Agar.io

iOS/Android/PC, foreldreveiledning anbefales

Agar.io

Bli med på en intens kamp for å overleve i celleverdenen – her har størrelse og jaktinstinkt alt å si. Agar.io kan i utgangspunktet spilles av barn fra tre år, men her er det noen utfordrende elementer. Av den grunn kan det være lurt å bli enige om avtaler for bruk.

Merk: Utviklers betingelser 13 år dersom man ikke har tillatelse fra foresatte. Kan spilles av barn fra tre år dersom foresatte vurderer det som greit. Vær oppmerksom på utfordringer knyttet til blant annet kjøpepress og reklame.

Spillet Agar.io er blitt svært populært og har kommet på topp fem listen over spill som gutter mellom ni og elleve år favoriserer mest (Barn og Medier 2016). Konseptet er at du styrer en enslig celle blant mange andre celler. Hver celle styres av andre spillere på internett. Målet er å spise deg så diger som mulig, men man kan kun spise celler som er mindre i størrelse.

Spillet er bygget på en enkel ide, med en nokså forenklet og grovtegnet grafikk. Spillet har allikevel blitt svært populært, og er nå finne i nettleser-utgave og på mobil og nettbrett som kjører operativsystemet iOS og Android.

Agar.io kan oppleves som intenst og spennende på grunn av konkurranseelementet. Det er alltid en overhengende fare for å bli spist opp av andre. I tillegg er det alltid stas når man selv eter opp andre spillere. Jo lengre man holder ut, jo mer intenst blir det, man har nemlig kun ett liv for hver runde. Dør man, må man starte på ny runde.

Man beveger seg omkring på en todimensjonal bane ved hjelp av fingerberøring. Det krever gjentakende forsøk og mye tålmodighet for å få en sterkere karakter. Fristelsen kan derfor bli stor for å spille over lengre perioder. I tillegg er det ingen klare mål, så i teorien kan man spille mye og lenge om gangen. Det er derfor lurt å ha en avtale om hvor lenge barna skal få spille.

Det samme gjelder nødvendigheten av nett-tilgang. Man må være på nett for å spille Agar.io, derfor er det lurt å hovedsakelig holde seg til trådløst nett, eventuelt lage avtaler for bruk av mobildata.

Agar.io

Format: iOS, Android, PC
Kategori: Spill
Utvikler: Miniclip SA

Egnethet

Agar.io er tilsynelatende harmløst å spille og fremstår også som barnevennlig i forhold til fargebruk og generell grafikk. Hele konseptet er også nokså dempet og det er ingen direkte innslag av vold eller banneord fra selve appen.

Det er likevel noen elementer ved spillet som kan være problematiske. Alt foregår på nett, og av den grunn vil man møte et hav av brukernavn. Det er ingen begrensninger, og noen brukere kan kalle seg for navn som kan være støtende. Her virker det som om det ikke er noe filter.

Vær også oppmerksom på at appen er svært kommersielt drevet, selv om spillet i utgangspunktet er gratis å laste ned. Det kommer stadig vekk pop-ups som oppfordrer deg til å kjøpe nye antrekk til cellene dine, enten det er fotballdrakter eller ulike dyredrakter.

Spillet har en egen valuta som kan brukes til å kjøpe innhold. Blant annet drakter og oppgraderinger. Man kan bruke ekte penger for å øke valutaen i spillet, så det kan bli svært fristende å bruke penger for å få det lille ekstra som gjør at du holder ut lenger i kamp.

Her bør man ha gode avtaler med barna og kanskje vurdere å unngå å koble opp kredittkort mot kontoen, eller i det minste ha et passord som kun foreldre kjenner til.

Man oppfordres også til å koble seg opp mot en Facebook-konto, for å få enda flere muligheter inne i spillet. Blant annet med muligheter til å samle inn gratispenger (spillets valuta) hver time. Dette er også problematisk med tanke på unge brukere, og det er noe man bør ha avtaler om.

Av disse grunner oppfordrer vi foreldre og barn til å snakke sammen om hva som er greit av innhold og om hvorvidt dette er en app som det er greit å spille i deres hjem.

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser