World of Warships: Legends

PS4/Xbox One/PC. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 7 år fra PEGI.

Manøvrer mektige krigsskip, samarbeid med andre på nett, og senk motstanderens skip før de tar deg. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 7 år fra PEGI.

Wargaming.net har utviklet en rekke populære krigsspill som World of Tanks, World of Warships og World of Warplanes. Dette dreier seg om militærspill der man kjemper med og mot andre på nett. Disse spillene er gratis å laste ned, men har også muligheter for å kjøpe innhold med ekte penger.

World of Warships: Legends er det siste tillegget i serien som foregår til havs. Forskjellen fra World of Warships er at kampene i spillet er mer action-fylt («bigger guns, bigger ships, bigger explosions» som reklamevideoen påstår), lagene som kjemper mot hverandre har dessuten færre deltakere og spillkontrollene er endret.

I Legends skal man fortsatt manøvrere mektige krigsskip i kamper med ni på hvert lag. Man kan ødelegge hverandres skip og overta kontrollpunkt (baser) på spillkartet for å vinne. Det er også mulig å spille mot datatstyrte motstandere og man kan forsøke å nå ulike målsettinger i missions (oppdrag). Og så klart er det mulig å opprette grupper med vennene sine på spillkonsollen slik at man kan spille på lag med dem.

Når man vinner kamper får man erfaringspoeng og penger som kan bli brukt til å oppgradere skipet ditt og kjøpe nye skip og kapteiner.

Spillet fordrer taktikk og strategi i et actionfylt miljø. Deltakerne er oppfordret til å jobbe som et lag for å overvinne motstanderne. I tillegg kan man styre skip som er basert på fartøy som finnes eller har eksistert historisk i virkeligheten. Dette inkluderer ikoniske skip fra USA, Japan og Storbritannia.

World of Warships: Legends

Format: PS4/Xbox One/Windows
Sjanger: Action
Utvikler: Wargaming.net
Utgiver: Wargaming.net

En typisk strategi vil være å skjule seg blant øyene som ligger i vannet og søke dekning fra fiendtlig skyts. I tillegg, må man manøvrere skipet riktig for å unngå å bli skutt på, og man må sikte godt og plassere skuddene riktig når man skal treffe motstanderen.

Ulike skip har også ulike typer våpen som torpedoer som er saktegående, eller kraftige kanoner som bruker tid på å lade om. I en duell med fienden, teller hvert sekund og lading gjør deg sårbar.

World of Warships: Legends er enkelt å hoppe inn i, men det tar tid å lære seg mer avanserte kontrollere og strategier. Det er heller ingen hemmelighet at man kan kjøpe seg frem til å bli bedre utrustet i kamper ved å bruke ekte penger. Men det går også an å tjene spillets valuta ved å bruke mye tid i spillet.

Selv om dette er et krigsspill, er det ikke blod og gørr involvert. I stedet skyter man med torpedoer og kanoner. Skip som blir beskutt tar synlig skade, begynner og brenne og synker til slutt. Det er også kraftige eksplosjoner synlig i spillet.

Man kan også kjøpe flere utgaver av spillet for ekte penger. Spillet selges som «pakker» der man får tilgang til flere skip, flagg, og enheter i spillets egen valuta. Man kan også kjøpe samlinger med mynter, «Doubloons» for å handle i spillet.

Det finnes også abonnementsløsninger som gir deg mer erfaringspoeng og penger når du spiller. Konklusjonen er at det er stor satsing på merkjøp i dette spillet, samtidig som man fint kan klare seg uten, men motstanderne kan da være bedre utrustet enn deg til tider.

Grafikken ellers er god med vann, bølger, øyer og bebyggelser på øyene. Ikke minst, så er skipene praktfulle og animasjonene med kanoner som skyter flyter godt. Selve spillet kan samtidig bli noe repetitivt og det er ikke alltid stort rom for å endre angrep- eller forsvarsform. Best resultat får man om man samarbeider med andre. Da kan man koordinere bedre.

Egnethet

Bildet er hentet fra reklamevideoen for spillet,

World of Warships: Legends har fått anbefalt aldersgrense på 7 år fra PEGI på grunn voldelig innhold. Andre merkeordninger har landet på 12 år og 13 år.

Spillet inneholder ingen former for blod eller gørr, men krigsskip som tar fyr, senkes og kraftige eksplosjoner.

Noen barn kan reagere på at dette er et krigsspill med bruk av virkelighetstro våpen og skip.

Selv om dette spillet er gratis å laste ned, hviler det tungt på mikrotransaksjoner. Man kan kjøpe nye skip og oppgraderinger til eget skip som kan gi en fordel i kamp. Vær obs på at barn kan bli fristet til å kjøpe slikt innhold. Pass også på å ha sperrer/passord for kjøp i spillbutikken.

Man kan også chatte med andre på nett når man lager spill-grupper med venner og kjente.

Det er mulig å spille både alene mot datastyrte motstandere eller med og mot andre på nett.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

7-11 år: Spillet kan passe for denne aldersgruppen. Å manøvrere skipene er relativt enkelt og det er ikke altfor mange knapper å holde styr på. Alt av menyer og instruksjoner er på engelsk.

12-15 år: Barn og unge i denne aldersgruppen vil kunne mestre dette spillet. En opplæring i starten lærer bort det grunnleggende.

16+: Spillet kan også gi utfordringer for eldre barn og voksne. Her møter man på motstandere fra hele verden med varierende erfaringsbakgrunn og skip som er utrustet på ulik vis.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Les også

Stadig flere barn spiller voldsspill for voksne

Hvorfor liker barn og unge skytespill?

– Ikke la unger spille dette

– Barn blir ikke mer voldelige av skytespill

Bli medlem av Barnevakten