Tungeskjærerne

Norsk dokumentar, 2017, passer for alle

Tungeskjærerne

Dette er en koselig dokumentar om et spennende tema som passer for hele familien. Vi er likevel skuffet over filmen, som skusler bort en unik mulighet til å lære bort mer om en viktig del av norsk kultur og historie, samtidig som noen underliggende problemstillinger ikke belyses på en god måte.

Til tross for at vi treffer en gruppe flotte personer i et spennende miljø, så har filmskaperne gjort noen valg i formidlingen av filmen som ikke er uproblematiske.

Handling

Det er vinterferie, og ni år gamle Ylva skal reise til mormor og besten i Vesterålen for å følge i sin mor og tantes fotspor. De jobbet med å skjære torsketunger i sin barndom, og nå skal Ylva prøve seg på det samme. I Vesterålen får hun hjelp av ti år gamle Tobias, som allerede har jobbet flere sesonger som torskeskjærer.

Det blir en fin ferie, der Ylva raskt endrer seg fra å være usikker til å få god dreis på tungeskjæringen. I løpet av filmen får vi innblikk i et flott miljø der det jobber både voksne og barn, vi er med Ylva og besten på fisketur og mot slutten er Ylva med i verdensmesterskapet i torsketungeskjæring.

Tungeskjærerne

Regi: Solveig Melkeraaen
Sjanger: Dokumentar
Medvirkende: Ylva Melkeraaen Lundell, Tobias Evensen m.fl.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: NORGE
Spilletid: 1t 22min
Produksjonsår: 2017

Vurdering

«Tungeskjærerne» er en veldig koselig film. Barna gjør en strålende innsats foran kameraet, og klarer å både gi av seg selv og slappe av foran kameraet. Vi får innsikt i et miljø med mange ulike mennesker som arbeider hardt og med godt humør under det årlige torskefisket. Her får vi fine personskildringer og en godt filmet dokumentar.

Det er flott å se hvordan barna går fra å være usikre på tungeskjæringen, til å få mestringsfølelse og selvtillit. Dette er det supert å snakke om med barn som ser filmen. Ingen er verdensmester med en gang, med med litt hjelp og øving så lærer man fort.

Samtid tar filmen opp et nyttig tema for barn ved at både Ylva og Tobias har foreldre som har flyttet fra hverandre. Barna deler sine tanker og følelser rundt dette, noe som kan være til hjelp og støtte for barn som er i samme situasjon og for andre barn som kan få forståelse for hvilke følelser man får i slike situasjoner.

Det er imidlertid svakheter ved filmen som trekker karakteren ned. I en slik dokumentar har man en unik mulighet til å formidle mer om fiskekulturen i Nord-Norge, samt hvor viktig del den er av norsk historie, tradisjon og økonomi. Det gjør denne filmen i svært liten grad, bare gjennom noen spredte stillbilder. I stedet bruker man mye tid på ting som er irrelevant for kjernen i prosjektet. Spesielt slutten av filmen bærer preg av at man har gått litt tom for ideer.

I tillegg er det nok noen som vil stusse over at man bruker barn som arbeidere i ganske lange arbeidsdager. Vi tar ikke stilling til hvorvidt dette er greit eller ikke, men for filmen sin del er det et problem at det ikke presenteres ulike synspunkter på denne tradisjonen, samt viktigheten av at alle stiller opp – slik at man som ung (og voksen) filmseer får grunnlag til å reflektere over problemstillingen.

Det samme gjelder at det er litt mye fokus på penger, for eksempel når det i en «drømmesekvens» kommer penger oppover rullebåndet i stedet for fisk. Er dette et riktig signal å sende til barn og unge?

Det samme dilemmaet dukker opp når et av barna setter seg i gjeld til arbeidsgiveren for å kjøpe seg en båt. Dette er helt sikkert gode og ordnede avtaler mellom de voksne utenfor skjermen, men dette får ikke vi som seere noen innsikt i. Hvilken signaleffekt har dette ovenfor unge seere?

På grunn av disse dilemmaene er det vanskelig for oss å anbefale filmen for barn og unge, selv om vi i utgangspunktet synes dette er et prisverdig prosjekt som skildrer flotte, interessante personer og et spennende miljø.

Egnethet

«Tungeskjærne» har en koselig stemning gjennom hele filmen, og passer for hele familien – også de aller yngste.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å ha skadelig virkning på de yngste, og den blir derfor tillatt for alle.

Les mer om «Tungeskjærerne»:

Filmweb.no

Filmtrailer:

 

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser