Psychobitch

Norsk drama, 2019, anbefales fra 14 år

Psychobitch

Praktfull norsk ungdomsfilm med et sterkt og gripende budskap.

Regissør Martin Lund gir oss en flott film med en viktig historie, glimrende skuespillerprestasjoner og en lavmælt, men tydelig tone. Ikke la ungdom gå glipp av Psychobitch.

Handling

Marius er en av guttene i klassen som andre ser opp til. Han gjør det han kan for å få gode karakterer og passe inn i miljøet, og det lykkes han godt med. Frida, på sin side, er skolens outsider. Hun er utagerende, provoserende og alle kaller henne «syk i hodet».

At Marius og Frida er fullstendige motsetninger blir veldig tydelig når de to må gjøre gruppearbeid sammen. De krangler og slåss, og forstår ikke hverandre i det hele tatt. Men samtidig skjer det noe annet. Når de to utfordrer hverandre opplever begge det spennende, og gradvis oppdager de sider ved livet og hverandre som sender dem inn i en turbulent personlig omveltning som er alt annet enn kjedelig.

Psychobitch

Regi: Martin Lund
Sjanger: Drama
Skuespillere: Elli Rhiannon Müller Osbourne, Jonas Tidemann, Henrik Rafaelsen, Jannike Kruse, Saara Sipila-Kristoffersen m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 50min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Psychobitch er akkurat slik et godt drama for ungdom skal være – relevant, engasjerende, innsiktsfullt og utfordrende. Filmen begynner lavmælt og rolig, og introduserer oss for livet på og rundt Gjøvik Ungdomsskole. Hovedpersonene settes opp mot hverandre – den «perfekte» mot «rebellen». Marius er representanten for «Generasjon Prestasjon», mens Frida er den som ikke fikser dette og gjør opprør. Når de to møtes blir det full krasj.

Ut fra dette bakteppet skildres det en varm og gripende, men også noe ubarmhjertig historie der de to ungdommene må gjennom en voldsom berg- og dalbane av følelser og nærhet/fiendskap. Filmen griper tak i oss og viser sin styrke; det blir så veldig tydelig at livet styres av personlige forestillinger, sosiale konstruksjoner og omgivelsenes forventninger. Men hva må da til for å kunne se både seg selv og andre for det mennesket man virkelig er, og slippe seg fri i en ekte og sunn identitet? Svaret finnes naturligvis et sted mellom de to ytterpolene.

Psychobitch tar opp vanskelige problemstillinger som treffer midt i ungdoms hverdag, det stimuleres til refleksjon og diskusjon og det gis ingen enkle svar. Noe av det vi liker aller best er at hovedpersonene ikke bare er gode. At Frida kan være en «bitch» er veldig tydelig, og det endrer seg ikke. Men Marius gjør også ting som overhodet ikke er bra. Begge to er til tider ganske feige, og de tør ikke å bryte ut av etablerte mønster. Som et resultat sårer de både hverandre og sine nærmeste. Igjen viser filmen sin styrke; gjennom en balansert tematikk gis ungdom mulighet til å reflektere over hva som er vanskelig, mulige fallgruver og hvordan man bør oppføre seg mot andre – men også hvordan man kan tenke annerledes og oppdage helt nye og frigjørende ting. Og ikke minst, av og til er det viktig å gi litt faen.

Jonas Tidemann og Elli Rhiannon Müller Osbourne gjør strålende prestasjoner i hovedrollene, og det samme gjelder de andre skuespillerne. Psychobitch er et vellaget drama i alle ledd som anbefales på det varmeste.

Vi håper det kommer en oppfølger. For det som skjer etter filmen slutter vil være en minst like interessant historie.

Egnethet

Psychobitch har tolv års aldersgrense. Filmen tar opp tema knyttet til blant annet seksualitet, selvmord og andre psykologiske problemstillinger som det krever modenhet å reflektere rundt på en god måte, og selv om filmen trygt kan ses av barn fra tolv år, så er det vår oppfatning at filmen kan være best egnet til ungdom fra rundt 14-årsalderen. For skoleelever fra denne alderen egner filmen seg utmerket som et utgangspunkt for diskusjon.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder tematikk skildret på en måte som kan virke forstyrrende på 9-åringer. Den får derfor 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Psychobitch»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser