Marnie – min hemmelige venninne

Japansk animasjonsfilm, 2014, anbefales fra seks år

Marnie - min hemmelige venninne

Med stor hjertevarme og strålende fortellerkunst gir Studio Ghibili oss en historie om å finne seg selv og sin plass i verden. Filmen anbefales på det varmeste for alle fra seks år.

Filmskaperne i dette japanske filmstudioet leverer jevnlig mesterlige tegnefilmer som fremstår som kunstverk i alle ledd. Historien i denne filmen er basert på den britiske forfatteren Joan G. Robinsons bok «Ei hemmeleg venninne», og måten den beskriver de psykiske prosessene en tolv år jente går gjennom er imponerende.

Handling

Den tolv år gamle jenten Anna føler det som om det går en magisk ring gjennom verden, som adskiller henne fra resten av menneskene. Hun er sky, unngår jevnaldrende og ikke minst – hun uttrykker at hun hater seg selv.

Anna bor i Sapporo, men i samråd med legen blir det bestemt at Anna skal tilbringe sommeren på landsbygda. Her bor hun hos tante Setsuo og mannen hennes, som tar godt imot Anna og lar henne gjør som hun vil.

På landsbygda får Anna stort sett være i fred, og det virker som om hun blir bedre. Men inne i Anna foregår det en kamp. En dag, ved et forlatt hus, møter Anna den jevngamle jenten Marnie. De blir venninner, men samtidig spør vi oss hvem denne hemmelige venninnen egentlig er – og hva hun betyr for Anna.

Marnie – min hemmelige venninne

Regi: Hiromasa Yonebayashi
Sjanger: Drama
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Japan
Spilletid: 1t 43min
Produksjonsår: 2014

Vurdering

«Marnie – min hemmelige venninne» skildrer en ung jentes indre kamp. En kamp som hun bare delvis er bevisst på at foregår. Anna føler seg ensom og isolert fra verden, og reagerer med å bli menneskefiendtlig. Samtidig får vi tidlig hint om at det ligger noe i Annas psyke og tidlige barndom som kan forklare noe av Annas følelser.

Fra dette startpunktet flettes det sakte og elegant ut en fascinerende historie som får oss til å undre, reflektere og ikke minst ha stor medfølelse med denne jenten. Hva er det egentlig som foregår inne i henne? Hvorfor reagerer hun så sterkt når noen prøver å komme innpå henne? Hvilken kamp er det hun kjemper? Hva ligger i underbevisstheten? Og ikke minst – hvem er Marnie?

Animasjonen er et kapittel for seg selv. Alt er håndtegnet, bakgrunnene er som forseggjorte malerier og karakterenes uttrykk og følelser er mykt og presist skildret. De norske stemmene fungerer svært bra, og vi kan bare takke distribusjonsselskapet Arthaus for at de gjør filmene fra Studio Ghibili tilgjengelig for norske familier på en utmerket måte.

Egnethet

Et annet mesterlig aspekt ved filmen er hvordan den klarer å gjøre seg aktuell og interessant for en svært bred aldersgruppe og ulike modenhetsnivåer. De psykologiske prosessene som foregår er svært komplekse og vanskelige å forstå, og de er dypt forankret i underbevisstheten til Anna. For eldre ungdom og voksne – og ikke minst psykologistudenter – er dette en utfordrende og svært spennende tematikk. Samtidig har filmen en enkel nærhet og varme, slik at barn kan få mye ut av historien – men da gjerne mer om temaer som vennskap, mobbing og familie. Filmen gir også foreldre en ypperlig anledning til å ha en dialog med barna om hvor viktig det er å snakke om vanskelige ting – ettersom dette er et av de største problemene Anna har.

Filmen egner seg ypperlig til undervisning i en rekke fag helt fra barneskole til universitet – innen film, kunst, samfunnsfag, kultur og spesielt psykologi.

Ta med familien og se dette mesterverket på kino.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte mørke og dramatiske scener gjør at filmen får 6-årsgrense.

Filmtrailer:

https://www.youtube.com/watch?v=PZq4uuMP8ss

Les mer om «Marnie – min hemmelige venninne»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser