverdet, det startet i stedet litt over skaftet. Dette kan ha noe med at rommet var  for lyst, eller for lite når vi testet programvaren.

Samtidig er det mye som fungerer veldig bra. En stemme rettleder deg først gjennom opplæringen, og stilen og tonen minner om noe som er plukket rett ut fra filmene og spillene. Det er ikke til å unngå at det kribler litt i hender og kropp når man hører den kjente musikken, og faktisk holder et «ordentlig» lyssverd i hendene.

Spillene varierer fra lysfekting og dueller med sith og lederskikkelser, til Star Wars-sjakk. Når man bruker sverdet kan man blokkere laserskudd og fiendens sverdangrep. Og treff og nøyaktighet på sverdplassering og innkommende angrep, virker overraskende godt.

Man kan også, til en viss grad, bevege seg omkring i rommet for å nærme seg motstanderen. Sjakkspillet handler om å bruke brikkene dine fornuftig i kamp med motstanderen. Her skal man bevege seg på et rutenett, og velge med omhu plassering og angrep.

Det er litt vanskelig å få med seg hele bildet og det som skjer på skjermen når det er mange fiender på en gang. Synsrekkevidden med et slik headsett oppleves noe begrenset, men ikke umulig.

Spillene er underholdende og engasjerende, og det har et økende progresjonssystem med vanskeligere nivåer. Etter hvert møter man på ikoniske skurker som Darth Vader og Kylo Ren, og du får bryne deg på strategiske kamper med å lede soldater og kjøretøy i kamp. Sistnevnte er også en solid og spennende del av programvaren, der man får et oversiktsbilde og ser hvordan «brikkene» i en krig kjemper mot hverandre.

Er Star Wars™: Jedi Challenges verdt å anbefale? Vel det kommer an på. Dette er en engasjerende og underholdende måte å oppleve Star Wars på. Fordelen med AR-teknologi er at man forhåpentligvis slipper unna kvalmen og hodepinen som noen kjenner på når de bruker VR-briller.

Prislappen er allikevel vanskelig å forsvare, og nesten tre tusen kroner føles i overkant dyrt. Som med alle nye lanseringer faller nok prisen etter hvert, og det lønner seg kanskje å vente litt for å se an utviklingen.

For de som virkelig elsker Star Wars, så er dette potensielt noe som vil fenge og falle i smak. Man får oppleve spillet i omgivelsene sine, og man får bevege seg fysisk omkring og se hvordan programmet reagerer på deg. Bare man ikke blir skuffet over svakhetene som følger med headsettet, og disse må man også være oppmerksom på før kjøp.

Liste over kompatible enheter (se utviklerens hjemmeside da listen oppdateres):

Phone 7 Plus, iPhone 7, iPhone 6s Plus, iPhone 6s, Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S7 edge, Samsung Galaxy S7, Google Pixel XL, Google Pixel, Moto Z.

Lenovo Mirage AR – Star Wars: Jedi Challenges

Format: iOS/Android
Kategori: Spill
Utvikler: Lenovo

Egnethet

Lenovo Mirage AR er ifølge utviklerne best tilpasset og behagelig å bruke for barn fra tretten år. Appen som brukes med headsettet, har fått aldersanbefaling fra PEGI på tre år i Play Store (Android), og tolv år i App Store (iOS).

Det er allikevel mest naturlig å anbefale Lenovo Mirage AR fra tretten år, i og med at utviklerne selv mener at produktet er best tilpasset barn i denne aldersgruppen.

Spillet inneholder vold, blant annet sverdfekting med lyssverd, blokkering av skudd, fantasimonstre som går til angrep på hverandre i sjakk-modus, og partering av roboter.

Volden er allikevel ganske mildt skildret, og uten noen som helst former for blod eller gørr, og i en tydelig setting preget av fiksjon.

Spillet er også basert på bevegelse, og man bruker kroppen sin fysisk når man spiller.

Testet på iOS

Produkt-trailer

https://www.youtube.com/watch?v=e__9IUpdj8Q