Team Sonic Racing

PlayStation 4/Nintendo Switch/Xbox One/Windows. Anbefales av Barnevakten fra tre år.

Delta i fartsfylte billøp med karakterer fra Sonic-universet. Dette spillet er barnevennlig og kan by på moro for hele familien. Anbefales fra tre år!

Der Nintendo har Mario som sitt ikon kan man godt si at SEGA på samme måte har Sonic som et av sitt mest kjente merkevarenavn.

For å finne helsprø og fartsfylt bilmoro kan man hos Nintendo gå til Mario Kart-serien. Tilsvarende fra SEGA, og tilgjengelig på alle konsoller og PC, har man Team Sonic Racing som alternativ. Her kan man spille alene mot datastyrte motstandere, med familie og venner på samme skjerm eller på nett.

Team Sonic Racing har ulike spillmodus. Team Adventure kan sammenlignes med oppdrag- eller historiemodus. Sonic, Knuckles, Tails og vennene deres har fått en invitasjon til å delta i et billøp der de skal få vist egne evner og hvem som er raskest ute på banen.

De setter seg i et romskip og drar til en planet med en rekke enkeltstående løp. Hvert løp har ulike målsetninger som må nås slik at man samler inn stjerner. Man trenger også en viss mengde stjerner for å komme videre til neste løp. De ulike målsetningene gir grader av utfordring som gjør at de ulike løpene blir mer meningsfylte og utfordrende.

Det kan være alt fra å komme blant de tre beste til å vinne løpet som et lag.

I local play spiller man sammen med venner på samme skjerm. Dette er et perfekt modus for at venner og familie kan få en god spillopplevelse sammen og side om side. Alt man behøver er flere håndkontrollere og man slipper å knote med flere kopier av spillet og flere skjermer og konsoller til hver enkelt person som skal spille.

Kort fortalt, så finnes det altfor få slike sofaspill som man kan hygge seg med når man er med andre fysisk i samme rom. Da er Team Sonic Racing et velkomment innslag.

Merk at man også kan spille disse variantene alene mot datastyrte motstandere. Blant spillformene finnes Grand Prix, Exhibition Race og Time Trial. Grand Prix dreier seg om å fullføre i en rekke med løp (4 stk) der totalen avgjør den endelige plasseringen. I Exhibition Race velger man enkeltløp og deltar om beste plassering der.

Time Trial handler om å nå den beste tiden hvor man ikke konkurrerer direkte mot andre, men heller forsøker å slå klokka.

Etter hvert som tider blir logget, kan man kjøre mot spøkelsesbiler som blir plassert på banen. Disse følger tid og kjøremønster til personen med best tid slik at man fysisk kan se bilen og forsøke å slå rekorden. Fordelen er at man allikevel ikke kan kollidere med denne bilen. Den er kun der for syns skyld.

Team Sonic Racing har også med lagarbeid som en del av tittelen på spillet. I historiemodus, team racing, kjemper man jo nettopp som et lag. Og i andre spillformer kan man velge om man skal delta som et lag eller individuelt. Poenget er nettopp det at man har mulighet til å kjøre i et løp og gjøre det godt som et lag. Ved å nå en god plassering til slutt får man høyere poeng, og det laget med høyest poengsum vinner. Så her bidrar de individuelle bilistene til totalen.

Ellers så er det verdt å nevne at spillet byr på 18 baner å kjøre på allerede ved oppstart. I tillegg kan man velge fra femten karakterer som alle har unike biler med styrker og svakheter. Her er det navn som Zavok, Dr. Eggman, Rouge, Big og så klart Sonic, Knuckles og Tails.

Bilene har ulik skår på akselerasjon, fremdrift, forsvar, manøvrering og hastighet. Så her gjelder det å balansere svakheter og styrker etter egne kjøreferdigheter og ikke minst hvordan banene er bygget opp. I tillegg kan man legge til bonuser som gir deg fordeler på banen. Disse får man etter hvert.

Team Sonic Racing

Format: PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One, Microsoft
Sjanger: Racing/bilspill
Utvikler: Sumo Digital
Utgiver: SEGA

Hvordan fungerer så spillet rent praktisk og konkret?

Man kjører på fargerike fantasibaner med is, vulkaner, ørken og vann. Tematikken spinner om alt fra spøkelsesslott til pinball, bingo og fremmede planeter. Stedene er varierte og fantasifulle med andre ord. Bilene er i samme gate, og byr på fartsdundere som kunne stammet fra fremtiden. Dette er ikke simulering av virkeligheten, men heller fokus på overdreven fart og kjappe reaksjoner.

Midt i løpet gjelder det å komme først naturligvis. Men som i Mario Kart kan man også plukke opp krukker med våpen og annet utstyr. Det går an å skyte raketter på andre for å sinke dem, eller så kan man finne alt fra turbo til feller og gjenstander som gjør deg immun eller usynlig fra fiendtlige angrep.

Fordelen med å spille på lag med noen er også at man kan hjelpe hverandre i spillet. For eksempel dersom man holder seg i sporet til en medspiller, så kan de gi deg en fartsbonus. Den som ligger lengst fremme på laget kan på den måten legge spor etter seg som hjelper lagkameratene frem i løpet. Brukt riktig, kan man strategisk dytte vennene sine til seier.

Lagkamerater kan også kjøre nær medspillere som har mistet kontroll eller spinner på banen, for så å gi et fartshopp som får dem inn i løpet igjen. Ellers så går det an å dele gjenstander med andre på laget og man kan også fyre løs med en «team ultimate» som gir alle lagspillerne superkrefter i en liten stund.

På den måten klarer Team Sonic Racing å fremheve lagarbeid på en måte som faktisk fungerer. Man kjører ikke bare om å komme i mål så fort som mulig. Underveis kan man ta flere grep for å hjelpe vennene sine, og sluttsummen blir kun så høy som laget klarer å nå individuelt og sammen.

Man kan også plukke opp ringer som kjent fra de tradisjonelle Sonic-spillene. Etter hvert får man penger som man kan putte på en salgsautomat for å handle litt goder og forbedringer til bilene i spillet. Dette kan man ikke bruke ekte penger på, så dette er jo en aldri så liten neve mot mikrotransaksjoner.

Team Sonic Racing har nemlig en egen garasje der man kan mekke på bilene og legge til oppgraderinger og lakk. Sistnevnte er helt suverent om man vil endre på stilen på bilen helt og fullstendig og dermed gjøre den mer personlig.

Vår dom er at dette spillet treffer godt. Grafikkene er fargerik, man har mange biler og bilbaner å bryne seg på og flere typer spillmodus. Så her er det variasjon og mye å gjøre. Det er også fint med de ekstra detaljene, som muligheten til å lakkere og oppgradere biler.

Grafikken kan allikevel være litt flat sammenlignet med Mario Kart for eksempel. Animasjonene er ikke helt av samme kaliber, men det er ikke langt fra heller.

Ellers så er det spennende å konkurrere eller samarbeide med venner og kjente. Og tillegget med flerspiller på samme skjerm er en stor bonus! Og for de som ønsker å spille litt på egenhånd så er det et eget historie modus for nettopp det.

Egnethet

Team Sonic Racing har fått anbefalt aldersgrense på 3 år fra PEGI, altså den laveste aldersanbefalingen.

Spillet inneholder fargerik grafikk og en lysbetont stemning. Biler kolliderer med hverandre og skyter alt fra raketter til bomber på hverandre, men både kjøretøy og fører fortsetter uskadd.

Selv om det er fokus på konkurranse og det å «ødelegge» for motspillerne, er det også mye fokus på samarbeid. Med lagkamerater kan man dytte hverandre frem til seier, dele gjenstander med hverandre og mer.

Dette er et kvalitetsspill som passer godt for både barn og voksne. I og med at vanskelighetsgraden er såpass lav er terskelen også lav for at også foreldre kan bli med på moroa med barna.

Det finnes ingen mikrotransaksjoner for kjøp i spill.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-6 år: Innholdsmessig passer spillet fint for denne aldersgruppen. Noen barn kan ha utfordringer med å håndtere kontrollene i spillet, andre vil klare dette fint. Team Sonic Racing er tilgivende på den måten at man stadig kommer tilbake på bilbanen dersom man gjør feil, men for å vinne må man manøvrere bilen noe.

7-11 år: Spillet anbefales for denne aldersgruppen. Her kan man justere vanskelighetsgrad etter eget ønske. Det er også en opplæring i starten som forklarer målsettingen med de ulike løpene og hva man må trykke på for å utføre handlinger i spillet.

12-15 år: Også eldre barn og ungdom kan få utfordringer med dette spillet ved å øke vanskelighetsgraden, spille mot andre på nett eller forsøke å slå sin egen rekord i time trial.

16+: Spillet kan også gi utfordringer for voksne. Her møter man på motstandere fra hele verden med varierende erfaringsbakgrunn.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Les også

Stadig flere barn spiller voldsspill for voksne

Hvorfor liker barn og unge skytespill?

– Ikke la unger spille dette

– Barn blir ikke mer voldelige av skytespill

Bli medlem av Barnevakten