Playfinity

iOS/Android (kommer), anbefales fra seks år.

Playfinity blander mobil- med ballspill, og kan motivere barn til å leke med teknologi utendørs. Denne spillkonsollen for utendørsbruk, anbefales for barn fra seks år.

Det er en kjensgjerning at barn flest liker spill. Men når sola skinner, varmegradene stiger og utgangsdøra kaller, er det kjekt å ha noe som kan «friste» litt ekstra utenfor husets fire vegger. Og det er her Playfinity kommer inn.

Produktet er utviklet i Norge av fem fedre som hadde et ønske om å gi barn og unge et alternativ til skjermbruk. De dedikerte all sin tid til å lage en høykvalitets sensorer i lek og et produkt som først og fremst ikke bare er en ball, men en spillkonsoll for utelek for å skape en balanse i bruken av spill med skjerm.

Konseptet er en intelligent ball som kan brukes til kreative utendørsaktiviteter. Denne ballen er nemlig nokså intelligent. Utenom å sprette når den treffer bakken eller veggen, har den også en innebygget sensor, som kan måle all slags interessante greier.

Høyde, fart, rotasjon, kast, mottak, fall – ja dette er en ganske smart innretning som følger med på leken din.

Når man åpner pakken, finner man så klart ballen. Den ene siden har noe som minner en slags diskettstasjon, eller CD-rom, for de av oss som husker tilbake til tiden når dette var i bruk. Her mater man inn sensoren som krever et lite, rundt batteri.

En morsom fakta, batteriet skal visstnok vare i årevis, da Playfinity er klok nok til å ta mye hvile så lenge ballen ikke er i bruk. Den reagerer og starter seg selv når man løfter, eller kaster ballen, og så går hele enheten i hvilemodus så snart ballen legges bort.

Men moroa går ut på mer enn å bare kaste en ball omkring. Dette leketøyet kobles til mobilen via bluetooth og appen som man kan laste ned gratis. Under testen, gikk dette ganske smertefritt å sette opp. Men av en eller annen grunn ville ikke mobil og ball snakke sammen ved andregangs forsøk. Å skru av og på mobil hjalp heller ikke, ballen ville rett og slett ikke dukke opp som tilkoblet enhet på mobilen.

Løsningen var å slette og reinstallere app, og å ta ut og inn batteriet. Etter dette ble ballen, eller rettere sagt, sensoren oppdatert inne i appen, og siden da har teknologidunderet fungert problemfritt.

Så, til å forklare nærmere akkurat hva man kan gjøre med Playfinity.

Som nevnt følger det med en app, og inne i denne ligger det en del spill som man kan bryne seg på. La oss nevne noen eksempler. I Lava skal man kaste ballen i lufta for å få poeng, men faller ballen i bakken, er spillet over. I høyeste fart skal man kaste så hardt som overhode mulig, km/t vises på mobildisplayet. Høyeste kast og lengste flytid trenger neppe noen utvidet forklaring da navnene forklarer spillreglene.

Det er også mulig å lage sine egne spill og regler dersom man ønsker det. Og man kan forsøke å slå rekorden til venner og andre som spiller på nett dersom man åpner opp for det. Her har også utviklerne tenkt på nettsikkerhet for yngre barn. En venn i Playfinity, er en venn man har spilt med i den fysiske verdenen. Det går ikke an å bli venner før man har lekt sammen. Deretter kan man utfordre hverandre uten å være på samme sted.

Generelt fungerer ballen smertefritt, og det er imponerende å se hvordan den lille innretningen måler alt fra hastighet, til høyde. Det er rett og slett tallmateriale som er vanskelig å måle uten denne type teknologi. For øvrig, er det mengder på mengder med regnemuligheter og læring for barna.

Noen ganger sanser ballen allikevel feil, og den bommer og teller et mottak som at ballen faller i bakken for eksempel. Det kan være litt frustrerende, særlig i en konkurransesituasjon. Forhåpentligvis kan dette løses med fremtidig programvareoppdatering.

Utviklerne påpeker i en e-post til oss at dette er vanlige småfeil i oppstarten av et nytt produkt, men at slike feil vil fases bort etter hvert som brukermassen øker, og nye oppdateringer til programvaren blir utgitt.

Playfinity er uansett et interessant bidrag som blander tradisjonell lek med teknologi. Ballen er først og fremst fengende dersom man leker med venner. Den kan by på underholdning også når man er alene, men konkurransedrivet kommer nok best frem ilag med andre, eller noen i familien. Nye spill med kreative muligheter vil bli lagt til i fremtiden, ifølge utviklerne.

Dette er jo en genial måte å lokke poden ut på, og Playfinity kan være en spenstig familieaktivitet. Så lenge du ikke er redd for å tape mot minsten da?

Playfinity

Format: iOS/Android (kommer)
Kategori: Utelek/mobilutstyr
Utvikler: Playfinity AS

Egnethet

Appen for å bruke Playfinity er gratis å laste ned, men er altså angitt aldersanbefaling fra fire år i App Store (iOS).

Det finnes ingen nedre aldersgrense for å bruke selve ballen. Så snart man evner å kaste og ta imot en ball, er det egentlig fritt frem.

Så her er det kun de motoriske evnene hos barnet som setter begrensninger.

Ballen virker solid og tåler også til en viss grad vann. Men flere dykk i det våte kan påvirke ballens sprettevne.

Appen har ingen former for direkte reklame for tredjepart. Man finner allikevel lenke til utviklerens nettside.

Ellers er dette et leketøy som byr på fysisk trening, trening av regneferdigheter og potensielt timevis med gøy for både store og små.

Playfinity kan også være en måte å snakke med barna om bruk av teknologi dersom man blir med i leken med barna.

Merk at enheten krever tilgang til nett for å fungere.

Foto: Skjermdump fra YouTube.

Trailer: