Sea of Thieves

Xbox One/Windows, passer fra tolv år

Sea of Thieves

Reis seil og hev anker i dette sjørøverspillet, der oppgaven din er å utforske havet og jakte på skatter og berømmelse. Spillet passer fra tolv år.

I Sea of Thieves spiller du som en pirat, og målet ditt er å fare rundt i verden og gjøre som pirater gjør. Du er utstyrt med et skip, våpen, kikkert, trekkspill og annet en pirat trenger. Med dette som utgangspunkt velger du selv hvilke eventyr du drar ut på og hvor du vil seile.

Spillet starter med at du velger deg en pirat å spille som. Du kan dessverre ikke lage din egen karakter fra bunnen av, men utvalget er så stort at du vil finne noe som passer for deg. Deretter velger du om skipet ditt skal være stort eller lite, noe som igjen bestemmer hvor mange du spiller sammen med. Du kan velge å reise ut aleine, eller med opp til tre andre spillere. Spillet er et dedikert nettverksspill, så om du så velger å reise ut alene vil det fremdeles være stor mulighet for å møte andre spillere mens du er ute og seiler.

Sea of Thieves

Sjanger: Eventyr
Språk: Engelsk
Utvikler: Rare
Utgiver: Microsoft Studios

I starten får du en veldig kort introduksjon til hvordan du spiller, der bare de mest nødvendige kontrollene demonstreres, før du overlates til deg selv. Herfra må du selv vandre rundt og prøve å få en forståelse over hvor du vil dra, og hvordan du gjør det. Dette kan være forfriskende og interessant for mange, men også ganske frustrerende i starten. Du har ikke noe tydelig mål, og det er vanskelig å vite hva og hvorfor man skal gjøre noe. Heldigvis starter du på en øy som er bebodd av alle karaktertypene du vil ende opp med å møte seinere i spillet.

Det finnes ulike forhandlere som du kan kjøpe våpen, klær og andre ting hos, men enda viktigere er de ulike gruppene som kan gi deg oppdrag. Det finnes tre slike grupper, og du kan selv velge mellom dem. Du har en handelsgruppe som gir i oppdrag å frakte ting som høner og griser til en bestemt by. En annen gruppe sender deg ut for å jakte etter kister, og en siste gruppe ber deg slåss mot en horde skjeletter og ta med hodeskallene tilbake. Alle disse oppdragene vil hjelpe deg med å skaffe penger.

Arbeidet du gjør er ulikt, men alle oppdragene krever at du drar ut og utforsker havet. Du får oppgitt destinasjonen i form av et stedsnavn, men på kartet i skipet ditt vises ikke navn på øyer eller ruter du kan velge. I starten kan dette virke håpløst da karter er nokså stort, men de første oppdragene vil befinne seg i nærheten av der du plukket dem opp. Uansett er du nødt til å utforske litt i starten, og så vil du etter hvert lære deg navnene på de ulike stedene.

Spillet har en skarp og fin tegneserieaktig stil. Fargene er virkelig flotte. Havet og bølgene skaper et inntrykk av at du er på sjøen. Og med klassiske sjømannsviser som bakgrunnsmelodi føler man seg som en ekte pirat på havet.

Egnethet

Sea of Thieves er aldersmerket PEGI 12 år. Spillet inneholder fantasivold. Du slåss mot skjeletter som faller sammen når de blir overvunnet, men du kan også slåss mot andre spillere, og de kan både skyte deg og slå med sverd. Det kommer ikke noe blod når du angriper andre. Mister du livet så havner du på et spøkelsesskip før du kommer tilbake i live.

Spillet har en barnvennelig stil, og oppleves ikke spesielt realistisk. Men skjelettene løper etter deg med våpen, og når du dør kan du se et spøkelse.

Du er også utstyrt med et krus som kan fylles med alkohol. Man kan da drikke så mye at karakteren blir full. Dette er da indikert med hikking, sjangling og til slutt at man spyr.

Spillet er på engelsk og det trengs lett forståelse av språket for å komme seg videre. Det er lite dialog og all tekst er ofte kortfattet med enkle og klare beskjeder.

Vanskelighetsgrad:

0-12 år: Under aldersanbefaling.

12+: Mekanikkene og kontrollene i seg selv er ikke særlig vanskelige, inkludert det å styre skipet og slåss mot andre. Det som imidlertid er vanskelig er å sette seg inn i spillet i starten. Du får lite informasjon og må finne ut alt selv. Det kan bli veldig frustrende. Oppdragene krever at du finner ting du aldri har hørt om, og du må dra til øyer du ikke kan navnet på eller vet hvor er. Skulle skipet ditt synke, enten etter grunnstøting eller angrep fra andre, vil du bli sendt til en tilfeldig øy med et nytt skip der du må starte helt på nytt. For dem som liker litt veiledning er ikke dette det ideelle spillet. Om man derimot ønsker et spill hvor du skaper eventyrene selv, med en vakker verden å utforske, så kan dette være et godt valg.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser