iNaturalist

iOS (Apple), Android (Google), anbefales fra 13 år (også en lignende app fra samme utvikler som passer fra seks år).

Knips bilder av dyr, insekter og planter og la denne appen identifisere art og navn. Denne appen anbefales fra 13 år, men utvikleren har også laget enn lignende app som passer fra seks år.

Det finnes ingen grenser for hvor nyttig teknologi kan være. Photomath tar bilder av regnestykkene dine og løser dem for deg, Whatbird lytter til fuglesang og identifiserer hvilken fugl du hører og iNaturalist kan gjenkjenne dyr, insekter og planter og si deg nøyaktig hvilken art du har foran deg. (Artikkelen fortsetter under bildene.)

Bildene er fra reklamefilmen for appen.

Appen fungerer slik:

Man åpner kameraikonet (observer) og sikter på det man ønsker at appen skal identifisere for deg. Det er mulig å knipse bilder der og da, eller så kan man la programvaren jobbe med bilder man har tatt tidligere. Disse er da lagret i mobilens album. Det kan være nyttig å ta bilder og søke dem opp senere når man er hjemme dersom man vil spare på mobildata.

Etter at man har lagt inn bildet føres man videre til en meny.

Her kan man legge inn informasjon som dato og posisjon der bildet ble tatt. Men den viktigste funksjonen er i ikonet som heter «hva så du?». Her jobber den kunstige intelligensen så godt den kan for å koble bildet du har tatt med mobilen opp mot databasen av plante- og dyreliv. Dette krever tilgang til internett.

Appen vil så gi et forslag der man kan se et bilde og det latinske navnet i søkeresultatet. I tillegg kommer det opp en liste på ti alternativer som kan ligne på det appen foreslår er riktig.  Av og til klarer ikke appen å identifisere det du har tatt bilde av. Årsaken kan være dårlig bildekvalitet, at det er for mye forstyrrelser i bildet eller at motivet ikke er i fokus.

Da må man eventuelt velge en av alternativene i listen som programvaren tror det kan være, selv om den ikke er helt sikker. Eventuelt kan man prøve å ta bilde på nytt. Appen er spennende å bruke og under test gjenkjente den diverse insekter, ender, svaner, trær og blomster – ofte med stor nøyaktighet.

Fordelen med appen er at den oppgir det latinske navnet på det man tar bilder av. Hadde resultatene vært på engelsk, så hadde det ikke vært like enkelt å få det tilsvarende norske navnet. Ordbøker er ikke alltid tilstrekkelige til slik, særlig på artspesifikke søk.

Men ved å legge inn det latinske navnet i en søkemotor som for eksempel Google, får man i de fleste tilfeller det norske navnet på arten blant søkeresultatene. Så det lønner seg å bruke appen iNaturalist sammen med nettleseren og Google-søk. Selvfølgelig hadde det vært fint om appen ordnet dette automatisk, men det er ikke veldig krevende å gjøre manuelt.

Appen er flott fordi den gir ungdom mulighet til å utforske naturen ved hjelp av teknologi. De kan lære mer omgivelsene der og da og dette er en nyttig kompanjong som ikke bare tar for seg planteliv, men omtrent alt som kryper og går.

For de som vil gå enda mer i dybden er det også mulig å registrere seg i nettsamfunnet der blant annet forskere og andre naturentusiaster går gjennom bilder du laster opp og gir tilbakemelding på om hvorvidt identifikasjonen er riktig eller ei.

Barn under tretten år kan bruke appen Seek til iPhone som er laget av samme utvikler. Her lastes ingen data opp til utviklerne og selve appen er enklere i bruk, men noe mer unøyaktig på søketreffene dessverre.

iNaturalist

Format: iOS (Apple)/Android (Google)
Kategori: Utdanning
Utvikler: iNaturalist, LLC

Egnethet

iNaturalist har fått aldersanbefaling fra fire år i App Store (iOS), og tre år i Play Store (Android) – altså den laveste aldersanbefalingen.

Ifølge brukervilkår må man være tretten år eller eldre for å bruke appen. Utviklerne anbefaler derfor at yngre barn bruker Seek i stedet for.

iNaturalist er gratis å laste ned og man kan opprette en konto for å dele funn med andre i nettsamfunnet. Men man kan også hoppe over denne prosessen og ta appen i bruk med engang.

Seek har engelsk brukersnitt, men iNaturalist har både norsk og engelsk tekst om hverandre.

Testet på iOS

Foto: Skjermdump fra YouTube

App-trailer

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Hvordan sette opp nettbrett og mibiler for barn