Nelke & the Legendary Alchemists – Ateliers of the New World

Et magisk eventyr består ikke alltid av å redde prinsesser og kjempe mot ondskap. Noen ganger handler det om å skape en god økonomi i landsbyen og bygge en ny butikk for å selge brød, og det kan være minst like interessant. Spillet Nelke & The Legendary Alchemists har fått anbefalt aldersgrense 7 år fra PEGI.

Atelier-serien er en japansk spillserie som har liten oppslutning her i Vesten, men den begynner nå sakte å vokse seg større også her i vår del av verden. Spillet har en distinkt anime-stil med rolig og avslappende musikk i bakgrunnen.

Spillene er «rpg», altså rollespill, med en vri hvor fokuset ligger i å drive en butikk som en atelier. En atelier er en type alkymist og kan lage all slags mulig mat, våpen, medisin og alt annet folk måtte trenge eller ønske.

 Nelke & The Legendary Alchemists: Ateliers of the New World vrir litt på spillestilen. Nå kontrollerer man karakteren Nelke som er en slags borgermester i byen istedenfor å være en alkymist som holdt til i en by slik som de tidligere spillene.

Nelke & the Legendary Alchemists – Ateliers of the New World

Utgiver: Koei
Utvikler: Gust
Sjanger: Rollespill, simulator
Plattform: Nintendo Switch, Playstation, Microsoft Windows

Du kontrollerer utallige alkymister fra de tidligere spillene og har som oppdrag å bygge en voksende og stabil by med fokus på å øke innbyggertallet og ikke gå konkurs. 

Spillet bruker uker som tidsberegninger og gir deg ulike handlinger å utføre i disse dagene. I ukedagene kan man ta kontroll over byen og kan da velge hvilke nye bygg man vil lage, hvem som okkuperer bygget og hva de skal gjøre der. Man må da lage en åker som produserer materialer, en alkymist-lab som kan bruke materialene til å lage noe nytt, og videre en butikk til å selge den nye varen.

I helgene kan du prate med innbyggerne for å bli bedre kjent, skape nye varer og utforske nærområdene for unike materialer eller slåss mot monstre. Man har unike oppdrag med en deadline du må rekke for å holde spillet i gang, du kan få ekstra oppdrag som gir deg muligheten til å tjene ekstra penger.

Sammen med denne bygge- og utforske-delen er det lagt inn mye historie i form av dialog mellom karakterene. Spillet er da halvparten bygging og halvparten en visuell novelle. Begge disse opptar en stor del av spillet og det er fort gjort å falle for ene delen og mislike den andre. For dem som setter pris på begge deler, er dette spillet midt i blinken.
Egnethet:

Spillet har fått anbefalt aldersgrense 7 år fra PEGI. Da vi skrev denne anmeldelsen, fant vi ikke spillet omtalt på PEGIs egne nettsider, men vi fant aldersklassefiseringen i en database som henter info fra PEGI. I reklamefilmen til utvikleren står det PEGI 12 år som anbefalt aldersgrense. Det er mulig utvikleren gjettet en aldersgrense før spillet var ferdig, eller kanskje spillet er inne til en ny vurdering hos PEGI.

Spillet har enkelte øyeblikk hvor man er i kamp mot monstre, men det er ikke noe blod eller vold i disse kampene når man slår og blir slått av disse monstrene. Monstrene har også et søtt design og ser ikke skumle  ut.

Karakterene snakker japansk i spillet, men den viktigste dialogen er oversatt til engelsk tekst. Den viktigste informasjonen i spillet er som oftest i form av tall. Så for den som kun er interessert i byggedelen av spillet, kreves det lite engelsk forståelse. For novelledelen kreves det god forståelse da det er veldig mye dialog og en del ord som er lite brukt til vanlig.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt aldersgrense.

7+ år: Spillet er ikke noe vanskelig i det hele tatt. Spillet gir deg oppgaver med tidspress, men du har rikelig med tid og flere muligheter til å arbeide lettere. Det er mange systemer å holde styr på i starten, men du kan bruke så lang tid du ønsker på å lære deg dem når du først er igang, og spillet forventer ikke at du skal kunne gjøre alt til å begynne med. I de fleste tilfeller kan du spille fritt i eget tempo og fremdeles klare å utføre hovedoppdragene dine uten problemer. 

Det handler ikke om å få utfordrende og vanskelige oppgaver, men å ha ansvaret over en egen by og jobbe med å bygge den opp. Du bestemmer hvordan byen skal se ut mot slutten og kan til dels fokusere på å skape og selge det du selv vil og skape en fantasiby etter eget ønske.

Reklamefilm for spillet: