Wink – make new friends

Denne appen er merket "foreldreveiledning" av PEGI i Google Play og 12+ år fra App Store. 13-årsgrense i brukervilkår. Android (Google)/iOS (Apple)

ANMELDELSE: Kommunikasjonsplattform gjør det enkelt å finne nye bekjente, men med betydelig risiko for privat kontakt med fremmede med uærlige hensikter.

Wink på 20 sekunder – noen kjappe tips

  • Dette er en app for å komme i kontakt med fremmede ved å sveipe «ja» eller «nei» i en liste med forslag til profiler man kan kontakte
  • Med denne appen kan man skrive i chat, dele bilder og ringe/videochatte med hverandre, privat en-til-en
  • Appen kobler tenåringer med brukere i samme aldersgruppe. Men det er enkelt for uærlige mennesker å forfalske egen identitet og alder
  • Det er også mulig å legge inn direktelenke til Snapchat-kontoer. Vær obs på dette
  • Bruk blokker, rapporter og fjern «venn» fra vennelisten dersom noen oppfører seg på en dårlig måte

Vår anmeldelse av Wink

Wink er en sosial plattform som gjør det enkelt å komme i kontakt med nye personer på nett. Hele konseptet baserer seg på å utvide nettverket med personer man ikke kjenner fra før, men som man kanskje har noe til felles med basert på interesse, bosted, kjønn og alder.

I tillegg er det enkelt å legge inn snarveier til private Snapchat– og Tiktok-kontoer. Dette blir synlig på profilsiden til vedkommende så lenge man har blitt «venner» – altså godtatt venneforespørsler først.

Wink – make new friends

Format: iOS (Apple) / Android (Google)
Kategori: Kommunikasjon
Utvikler: 9 Count, Inc.

For å finne nye bekjente dukker det opp en liste med forslag til nye kontakter. Ved å sveipe til venstre på profilbildet til vedkommende forkaster man forslaget, og ved å sveipe til høyre kan man potensielt opprette kontakt. Man kan også søke etter bestemte brukernavn.

I en egen del av appen ser man innkommende venneforespørsler som man kan nekte eller godta, samt en liste over alle personer som man har opprettet kontakt med.

Etter det kan man chatte med tekst og sende bilder. Det er også mulig å videochatte og ringe hverandre via appen, men da må brukerkontoen være verifisert først. For at dette skal skje må man sende inn en selfie av seg selv til utviklerne.

En del brukere skriver på profilsiden at de ikke er aktive inne på Wink, og at de derfor heller skal kontaktes direkte på Snapchat. Her er det en risiko for at man blir ledet til en helt annen persons Snapchat-bruker for eksempel, eller at uønsket kommunikasjon kan oppstå utenfor Wink-plattformen.

I tillegg finnes det en funksjon i appen der man kobles til en tilfeldig bruker et eller annet sted i verden og man kan så kommunisere med vedkommende.

Wink kan oppleves som en enkel og spennende måte å treffe nye mennesker på. Blant annet basert på at man har samme interesser, kjønn eller bosted. I appen er det enkelt å markere hva slags interesser man har.

Samtidig kan prosessen fremstå som noe overfladisk ved at man forkaster profiler bare ved å sveipe på skjermen. Førsteinntrykket er derfor alt enten ved å vise et profilbilde eller i måten vedkommende klarer å beskrive seg selv på.

Det er definitivt en betydelig risiko for å komme i kontakt med fremmede med uærlige hensikter. Alt man behøver for å opprette en konto er en e-postadresse. Så det er altså lite som verifiserer at vedkommende faktisk er den han eller hun utgir seg for i virkeligheten.

Og selv om appen er gratis å laste ned, må man betale via et abonnement for å kunne sende flere venneforespørsler (sveipe på skjermen) utover en gitt tidsgrense. Appen har også en egen valuta som gir tilgang til flere «sveip» og man oppfordres til å gjøre visse ting for å tjene mer valuta, eksempelvis bruke appen jevnlig, koble til Snapchat-bruker og så videre.

Alle foto: 9 Count, Inc.

Egnethet

Wink er merket 12+ år i App Store og «foreldreveiledning» av PEGI i Google Play. Wink har også 13-årsgrense i brukervilkår med krav om at foreldre må tillate bruk av appen dersom barna er mellom 13 og 17 år.

Foreldreveiledning brukes for å merke apper og spill der foreldre bør veilede barna dersom de bruker appen eller spillet. Nettkommunikasjon kan være positivt og oppbyggende for barn og unge, eller negativt og ødeleggende – avhengig av hvem de kommuniserer med og hva som deles.

Appen gjør det enkelt å skape nye kontakter og bekjente, men ikke uten risiko for kontakt med fremmede med uærlige hensikter. Det er enkelt å opprette en konto og alt man behøver er en e-postadresse. Selv om utviklerne påstår at man må skrive inn mobilnummer i denne foreldreguiden som utviklerne har laget.

Det er svært enkelt å lage en e-postadresse og det er dermed vanskelig å vite at vedkommende faktisk er den han eller hun sier i virkeligheten.

Utviklerne påpeker at brukere under 18 år kobles til og får venneforslag fra aldersgruppen 13 – 17 år – litt avhengig av hvilken aldersgruppe og kjønn man ber appen om å foreslå. Men det er så klart vanskelig å verifisere at identiteten og alderen til vedkommende stemmer.

I tillegg skriver utvikleren at en datamaskin skanner alle bilder som blir lastet opp i nettsamfunnet og at nakenhet, vold og gørr blir fjernet.

Utviklerne har også laget en egen guide med sikkerhetstips til tenåringer.

Tips og råd dersom barn og unge bruker appen:

  • Et vanlig råd man gir til barn er å kun bli venner med personer de kjenner eller vet hvem er i virkelige liv. Hele premisset til denne appen går imot dette rådet
  • Husk at det er vanskelig å være helt sikker på identiteten til andre på nett. Apper som Wink gjør det lett å komme i kontakt med fremmede med uærlige hensikter
  • Politiet gir ofte råd om at man ikke bør chatte en-til-en med fremmede ettersom det kan føre til grooming/kontakt med potensielle overgripere. Men dette er også hele premisset og grunnlaget for måten denne appen fungerer på
  • Bruk rapporter- og blokker-funksjonen i appen dersom noen oppfører seg ufint eller deler noe upassende. Ta skjermbevis dersom noen deler eller gjør noe som er ulovlig. Oppfordre barna til å snakke med trygge voksne, eller å søke råd fra Politiets Nettpatrulje
  • Vær bevisst hva slags informasjon som legges inn på profilsiden. Dette gjelder også bilder. Fullt navn, adresse, telefonnummer, bilder av nærskole og lignende, kan være lurt å holde hemmelig
  • Vær kritisk til å legge inn direkte-lenke til Snapchat-konto på egen profilside. Vær også obs på det å gå inn direkte på andres Snapchat-kontoer. Man deler kanskje mye personlig informasjon inne på Snapchat, for eksempel fullt navn, bilder, egen posisjon på et kart og så videre
  • Inne på innstillinger kan man velge at kun verifiserte brukere dukker opp blant forslagene til nye kontakter. Dette er langt fra noen garanti, men kan hjelpe til med å luke ut noen kontoer som kan være useriøse eller tvilsomme

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS / Android

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser