Skjønnheten og udyret

Amerikansk eventyr/musikal, 2017, anbefales fra ni år

Skjønnheten og udyret

Dette er en kvalitetsproduksjon fra Disney som forteller det klassiske eventyret i en ny og dramatisk versjon. Samtidig er ikke dette den beste filmen i rekken av live-action nyinnspillinger av Disneyklassikere.

Med dramatikk, spenning og et godt budskap skildres det populære eventyret på en frisk måte som passer fint for ungdom. Foreldre til barn yngre enn ni år bør være klar over at her er det scener med ulvejakt og skremmende skikkelser som fører til at filmen ikke egner seg for de yngste.

Handling

Unge Belle vokser opp i landsbyen Villenueve, der hun skiller seg ut på grunn av to ting: Hun er smart og ikke minst, slående vakker. Men i landsbyen, der de fleste er analfabeter, gjør dette henne mer til et utskudd enn et forbilde – og unge Belle drømmer om et bedre liv.

Samtidig, dypt inne i skogen, finnes det et dystert slott der det er vinter hele året. Her bor Udyret. Han er en prins som har fått en forhekselse kastet over seg på grunn av sin slemme egoisme. Det eneste som kan redde ham er ekte kjærlighet, men det må skje før det siste bladet på en magisk rose faller.

Skjebnen fører Emma til slottet, der hun blir fangen til Udyret. Først frykter hun ham, men etter hvert forstår hun at det ligger en dypere historie og et godt hjerte bak den frastøtende fasaden. Men både ytre og indre farer skal gjøre det svært vanskelig å redde den forheksede prinsen før det er for seint.

Skjønnheten og udyret

Regi: Bill Condon
Sjanger: Eventyr, Musikal
Skuespillere: Emma Watson, Ewan McGregor, Luke Evans, Dan Stevens, Emma Thompson, Josh Gad, Kevin Kline m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 9min
Produksjonsår: 2017

Vurdering

Mange kjenner historien om «Skjønnheten og udyret», og i denne filmen får vi servert en litt mer dramatisk versjon enn tidligere. Effektene er svært gode, og det mangler ikke på heftige actionsekvenser. Dette balanseres av humor og en rekke flotte musikalnumre. Mye av sjarmen i filmen kommer fra det forheksede inventaret i slottet, ledet av Klokksworth (en klokke) og Lumiere (en kandelaber).

På den annen side kan man si at det sterke fokuset på action og heftige effekter har ført at de morsomme og sjarmerende elementene ved historien har blitt tonet ned litt mer enn de burde.

Budskapet er også godt, med fokus på at ekte skjønnhet kommer innenfra og viktigheten av ikke alltid å dømme etter førsteinntrykket. Historien fremhever også verdien av mennesker som ikke er helt som alle andre, noe som er flott for et ungt publikum å ta med seg.

Samtidig er det noe litt snodig med tanke på budskapet. Belle blir forelsket i Udyret, men hun blir ikke fullt ut akseptert av den gemene hop (som fremstilles som det ekte udyret) før prinsen er blitt sitt vakre selv igjen. Dermed har man ikke etablert en fullt ut lykkelig situasjon før Belle og Udyret ikke skiller seg ut lenger. Her kan man argumentere for at filmen undergraver sitt eget budskap. Ender filmen opp med å antyde at det er greit å bli forelsket i noen som ikke er spesielt vakker, men bare hvis han blir forandret til en kjekkas etterpå? Vi sier ikke at det er slik, men med et slikt perspektiv kan det være spennende og nyttig å ha en liten diskusjon om filmen etter å ha sett den sammen.

Egnethet

«Skjønnheten og udyret» har fått ni års aldersgrense på grunn av en rekke dramatiske scener. Her får vi se at hovedpersonene blir angrepet av ekle ulver, det oppstår stadig skumle episoder og den slemmeste karakteren bytter litt på å være dum, latterlig og direkte grusom, noe som det kan være vanskelig å forholde seg til for yngre barn. Av den grunn anbefales ikke filmen for barn under aldersgrensen. For barn fra ni år passer filmen fint, og den passer både for gutter og jenter med sin blanding av romanse, action, humor og musikk.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte skremmende skikkelser og faretruende situasjoner gjør at denne filmen får 9- årsgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser