Snow White and the Huntsman

Amerikansk actioneventyr, 2012, passer fra elleve år

Denne mørke versjonen av eventyret om Snøhvit prøver å være moderne, barsk og dramatisk, men lykkes bare delvis. Dette er en skummel film med sterke effekter, og ingen barn under elleve år bør få lov til å se den.

Historie

De fleste kjenner vel eventyret om Snøhvit. En ung og fager prinsesse mister moren sin, og faren hennes – kongen – gifter seg med en ny og vakker dronning. Den nye dronningen dreper så sin nye ektemann, overtar kronen og setter Snøhvit i fangenskap. I denne filmen er det en dyster eventyrverden vi tas med til. Snøhvit holdes fanget i et skittent tårn, og når hun til slutt klarer å rømme havner hun i sopprus i Den Mørke Skogen, der onde krefter sørger for at bare de færreste overlever.

Heldigvis får Snøhvit hjelp av en tapper jeger (”the Huntsman”), og eventyret ville ikke ha vært det samme uten dvergene og deres fargerike personligheter. Sammen med sine gode hjelpere, samt barndomsvennen William, tar Snøhvit opp kampen mot sin onde stemor, og det blir en nådeløs krig der mange offer må til for å redde det en gang så vakre riket. I tillegg blir det selvsagt noen problemer med et eple og et behov for et magisk kyss, men det skulle nå også bare mangle.

Snow White and the Huntsman

Regi: Rupert Sanders
Sjanger: Action, Drama, Eventyr
Skuespillere: Charlize Theron, Kristen Stewart, Chris Hemsworth, Ian McShane, Sam Claflin, Ray Winstone, Stephen Graham, Toby Jones, Bob Hoskins, Lily Cole, Eddie Marsan, Sam Spruell m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 7min
Produksjonsår: 2012

Vurdering

I utgangspunktet er det spennende at det kommer en dyster versjon av et eventyr som er mest kjent i sin familievennlige Disney-utgave. Og det begynner bra. Selv om man er klar over at den nye dronningen vil bli ond, er Charlize Theron så overbevisende sjarmerende at man blir litt overrasket når hennes pur onde natur kommer til syne. Enda bedre er det at vi får en god psykologisk forklaring på hvorfor dronningen er blitt så fryktelig ond – det gir både karakteren dybde samtidig som vi forstår hvorfor den godhjertede Snøhvit føler sorg for henne.

Dessverre tar det ikke lang tid før historien får et episodeaktig preg. Snøhvit og jegeren forflytter seg gjennom en rekke ulike miljøer, men det eneste fellesstrekket mellom sekvensene er at på et eller annet tidspunkt kommer dronningens menn og jager Snøhvit videre.

Når det gjelder karakterene, så fremstår Snøhvit som god, men ikke fullt så uskyldsren som vanlig. Likevel mangler hun litt sjarme, og hun har ikke akkurat bunnsolid troverdighet som den nye landsmoderen folket skal samle seg rundt. Jegeren er den typiske (og lite originale) barske helten som tåler alt, men som likevel sliter med en sørgelig fortid. Dvergene er en fargerik og morsom gjeng – selv om deres humoristiske potensial utnyttes i alt for liten grad. Dronningen er som nevnt en spennende karakter i starten, men etter hvert er hun ikke stort annet enn en skrikende og endimensjonal hurpe.

Filmen har noen scener som blir litt tåpelige, som for eksempel da Snøhvit får møte Kongehjorten – en fullstendig meningsløs etterligning av løven Aslan fra Narnia-filmene.

”Snow White and the Huntsman” legger opp til å bli noe større og mer storslått enn det originale eventyret, men til syvende og sist ender filmen opp med å blåse og blåse – uten at døren faller ned. Dersom filmskaperne hadde droppet denne ”snill-slemme” versjonen som også skal passe for dem mellom elleve og 15 år, og heller levert en enda frekkere og dystrere historie, kunne dette ha blitt riktig spennende – for litt eldre tenåringer selvsagt.

Egnethet

Det finnes en rekke dramatiske og skumle scener, og vi fraråder på det sterkeste at barn under aldersgrensen får lov til å se filmen. Med et par unntak er stemningen gjennomgående dyster. Vi får blant annet se onde ånder og smeltende hud i sopprusen i Den Mørke Skogen, jenter som får ungdommen trukket ut av seg av en fryktinngytende dronning, samt en rekke brutale kampscener og drap. Volden er ikke eksplisitt skildret, men kombinert med rask og kaotisk kameraføring og dramatisk musikk vil flere scener utvilsomt være urovekkende for en rekke ungdommer.

Mange barn fra elleve år vil kunne se filmen uten at de får mareritt av den grunn, og aldersgrensen fra Medietilsynet er passende. Men samtidig vil nok dette være i skumleste laget for noen elleve- og tolvåringer, og vi oppfordrer foreldre til ikke å la barn i denne aldersgruppen se filmen uten å ha vurdert om den er passende for barnas modenhetsnivå. Se gjerne traileren oppe til høyre for å gjøre deg opp en mening.

Konklusjon

God idé, men potensialet i konseptet forblir utappet.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen har en mørk stemning, og inneholder flere kamphandlinger og truende skikkelser. Selv om filmens rammefortelling er kjent, frådes den barn under 11 år på grunn av noen særlig skremmende scener hvor det gjøres bruk av sort magi.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser