Logan Lucky

Amerikansk komedie, 2017, passer fra ni år

Logan Lucky

Denne komedien om et brødrepar som bestemmer seg for å gjøre et heftig kupp kunne kanskje vært litt sprøere, men byr likevel på fin underholdning for et ungt publikum.

Logan Lucky skiller seg positivt ut fra flertallet av komedier som har kommet de siste årene, med sin litt mer jordnære og klassiske tilnærming til komisjangeren. Samtidig skal det sies at det føles som om filmen går litt på tomgang til tider, og man blir sittende med en følelse av at filmen kunne vært mye morsommere enn det den er.

Handling

Jimmy Logan er den tidligere kongen av high school, og var spådd en lysende fremtid som fotballspiller i NFL. Slik skulle det ikke bli. I dag jobber Jimmy som bulldosersjåfør, og han har et dårlig kne. Så får han sparken, og ekskonen truer med å flytte til et nytt sted sammen med datteren Sadie. Jimmy trenger penger for å komme seg ut av problemene, og han trenger det fort.

Planen blir å rane Charlotte Motor Speedway. Med seg på laget får han broren Clyde, som har fått amputert en arm etter en krigsskade, søsteren Mellie, samt sprengningsspesialisten Joe Bang. Problemet er bare at Joe sitter i fengsel, så det første problemet er å få Joe ut fra bak murene. I tillegg er ikke brødrene Logan kjent for å være de smarteste karene i byen, noe som kan bli et problem når de skal gjennomføre et sofistikert ran der alle detaljer må gjennomføres til perfeksjon.

Med en enkel men tydelig plan setter gutta i gang, men med mye som skal klaffe er det like mye som kan – og vil – gå galt.

Logan Lucky

Regi: Steven Soderbergh
Sjanger: Action / Komedie
Skuespillere: Channing TatumKatie HolmesAdam DriverDaniel Craig m. fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 58min
Produksjonsår: 2017

Vurdering

En god ransfilm er aldri å forakte, spesielt når tyvene stjeler fra de rike, til fordel for den vanlige mannen i gata. Logan Lucky vil ikke gå inn som en klassiker i sjangeren, men den har humor, sjarme og hjertevarme nok til å utgjøre to timer fin filmunderholdning. Filmen er godt laget, har et stjernelag av gode skuespillere og – ikke minst – vi liker at filmen har en humor som ikke hele tiden er på grensen til det vulgære, slik som er blitt så vanlig i ungdomskomedier.

Problemet er imidlertid at filmen ikke utnytter sitt potensiale. Vi møter et knippe artige karakterer og morsomme bihistorier, men ingen av dem får utvikle seg verken i sprøhet eller dybde. Historien bruker utelatelse av informasjon som et sentralt virkemiddel, men det fungerer ikke optimalt når det på den ene siden ikke gis noen hint om hva som foregår, og det på den andre siden motsier brødrene som enfoldige.

Filmen fremmer et fint syn på familie og lojalitet, der Jimmy går gjennom en forandring etter hvert som han lærer hva som er viktigst i livet. Det ligger en hjertevarme i bunnen av filmen som sammen med et ambisiøst kupp gjør dette til en underholdende film.

Egnethet

Logan Lucky har seks års aldersgrense, og kan trygt ses fra denne alderen. Vi anbefaler filmen likevel fra ni år, da den inneholder blant annet et fengselsopprør, slåsskamper i barer og annet som de yngste gjerne ikke trenger å se. Dette er ikke skumle scener – de er bare bedre egnet for litt eldre barn og ungdom.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte dramatiske scener gjør at denne filmen får 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Logan Lucky»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser