The Avengers

Amerikansk actioneventyr, 2012, passer fra tolv år

En film med seks superhelter burde muligens være seks ganger så god som en vanlig superheltfilm, men den gang ei. Til tross for at ”The Avengers” er en meget vellaget og actionfylt film, skiller den seg ikke ut som spesielt minneverdig.

Historie

Den hevngjerrige Loke fra Åsgard har skumle planer. Han er på jakt etter den kosmiske kuben ”Tesseracten”, som inneholder uante og voldsomme krefter. Han har inngått en allianse med Chitaurene, en utenomjordisk krigerrase, og sammen planlegger de å erobre menneskenes verden. Men for at krigerne skal komme seg til jorden, må Loke reise i forveien og åpne en portal mellom galaksene.

Det er her ”The Avengers”, eller ”hevnerne”, kommer inn i bildet. Nick Fury, direktøren for det internasjonale sikkerhetsbyrået S.H.I.E.L.D., avslører Loke sine planer og setter seg fore å samle et uslåelig lag med superhelter for å nedkjempe den alvorlige trusselen. Men det skal bli alt annet enn enkelt. Én ting er å finne og overtale de ustabile heltene til å delta i kampen, én helt annen er å få de sære og selvopptatte personlighetene til å samarbeide.

Loke spiller superheltene opp mot hverandre, og når de i tillegg må kjempe mot krefter de ikke helt forstår, da blir det klart at heltene har en vanvittig oppgave foran seg.

The Avengers

Regi: Joss Whedon
Sjanger: Sci-fi, Action, Eventyr
Skuespillere: Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Tom Hiddleston, Jeremy Renner, Clark Gregg, Cobie Smulders, Stellan Skarsgård, Gwyneth Paltrow m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 22min
Produksjonsår: 2012

Vurdering

For ungdom og voksne som ønsker å se en lettbeint actionfilm ispedd en god del humor, er det ingen tvil om at ”The Avengers” er midt i blinken. Her kommer spektakulære scener på rekke og rad, effektene er meget imponerende og det finnes ikke et kjedelig øyeblikk i de knappe to og en halv timene filmen varer. For superheltfans er filmen obligatorisk.

Likevel spørs det om ikke Marvel Studios har gjort seg selv en bjørnetjeneste ved å hause denne filmen voldsomt opp gjennom flere år. Alle de andre superheltfilmene som har kommet fra studioet de siste årene har hintet om hva som vil skje i denne filmen. Samlingen av ”The Avengers”, med de største av Marvel sine superhelter, spilt av et stjernegalleri av skuespillere og regissert av sci-fi-spesialisten Joss Whedon, har skapt enorme forventninger.

Disse forventningene klarer ikke filmen å leve opp til. Ja visst er det underholdende, men når alt kommer til alt er ikke dette noe mer enn en helt gjennomsnittlig superheltfilm. Dersom Marvel hadde brukt like mye energi på å utvikle en genuint original historie som de har gjort på å promotere filmen, da kunne dette virkelig ha blitt noe. Det er skuffende å se at man i en så stor produksjon tyr til selvfølgeligheter, etterligninger og en alt for forutsigbar historie. I tillegg finnes det fint lite meningsfylt budskap, bortsett fra litt om verdien av samarbeid på tross av ulikheter og vilje til å ofre seg for ”laget”.

Egnethet

”The Avengers” inneholder store mengder slåssing, denging og skyting med et våpenarsenal hinsides all fornuft. Graden av realisme er til tider farlig lav, så det er ingen fare for at barn skal forveksle dette med virkelighet. Filmen skal være helt trygg for barn fra 13 år, mens noen barn i elleve- og tolvårsalderen kan bli litt skremt av de mange truende skikkelsene og heftige kampene. Se gjerne traileren oppe i høyre hjørne for å danne deg et inntrykk av om ditt barn kan bli utrygg av å se disse scenene på et stort lerret.

Konklusjon

Effekter og action i den absolutte toppklasse klarer ikke å dekke over at dette er en helt middels superheltfilm. Men for all del, den tilbyr fartsfylt underholding og en begivenhetsrik filmopplevelse.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder store mengder actionvold og kraftige effekter. Da dette finner sted i et tydelig superhelt-univers får filmen 11-årsgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser