Clubhouse

App med anbefalt aldersgrense 17+ år fra App Store og 18 år i brukervilkår. iOS (Apple).

ANMELDELSE: Clubhouse gjør det mulig å delta i forelesninger og samtaler med mennesker fra hele verden. Appen skiller seg fra andre sosiale medier ved å kun benytte seg av stemmechat, og ikke video og bilder.

Det har vært mye snakkis om Clubhouse i nyhetsbildet – blant med tanke på eksklusivitet (man må nemlig motta en invitasjon for å bli med på plattformen), samt at kjente fjes benytter tjenesten. Eksempelvis stortingspolitikere som Trine Skei Grande og digitaliseringsministeren Linda Hofstad Helleland har vært innom Clubhouse.

Clubhouse

Format: iOS (Apple)
Kategori: Sosiale medier
Utvikler: Alpha Exploration Co.

Internasjonalt har også navn som Elon Musk og MC Hammer dukket opp på tjenesten.

Men hva er egentlig Clubhouse spør du? Den beste forklaringen er en opplevelse av å hoppe inn og ut av en live-podcast der man kan lytte eller spørre om å få talerett.

Clubhouse er derfor en tjeneste som byr på kommunikasjon kun ved bruk av (lyd) stemmechat. Brukere kan hoppe inn og ut av «rom» som dreier seg om bestemte tema, og man ser profilbildet av tilhørerne når de snakker, men som nevnt ikke video, kun lyd.

I og med at appen har brukere over 18 år som målgruppe kan samtalene ha en kommunikasjon som egner seg for en eldre målgruppe.

Dette merkes både på innhold og tematikk, men også form med tidvis ufin språkbruk. En god andel av tematikken vil være mer relevant for voksne med diskusjoner og innlegg som dreier seg om forretningsverdenen og abstrakte ideer for eksempel.

Man trenger per nå en invitasjon for å bli med i Clubhouse-universet. Dette må sendes fra en eksisterende bruker som må ha mobilnummeret til den som skal inviteres inn.

Alle registrerer seg med ekte navn selv om det ikke finnes noen verifikasjon av at dette faktisk stemmer. Samtidig må man taste inn mobilnummeret for å få tilgang, så hvem som helst kan ikke hive seg på med en tilfeldig e-postadresse heller.

Etter registrering velger man temaer som man interesserer seg for. Det kan være alt fra religion og gaming til sport og psykologi. Og alt mellom det.

Appen ber så om tilgang til kontaktlisten slik at man kan finne venner på plattformen. Det er valgfritt å gi slik tilgang, men for å gi andre invitasjon til tjenesten må man gjøre dette. Man må også opprette et kallenavn og profilbilde og får så forslag om å følge personer som er relevante innenfor temaene man har oppgitt at man interesserer seg for.

Etterpå er det bare å begi seg ut i en hel verden med chatterom og samtaler. Man kan velge forskjellige rom å bli med inn i. Og her er det ulike roller for deltakerne som:

  • Moderatorer
  • Talere
  • Lyttere

Moderatorer kan velge hvem som får lov til å prate i rommet. Talere har som navnet tilsier, en rettighet til å tale i rommet. Som med andre chatteprogrammer er det enkelt å dempe egen mikrofon, for så å slå den på igjen. Lyttere er tilhørerne i rommet.

Men det er også mulig for lyttere å rekke opp hånden, og da kan moderatoren velge å gi talerett til en lytter som ønsker å si noe. Moderatoren kan også velge at bare følgere skal ha muligheten til å rekke opp hånden, eller at ingen skal få lov til å gjøre dette.

Det er altså noe veksling mellom rollene i chatterommet. Men «sjefen» og den som oppretter og styrer rommet er moderatoren. Han eller hun kan også kaste deltakere ut av rommet fullstendig.

Deltakere kan også enkelt gå inn og ut av rom ved å bruke «leave quietly» knappen.

Brukerne kan også selv opprette egne rom. Og her kan man velge om de skal være åpne og tilgjengelige for alle, eller privat for kun inviterte. Ellers fungerer Clubhouse på sett og vis som andre sosiale medier ved at man kan få følgere eller selv velge å følge andre.

Clubhouse byr altså på stemmechat i en ny drakt. Opplevelsen minner tidvis om å gå inn på en live-podcast, en forelesningssal eller en interessant diskusjon på en kafé. Det er en plattform som gir et talerør til alle og enhver. Både på godt og vondt.

Brukt riktig, kan tjenesten by på intellektuelle samtaler der både deltakere og tilhørere kan bli hørt, lytte, lære og møte andre likesinnede. Men som i alle kanaler er det også rom for trakassering, misbruk, ufin språkbruk og annen type negativ kommunikasjon.

Det vil også kunne dukke opp grupper som fokuserer på hat og som forsøker å spre negative budskap. Ikke minst konspirasjonsteorier, feilinformasjon og falske nyheter. Kildekritikk på en åpen plattform som dette er dermed svært viktig.

I og med at det ikke er kommentarfelt eller bruk av bilder og video, er fokuset en og alene på stemmene til de som prater. Her kan man høre på alt fra teknologi og utvikling, til politikk. Det være politivold og rasisme i USA, lhbt-personer, karaoke, «fortsatt 30 og singel», eksisterer romvesener?, «redd kapitalismen» og mer!

Egnethet

Clubhouse har fått aldersanbefaling fra 17+ år i App Store (iOS).

Begrunnelsen er at appen kan inneholde hyppig/intens tematikk ment for voksne. Sjelden/mildt, seksuelt innhold. Sjelden/mild bruk av rusmidler. Sjelden/mild bruk av ufint språk og humor.

Som med alle sosiale medier kan kommunikasjonen være oppbyggende eller destruktiv avhengig av hvem man prater med, og hva man prater om.

Utviklerne har satt 18 år for bruk av tjenesten i vilkår. Det er også strenge retningslinjer for bruk av appen (oppfør deg ordentlig). Personer som bryter retningslinjene kan bli kastet ut av appen.

Det at alle forventes å bruke ekte navn og mobilnummer kan heve standarden for ansvar noe. Ikke minst med tanke på at man kommuniserer med tale og ikke tekst (ingen kommentarfelt). Men det vil fortsatt være noe destruktivt innhold i appen.

Clubhouse har voksne som målgruppe. Det finnes chatterom som har fokus på seksuelt innhold/tematikk, rusmidler og lignende. Ingen bilder, men i form av tale og samtaletema. Språkbruk varierer fra rom til rom, men kan inneholde ufint språk, banning og lignende. Det finnes også chatterom der brukere/selskaper prøver å fremheve eller markedsføre seg selv.

Samtaleinnholdet i rommene er spontant og derfor er det vanskelig å vurdere på forhånd hvilke rom som har uegnet eller egnet tematikk.

Man kan riktignok rapportere brukere til plattformen. Trykk på de tre prikkene inne på chatterommet, velg «report recent speaker».

Det er også mulig å rapportere brukere ved å trykke på profilen til vedkommende, velg «report an incident». Eventuelt kan man blokkere vedkommende. Å følge hverandre skjer automatisk og det er ingen godkjenning av nye følgeforespørsler. Profilinformasjonen er dessuten åpen og tilgjengelig for alle.

Clubhouse spør også om å koble seg til Twitter/Instagram-konto. Om man ønsker å tillate dette eller ei er valgfritt.

Det er altså ikke mange muligheter for å begrense personvern inne i appen. Man kan ikke ha en «privat bruker» slik at man må godkjenne nye følgeforespørsler.

Lenke til appen her: iOS.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten