Musical.ly

iOS/Android, foreldreveiledning anbefales

Selv om du ikke er noen sangfugl, er det lekende lett å lage flotte musikkvideoer med Musical.ly. Les vår vurdering av den populære appen, og hvordan barnet ditt kan bruke den på en positiv måte.

Hva er Musical.ly? Kort forklart, så er det en blanding av sosiale medier og et musikkprogram. Man oppretter en profil (13-årsgrense ifølge brukervilkårene), og kobles deretter opp mot et helt brukersamfunn, lokalt med brukere i byen der du bor, og internasjonalt med hele verden. Brukere legger ut egne korte musikkvideoer der de mimer til populære sanger. Ofte med svært kreative varianter. Mange lager også filmer med korte sketsjer.

På samme måte som med Instagram, kan man ha privat eller åpen profil og følge andre brukere. Man kan også kommentere og gi «likes» til andres videoer. Og det samme kan jo selvfølgelig andre gjøre med videoene du legger ut.

Man får tre ulike typer nyhetsstrømmer inn i appen. En der du ser innslag fra andre som du følger, en som kalles «featured», der de mest populære videoene dukker opp, og den tredje er en egen strøm av videoer fra byen du bor i.

Det er utrolig lett og intuitivt å produsere egne videoer. Man kan søke på sanger på internett på tvers av sjangre og temaer som blant annet: Populær, hip hop, Disney, rock – her er det mange valgmuligheter.

Man kan også slå opp sanger fra eget musikkbibliotek. Her er det variert utvalg, men det kan være greit å være klar over at noen av sangene har tekster med grovt språk, seksuelt innhold og så videre – noe som kommer frem i app-informasjonen.

Når man produserer en musikkvideo, filmer man seg selv mens man mimer til selvvalgte utsnitt av sanger. På tilsvarende vis kan man også lage en sketsj. Videoene er tidsbegrensede og man kan pause og gjenoppta opptak ved å holde inne videoknappen.

På den måten kan du for eksempel skifte antrekk, danse eller bytte omgivelser mellom hvert opptak. Dermed lager man en mer kreativ tilnærming til videoen. Man kan også legge på ulike filtre og effekter på videoene for å piffe de opp.

Musical.ly er et kreativt fenomen, som byr på en leken måte å presentere seg for omverden. Programmet blander det beste fra musikkverden med momenter fra sosiale medier. Stjernen på scenen, det er deg.

Det er artig å se andres innslag og de blir igjen drivstoff til egen kreativitet. Slik blir det stadig nye videoer og ideer i nettsamfunnet.

Tilnærmingen er også så enkel at hvem som helst kan komme i gang med Musical.ly på få minutter.

Musical.ly

Format: iOS, Android, Mac og Windows
Kategori: Foto & Video
Utvikler: musical.ly Inc.

Passende for mitt barn?

Appen er gratis å laste ned og finnes tilgjengelig i iTunes (Apple) og Play Store (Android). Ifølge brukervilkårene til Musical.ly, skal man være 13 år gammel for å opprette en bruker. Man oppretter en profil ved å legge til epostadresse, eller koble til en Facebook eller Twitter-konto. Man kan også dele profilen sin via de mest populære sosiale mediene for å øke brukermasse og eksponering i etterkant.

Appen er for øvrig aldersmerket 12+ på iTunes og med «Parental Guidance» (veiledning fra foreldre anbefales) på Play Store.

Relatert artikkel: Kaos i aldersmerking på app

Barnevakten erfarer at Musical.ly er veldig populært på barneskoler. På grunn av aldersgrensen i brukervilkårene kan vi ikke anbefale appen for barn under 13 år. Spillet kan likevel sies å egne seg for barn i barneskolealder, slik PEGI-merkingen til Android åpner for (med foreldreveiledning). Her må det bli opp til foreldre å vurdere om de vil la barn under 13 år bruke Musical.ly.

Det foreldre bør være oppmerksomme på, er at hvis man ikke velger privat bruker, så blir videoene tilgjengelig for en omfattende folkemengde, potensielt for hele verden. Både barn, unge og voksne bruker denne appen, og det er mulig å komme i kontakt med brukere personlig gjennom muligheten til å sende direkte meldinger.

Det finnes heller ingen måte å filtrere ut det andre legger ut av videoer. Selv om det er anledning til å rapportere og eventuelt blokkere enkeltbrukere. Dette innebærer at man kan komme over upassende innhold, som for eksempel videoer med seksuelt innhold, alkohol- og narkotikabruk med mer.

Vi anbefaler at man tar i bruk sikkerhetsmekanismer som begrenser noe av eksponeringen mot ukjente brukere (se skjermbilde med innstillingsmeny nederst). Man bør skru på privatbruker – slik at individer må godkjennes av deg for å se videoene du legger ut. Man kan også selv regulere om andre skal kunne skrive direkte meldinger. Det er videre mulig å skjule bosted (bynavn). Da får man ikke opp andre brukere i nærmiljøet automatisk, men tross alt, restriksjonen bidrar til større grad av personvern.

Merk også at Musical.ly har mulighet for livestreaming, med de muligheter og utfordringer det fører med seg.

Les mer om livestreaming: Livestreaming er den nye greia

Krever modenhet

Som med alle sosiale medier krever bruken av Musical.ly at barna er bevisste på hva de selv legger ut på nett, men også hvordan de forholder seg til og kommenterer det andre har delt.

De bør også være modne nok til å ivareta eget personvern og kunne beskytte privatlivet sitt på nett, blant annet for å unngå kontakt med uønskede personer.

Foreldre må gjerne laste ned appen og teste den ut før de tillater barna å bruke den. Dette gir en uvurderlig innsikt og forståelse for hvorfor konseptet er blitt så populært blant mange jenter og gutter i dag.

Deretter kan man lage gode retningslinjer sammen. Og bygge tillit til samtale dersom utfordringer oppstår.

Innstillingsmeny (settings) for Musical.ly:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser