Spillene barna dine vil elske i år

KOMMER I 2020: Nye konsoller fra Xbox og PlayStation, og en hel bøtte med spennende titler. Vær i forkant som forelder – les vår liste over årets kommende spill.

2020 blir et spennende år på spillfronten. En splitter ny Xbox og Playstation blir å finne i butikkhyllene nærmere jul, og vil by på blant annet mer grafikkrevende spill og nye muligheter innen mediet. Man vil fortsatt finne mange nye titler på de nåværende konsollene i lang tid fremover, også etter at de nye konsollene er blitt gitt ut.

Så det er ingen hast om å oppgradere øyeblikkelig. Vi vet ikke så mye om akkurat hva disse konsollene vil by på per nå. Men på samme måte som bildeklarheten ble bedre fra VHS til DVD, bedres også grafikken og detaljene i spillene.

Men før det har vi fortsatt et spennende år med kommende spill som kan glede barn og ungdom. Fra en flysimulator som lar deg fly over og titte på hjembyen din, til et nydelig eventyr med håndtegnet bakgrunner og vakker musikk.

Her er vår liste over noen av spillene som kan være aktuelt for ditt barn.

Utforsk en nydelig, animert verden

Det forrige spillet i serien, Ori and the Blind Forest, samlet mer enn femti priser og nominasjoner, blant annet BAFTA Games Award «for kunstneriske prestasjoner». Spillet tok for seg kattefiguren Ori som måtte redde en døende og mørknende skog før det var for sent.

Oppfølgeren ser minst like vakkert ut og bryter grensen mellom det som kan kalles spill og kunst. Vi kan forvente oss håndtegnet landskap, flott musikk og logiske gåter som skal løses. Ikke minst en god dose med eventyr og magi, for ikke å nevne noen veltenkte fantasiskapninger.

Ikke bare ta vårt ord for det, bli heller overbevist over den flotte lyssettingen og de mange vakre bildene i reklamesnutten under.

Format: Xbox One og Windows
Utgivelse: 
11. februar
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
12 år

Se reklamefilmen for spillet ved å trykke på denne lenken.

Lag dine egne spill til PlayStation

Av de samme som har laget LittleBigPlanet og Tearaway kommer det nå en ny, kreativ skaperopplevelse til PlayStation. Dreams er et verktøy som alle kan bruke og som gjør det mulig lage, dele og spille egne eller andres spill.

Men mer enn det så er dette også en, som utviklerne sier, «digital lekeplass» der man kan kan snekre sammen musikk, malerier, animasjoner, skulpturer, filmer og en blanding av disse elementene.

Målgruppen er alle, men det er klart at læringskurven vil være bratt ved første øyekast. Det er liten tvil om at kreative barn og ungdom kan få en tilpasset inngang til å lage noe eget. Og det vil åpne opp for spill og innhold som mange verden rundt har utviklet og delt.

Format: PlayStation
Utgivelse:
14. februar
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
12 år

Se reklamefilmen for spillet ved å trykke på denne lenken.

Bygg en landsby på din egen øy

Animal Crossing-spillene har målet vært å lage et hjem og ta del i dagligdagse gjøremål som fiske og hagearbeid. Det nyeste spillet Animal Crossing: New Horizons tar deg med til en øde øy der du skal lage en landsby helt fra starten av.

Det vil blant annet si å utforske nærområdet på jakt etter ressurser, og bygge hus og andre nødvendigheter i omgivelsene. Så da er det bare å sette igang med å svinge øksa, ta frem fiskestangen og så frø i matjorda. Alt dette mens du nyter fargerik og vakker grafikk.

Fire personer kan samarbeide på en og samme konsoll mens de utforsker øya sammen. Så her er det muligheter for både venner og familie å få en givende og lystbetont samarbeidsopplevelse.

Format: Nintendo Switch
Utgivelse: 
20. mars
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
3 år

Se reklamefilmen for spillet ved å trykke på denne lenken.

Utforsk spennende grotter i Minecraft Dungeons

Siden opprinnelig lansering tilbake i 2009, er Minecraft fortsatt veldig populært selv ti år etter. Denne gangen skal man utforske labyrinter og kjempe mot forskjellige monstre i spennende og dype grotter. Opptil fire personer kan kjempe sammen på en konsoll eller på nett.

Her kan man også lete etter unike gjenstander og magiske våpen, men man kan ikke bygge som i tradisjonelle Minecraft. Ellers kan man skreddersy egen spillfigur med kampstil og skjold, og velge om man vil spesialisere seg til å enten kjempe i nærkamp eller ved å slå ut fiender fra avstand.

En interessant historie om en skurk som opprinnelig var snill, men vender om står også på menyen. Målet ditt er å overvinne ham samt de mange fotsoldatene han har med på lag. Dette er dekket med en forventet dose humor som egner seg for barn.

Format: Windows/Xbox One/PS4/Nintendo Switch
Utgivelse:
Forventet april 2020
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
Ikke vurdert ennå

Se reklamefilmen for spillet ved å trykke på denne lenken.

Vær som en «ekte» pilot i Flight Simulator

Å ta hånd om et passasjerfly i Flight Simulator krever blant annet at man tolket et hav med instrumentpaneler og kompliserte data, akkurat på samme måte som en ekte pilot må gjøre. Når denne «treningsrunden» er på plass kan man imidlertid nyte det som må være tidens hopp innen flysimulatorsjangeren:

Realistisk grafikk, døgn og værendring og ekte fly som er gjengitt slik de ser ut i virkeligheten, er noe av det som står på menyen.

Microsoft bruker også satellittbilder og kartdata fra Bing for å gjenspeile over to millioner byer og 40.000 flyplasser slik de faktisk ser ut. Dette er altså et spill som lar flyveinteresserte barn og ungdom prøve rollen som pilot, samtidig som de nyter utsikten fra noe av det flotteste innen datagrafikk.

Klarer du å skille datagrafikk fra virkelighet i reklamevideoen vi har lenket til under?

Format: Windows/Xbox One
Utgivelse: 
24. oktober
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
Ikke vurdert ennå

Se reklamefilmen for spillet ved å trykke på denne lenken.

Lek flyttebyrå i umulige omgivelser

Du har ikke prøvd matlaging på ordentlig før du har spilt Overcooked. Her skal man snekre sammen oppskrifter samtidig som kjøkkenet omtrent kjemper mot deg. Flere venner kan spille på samme skjerm, og dermed blir kaoset enda mer gøy og sosialt.

De samme utgiverne står også bak Moving Out – et minst like kaotisk spill der man skal flytte møbler hit og dit. Her gjelder det å overvinne alt fra smale passasjer til biltrafikk og hjemsøkte pianoer.

Oppdragene går blant annet på tvers av boligområder, gårder med løpske dyr og hjemsøkte hus. Og her kan flere spille på samme skjerm med en alvorlighetsgrad som må tas med en klype salt. Samarbeid er uansett nøkkelen, og ikke like enkelt når spillerne vil dra i hver sin retning.

Format: Windows/Xbox One/PS4/Nintendo Switch
Utgivelse: 
2020
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
Ikke vurdert ennå

Se reklamefilmen for spillet ved å trykke på denne lenken.

Utforsk verdensrommet

Kerbal Space Program har slått an stort. Her skulle man bygge romskip, raketter og ulike kjøretøy og så manøvrer disse ut mot stjernene. Ute i mørket kunne man videre bygge romstasjoner og baser på planeter, eller sette opp satellitter som måler omgivelsene.

Alt dette i samråd med fysikkens lover og hensyn til aerodynamikk som gjenspeiler seg fra virkeligheten. Nå er altså oppfølgeren i sikte. Her er det ny teknologi i vente, flere kjøretøy å lage, kolonier som skal utforskes og sannsynligvis forbedret grafikk.

Samtidig som barna spiller og har det gøy, er det altså mye å lære om alt fra fysikk til design.

Format: Windows/Xbox One/PS4
Utgivelse: 
2020
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
3 år

Se reklamefilmen for spillet ved å trykke på denne lenken.

Hjelp, du har blitt krympet!

Vi gjør oppmerksom på at dette spillet kan ha scener/innhold som kan være skummelt eller voldelig for barn. Følg med og les Barnevakten sin anmeldelse av spillet når dette blir tilgjengelig.

Overlevelsessjangeren er populær. På samme måte som Tom Hanks sin karakter måtte klare seg på en øde øy i Cast Away, dreier disse spillene seg om å overleve mot alle odds i naturen. Det betyr å ta hånd om sult og tørste, samt farlige dyr i omgivelsene.

Grounded er spillfiguren krympet. Miljøet er hagen med en skog av gress, sølepytter, barneleker og snille eller fiendtlige insekter. Så her må man blant annet slåss mot maur og andre insekter, samt hente inn ressurser for å bygge base og råvarer som kan brukes til vann og mat.

Spillet har også et samarbeidsmodus slik at flere kan spille sammen.

Format: Windows/Xbox One
Utgivelse:
Våren 2020
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
Ikke vurdert ennå

Se reklamefilmen for spillet ved å trykke på denne lenken.

Også verdt å vite om:

Det finnes også andre spill som kommer i løpet av året som er beregnet for en eldre målgruppe. Disse titlene kan være verdt å sette seg inn i. Følg med på Barnevakten sine sider for fremtidige spillanmeldelser:

  • Watch Dogs Legion 6. mars. Åpent byspill der man kan kjøre bil og vandre gatelangs og gå inn i rollen som datahacker, stilen minner om GTA. PEGI 18 år. Se reklamevideo fra spillet her (sterke bilder)
  • Doom Eternal 20. mars. Byr på blodig monsterjakt for voksne. PEGI 18 år. Se reklamevideo fra spillet her (sterke bilder)
  • Cyberpunk 2077 16. april. Et sci-fi-rollespill og et av årets største spillnyheter. Forvent hyppige skytescener og voksen språkbruk. PEGI er ikke vurdert ennå, men vi antar 18 år. Se reklamevideo fra spillet her (sterke bilder)
  • Marvel’s Avengers 15. mai. Kjemp mot skurker med superhelter fra Marvel-universet. God-mot-ond-scenario, men hyppige kampscener er å forvente. PEGI 16 år. Se reklamevideo fra spillet her
  • The last of us part 2 29. mai. Sterk og god historie ikledd verdens undergang og zombielignende skapninger. Høy sannsynlighet for hyppig vold og skrekk-elementer. PEGI 18 år. Se reklamevideo fra spillet her (sterke bilder)
  • Ghost of Tsushima Sommeren 2020. Samuraispill i Japan med en hevnhistorie. Forvent hyppige kamper og blod. PEGI 16 år. Se reklamevideo fra spillet her
  • Halo Infinite Desember 2020. Microsoft sin merkevarelinje med spill til Xbox og PC fortsetter. Forvent hyppige kampsekvenser med skytevåpen fra fremtiden. PEGI 16 år. Se reklamevideo fra spillet her

Les også:
Anmeldelser av spill

Bli medlem av Barnevakten