The Sims 4

PlayStation 4/Xbox One/Windows/Mac OS, anbefales fra tolv år

Utforsk hele spekteret av det å være menneske i et digitalt format. Start en familie, søk karriereveien, eller bygg drømmehjemmet ditt – valget er ditt! Anbefales fra tolv år.

Vår anmeldelse på YouTube:

The Sims er en serie spill der man tar kontrollen over en rekke virtuelle individer og velger hvordan de skal leve livene sine. Det handler om å hjelpe dem med de små tingene som å lage mat, oppleve underholdning og gå på toalettbesøk. Så hander det om de større tingene som romanse, karriere, liv og til og med død.

I tillegg kan man også bygge og innrede hjem. Her velger man alt fra farge på vegger, hagedekorasjoner og tak, til innredningen i de ulike rommene i huset. Man kan sette opp vegger, fliser og velge nøyaktig hvor møblementet skal stå. Innredning koster penger, og derfor må simmene (spillfigurene) jobbe slik at lommeboka får noe å gå på.

Aller først starter man med å lage sin egen spillfigur. Her er mulighetene for å skreddersy sin egen avatar ganske omfattende. Kjønn, hudfarge, navn, og så de aller minste detaljene, som størrelse på ører, hårfasong, kinn, nesetipp og mer. Alt i alt kan man få et totalt forskjellig utseende på menneskene man lager.

Deretter kjøper man en tomt og begynner den aller første byggeprosessen på det nye hjemmet sitt.

Et menneskeliv er verdt lite levd alene, så etter hvert begynner man å hilse på diverse naboer og samle beboere til fester og sosiale sammenkomster. Ulike interaksjonsmuligheter øker vennskapsgrafen hos bekjente, og mobiltelefonen er nyttig for å prate med andre selv om man ikke er øyeblikkelig i nærheten.

Man kan også velge mellom ulike kommunikasjonsmuligheter. Skal man vitse, spre sladder, fortelle en nifs historie, eller trå til med å klemme, kysse, flørte eller rose på utseende? En venn blir raskt til en kjæreste, og en kjæreste blir raskt til en kone, og vips så er dere kanskje tre eller fire i husholdningen og med en utfordrende tenåringsfase i overskuelig fremtid.

Valg du tar påvirker hvordan simmene blir, og de kan ende opp som omtenksomme og hjelpsomme vesener, eller som sinte, egoistiske og til og med utro partnere. Man kan være med på å forme varme vennskap med tillit, men man kan også legge til rette for brudd fullt av konflikt og krangel.

For øvrig gjelder det å ta vare på simmenes helhetlige behov. Dette angår behov for søvn, mat, hygiene, trening, et sosialt liv, interiør som gir et godt hjem, selvrealisering og mer. I ytterste konsekvens kan simmene dø av matmangel eller i husbrann, selv om dette skjer sjeldent og etter mange advarsler underveis.

The Sims er, som tidligere spill i serien, litt av et sosialt eksperiment. Her kan man bygge drømmehuset sitt, se hvordan relasjoner utvikler seg på godt og vondt, være snill og hjelpsom, eller slem og vondt mot de som er rundt seg.

I den fjerde utgaven i serien er spillet pakket fullt av innhold. Man har et hav av interiørmuligheter og kan i tillegg velge fargekombinasjoner deretter. Det samme gjelder for bygging av hus der man har et komplekst verktøy som gir stor frihet og mange tilpasningsmuligheter.

Man kan også lage flere simmer over tid, og se hvordan disse omgår hverandre.

Fristelsen kan også bli stor for å kjøpe utvidelsespakker som åpner for nye steder og nytt interiør og utvalg i spillet.

The Sims 4

Sjanger: Simulator
Språk: Engelsk
Utvikler: Maxis, The Sims Studio
Utgiver: Electronic Arts

Egnethet

The Sims 4 har fått PEGI angitt til 12 år på grunn av milde former for vold og hentydninger til nakenhet og intimitet.

Simmer havner i slåsskamp med hverandre og kan dø av brann og sult. Men dette er ikke særlig utpreget grafisk eller virkelighetstro.

Spillfigurene dusjer også nakne, men dette blir sladdet og man ser kun tær og hode. Det hintes også til romantiske forhold og seksuelt samleie, men heller ikke dette vises eksplisitt. I stedet ser man hjerter over dyna. Men spillet inneholder også flørting, kyssing og noe intimitet.

Foreldre bør også være obs på at man kan kjøpe en god del utvidelsespakker til spillet som gir utvidet innhold. For eksempel nye steder å være på, inkludering av kjæledyr, mer interiør og så videre.

Med dette spillet kan barn og unge potensielt lære om menneskers behov, relasjoner og konsekvenser av ulike valg og utfall av dialoger.

Spillet fordrer også regning i og med at man kan håndtere et budsjett, tjener penger og så kjøper interiør og bygger ut huset sitt. Og barn og unge kan være kreative når de designer og innreder sine egne hjem.

Generelt har spillet en nokså lett og til tider humoristisk tone.

Vanskelighetsgrad:

0-11 år: Under aldersanbefaling.

12-15 år: The Sims 4 er nokså omfattende (og kanskje litt overveldende) for de som er helt ferske til konseptet. Man får en del instrukser i starten og underveis, men det er mye å sette seg inn i. Allikevel vil de aller fleste, med litt tålmodighet og utforsking, mestre dette spillet. Men så er jo kjernen i konseptet at det hele skal være litt uforutsigbart, for det er jo det å leve et menneskeliv faktisk handler om. Over tid vil nye spillere kunne bli kjent med både menysystem og spillmekanikk.

16+ år: Eldre ungdom og voksne vil også finne utfordringer å bryne seg på i The Sims. Og sjangeren er definitivt aktuell også for denne aldersgruppen.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser