Magix Music Maker 2015

Musikkproduksjon, Windows, anbefales fra elleve år

Magix Music Maker er i mellomsjiktet av vanskelighetsgrad og pris på program for å lage musikk. Passer barn fra elleveårsalder på grunn av teknisk vanskelighetsgrad.

Programmer for å lage musikk på data har eksistert i mange år. I det siste har jo disse mulighetene bredt seg til nettbrett og mobiler også. Da gjerne med et enda mer intuitivt brukersnitt som passer hender som er litt mer ferske. Magix har lang fartstid og har etter hvert utviklet seg til å bli et kraftig redskap, samtidig som nybegynnere kan ha glede av det.

Først og fremst, hva dreier dette seg om? Man har et slags spekter av programmer for å lage musikk. De rangerer fra svært enkle, og gjerne billige utgaver, og over til komplekse programmer som koster mange tusen. Magix plasserer seg i midten av skalaen på brukervennlighet og pris.

Det fungerer slik: Man starter opp programmet og har en layout som minner om et spillbrett – tenk Tetris. Så har du et bibliotek av ferdiginnspilte lydsnutter som du kan plassere ut på brettet. Man kan lytte til disse lydsnuttene på forhånd, før man legger dem ut. Målet er å ende opp med en sang av ønsket lengde og der alle elementene passer sammen, enten det er trommer, bass, vokalistinnslag, gitar eller mer.

Dette er et gjøremål de fleste vil klare da det er dra-og-slipp bevegelser som må til. Allikevel kan hele layouten og menysystemet virke noe skremmende og uoversiktlig ved første øyekast. Dette ordner seg jo mer man prøver seg frem. Generelt er det mange unge som synes at dette er spennende programmer å holde på med. Man eksperimenterer med musikk og får prøve seg på produksjonssiden. I tillegg er det en mestringsfølelse når alt faller på plass og høres bra ut.

Magix Music Maker 2015

Sjanger: Musikkproduksjon
Språk: Engelsk
Utvikler: MAGIX Software GmbH

For de mer avanserte er det en rekke muligheter å bryne seg på. Man kan spille inn lyd og selv synge til egne låter. Man kan også legge til et hav av effekter med så mange knapper og brytere at selv piloter blir imponert. Eventuelt kan de virkelig engasjerte bruke eget keyboard og spille inn lydsnutter. Mulighetene er mange med andre ord. Allikevel finnes det mer enn nok innhold for de som foretrekker enklere bruk.

Magix kommer med drøye 3000 lydsnutter fordelt på sjangrene Chillout, Hip Hop, House, Reggea, Rock og Techno. Man kan allikevel fylle på ved å kjøpe tilleggspakker, for eksempel med «filmmusikk». Disse koster en del.

Barnevennlighet

Spillet passer i bunn og grunn alle aldre rent innholdsmessig, men det er teknisk krevende og passer av den grunn heller fra 11-årsalder og oppover. Her vil det jo være svært individuelle forskjeller fra barn til barn og hvor godt man mestrer data.

Ellers er det en god læringskurve her. Man lærer mye om musikkproduksjon, og avhengig av interesse og formål økes også vanskelighetsgraden. Man kan klare seg lenge på dra og slipp, men vil man mer med programmet, så økes også havet av muligheter.

På grunn av pris vil Magix anbefales til de som har en interesse for konseptet (pris fra 499 kroner, med forbehold om endringer). Prøv gjerne «prøveversjonen» gratis i 30 dager for å få en smakebit på hva dette dreier seg om.

Vanskelighetsgrad

3-10 år: Kan være vanskelig å bruke programmet. Men det vil være individuelle forskjeller etter hvor god man er på data.

11+: Anbefales

Pris: fra 499.- (med forbehold om endringer)

 

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser