Pjusken – Et vintereventyr

Islandsk animasjonsfilm, anbefales fra seks år

Pjusken

Den vesle sandloen Pjusken må klare seg selv gjennom en kald islandsk vinter i dette koselige og spennende eventyret som passer for liten og stor.

Denne animasjonsfilmen tar opp et litt mer alvorlig tema enn det som er vanlig i denne sjangeren, uten at det blir en trist film av den grunn – her er det mye humor, dramatikk og god underholdningsverdi.

Handling

Sandloen Pjusken blir født en varm vårdag, og han viser seg raskt å være en nysgjerrig og munter krabat. Når han møter vesle Sandelone blir han jammen forelsket også, men livet er ikke bare en dans på roser. Den skumle ørnen Skyggen er stadig på jakt etter noen å spise, og for Pjusken, som ikke klarer å stole nok på seg selv til å lære å fly, blir dette ekstra vanskelig.

Etter en begivenhetsrik sommer skal sandloene trekke sørover, men skjebnen vil det slik at Pjusken ikke kommer seg med flokken. Dermed er han alene igjen på Island idet de første snøfnuggene faller. Og for en liten sandlo blir det ikke lett å komme seg gjennom en iskald vinter. Heldigvis får han gode venner som hjelper ham, men det finnes også skumle fiender som står i veien for at Pjusken skal oppleve en ny vår.

Pjusken – Et vintereventyr

Regi: Árni Ásgeirsson
Sjanger: Animasjon, eventyr
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Island
Spilletid: 1t 22min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

«Pjusken – Et vintereventyr» vant Barnefilmfestivalens filmpris i 2018, og det synes vi er vel fortjent. Dette er en vellaget islandsk animasjonsfilm som byr på den samme humoren og spenningen som vi er vant med i denne typen filmer, men samtidig har historien en litt mer alvorlig undertone som gir filmen tyngde.

Vi får et tydelig (men samtidig barnevennlig) inntrykk av at naturen kan være brutal, og at tilværelsen for fuglene er en kamp på liv og død der mange taper – men også at dette er en naturlig del av livet. Både de gode og de slemme bærer på personlige tap, og ensomhet og død er underliggende tema. Men ikke misforstå, dette er ikke en dyster film. Fremfor alt er det kjærlighet, vennskap og håp som bærer Pjusken fremover, og den vesle fuglen vokser gjennom vinteren til å bli tryggere på seg selv samtidig som han forstår hva som virkelig betyr noe.

Når dette budskapet presenteres i samspill med morsomme episoder og litt dramatikk, så blir det god og meningsfull underholdning. Sammenlignet med de beste amerikanske animasjonsfilmene når imidlertid ikke filmen helt opp. Dataanimasjon er på et helt annet nivå i Hollywood, og i oppbyggingen av historien er det valgt noen litt enkle løsninger. Men dette spiller ikke så stor rolle – helhetsinntrykket er at dette er en fin film som fortjener ros for å ta opp et alvorlig tema på en barnevennlig måte.

Egnethet

Filmen har en alvorlig undertone, samtidig som det er flere dramatiske episoder der karakterene er på grensen mellom liv og død. Aldersgrensen er derfor seks år. Vi anbefaler ikke filmen for yngre barn, men for barn fra skolealder er dette en film som har truffet en fin balanse mellom humor, spenning og litt alvorlig tematikk.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte mørke og truende scener gjør at denne filmen får 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Pjusken – Et vintereventyr»:Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten film?