TikTok

Denne appen er merket "foreldreveiledning" av PEGI og 12+ år i App Store. Grense for bruk fra 13 år ifølge TikTok sine vilkår. Android (Google) / iOS (Apple)

ANMELDELSE: Underholdningstjeneste for å se på og selv dele korte videosnutter med andre. Foreldre bør gjøre seg kjent med innstillinger i appen som kan gi barn større privatliv og redusere mengden skadelig innhold.

Annonse


Tiktok på 20 sekunder – noen kjappe tips

  • Med «foreldrekontroll» kan du administrere og velge tryggere innstillinger for barnets Tiktok-konto
  • Reduser upassende videoer med «begrenset modus» og videonøkkelord, behold barnets konto som privat og vurder hvor åpent kommentarfeltet skal være
  • Lær barna å være kritiske til hvem de følger og hvilke videoer de liker. Tiktoks algoritmestyring vil foreslå mer av det samme
  • Snakk om rapporteringsmuligheten – og fortell barna at de kan si ifra til deg når de opplever noe vanskelig på nett
  • Lær barna å være gode venner ved å snakke hyggelig til og om andre på nett
  • Stadig flere land, kommuner og offentlige organisasjoner forbyr Tiktok for sine ansatte. Blant annet på grunn av datainnsamling og frykt for at kommunistpartiet i Kina kan få tak i brukerdata

Vår anmeldelse av Tiktok

Tiktok er en underholdningsapp der brukerne kan dele korte videosnutter med hverandre. Så mange som 73 prosent av norske barn og unge mellom 9-18 år bruker den populære appen, ifølge Medietilsynet (Barn og Medier: 2022). Bare 4 av 10 i alderen 9 – 11 år bruker appen, men fra 12 – 14 år er majoriteten på Tiktok.

TikTok

Format: iOS (Apple) / Android (Google)
Kategori: Underholdning
Utvikler: TikTok Ltd.

Tjenesten bygger på samme prinsipp som for eksempel YouTube – der man kan se videosnutter som handler om alt mulig. I det ene øyeblikket får man tips til matlaging, så kan man se en kjendis opptre, en stilig dans som går igjen i nettsamfunnet, eller en gaming-video.

Alt innhold på Tiktok er algoritmestyrt. Det vil si at videoene som barna ser håndplukkes av en datamaskin basert på barnas interesser, alder, hvilke andre videoer de har sett og likt osv. Og det du som voksen ser på «din» Tiktok, vil være annerledes enn det tenåringen får av innhold på sin mobilskjerm.

Det kan også dukke opp innhold på plattformen som potensielt kan være skadelig for barn med vold mot dyr, slåsskamper, nakenhet og sex, bruk av alkohol og rusmidler og så videre. Tiktok gjør samtidig en innsats for å stoppe de aller verste videoene. Iblant rekker de å gjøre dette før en video blir sett, men ikke alltid. Så det er ingen garanti for at barn ikke blir utsatt for skadelig innhold på denne tjenesten, som med andre videoplattformer.

Det unike for Tiktok er at videoene sjeldent varer mer enn 15 sekunder, og kan maks være på 10 minutter. Og det går fort (og med mindre reklame) å bytte fra den ene videoen til den neste.

Flere andre apper har også kastet seg på trenden med deling av korte videosnutter. Instagram/Reels, Youtube Shorts og Snapchat/Spotlight er eksempler på dette.

Det første man legger merke til når man begynner å titte på Tiktok-videoer, er at det kan være en hel del kreativitet i omløp (og en del mindre interessant på menyen så klart).

Videoer danderes med effekter, musikk og kreative grep foran og bak kamera. Nettsamfunnet baserer seg også på at brukere låner ideer fra hverandre og gjør noe lignende, eller videreutvikler ideer.

Samme type musikk og danser går igjen med små variasjoner, og «challenges» går fra bruker til bruker på godt og vondt. En challenge er altså en utfordring om å gjøre noe spesifikt som skal filmes med kamera. Det kan være uskyldige utfordringer, eller challenges som rett og slett kan være farlige.

I tillegg til å være konsumenter, kan barn og unge også være kreative produsenter bak kamera. Tiktok byr nemlig på kreative muligheter som har lav terskel for bruk. Her kan man blant annet:

  • Legge til stilige animasjoner og grafikk som endrer på omgivelsene i videoen (minner om Snapchat). Gi deg selv hundeører, plasser deg foran en helt annen bakgrunn, få det til å se ut som om det regner, gi deg selv en stor nese, få en animert nedteller som starter når du blinker med øynene – og mye mye mer!
  • Endre hastighet på video
  • Legge til filtre som endrer alt fra farge til lys i bildet
  • Bruke digital sminke som gjør at det ser ut som om huden er jevnere og lysere, at tennene blir hvitere, eller at man får leppestift (en funksjon som spiller på utseende)
  • Pynte videoer med en haug med sanger fra populære artister
  • Jobbe i et redigeringsprogram som gjør det mulig å endre på videolengde, effekter, musikk, tekst og klistremerker før endelig publisering

Videodeling på nett er ikke det samme uten et publikum, og Tiktok legger derfor til rette for interaksjon mellom brukerne.

Innhold som deles kan få hjerter (likes), kommentarer og videoer kan deles videre til andre plattformer utenfor Tiktok. Brukere kan også følge hverandre (når to personer følger hverandre betegnes de som venner), og det er mulig å sende direktemeldinger til hverandre (utviklerne har innført 16-årsgrense for å sende og motta direktemeldinger, gjeldende fra 30.april 2020).

En utfordring med appen er samtidig anonymitet. Brukere kan lage en konto uten å verifisere e-postadresse og telefonnummer. I kommentarfeltene er det derfor en del hets og brukere med anonymiserte kontonavn.

Hovedvinduet når man åpner appen er delt i to:

En del heter «for you» som automatisk foreslår nye videoer for brukeren. Innholdet er algoritmestyrt – det vil si at videoforslagene er unike for hver enkelt bruker blant annet basert på brukerens alder, bosted, tidligere likte videoer, hvem man følger og så videre. Det betyr også at det barna får opp i feeden vil være ganske så annerledes fra det en voksen får opp i feeden sin for eksempel.

Den neste delen av appen heter «following» der man kan se innhold som er lastet opp fra brukere man følger.

Det finnes også et søkefelt for å lete etter nye brukere, videoer og emneknagger. En emneknagg brukes når noen «merker» en video innenfor en trend. For eksempel at det er hunder som reagerer på noe «dogreaction», «vibing» eller typiske challenges.

En video som får en emneknagg vil dukke opp i en liste sammen med andre som bruker samme emneknagg.

Appen inneholder også en egen del der man kan se direktesendinger fra brukere over hele verden. Her er det blant annet mulig å donere penger ved å kjøpe digitale klistremerker for ekte penger. Livesendinger er stengt i appen for brukere under 16 år.

Det er fullt mulig å se videosnutter på TikTok uten en konto. Men for å følge personer og kunne laste opp innhold og lignende, må man opprette en konto.

I den sammenheng må man også akseptere brukervilkårene der man bekrefter at man er tretten år eller eldre. Man kan enten bruke login-detaljer fra kontoer på andre sosiale medier, telefonnummer eller e-post for å lage en ny konto hos TikTok.

Egnethet

Tiktok har fått aldersanbefaling 12+ år i App Store (iOS) og er merket «foreldreveiledning» fra PEGI i Play Store (Android).

Foreldreveiledning brukes som merking når innholdet i appen ikke kan vurderes på forhånd. I Tiktok endres innholdet hele tiden avhengig av hva brukerne velger å dele med andre. PEGI forklarer derfor ved slike tilfeller at foreldreveiledning innebærer at innholdet i appen kan være, eller kan ikke være, egnet for barn. Foreldre anbefales derfor å veilede barna dersom de skal bruke appen.

Innhold med tekst, videodeling, bilder og taleopptak kan være positivt og oppbyggende, eller negativt og ødeleggende avhengig av hva som blir sagt, skrevet og delt mellom avsendere og mottakere i nettsamfunnet.

I brukervilkårene til Tiktok står det at man må være tretten år eller eldre for å bruke appen. Dette kan oppfattes som en absolutt alder og at Tiktok sletter kontoer som tilhører yngre brukere.

«You can only use the Platform if you are 13 years of age or older. We monitor for underage use and we will terminate your account if we reasonably suspect that you are underage or are allowing someone underage to use your account. You can appeal our decision to terminate your account if you think we have made a mistake about your age. In short: You need to be 13 or over to use our Platform.»

I Norge har vi en aldersgrense på 13 år for bruk av sosiale medier (personvernloven), eller så kan foreldre gi samtykke til barn som er under denne alderen. Aldersgrensen dreier seg om at plattformene ikke har lov til å samle og bruke personopplysninger om barnet uten foreldrenes tillatelse.

Det er flere muligheter for å gjøre Tiktok tryggere for barn. Man kan blant annet begrense hvem som kan se innholdet som barna legger ut, hvem som kan følge dem, velge tidsbegrensninger og mer. Lengre ned i artikkelen får du oversikt over nyttige innstillinger.

Datainnsamling om ditt barn?

Stadig flere forbyr Tiktok fordi man mener appen utgjør en risiko med tanke på datainnsamling, man mener at appen samler inn for mye persondata og at man antar at kommunistpartiet i Kina har mulighet til å få tak i opplysninger fra brukerne. Les mer om dette her.

Beskyttelse for tenåringer

TikTok har tatt noen grep for å beskytte brukere mellom 13 – 15 år.

Blant annet:

  • Kontoen opprettes som privat som standard
  • Kommentarfeltene på barnas videoer er ikke lenger åpne for absolutt alle
  • Andre kan ikke låne innhold fra videoene som barna lager, altså lage «duett» og «stitch» med videoene til barna
  • Andre kan ikke laste ned videoer som barna har publisert
  • Barnas kontoer blir ikke foreslått for nye personer å følge
  • Direktestrømming er kun åpent for brukere over 16 år. Det vil si at yngre brukere kan ikke se på eller sende direktesendt innhold. Og for å sende direktesendt innhold må man være over 18 år
  • Barna kan ikke lenger kjøpe digitale klistremerker som de kan gi som gaver til andre
  • Det sendes ikke målrettet reklame til de i alderen 13 – 17 år, som følge av nye EU-regler (Digital Service Act)
  • Barn får påminnelser om å ta pauser når de bruker appen

Husk å påse at barnets alder stemmer med den oppgitte alderen i appen. Les mer om dette her.

“Family Pairing” – foreldrekontroll fra din egen mobil

TikTok har bygget inn en foreldrekontroll som kobler en forelders Tiktok-bruker til barnets konto (foreldre må altså selv opprette en Tiktok-konto for å bruke denne muligheten). Da kan foreldrene velge innstillinger for barnets bruker fra egen mobil/Tiktok-konto.

Med “foreldrekontroll” kan man:

  • Sette grenser for hvor lenge barna kan bruke Tiktok daglig, eventuelt ulike grenser for ulike dager
  • Se hvor mye tid barna har brukt på Tiktok
  • Slå av push-varsler mellom et gitt klokkeslett, for eksempel i skoletiden (push-varsler er automatisk avslått for tenåringer på nattestid)
  • Velge hvem barna kan sende direktemeldinger til (venner eller avslått). Det er også innført 16-årsgrense for å sende og motta direktemeldinger (gjeldende fra 30.april 2020)  blant annet fordi Tiktok vil hindre overgripere i å bygge relasjoner med barn
  • Blokkere upassende innhold med «begrenset modus». Tiktok omtaler det slik: «may not be appropriate for all audiences», og denne type innhold blir dermed ikke synlig blant videoene som barna kan se. Her kan man også legge til videonøkkelord for å fjerne videoer som bruker bestemte ord i videobeskrivelsen
  • Låse kontoen til barna slik at denne blir privat, og ikke offentlig – slik at barna nå må godkjenne hver enkelt nye følger
  • Skru av muligheten for at barna kan søke på videoer og få kommentarer på innhold som de har delt i appen

Ingen filtre er hundre prosent sikre. Upassende innhold kan fortsatt dukke opp i videostrømmen til barna, og barna kan finne utveier, som for eksempel å lage enda en konto i all hemmelighet. Med denne foreldrekontroll-funksjonen påslått (begrenset modus) kan ikke barna på en enkel måte bytte til en annen konto i appen enn den som er foreldrestyrt.

Slik aktiverer du «foreldrekontroll»

  1. Gå inn på profilsiden
  2. Trykk på de tre strekene øverst til høyre i appen for å komme til innstillingene
  3. Velg «foreldrekontroll»
  4. På forelders Tiktok-bruker velger du «parent» og på barnets bruker velger du «teen». Så tar du bilde av QR-koden for å koble kontoen sammen
  5. Den voksne kan nå trykke seg inn på barnets brukernavn og justere på ulike innstillinger

Noen av disse innstillingene kan også endres lokalt på barnets bruker inne på «skjermtid» og «innholdspreferanser»  (dersom foreldre ikke vil ha en egen Tiktok-konto).

Behold barnets konto privat

Tiktok gjør et skille på offentlige og private brukere. En offentlig bruker kan hvem som helst følge, sende meldinger til og innholdet denne personen legger ut blir synlig for alle. Litt som å ha husdøren åpen til enhver tid.

Du kan gjøre en bruker privat slik at du må godta personer som ønsker å følge deg. Da er det kun godkjente brukere som kan se innholdet til barna. For barn som er opptatt av seertall og antall likes og følgere, kan dette være kjedsommelig. En privat bruker begrenser jo publikumsmassen, men øker samtidig sikkerheten for å komme i kontakt med fremmede.

Tenåringer får en privat konto som standard når de oppretter en profil (gjelder de med kontoalder 13 – 15 år).

Slik gjør du kontoen privat:

  1. Gå inn på profilsiden
  2. Trykk på de tre strekene øverst til høyre i appen for å komme til innstillingene
  3. Trykk på personvern.
  4. Her kan du gjøre kontoen privat ved å trykke på privat konto og dermed begrense tilgang for fremmede. Dette påvirker ikke kontakter som allerede er lagt til

Vær obs på at selv om kontoen er privat, så er brukernavn, bilde og biografi-delen i Tiktok synlig for alle. Foreldre kan også låse barnets brukerkonto til å være privat via «foreldrekontroll«. Her kan man også skru av for muligheten for at andre kan kommentere på barnets videoer.

Slå av duett-muligheter

Man kan også bestemme at fremmede ikke skal få lage «duett» med innhold som barnet har lastet opp. En duett eller stitch betyr at man tar utgangspunkt i en annens videoinnslag og legger oppå sine egne filmklipp og lyd som passer med videoen du har duett med.

  1. Gå inn på profilsiden
  2. Trykk på de tre strekene øverst til høyre i appen for å komme til innstillingene
  3. Trykk på personvern
  4. Velg duett og endre til ønsket målgruppe
  5. Velg det samme for «stitch»

Brukere med oppgitt kontoalder 13 – 15 år har stitch og duett avslått som standard.

Slå av kommentarer og direktemeldinger

Kommentarfelt på nett kan være ymse. Det kan være hyggelige meldinger i omløp, men også tendenser til trakassering og mobbing. Med en privat bruker er det større sjanse for at barnet vet identiteten til den som kommenterer. Foreldre kan også begrense kommentarfelt og direktemeldinger inne på «foreldrekontroll».

For å endre på kommentarinnstillingene inne på barnets bruker:

  1. Gå inn på profilsiden
  2. Trykk på de tre strekene øverst til høyre i appen for å komme til innstillingene
  3. Trykk på personvern og deretter kommentarer
  4. Velg kommentarer og endre til alle, følgere, følgere som du følger tilbake, ingen
  5. Under samme fane personvernkan du også slå av direktemeldinger
  6. Velg direktemeldinger og endre til ønsket målgruppe

Dersom barna har en oppgitt alder i appen mellom 13 – 15 år. Kan de ikke motta kommentarer fra «alle». De kan kun velge venner eller ingen. Andre kan heller ikke laste ned videoene til barna eller bruke «stitch» og «duet» med dem.

Rapporter og blokker

Det er også lurt å være obs på at Tiktok har, på samme måter som andre videoplattformer, muligheter for å rapportere og blokkere andre brukere. Det kan være innhold man reagerer på, eller oppførsel.

  1. For å rapportere på en kommentar. Berør og holde inne på teksten, og trykk på rapporter
  2. For å rapportere eller blokkere en bruker. Gå inn på profilen, trykk på de tre prikkene øverst i hjørne, velg rapporter eller blokker
  3. For å rapportere en video.
  4. Berør og holde inne på videoen, og trykk på rapporter

Andre innstillinger:

  • Velg om andre kan merke navnet ditt i en video eller kommentarer inne på personvern-fanen
  • Velg om andre kan videredele en video som du har laget inne på personvern-fanen
  • Slå på et kommentarfilter eller legg inn ord som skal sensureres selv inne på personvern-fanen
  • Slå av algoritmestyrt innhold. Dette hindrer ikke Tiktok fra å samle inn data, men påvirker hva slags videoer barn og unge vil se, og endrer dette fra personlig til populært innhold. Denne innstillingen finner man inne på «innholdspreferanser»

Verdt å snakke om

I tillegg til å gå igjennom innstillingene sammen med barna, slik at de vet hvor rapporter og blokker-knappen er, og hva ulike innstilinger gjør, er det lurt å prate med barna om smart bruk av TikTok:

  • Snakk om «ikke-interessert»-knappen. Trykk på pilen ved en videoavspilling for å finne knappen. Dette gjør at mindre av samme type innhold dukker opp i barnets visning
  • Ved å trykke på deleknappen når du ser på en video (pilen nede i venstre hjørnet) finnes det en egen knapp for å se hvorfor en video er blitt vist til deg (hva som påvirker algoritmen)
  • Man kan restarte algoritmen til Tiktok for å påvirke videoforslagene som dukker opp. Gå til innstillinger, velg innholdspreferanser og så oppdater for deg-strømmen
  • Oppfordre barna til å unngå å dele sensitiv informasjon som passord, navn, adresse og lignende
  • Lær barna om nødvendigheten av samtykke for å publisere video og bilder av andre
  • Ha regler for hvilke utfordringer barna kan utføre. Challenges deles i brukersamfunnet på godt og vondt. Noen er morsomme og ufarlige, andre kan ha negative konsekvenser
  • Snakk om mulig pengemas – det er en funksjon i Tiktok hvor man kan kjøpe digitale klistremerker når noen har en direktesending. Dette er betalte tjenester som kan føre til at kjendisen skal følge deg tilbake, eller si navnet ditt høyt i en sending. Bli enig med barnet om regler for pengebruk i appen. Barn under 18 år kan ikke kjøpe og sende gaver. Les mer om virtuelle gaver her.

Her er også en egen side som Tik Tok har opprettet for foreldre.

Testet på iOS

Lenke til appen: iOS / Android.

Ønsker du å gi en tilbakemelding på denne artikkelen? Trykk her.

Alle bildemontasjer er laget ut fra appens reklamebilder.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Les også:
(Artikkelen ble opprinnelig publisert 9 og er oppdatert senere.)
Alle foto er hentet fra Google Play/Tiktok
Øverste bilde er hentet fra Shutterstock / Ka Han

Bli medlem av Barnevakten


Hjelp til lærere