PlayerUnknown’s Battlegrounds

Windows/Xbox One, passer fra 16 år

PlayerUnknown's Battlegrounds

I dette skytespillet vinner den siste gjenlevende av 100 spillere. Drap, vold, chat gjennom tale og mulighet for å bruke ekte penger er noe av det man møter i dette spillet, som er blitt svært populært. Spillet passer fra 16 år.

PlayerUnknown’s Battlegrounds har under en lang utviklingsperiode som et «early access»-spill (marked for spillkonsepter i utvikling) nådd umåtelig popularitet og tatt rekorder på streamingsider.

PlayerUnknown’s Battlegrounds, eller «PUBG» som det blir kalt i spillmiljøet, er et «Battle Royale»-aktig spill (konseptet kan også minne om The Hunger Games). I PUBG går hver spillrunde ut på at hundre spillere slippes ut på en forlatt åtte kvadratkilometer stor øy i Adriaterhavet. Øyen var okkupert av sovjetiske styrker og tildels brukt som militær testbase fra 1950-tallet, men forlatt etter lokalt opprør.

Spenningen bygges opp ettersom kartet gradvis minsker sonen man spiller i. Man begynner uten våpen og jobber for å finne bedre utstyr som er nødvendig for å hevde seg i sluttspurten. Hver runde varer i opptil 30 minutter.

Fra startmenyen kan man velge mellom å spille alene, eller i lag på to eller fire spillere. Mulighetene til å utvikle taktikk og måter å tilnærme seg ting på er store. Hver runde gir unike situasjoner.

Et spill som presterer med et såpass stort område og hundre spillere online er noe som kan ha trigget populariteten det har fått. Populariteten avtar nok ikke med det første. En versjon for Xbox One kom ut 12. desember, og det forventes også at det kommer en PlayStation 4-versjon etter hvert.

I sammenheng med lanseringen til Xbox kom det et nytt ørkenkart i spillet (også til PC-versjonen) som gir spillerne mer å sette seg inn i, i forhold til taktikk og andre utfordringer.

Mikrotransaksjoner er på plass der man kan kjøpe såkalte «loot crates», som inneholder tilfeldige kosmetiske utkledninger (klær, sko osv.) man kan bruke til spillkarakteren sin. Disse kan man kjøpe gjennom spillvaluta man tjener mens man spiller, eller ved å bruke ekte penger. Noen loot crates kan man bare kjøpe med ekte penger. Ved spesielle anledninger og høytider kan tidsbegrensede loot crates bli tilgjengelige.

PlayerUnknown’s Battlegrounds

Sjanger: Action
Språk: Engelsk
Utvikler: Bluehole Studio
Utgiver: PUGB Corp.

Egnethet

PlayerUnknown’s Battlegrounds er et spill som er basert på vold – at man må skyte andre for selv å overleve. Det er ingen konvensjonell historie, bare en åpen spillverden innenfor en gitt ramme. Man kan slå ned, skyte og kjøre over andre spillere. Som nedslått kryper man til man blir henrettet eller gjenopplivet. Det er for øvrig et vanlig taktisk trekk å velge lav grafikk (mindre realistisk) i innstillingene, ettersom det kan gi et overtak og bedre oversikt om det for eksempel er mindre gress i området man befinner seg i.

Spillet er ekstremt kompetitivt, ved at kun én av hundre kan komme først. Det kan skape mestringsfølelse og situasjoner med adrenalin og spenning. Erfarne spillere vil ha en fordel, ettersom skytemekanikken tar tid å bli god på i forhold til andre spill.

I tillegg til å spille med tilfeldige motspillere har man mulighet til å koble til folk man kjenner også. En ting å være oppmerksom på er at man kan snakke sammen via mikrofon i spillet, og det kan forekomme upassende språkbruk og mobbing. Utviklerne overlater ansvaret til spillerne om å rapportere og holde et bra miljø.

Det kan være fristende å bruke ekte penger i dette spillet, slik at man kan få den utkledningen man ønsker seg til spillfiguren sin. Inntjening av spillvaluta går ikke like kjapt som å finne frem kredittkortet. Og særlig i forhold til tidsbegrensede loot crates kan det bli enda mer fristende å bruke ekte penger.

PlayerUnknown’s Battlegrounds er PEGI-merket 16 år. PUBG kan sammenlignes med Fortnite og til dels med Overwatch, men i forhold til realismen i volden skiller de seg litt fra hverandre. Overwatch og Fortnite har PEGI 12, og har en stil og figurer som er tegneserieaktige. I PUGB skyter man og dreper mer realistiske menneskefigurer – derav høyere aldersanbefaling. På den annen side er ikke voldsskildringene i PUBG regissert i scener, og dermed ikke like realistiske som i 18-årsspill som Call of Duty.

Merk at spillet er aldersmerket ulikt utenfor Europa, og at informasjon om anbefalt alder derfor kan variere:

I USA er spillet merket «T» (Teen, eller anbefalt fra 13 år) av ESRB, som er den offisielle amerikanske merkeordningen. I denne sammenheng er det greit å være klar over at den amerikanske merkeordningen generelt tillater noe mer vold innenfor en alderskategori enn det PEGI gjør i Europa.

På den offisielle hjemmesiden til PlayerUnknown’s Battlegrounds opererer det sørkoreanske selskapet som har utviklet spillet med ESRB’s «M»-merke, noe som innebærer en aldersanbefaling på 17 år.

Common Sense Media, en amerikansk organisasjon som jobber med det samme som Barnevakten, anbefaler spillet fra 18 år. Her har noen brukere gitt tilbakemelding på at de opplever denne vurderingen som for streng.

Les mer om forskjeller i aldersmerking: Hvilke aldersgrenser skal vi følge?

Barnevakten oppfordrer foreldre til å sette seg inn i hva spillet går ut på.

Vanskelighetsgrad:

0-15 år: Under aldersanbefaling

16+: PUGB inneholder store mengder vold og slåssing, men kan justeres til å bli mindre realistisk. Frustrasjon og mestringsfølelse kommer av et høyt kompetitivt fokus med spenning og andrenalin. Kommunikasjon via talechat åpner for upassende språkbruk og mobbing. Muligheten til å bruke ekte penger for spillvaluta kan være fristende etter tidsbegrensede loot crates til visse høytider og anledninger.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser