Assassin’s Creed

Amerikansk actioneventyr, 2016, passer fra tolv år

Uengasjerende actioneventyr basert på den store spillserien.

Det er overraskende at en film med så mye action kan fremstå som dørgende kjedelig, men det gjør faktisk «Assassin’s Creed». Grunnen ligger i svake karakterskildringer og en historie som aldri fenger. Men underholdningsverdien er ikke helt håpløs for fans av spillserien.

Handling

Callym Lynch, eller Cal, stammer fra en lang rekke av krigere som er dedikert til å forsvare Eden’s eple, en artefakt som er nøkkelen til menneskets frie vilje. Disse krigerne kalles «Assassins», og har i århundrer vært i strid med Tempelridderordenen.

Cal kjenner ikke til sin bakgrunn, men da han hentes til et stort og hemmelig prosjekt av Sofia Rikkin åpnes en helt ny verden. Ved hjelp av genetisk teknologi kobles han til sin stamfar som levde på slutten av 1400-tallet. Dermed starter et eventyr med veksling mellom fortid og nåtid i en voldsom kamp for å få kontroll over Eden’s eple – og menneskehetens skjebne.

Vurdering

Assassin’s Creed

Regi: Justin Kurzel
Sjanger: Action, eventyr
Skuespillere: Michael Fassbender, Marion Cotillard, Essie Davis, Jeremy Irons, Brendan Gleeson, Charlotte Rampling, Michael Kenneth Williams, Ariane Labed, Denis Ménochet m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 55min
Produksjonsår: 2016

Det er nok mange gamere som ser frem til filmversjonen av «Assassin’s Creed», en av de mest populære spillseriene det siste tiåret. Dessverre vil nok mange bli skuffet. Konseptet er spennende, med kompromissløse krigere på begge sider av en mytisk konflikt, men måten historien presenteres på er direkte kjedelig. Karakterene er stereotype og platte, handlingen pregløs og uten snert og mangelen på fortellerglede påtagelig.

I tillegg virker filmskaperne å ha kompensert for den svake historien med å pøse på med voldsom musikk og lydeffekter.

Budskapet er også pregløst. Det handler om fri vilje, men det er lite i karakterenes utvikling som støtter opp under tematikken. Det mest interessante er nok at man med litt godvilje kan bruke filmen som et utgangspunkt for å reflektere over virtual reality og den retningen denne teknologien fører samfunnet.

Egnethet

«Assassin’s Creed» har tolv års aldersgrense. Merk at filmen har en noe mørkere stemning enn lignende eventyrfilmer, og at kampene og volden i filmen utføres i nærkamper med kniver. Filmen fremstår tydelig som et eventyr, men samtidig kan scenene fra nåtiden oppleves som mer realistiske. Av den grunn tror vi at filmen kan bli sterk for noen barn rundt aldersgrensen. Se gjerne traileren ved å trykke på play-knappen oppe til høyre for å få et inntrykk. Vi fraråder filmen for barn under aldersgrensen.

Konklusjonen må bli at det finnes bedre eventyrfilmer enn dette å bruke tiden på.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Store mengder actionpregede voldsskildringer i et tydelig fantasiunivers, gjør at denne filmen får 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser