The Hunter: Call of the Wild

PlayStation 4/Windows, anbefalt aldersgrense fra PEGI er 16 år

Gå inn i jegerens verden med dyr som oppfører seg realistisk, og omgivelser som tar pusten fra deg. Spillet har fått anbefalt aldersgrense 16 år av PEGI.

Er det naturen, dyrene eller spenningen som trekker jegere ut i villmarken? Utviklerne av dette spillet har i hvert fall gjenskapt disse momentene helt ned til minste detalj i The Hunter: Call of the Wild.

Med landskapsbilder som tar pusten fra deg, er dette litt av en naturopplevelse, om enn i en digitalisert utgave. Her er det vakre solnedganger, trær og gress som svaier i vinden, vann, fuglekvitter, fjell og et dynamisk værsystem som endrer seg. Og i og med at man tilbringer så mye tid «utendørs», så er denne grafikken et velkomment innslag som gjør det verdt å utforske kilometer med variert landskap.

Dyrelivet varierer med reinsdyr, harer, bjørner, villsvin, rev, fugler og insekter. Og dyrene oppfører seg på en realistisk måte med å gå i beite, plukker opp lukten av deg hvis du står i medvind, løper unna og mer. Disse dyrene er vakkert gjengitt i datagrafikk og med tilhørende lyder, slik at det er spennende å observere dem fra avstand.

Selve spillverdenen er enorm. Her er det variert fra skogområder til åpne sletter og dyrket mark. Man har også vakre fjell i bakgrunnen, samt bebyggelser og høydeforskjeller i terrenget.

Som jeger kan man benytte seg av ulike våpen, avhengig av egen preferanse. Det er ulike håndvåpen, rifler og til og med bueskyttere. Man kan skreddersy arsenalet med sikte og ulike typer ammunisjon. Spillfiguren kan også oppgraderes med nye ferdigheter og nytt utstyr.

Men hovedgjerningen er å lete etter og observere byttet sitt. Da må man oppdage spor i terrenget, samt tolke avføring. Kikkerten er nyttig for å få et nærbilde når man er på avstand, og ellers gjelder det å holde seg skjult og ute av syne, samtidig som man må være obs på at også lyd og lukt kan være nok til å skremme dyrene. Dette er virkelig en tålmodighetsprøve og en utfordring som krever mer enn at man bare løper rundt på måfå.

Omgivelsene skaper også utfordringer for deg. Nattemørke og regn reduserer sikt, og hvis man løper blir siktet mer ustødig. Å gjemme seg i busker hjelper deg med å holde deg skjult, men kan også lage lyd.

Når byttet endelig er felt får man en oversikt som viser hvor man traff, distanse, poengsum og skår, samt utbetaling for fellingen. Dette skaper et konkurranseaspekt der man stadig prøver å forbedre seg selv som jeger.

Man har også utkikksposter som hjelper deg med å få oversikt, og hytter der man kan få hvile og fylle på med utstyr.

I hovedmenyen velger man om man vil spille alene, eller på nett med andre. I starten av spillet velger man først avatar og kjønn. Her kan man så velge mellom to jaktmarker, enten Hirschfelden i Europa eller Layton Lake District i USA. Så, når man starter spillet, får man en introduksjon av området. Deretter begynner man med en opplæring for å finne og felle sitt første bytte.

Nederst på skjermen finner man et kompass og informasjon om hjerterytme, hvor synlig man er, samt hvor mye lyd man lager. Fra utkikkstårn oppdager man nye steder og interessante punkt på kartet. Sistnevnte er enormt, her er det mye terreng å utforske. Ved å oppdage hytter kan man «teleportere» seg mellom hyttene for å redusere reisetid. Her kan man også hvile, samle utstyr og få spesialutfordringer å bryne seg på. Penger tjent fra å felle dyr kan bli brukt til å kjøpe nye våpen, ammunisjon, samt utstyr og kjøretøy (ATV).

Fra hovedmenyen kan man se kart over området med informasjon om ulike steder. Man kan også sjekke utstyrslisten sin, og oppgradere evnene til spillfiguren. For eksempel så kan man bedre evnen til å finne dyrespor, se vindendringer, bli mindre synlig, og mer. Å oppdage nye steder, eller å utøve ferdigheter og felle dyr, gir nye poeng som man kan bruke til å oppgradere spillfiguren med.

Lyden er fantastisk, enten det er vinden som suser i trærne, fuglekvitter eller musikken. Endringen i været er også interessant, da det plutselig blir mørkt, eller slår om til regn, før morgenen kommer med en nydelig soloppgang.

The Hunter har også en god nettopplevelse. Man kan spille sammen med venner og tilfeldige spillere på nett, enten i samarbeid eller i konkurranseform. Å spille på nett er egentlig den beste måten å  spille The Hunter på, fordi selv om det er mye å gjøre som enspiller, så kan det bli litt ensomt og monotont i lengden når man trasker rundt på egenhånd.

Den mest åpenbare fordelen med å spille med noen på nett, er jo at man har noen å prate med, noe som er nyttig når jaktøktene med å spore opp og finne dyr blir lange. Den ene kan også fungere som spotter, eller bruke lokker for lure dyrene nær din posisjon, mens den andre står klar med geværet.

Det er også bedre å være to, særlig når man skal felle store dyr, eller når man må dele seg over et større område der dyrespor går flere veier. Man kan også dekke et område fra flere sider, eller forsøke å skremme dyrene i retningen til en medspiller.

På nett kan man spille opptil åtte stykk på en server, og man har tilgang til å tjene penger, kjøpe utstyr, samt delta i ulike oppdrag og utfordringer. Begge hovedkartene er også tilgjengelige og fri for utforsking.

The Hunter: Call of the Wild

Sjanger: Simulator
Språk: Engelsk
Utvikler: Expansive Worlds
Utgiver: Avalanche Studios

Egnethet

Hunter: Call to the Wild har fått PEGI angitt til 16 år og er merket vold. Man jakter og skyter på dyr, og kan se blod og de døde kroppene etterpå. Ved bomskudd, eller streifeskudd, kan man også se dyr som lider, halter og legger blodspor etter seg.

Spillet fordrer samtidig regning med tolking av tabeller, måling av distanse, navigering via kart og lesing av statistikk.

Man må også utforske virtuelle omgivelser, og lære seg til å skille relevant fra ikke relevant informasjon når man er ute på jakt. For øvrig er dette et spill der man får se mange av de ferdighetene som kreves for å være en jeger i aksjon.

Spillet inneholder også økonomihåndtering, der man handler i en virtuell butikk og tjener penger på oppdrag.

Sist, men ikke minst, baserer spillet seg også på å tolke vær og vindretning, samt dyreatferd som behov for søvn, mat og så videre.

Vanskelighetsgrad:

0-15 år: Under aldersanbefaling fra PEGI.

16+: Spillet vil kunne underholde eldre ungdom og voksne. Her kan man justere ulike hjelpemidler som hjelp til å se felte dyr, og opplyste dyrespor. Man kan også skru på engelsk undertekst i dialogene. Spillet er utfordrende og krever tålmodighet for å spore opp og finne det perfekte øyeblikket for skuddet. En god opplæring i starten som går fortløpende i spillet, forklarer fremgangen i spillet.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser