Plants vs. Zombies – Garden Warfare 2

Action, PC/Xbox One/PlayStation 4, passer fra syv år

Er du på jakt etter gode alternativer til barna når det gjelder skytespillsjangeren? Dette er et engasjerende kvalitetsspill som passer til barn fra syv år.

Konseptet i spillet er en kontinuerlig krigføring mellom snille plantearter på den ene siden, og hjernetørstige zombier på den andre. Spillet kom opprinnelig i 2D, som et strategispill, men har nå også tatt veien over til å bli et tredimensjonalt skytespill. Mange barn vil kjenne igjen både forgjengeren av spillet, og de tidligere som ble utgitt på nettbrett og konsoll.

Ikke la deg lure av beskrivelsen «hjernetørstige zombier». Grafikken er leken og nesten barnslig. Alt fra zombier og planter er variert fremstilt, med dusinvis av humoristiske toner. Dette er absolutt et morsomt og uhøytidelig spill, der alt som er dystert og alvorlig er dempet ned.

Dette betyr allikevel ikke at spillet er overfladisk. Man hiver seg ut i gigantiske kampsekvenser med en mengde våpen og varierte karakterer som kan spilles. Ja, her kjennes intensiteten like godt som i ethvert skytespill for voksne, men fritt for de bekymringsfulle mengdene med røff og detaljert vold.

Den som spiller vil kunne kjenne igjen en rekke teknikker fra andre skytespill. Karakterene kan gå opp i levels, som er klassebasert og bygget på samarbeid, og det finnes en rekke nivåer og spillmodus. Her er det versjoner av lagarbeid, «fang motstanderes flagg» og flere andre modus.

Barn kan spille over nett med andre, på en delt skjerm med en venn i sofaen, eller alene i ulike oppdragsmodus. At spill har mulighet for lokal flerspiller er sjelden vare nå til dags, men absolutt et pluss slik at man også kan spille sammen i samme rom.

Plants vs. Zombies – Garden Warfare 2

Sjanger: Action
Språk: Engelsk
Utvikler: PopCap
Utgiver: EA Games

Et neste moment er mengden med detaljer i spillet. Her er det ikke spart på kreativitet og tankevirksomhet. Man starter for eksempel med en helt fungerende base, midt i en krigssone. Denne kan man bygge opp med bedre forsvar, og man gå rundt og starte ulike oppdrag. Også som alenespiller er det altså mye man kan gjøre. Det er også mulig å gjøre oppdrag og spille for zombie-siden i spillet.

Grafikken er imponerende, lekende og variert. Karakterene er aldri kjedelige å se på. Og hver karakter har dessuten et sett med spesialegenskaper, noe som gjør at det stadig er mer å utforske.

«Plants vs. Zombies – Garden Warfare 2» kan ikke anbefales varmt nok. I en tid der mange fristes til å spille skytespill med høy aldersgrense, nettopp på grunn av manglende, kvalitetssikrede alternativer, ja da er det fint med et sårt behøvd innslag som dette her. Spillet har stor gjenspillingsverdi og vil by på mange timer med underholdning både for yngre og eldre barn.

Egnethet

Konseptet høres grotesk ut på papir, men er uskyldig og vennlig fremstilt med humor og sjarme. Det finnes noen skumle områder rundt omkring i spillet, og store «bosser» som må bekjempes, og dette kan muligens bli litt skummelt for de yngste.

Man har mulighet til å kjøpe oppgraderinger ved å bruke en egen spillvaluta. Mynter skaffes ved å gjøre oppdrag og fullføre spill mot andre over internett. Samtidig så kan man kjøpe flere mynter med ekte penger, og fristelsen kan bli stor. Så her er det lurt å være oppmerksom på at et kredittkort ikke er knyttet til kontoen, med mindre man har gode avtaler med barna.

Spillet bygger på animerte former for vold. Når karakterene dør, så kommer de raskt tilbake igjen, og alt som skjer er tydelig fiksjon, så dette skal være greit for de fleste barn over aldersmerkingen.

Det er også aspektet ved å spille med andre over internett. Her finnes det ulike modus, der man for eksempel kan velge å bare spille med venner i vennelistene. Hvis ikke, så havner man på det åpne nettet, og her er det jo mer komplekst å begrense hvem barna møter på, og hva som blir sagt gjennom chat. Man kan eventuelt skru av lyden i chat om det er ønskelig.

Spillet har en introduksjon som lærer bort de grunnleggende ferdighetene som kreves for å klare seg i spillet. Resten er nokså intuitivt og enkelt å sette seg inn i. Samtidig er alt av språk på engelsk. Så barna har på den måten mulighet til å utvikle ordforråd også på dette området.

Det finnes drøssevis av muligheter for å skreddersy sin egen opplevelse. Dermed blir spillet aldri kjedelig. Man kan velge nivå, bygge forsvarsverk på strategiske steder, bytte mellom oppdrag og utvikle egen karakter. Det eneste å benevne, er at enspilleroppdrag kan være noe monotone og kjedelige, sammenlignet med resten av opplevelsen.

Ellers så er dette et spill med stor dybde og mange muligheter for å gjør spillet til sitt eget.

Vanskelighetsgrad:

3-6 år: Under aldersmerking

7+: Spillet har høy intensitet, så for noen barn rundt aldersanbefalingen på syv år kan det muligens bli litt heftig. Men generelt er dette et spill som passer fint for barn fra denne alderen.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser