Starlink: Battle for Atlas

PS4/Xbox One/Nintendo Switch, anbefales fra syv år.

Bygg og modifiser lekeromskip i den virkelige verden og ta dem med inn i et dataspill. Et spennende og gøyalt konsept, men kan også tære på lommeboka til foreldre. Anbefales fra syv år.

Bli med i en gruppe med heltemodige piloter som skal fri stjernesystemet Atlas fra skurken Grax og «The Forgotten Legion». Sistnevnte er en gjeng med onde roboter som kjemper mot deg og som har kidnappet en kaptein for å samle den dyrebare ressursen Nova.

I tillegg ødelegger de alt av plante- og dyreliv omkring seg og uskyldige havner ofte i kryssilden.

Starlink er en blanding av fysiske leker og spill. Man kjøper pakker med fysiske leker som romskip, piloter og våpen som kan kobles til spillkonsollen. Dette tilleggsutstyret minner om tradisjonelle barneleker, foruten kontaktpunktene lekene har til spillkonsollen så klart. Konseptet minner om spillet Skylanders.

Tilleggsutstyret kan også kjøpes som digitale utgaver på samme måte som andre former for kjøp-i-spill.

Når man bytter til et nytt romskip eller en ny pilot, så endres også dette i spillet. På den måten kan man bytte våpen avhengig av type fiender man møter på, og det er gøy å se hvordan fysiske endringer påvirker romskip og karakterer i spillet.

Det blir allikevel noe rotete til tider hvilke våpen som fungerer best mot bestemte typer fiender. Irritasjonen er desto større om man ikke har det anbefalte våpenet tilgjengelig og må til nettbutikken for å kjøpe det, eller tåle konsekvensen av å være dårligere utrustet til kamp.

Fordelen med de fysiske lekene er at barna kan leke med dem etter at skjermen har blitt skrudd av. Romskip, våpen og piloter er veldesignet og ser tøffe ut både som fysiske leker og i selve spillet. Og kombinasjonen av det ekte og det virtuelle er stilig og gir meropplevelse både i den digitale verden og i virkeligheten.

Ulempen er at jo at det kan bli ganske dyrt om man skal skaffe seg mest mulig tilbehør. Noen våpenpakker er også nødvendig for å låse opp logiske hindringer som igjen kan gi forbedringer og hjelpemidler til romskipet ditt.

Å ha kjøpt inn flere romskip gir deg også fordeler som at du får flere sjanser i kamp. Blir du skutt ned kan du bytte til et annet romskip og fortsette kampen. Har du ikke kjøpt inn flere, må du betale en sum av virtuelle ressurser for å reparere skipet ditt.

Romskip koster alt fra to til tre hundre kroner og våpen ligger på omtrent hundrelappen og piloter på rett over seksti kroner (gjelder fysiske utgaver). Så dersom man først kjøper spillet kan det fort bli fristende å skaffe enda flere leker i serien.

Starlink er allikevel ingen innholdstom pengemaskin.

Profesjonelle stemmeskuespillere, flott musikk og imponerende datagrafikk gjør dette til et sci-fi-eventyr av høy kvalitet. Pilotene har alle unike personligheter fra den kjente og kjære Fox McCloud (kun Nintendo Switch) til det mystiske romvesenet Judge og den tøffe kvinnen Razor Lemay. Det er ytterlig flere piloter å velge fra.

Pilotene er spillbare og man kan bytte mellom dem. De har også jevnlig dialoger med hverandre slik at man blir mer kjent med personlighetene deres. For barn hjelper det på forståelsen med norsk undertekst.

Grafikken er fenomenal og ofte er det filmatiske øyeblikk med eksplosive kamper på nivå med større barnefilmer. Dette ser stilig ut enten man kjemper i ville kamper i verdensrommet rett over vakre planeter og stjerner, eller midt i smørja på en av de syv planetene man kan besøke.

Starlink: Battle for Atlas

Format: PS4/Xbox One/Nintendo Switch
Sjanger: Action og eventyr
Utvikler: Ubisoft
Utgiver: Ubisoft

Fra den vakre isplaneten Tundria til sanddynene på Kirite er det mye å utforske. Hver planet har varierte former for dyre- og planteliv. Man kan tilbringe mye tid på å utforske nye planter og dyrearter. Hver planet er unik og det er spennende å se dyrene vandre omkring.

Disse endrer seg også avhengig av dine valg. For det første, kan man reise fritt omkring i stjernesystemet og kjempe mot rompirater, eller lete etter ressurser og skatter på hver planet. Unngår man å angripe en fiendtlig utpost, kan det føre til vekst og økt fiendtlig aktivitet. De kan til og med ødelegge natur- og dyreliv på planeten.

Action-delen i spillet er også spennende.

Mer enn et stødig og tungt romskip tar man styringen i en akrobatisk jager. Man må administrere energi til skjold og fart og skipet kan dukke og hoppe unna for å unngå fiendtlig skyts. Her gjelder det å finne balansen mellom forsvar og angrep.

I tillegg, må man jo som nevnt bytte på våpen, vinger, skrog på romskipet for å tilpasse seg fiendens egenskaper og angrep.

Man kan også drive handel og lete etter og selge verdifulle ressurser til lokale handelsstasjoner. I tillegg kan man hjelpe dem med ulike utfordringer som de strever med.

Egnethet

Starlink: Battle for Atlas er gitt PEGI fra syv år på grunn av milde former for vold.

Man kjemper hovedsaklig mot robotfiender og grafikken er nokså tegneserieaktig.

Merk at det er sterke kjøpsoppfordringer i spillet. Blant annet trenger man flere pakker med våpen for å tilpasse skipet til fienden. Da må man kjøpe fysiske pakker med våpen, romskip og eventuelt piloter.

Det er også mulig å kjøpe disse gjenstandene digitalt gjennom kjøp-i-spill.

Å utvide biblioteket sitt med romskip og piloter kan sammenlignes med et ønske om flere pakker med Lego for å kunne bygge stadig mer.

Konseptet med blanding av fysiske leker med spill er spennende og kan være gøy for barn, men kan også bli dyrt i lengden. Dette blir en kultur også utenfor spillet og for barn som blir veldig fenget av konseptet, har de her muligheten til å gå i dybden så lenge mor og fars lommebok tåler utgiftene så klart.

Her gjelder det å finne klare avtaler med poden for pengebruk.

Trailer: